Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam się z wami z rana i od razu o coś popytam. Mam jeszcze jeden mały problem z moją sznaucerką Melką. Kiedyś już pisałam, że najpoważniejszym problem jest szczekanie ale teraz zaczął mi dokuczać drugi. Kiedy wychodzę z Melą na spacer nie mogę jej nic porzucać, ponieważ kiedy to zrobię Mela biegnie do aportu a kiedy ją wołam, żeby do mnie z nim przyszła "jest głucha". No więc podchodzę do niej, żeby wziąć ten aport i rzucić jej jeszcze raz, ale kiedy się zbliżam Melka podnosi się z ziemi (bo najczęściej się kładzie) i ucieka z tym przed siebie. Tam gdzie z nią chodzę nie ma samochodów ale czasem może się zdarzyć dlatego boje się żeby pod jakiś nie wpadła. A kiedy próbuje iść w inną stronę nie zwracając na Mele uwagi (z tym aportem w zębach) idzie za mną ale trzyma bezpieczną odległość, jakieś 1,5 metra. I tak jest od początku, od kiedy tylko ją wzięliśmy a miała wtedy 8 tygodni. Czy to wynika z tego, że sunia ma skłonności do dominacji? Myśli, że jej się to należy i nie chce oddawać? W sumie ja też gdyby mi coś fajnego rzucono nie była bym chętne tego oddawać. W lipcu mam zamiar pójść z nią na szkolenie, czy tam ją nauczą prawidłowego aportowania? A jeśli nie to czy mógł by mi ktoś napisać jak sama mam ją tego nauczyć?
Bardzo proszę o pomoc, bo widzę, że Melce sprawia przyjemność aportowanie a nie moge tego robić, bo po co skoro ona tylko biega z tym w zębach i nie chce oddawać?:mad:

Posted

Noś ze sobą 2 zabawki do aportu. Sunia nie chce oddać pierwszej? Rzucasz drugą - większość psów pobiegnie zostawiając pierwszą na ziemi ;)
I koniecznie nagadzaj za przynoszenie.

Ja ten problem pokonałam tak - zabierałam Laarę na szkolenie głodną, brałam 2 zabawki i górę smaczków. Najpierw robiłam serię podstawowych komend, przeciągałam się z nią zabawką i zaczynałam rzucać aport dopiero jak już była nakręcona - w ramach nagrody za wykonaną komendę. Chcąc dostać smaka, Laara nie miała wyjścia, tylko aport oddac. Kiedy nie chciała wyciągałam z torby drugi i zaczynałam nim machac, jeśli na to nie chciała przybiec, rzucałam ten drugi na tyle blisko, żeby dobiec do niego przed Laarą.

Nie mam pojęcia jak nie oddawania zabawki miałoby sugerować dominację. Moim zdaniem ona się po prostu z Tobą bawi w berka - musisz jej po prostu pokazać ciekawsze zabawy.

Posted

[quote name='Cybulka_m'] Mela biegnie do aportu a kiedy ją wołam, żeby do mnie z nim przyszła "jest głucha". No więc podchodzę do niej, żeby wziąć ten aport i rzucić jej jeszcze raz, ale kiedy się zbliżam Melka podnosi się z ziemi (bo najczęściej się kładzie) i ucieka z tym przed siebie. Tam gdzie z nią chodzę nie ma samochodów ale czasem może się zdarzyć dlatego boje się żeby pod jakiś nie wpadła. A kiedy próbuje iść w inną stronę nie zwracając na Mele uwagi (z tym aportem w zębach) idzie za mną ale trzyma bezpieczną odległość, jakieś 1,5 metra. I tak jest od początku, od kiedy tylko ją wzięliśmy a miała wtedy 8 tygodni. Czy to wynika z tego, że sunia ma skłonności do dominacji? Myśli, że jej się to należy i nie chce oddawać? Z tego wynika ze ma słaby kontakt z Tobą i nie jest nauczona współpracy. Psu trzeba pokazac ze zabawa w polowanie z człowiekiem moze byc fajniejsza niz samotne ciamkanie "łupu" .
Pies na lince, lub aport na lince lub jedno i drugie.

W sumie ja też gdyby mi coś fajnego rzucono nie była bym chętne tego oddawać.
Żeby pies oddał musi wiedziec ze warto, ze czega go potem szampanska zabawa.....
W lipcu mam zamiar pójść z nią na szkolenie, czy tam ją nauczą prawidłowego aportowania? A jeśli nie to czy mógł by mi ktoś napisać jak sama mam ją tego nauczyć?

Onet.pl Pies
I ćwicz przywołanie - pies ma wracac na wołanie niezaleznie od tego czy ma w pysku patyk, pęto kiełbasy czy nic.