stratoos Posted June 12, 2009 Posted June 12, 2009 Jak mozna poradzić sobie z chorobą lokomocyjną u szczeniaka? Zamierzam zabrać Timka na wakacje, ale czeka nas 3,5 godzinna podróż i nie chcę by ta podróż go zbytnio wyczerpała. Czy istnieją jakieś lekarstwa, które można bezpiecznie podawać szczeniętom? Quote
konik.gaj Posted June 19, 2009 Posted June 19, 2009 Nasza poprzednia suka nie miała wiekszych problemów z podróżowaniem, jednak ostatnio rozmiawiałam z weterynarzem, ponieważ za tydzień oczekuję 10-tyg szczeniaka :multi: i prawdopodobnie po kwarantannie będe chciała zabrać ją poza miasto. Weterynarz polecił mi pół tabletki aviomarinu dla psa dorosłego, a dla szczeniaka pół tabletki lokomotiv (jest słabszy i bezpieczny), oczywiście nie pozwól piesiowi, zeby najadł się mocno przed podróżą. Zalezy tez ile jedziesz, warto robić postoje co 2-3godz na szybkie siku i napicie sie wody to zwiększy komfort jazdy :) warto rownież kupić w aptece dwa podkłady fizjologiczne i podłożyc nimi miejsce gdzie piesek będzie podróżował (transporter, koszyk, klatka, kojec), zeby w razie Wu nie uciapciac samochodu :) takie podkłady kosztują grosze, są chłonne i pokryte od spodu ceratką, wiec nie przeciekają. Ja stosuję je również do nauki sikania :) Mam nadzieję, że psina zniesie podróż dobrze :) aaa i pamiętaj, ze wiele szczeniaków wyrasta z choroby lokomocyjnej :) ;) Quote
Divi Posted June 19, 2009 Posted June 19, 2009 Kiedyś miałam jamnika i on miał chorobę lokomocyjną, hmm to był wielki problem. Długo się z tym borykałam bo nic nie pomagało, żadne tablety nie działały. Ale koleżanka mamy mi poradziła bo tak zawsze robiła ze swoim psem: wieczorem dość solidna kolacja godzinę po kolacji spacer ok 30 minut. Rano nic już nie dawałam tylko woda dawałam mu do picia tez rumianek przed podrożą i w czasie. A przed podróżą spacer tak długo, aż będzie kupka. Rezultat wymiotował, ale rzadziej i tylko w busie lub w autobusie. Więćc nie 100% recepta. Ale można spróbować. Quote
Recommended Posts