Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Ostatnio znalazłam u mojej 12 letniej suni małego guzka kolo sutka. Pani doktor powiedziała, że skoro nie ma innych objawów to tylko dla pewności zrobimy rtg płuc i będzie zabieg. Cały czas byłam dobrej myśli lecz niestety po prześwietleniu okazało się, że psica ma zasiane guzami płuca. Przepisano jej beta-glukan i tyle. Jak się pojawią inne objawy to mamy się pokazać. Jestem na prawdę zdruzgotana, bo nowotwór to coś czego się najbardziej obawiałam u mojej suni. Nie wiem czy mam szukać porady u innego weta? Czy rzeczywiście zostawić sytuację tak jak jest i postarać się jedynie zapewnić dziewczynie jak nalepsze ostatnie mięsiące? W sumie nie wiem nawet ile to jeszcze może potrwać, jak szybko postępuje choroba? Bardzo proszę o jakieś rady, bo jestem załamana i nie wiem na prawdę co teraz zrobić.

Posted

Jestem z Krakowa, ale szczerze mówiąc nie znam żadnego dobrego weta, tzn. myślałam, że znam, chodziłam do doktor Diany Tarabuły na ul. sokołowskiego, ale trochę mnie zniechęciła ta ostatnia wizyta, ponieważ jedyne co usłyszałam to, że jest źle i jeśli się pogorszy to mam przyjść. Może ktoś z forumowiczów zna jakiegoś onkologa w Krakowie lub pobliżu? Nie jestem zbyt mobilna, ale jeśli będzie trzeba to coś wykombinuje.

Posted

[quote name='lania221']

Może ktoś z forumowiczów zna jakiegoś onkologa w Krakowie lub pobliżu? Nie jestem zbyt mobilna, ale jeśli będzie trzeba to coś wykombinuje.

Spróbuj w klinice Therios w Myślenicach, oni też zajmują się onkologią:

ul. Jagiellońska 5, 32-400 Myślenice
tel. 012 274 41 30 lub 0695 937 228
email: therios@therios.eu

Posted

Niestety, pierwsza Pani Doktor miała rację, moja psina ma zasiane całe płuca dosyć sporymi guzami :placz: Na razie dziewczynka czuje się dobrze (wszyscy są zaskoczeni, bo według diagnozy nie powinna), ale straszne jest wypatrywanie u niej pierwszych objawów :placz:

Posted

lania221 napisał(a):
Niestety, pierwsza Pani Doktor miała rację, moja psina ma zasiane całe płuca dosyć sporymi guzami :placz: Na razie dziewczynka czuje się dobrze (wszyscy są zaskoczeni, bo według diagnozy nie powinna), ale straszne jest wypatrywanie u niej pierwszych objawów :placz:

Bardzo współczuję. My też się borykałyśmy z nowotworem, i jak tylko czytam coś na temat piesków zmagających się z rakiem to wyć się chce, bo człowieka straszna niemoc ogarnia.
Obserwuj póki co. Każdy kolejny dzień dla psinki to szczęście. Byle tylko bez bólu.

Btw. W klinice poznałam kiedyś kobietę, która przyjeżdżała z psiakiem chorym na czerniaka. Wyniki morfologii były fatalne, biochemia i wszystko inne takie, że można było paść na glebę, ale gdybyś zobaczyła psa to nie uwierzyłabyś. Zachowywał się jak szczeniak, biegał po całej przychodni, zaczepiał ludzi. Rozmawiałam z tą babką i powiedziała, że póki piesek nie cierpi, nic go nie boli, to jest szczęśliwa, że budząc się co rano może patrzeć na jego mordkę..
Wiem, że może to i marne pocieszenie, ale inaczej nie umiem

• 1 month later...
Posted

hej, moja sunia też ma guzy wokół sutków, z czego jeden urósł w ciągu trzech dni o 1/2 swojej objętości. byłam, u weta i prawdopodobnie to złośliwe cholerstwo jest. jutro idę na rtg płuc, bo zwykle tam najczęściej daje przerzuty i na badanie krwi. Po tym co przeczytałam tutaj strasznie się boję
:-(:-(:-( powiedziała mi wetka, że jeżeli będą przerzuty, to możemy zrobić jedynie kosmetyczny zabieg, żeby to się nie rozlało czy coś, ale operacja usunięcia będzie bez sensu....

• 3 weeks later...
Posted

jeśli naruszysz te guzki- żeby się nie rozlało a nie będzie to usunięte porządnie z tkaną dookoła a są już przerzuty to skrócisz psu życie:shake: w takiej sytuacji lepiej się wstrzymać. moja sunia w wieku 11 lat dostała guza na sutku. teraz guzów ma kilka w tym 1 wielkości mandarynki. pies ma już 16 lat. żyje z tymi guzami od 5 lat tylko dzięki temu że nic nie ruszamy.