Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

g@l@xy mądrze piszesz i podoba mi się to co piszesz bo patrzysz na to wszystko z ukosa i ze świeżym spojrzeniem. Masz rację, że meritum sprawy powinna być pasja hodowców a nie monopol i denne regulaminy, których i tak się nie przestrzega gdyż i tak związkowi hodowcy kryją na lewo bez rodowodów a co dopiero między stowarzyszeniami z rodowodem innej krajowej organizacji kynologicznej. Dla mnie to jakiś obłęd i cieszę się, że powstała kolejna krajowa organizacja kynologiczna, która może wreszcie sprawi, że ZKwP siadzie sobie na 4 literach i przestanie stawiać się jak wesz na kołnierzu.

• Replies 252
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

bajadera - ZK nie ma cennika ? nie rozśmieszaj mnie
grono specjalistów pasjonatów siedziało nad tematem bardzo długo, regulaminy zasady, wszystko żeby było przejrzyste, czytelne, zrozumiałe dla wszystkich, wszystko powstaje nie zgodnie z myślą 1 czy 2 osób ale we współpracy nawet ze zwykłym Iksińskim. Pasja, pasjonaci kumasz? Nie oszołomy, nie regulaminy wydumane, niezrozumiałe. Poza tym fair play, uczciwość. W federacji nie ma miejsca na przekręty i działalność pseudohodowców.
Stronę internetową tworzy też pasjonata, tworzy ją w swoim wolnym czasie, więc naprawdę komentarz twój jest po prostu zwykłym czepialstwem.

PS możesz mi dać linka na ten cennik bo jakoś nie mogę go znaleźć......:cool3:

Posted

[quote name='g@l@xy']PS możesz mi dać linka na ten cennik bo jakoś nie mogę go znaleźć......:cool3:[/QUOTE]

Na stronie, którą podajesz w zakładce "regulaminy" możesz (na razie) pobrać trzy elementy:
1. Cennik
2. Deklarację członkowską (swoją drogą ciekawe: proponują podpisanie deklaracji, opłacenie składek i przystąpienie do Federacji, a w deklaracji jest oświadczenie o akceptacji statutu, krórego nie ma na stronie:cool3:)
3. Regulamin hodowli
Brakuje podstawowych informacji o członkach-założycielach i statutu. Rozumiem, że Federacja powstaje, strona się tworzy, ale jakieś zasady obowiązują - najpierw członkowie-założyciele, potem statut a później reszta. Kolejna "przykrywka" dla pseudohodowców?
I jeszcze jedno pytanko: ile psów w PKPR czy PFK nie pochodzi z ZKwP (tzn. ile psów nie ma w rodowodach przodków z hodowli ZKwP czy ogólniej z FCI)?

Posted

[quote name='Marmasza']Brakuje podstawowych informacji o członkach-założycielach i statutu. Rozumiem, że Federacja powstaje, strona się tworzy, ale jakieś zasady obowiązują - najpierw członkowie-założyciele, potem statut a później reszta. Kolejna "przykrywka" dla pseudohodowców?
I jeszcze jedno pytanko: ile psów w PKPR czy PFK nie pochodzi z ZKwP (tzn. ile psów nie ma w rodowodach przodków z hodowli ZKwP czy ogólniej z FCI)?[/QUOTE]

dlatego nie ma możliwości na razie zrobienia tych opłat dlatego nie gorączkuj się, organizacja jest w trakcie rejestracji

pseudohodowli nie tylko mówimy NIE ale działamy w tym kierunku, więc nie stresuj się w PFK pseudohodowli nie będzie :)

cyt: ile psów w PKPR czy PFK nie pochodzi z ZKwP (tzn. ile psów nie ma w rodowodach przodków z hodowli ZKwP czy ogólniej z FCI)? no to jest sedno całej sprawy ha ha ha ha. Tu powstaje parę sprzeczności, między innymi:
1. Pies ma rodziców z FCI i rodowód wyrobiony w innej organizacji -nooo kundel!
2. Suka innej organizacji z uprawnieniami hodowlanymi jest kryta reproduktorem z uprawnieniami z FCI - nooooo zrobił kundle
....hm.... a jak to się ma do regulaminów które przecież SĄ -tylko SĄ!

przykładów jest wiele, nie będę rozwijać tematu w tym kierunku :)

Posted

zadzwoniłem na numer tel. zamieszczony na stronie PFK. zapytałem się o to, dlaczego jest już deklaracja, cennik a nie ma jeszcze statutu itd. Oficjalnie PFK nie rozpoczęło jeszcze swojej działalności i nie przyjmuje w swoje szeregi członków. Co do strony, to będzie systematycznie uzupełniana o kolejne regulaminy i w dniu startu organizacji wszystko będzie już na stronie. Zabieranie głosu w przypadku kiedy NIC nie wiemy JESZCZE o tym stowarzyszeniu jest nader niepoważne.

A ten kto czepia się cennika to tylko ukazuje swój egoizm i materializm - nie mówiąc już o dziecinnym i patologicznym podejściu do sprawy. Tak skrajne podejście (ZKwp - extra; PKPR - Fe, PFK - fe) świadczy tylko o ograniczonym i skrajnym podejściu na wszelakiego rodzaju sprawy. Krytykujesz coś o czym nie masz ani zielonego ani bladego pojęcia. Brak umiejętności przyjmowania krytyki i zafascynowanie swoim poglądem na świat nie jest nawet dziecinne - bo to by tylko uniżało dzieciom. Tak nawiasem mówiąc - zastanów się jaki dajesz przykład maluszkim!

Bajadera - a czy ty możesz mi wysłać link do cennika ZKwP?

Posted

[quote name='g@l@xy']Proponuję Marmasza zapoznać się z przepisami prawnymi m.in. prawem o stowarzyszeniach, dopiero później komentować :cool3:[/QUOTE]

Krytykuję sposób w jaki Federacja się prezentuje w internecie: [B]Grono anonimowych osób[/B] zaczyna od podania cennika - nader ciekawe podejście do potencjalnych "klientów" (członków).
Zwykła grzecznośc nakazuje, aby zacząć od przedstawienia się, później statut a jeszcze później regulaminy. I nie jest wytłumaczeniem, że organizacja i strona są tworzone.
Jak organizacja jest w trakcie rejestracji, to podaję tylko członków założycieli, po rejestracji podam statut a regulaminy i cenniki po pierwszym walnym zebraniu - taka jest kolejność według prawa.
A w Federacji już ustalono regulaminy i cennik - czyli rozumiem władze też są ustalone, walne będzie proforma, a przyszli członkowie mają płacić składki i chwalić władzę...

Posted

Podejrzewam, ze pewnie galaxy (sorry, nie przyjmuje mi dwu małpek w jednym słowie) jest jednym z członków założycieli, bo tak reklamuje .......

A zresztą, co tam gadać o pasji i pasjonatach .....

Posted

Niezależnie od tego ile nowych organizacji powstanie w Polsce to i tak tylko i wyłacznie ZKwP będzie jedyną uznawaną przez FCI. Tak stanowi statut tej największej organizacji kynologicznej na świecie.
A powoływanie nowych organizacji moim zdaniem nie wpłynie korzystnie na poziom hodowli psów w kraju. Renomowane o uznanych osiągnięciach hodowle pozostaną w ZKwP (choćby z powodu możliwości współpracy z hodowlami zagranicznymi, udziału w wystawach FCI, itp). Dla mnie wniosek jest jeden: organizacje takie jak PKPR czy PFK nie są i nie będą alternatywą dla ZKwP - to pewnego rodzaju folklor.

Posted

POLAKÓW KRYTYKI CIĄG DALSZY...

Polak krytykuje wszystko. A jak nie ma już co krytykować, to skrytykuje fakt, że nie ma czego skrytykować. Taka mentalność Polaków. Może łatwiej będzie jak bajadera i Mamasza od razu napiszecie, ze na rękę wam monopol ZKwP, bo boicie się konkurencji. I dyskusja skończona...

A FCI to jakiś bóg nad bogami? Jedyna właściwa organizacja międzynarodowa? Powoli... zwolnijcie. Jeśli tak mówicie, to świadczy tylko o jednym. Nie wiecie co się dzieje na bożym świecie. A boży świat mówi jednym głosem ostatnio - FCI wali się, rozsypuje się. Tego jeszcze nie widać w Polsce, ale widać we Włoszech, Francji, Hiszpanii i co ciekawe w samej "stolicy" FCI - Belgi.

Konkurencja - zdrowa konkurencja zawsze wpływała i będzie wpływać na podwyższenie standardów a nie na ich obniżenie. Jeśli piszecie inaczej (a piszecie) to sprawa jest jasna - nie wiecie nawet tego, jakimi prawami rządzi się ten świat. Krytykować potraficie świetnie, ale przyjmować krytyki już nie. Nie mam zamiaru tu popierać ani krytykować ZKwP, PKPR czy organizacji, która dopiero powstaje - PFK. Dajmy sobie spokój z pisaniem tego, co ktoś zrobił a czego nie. Może sami zacznijmy robić i działać. W Polsce jest demokracja a nie dyktatura - więc mogą powstawać nowe stowarzyszenia. Te "byle jakie" upadną - bo takie jest prawo rynku.

Co do PFK - wiemy tylko tyle, ile jest na stronie. A to, że zamieścili tam tylko cennik i regulamin hodowli to wcale nie musi o nich źle świadczyć. Nie rozpoczęli jeszcze działalności - co jest napisane jak byk na stronie głównej. Dajmy im trochę czasu na rozruch a nie bobardujmy od razu bezpodstawnie - od na widzi mi się.

Zastanówialiście się kiedykolwiek co usłyszelibyśmy od swoich psów, jakby umieli mówić? Co by odpowiedzili nam na tym forum? Dajcie innym przykład a nie zatruwajcie im myśli swoimi myślami.

U polaków trudno czekać na jakąkolwiek zmianę beznadziejnej i skrajnej mentalności. I tak żyjemy w ponurym świecie - co widać, jak przechodzi się ulicami polskich miast. Dajcie sobie trochę na uspokojenie, bo ta dyskusja o czymś, czego jeszcze nie ma de facto jest co najmniej żenująca.

Jeśli już ktoś jest zakochany w ZKwP to niech tak mu będzie - ale niech przy okazji da innym spokojnie pracować.
Jeśli ktoś umiłował sobie PKPR - to niech nie krytykuje ZKwP, skoro tam nie jest.
Jeśli ktoś zamierza być w PFK - to jego sprawa ale nie budujcie ludziom od razu złych relacji. Dajcie ludziom szansę na to, aby sami się przekonali. Przecież człowiek nie but - swój rozum też ma (jaki ma, ale ma).

Jaką postawę przyjmiecie, taką ujżycie rzeczywistość. Musicie tylko uważać przy okazji, aby nie zatruć siebie swoim jednostajnym podejściem. Ludzie muszą mieć możliwość wyboru. Chcielibyście np. by w Polsce był jeden oparator komórkowy? hmm? ciekawe czy byłoby nam tak wesoło.

Musicie zdać sobie sprawę, że nie wszyscy ubustwiają ZKwP. To wolicie, aby rozmnażali psy bez papierów, czy lepiej, aby robili to pod innym szyldem?! Chyba i ZKwP, i PKPR i zapewne PFK zależy na tym samym - propagowanie kynologii, psów rasowych itd.

Tutaj mój apel/prośba - spóbujcie inaczej popatrzeć na to wszystko. Postarajcie się spojrzeć na ZKwP, PKPR czy PFK ponad podziałami, ponad swoją organizację. Zastanówcie się, czy takie wyśmiewanie, obgadywanie czy dziabolenie o tym kto jaki jest, a kto jaki nie jest - czy to na prawdę świadczy o nas samych dobrze? Spróbujcie - przecież to nic nie kosztuje, a może wiele porzytecznego zdziałać!

Czy nie lepiej ten temat zamienic na to, jakie są w Polsce regulaminy hodowli? Przecież to jest najważniejsze. Zamiast obgadywać organizacje usiądźmy i porozmawiajmy o regulaminach. Przecież i w regulaminie ZKwP, i w PKPR, u pewnie w PFK są zapisy które nam się nie podobaja, nad którymi przydałaby się dyskusja. Właśnie dzięki takim rozmowom możemy zmienić los Polskiej Kynologi.

Posted

[quote name='Marmasza']Krytykuję sposób w jaki Federacja się prezentuje w internecie: [B]Grono anonimowych osób[/B] zaczyna od podania cennika - nader ciekawe podejście do potencjalnych "klientów" (członków).
Zwykła grzecznośc nakazuje, aby zacząć od przedstawienia się, później statut a jeszcze później regulaminy. I nie jest wytłumaczeniem, że organizacja i strona są tworzone.
Jak organizacja jest w trakcie rejestracji, to podaję tylko członków założycieli, po rejestracji podam statut a regulaminy i cenniki po pierwszym walnym zebraniu - taka jest kolejność według prawa.
A w Federacji już ustalono regulaminy i cennik - czyli rozumiem władze też są ustalone, walne będzie proforma, a przyszli członkowie mają płacić składki i chwalić władzę...[/QUOTE]

E tam anonimowych...:razz: Wystarczy wpisac w wyszukiwarkę kontaktowy numer telefonu, który jest na stronie: [url]http://www.pfk.org.pl/index.php?page=kontakt[/url] i już wszystko jasne. Można też poczytac Kynologię, kwartalnik wydawany przez PKPR. Na stronie 29 są podani regionalni przedstawiciele tego stowarzyszenia i ich numery telefonów. Natomiast strony 4-5 to odpowiedzi na pytania czytelników. Udziela ich p. Piotr Sokołowski- Sekretarz Zarządu Głównego.
Zaczytuję przykładową (pisownia.org.):
[I]Na stronie internetowej PKPR pojawiła się informacja, iż należy on do międzynarodowej organizacji
F.C.I. Czy jest to ta sama , organizacja do której należy Z K?[/I]
[I][U]PKPR jest członkiem[/U] jednej z największych federacji kynologicznych Federation Canina Internacional
zarejestrowanego w Hiszpani. Jest to stowarzyszenie działające już od wielu lat. [U]Jej działalnośc oparta jest na prawie unii europejskiej w szczególności z dyrektywą o hodowli i nazewnictwie zwierząt czystorasowych.[/U] F.C.I do którego należy Klub nie jest tym samaym stowarzyszeniem co FCI zarejestrowane w Belgii, którego działalnośc zgodna z prawem budzi poważne wątpliwości ze szczególnym uwzględnieniem ww. dyrektywy Unii Europejskiej" [/I]Koniec cytatu.
G@l@xy to są Ci zakomici eksperci? Po takiej wypowiedzi mam wątpliwości. No chyba, że hodujecie byki...;) Dam radę podobną do Twojej: czytac ustawę o stowarzyszeniach ale nie tylko tą jedną ustawe. I czekac aż się zgłosi prawnik poszukiwany w ogłoszeniu.

Posted

z tego co wiem, to P. Sokołowski nie jest już w PKPR od kilku miesięcy. Na forum tej organizacji napisał, że zrezygnował z powodu polityki prowadzonej przez członków Zarządu... z którą się nie zgadzał. o czymś to chyba świadczy

Zresztą - jak widać, to co wcześniej napisałem nie dotarło. Idę pooglądać nudne tv. chociaż w porównaniu z tym co czasami można tu przeczytać, jest atrakcyjne

Posted

[quote name='polskakynologia']POLAKÓW KRYTYKI CIĄG DALSZY...

Polak krytykuje wszystko. A jak nie ma już co krytykować, to skrytykuje fakt, że nie ma czego skrytykować. Taka mentalność Polaków. Może łatwiej będzie jak bajadera i Mamasza od razu napiszecie, ze na rękę wam monopol ZKwP, bo boicie się konkurencji. I dyskusja skończona...
[/QUOTE]
Zaraz, zaraz... istnieją dwa stowarzyszenie i powstaje trzecie. O jakim więc monopolu mówisz?
Każdy może założyc własne stowarzyszenie Kynologiczne. Wystarczą chętne 3 osoby. Nie oznacza to jednak automatycznie, że pozostałe stowarzyszenia cytując PKPR ,,mają nakaz prawny" współpracy z takim stowarzyszeniem.
ps.Jestem za konkurencją w kynologi ale nie kosztem np obniżania standardów hodowlanych. Nie sądzę, żeby PKPR - na tym etapie rozwoju- był konkurencja.

Posted

Karmi - w zupełności się z tobą zgadzam. PKPR nie był i nigdy nie będzie konkurencją dla ZKwP. I chyba nikt z obecnych na forum nie ma tej wątpliwości. PKPR - zatrzymał się w rozwoju. Dlaczego? Chyba jasne - Zarząd ciągle ten sam - a przynajmniej 2 najważniejsze stanowiska i to w dodatku małżeństwo.

Pisałem o monopolu, bo w Polsce niestety wciąż jest takie przeświadczenie - że ZKwP ma monopol na rodowody. A tak już nie jest. Z jednej strony dobrze, że PKPR przełamał ten monopol, ale z drugiej strony (i tu też przyznaję ci rację) kosztem standardów. Z drugiej jednak strony ZKwP ma dość przestażałe przepisy - co też dobrze o nim nie świadczy.
O PFK nie będę się wypowiadał, bo jeszcze nie działa oficjalnie. Jak zacznie - to wtedy będzie można cokolwiek mówić - chociaż regulamin hodowli wygląda obiecująco.

Posted

Ciekawa jestem, jak Polska Federacja Kynologiczna ma zamiar poradzić sobie z problemem pseudohodowli, bo jak na razie, nikt się z tym nie uporał.Po prostu w polskich warunkach to niewykonalne. Nie da się zmusić wszystkich do rejestracji zakupionych psów w jakimkolwiek stowarzyszeniu kynologicznym:shake:

Posted

[quote name='polskakynologia'] usiądźmy i porozmawiajmy o regulaminach. Przecież i w regulaminie ZKwP, i w PKPR, u pewnie w PFK są zapisy które nam się nie podobaja, nad którymi przydałaby się dyskusja. Właśnie dzięki takim rozmowom możemy zmienić los Polskiej Kynologi.[/QUOTE]

Chcemy żeby regulaminy były dla ludzi i żeby nie było powodów do omijania ich, liczymy się ze zdaniem każdego kto ma konstruktywne uwagi na każdy temat w tym regulaminów.

Posted

Lotty wiadomo że nieuczciwego ludka nic nie powstrzyma. Jednak dzisiaj mamy trochę narzędzi żeby zabrać się poważnie za temat pseudohodowli ( testy genetyczne, chipowanie wszystkich psów....to tylko niektóre z naszych pomysłów które będą realizowane.)

Posted

No i mówiłam, że galaxy jest z PKF.

Bardzo mi sie to podoba. Pewni ludzie pare lat temu obrazili się na ZK i stworzyli PKPR. Teraz jak wynika z tekstu polskakynologia (zresztą to już w nieistniejacym Asko można było wyczytać), PKPR jest be ... Więc stwórzmy PKF. Drożdże, kurka wodna, drożdże rozmnażają się przez pączkowanie ....

Posted

Według prawa każdy właściciel suki może ją rozmnażać - tego nikt nie zabrania i nie zabroni.
Nie jestem miłośnikiem ZKwP, ale podobnie jak nie ma alternatywy (ze względu na uwarunkowania międzynarodowe) dla PZPN tak samo nie ma alternatywy dla ZKwP.
A tworzenie nowych organizacji kynologicznych w obecnych warunkach prawnych tylko osłabia środowisko. Korzystając z tej samej bazy genetycznej (czyli po prostu z psów, które pochodzą z FCI) i nie uznając bądź uznając rodowody wprowadza się zamieszanie, które odstręczy wielu ludzi od "zorganizowanej kynologii". Po co kupować psa z papierami, które ktoś uznaje a ktoś nie, skoro za mniejsze pieniądze można kupić psa wyglądającego jak rasowy (zresztą często po rasowych rodzicach). Tak jak supermarkety wypierają mniejsze sklepy tak samo duże "fabryki szczeniąt" będą wypierać małe hodowle. Oczywiście renomowane zostaną i tak zamiast różnorodności pozostaną "elitarne" hodowle oraz "masowe" tanie pseudo.
Może i formuła FCI się przestarzała, ale na razie nikt lepszej nie wymyślił. 100 lat temu przedstawiciele blisko setki organizacji postanowili stworzyć światową - w jakim celu? W 1938 roku przedstawiciele kilku polskich organizacji postanowili stworzyć jedną - też przyświecała im idea - jaka?
Oczywiście można i należy krytykować regulacje ZKwP, ale tworzenie nowych organizacji nie jest drogą, która prowadzi do rozwoju.
Poza tym, kto zagwarantuje, że pseudohodowle nie zrzeszą w np. Polskie Towarzystwo Hodowców Psów - i zaczną wydawać własne rodowody - mają do tego prawo, a ich rodowody będą tyle samo warte co PKPR czy PFK. A regulaminy hodowlane, jak pokazuje przykład ZKwP - mogą być łamane i jest na to przyzwolenie społeczne, czego dowody są na tym wątku.
PS. Nie jestem członkiem ani ZKwP ani PKPR ani żadnej innej organizacji.

Posted

oj Bajadera, Bajadera. Ja nie jestem ani w PKPR, ani w ZKwP ani w PFK. A ty jak widzę - jak pisałaś smędy, tak i będziesz je nadal pisać.

Trzeba się przyzwyczajać do tego, ze pewni ludzie są na tyle zagubieni w swojej główce, że nie są reformowalni. Żyj nadal w XiX wieku - skoro tak ci wygodnie.

Na twoje posty szkoda czasu - nie warto ich czytać. Widać w nich tylko i wyłącznie objawy populizmu, skrajnego despotyzmu.

Zakończę swoją wypowiedź zniżając się do poziomu, do którego niezwykle trudno zejść (chociaż tobie nie raz się to już udało - i żal patrzeć, że nie zdajesz sobie z tego sprawy) - WIWA BAJADERA!! olle!

Posted

[quote name='g@l@xy']Lotty wiadomo że nieuczciwego ludka nic nie powstrzyma. Jednak dzisiaj mamy trochę narzędzi żeby zabrać się poważnie za temat pseudohodowli ( testy genetyczne, chipowanie wszystkich psów....to tylko niektóre z naszych pomysłów które będą realizowane.)[/QUOTE]

A co mają chipy i testy genetyczne do pesudohodowli?

Posted

Polskakynologia - czy możesz napisać jaki cel, Twoim zdaniem, przyświecał założycielom PKPR czy obecnie twórcom PFK? Bo ja odnoszę wrażenie, że wynikiem jest jak pisał Horacy: "Parturient montes, nascetur ridiculus mus".