Mraulina Posted October 29, 2009 Posted October 29, 2009 W pobliskim parku hula sobie prześliczny biały szwajcar z hodowli PKPR. Nasze krakowskie białe szwajcary są co najmniej takie sobie. Aż szkoda, że nie można tym pięknym białasem naszej zkowskiej suki pokryć. I kto na tym cierpi? No, kto? Quote
Azawakh Posted October 29, 2009 Posted October 29, 2009 Mraulino, dla ZKwP nie ważne jest to, że biega sobie piękny pies po parku nawet z super rodowodem ale dla niego ważne jest to, że pochodzi od "konkurencji" i jakiś durny zakaz niezgodny z dyrektywami UE ale za to ważny z ich widzi mi się bez względu na to czy stracą coś czy nie. Oni i tak są więksi i starsi i silniejsi więc po co im jakieś krycie jakimś psem nie pochodzącym z ich hodowli czy hodowli związanych z FCI. ZKwP kocha tylko siebie i swoje FCI i kocha gnieść się we własnym sosie... Quote
Karmi Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 [quote name='Azawakh']Mraulino, dla ZKwP nie ważne jest to, że biega sobie piękny pies po parku nawet z super rodowodem ale dla niego ważne jest to, że pochodzi od "konkurencji" i jakiś durny zakaz niezgodny z dyrektywami UE ale za to ważny z ich widzi mi się bez względu na to czy stracą coś czy nie. Oni i tak są więksi i starsi i silniejsi więc po co im jakieś krycie jakimś psem nie pochodzącym z ich hodowli czy hodowli związanych z FCI. ZKwP kocha tylko siebie i swoje FCI i kocha gnieść się we własnym sosie... I słuszne. To powinno byc ważne jedynie dla Straży Miejskiej i Policji...:evil_lol: Po raz kolejny powtórzę: dyrektywa na którą się ciągle powołujesz dotyczy zwierząt gospodarskich. Cały więc Twój ,,prawniczy" wywód bierze ,,w łeb". Złe założenia-> złe wnioski. Quote
Azawakh Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Karmi ale pies, który pomaga w gospodarstwie np jako pomocnik bacy przy wypasie owiec sam staje się zwierzęciem gospodarczym (chociaż nie jest przeznaczony na rzeź jak krowa czy świnia) i tym samy te dyrektywy powinny dotyczyć również i jego bo jest zwierzęciem gospodarskim utrzymywanym w celach np obronnych przed wilkami. Ale to jedna strona medalu. Jestem bowiem po rozmowie z p. Tomkiem Kosińskim z Zarządu PKPR, który mi wyjaśniał tą sprawę i jak dobrze pamiętam wspominał, zę te dyrektywy dotyczą ssaków hodowlanych a pies przecież jest i ssakiem i jest zwierzęciem hodowlanym i tak czy siak te dyrektywy dotyczą i psa. Quote
Cancun Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Azawakh, ale po co Ci ten ZKwP?! Nie rozumiem Ciebie. Jezeli jest az taki zly i komunistycznie nastawiony to go omijaj jak diabel swieconej wody i juz. Jezeli czlonkowie ZKwP beda chcieli cos zmienic to zmienia. W ZK tez panuje demokracja i to czlonkowie po prostu nie chca uznawac rodowodow, ktore wystawia PKPR gdyz PKPR kazde g... dopuszcza do hodowli. Taka jest prawda. Tyle lat pracy hodowcow ZK szlo by na marne gdyby nagle MUSIELI uznac psy ktore nie spelniaja minimum wymogow ZKwP i FCI. Daj sobie na luz... zyj i daj zyc innym. Czlonkowie ZK nie chca z Wami wpolpracowac i juz. Na sile nie zmusisz. A prawo UE zle interpretujesz, naginasz i naginasz i tak nie wychodzi. Niech PKPR sobie hoduje swoje psy a ZKwP swoje. To jest troche jak z partiami politycznymi: jezeli jestes w partii A nie mozesz byc w partii B... To jest wlasnie tez demokracja: to ze partie/kluby tez maja prawo do wyboru kogo chca miec w swoim gronie a kogo nie. Ciebie nie chca w ZK i sie obrazasz...jak male dziecko z ktorym sie nikt nie chce bawic w piaskownicy. Pomysl: moze im sie ich reguly podobaja a Tobie, jak mowisz, nie. Nie chcesz grac wedlug regul ZK to graj gdzie indziej! Ja w PKPR widze te same minusy ktore widze w ZKwP, jednak bez plusow ZK ;) Taka prawda.... [quote name='Mraulina']W pobliskim parku hula sobie prześliczny biały szwajcar z hodowli PKPR. Nasze krakowskie białe szwajcary są co najmniej takie sobie. Aż szkoda, że nie można tym pięknym białasem naszej zkowskiej suki pokryć. I kto na tym cierpi? No, kto?[/QUOTE] Na tym cierpii glownie wlasciciel tego psa bo nie moze na nim zarobic :eviltong: To ze sobie biega piekny pies po parku to jeszcze nie znaczy ze ten pies powinien byc hodowlany. A moze jego przodkowie mieli HD a moze on ma HD i bedzie je przekazywal? A moze ma "kuku na moniu"? A moze jego dziadkiem jest jakis owczarkopodobny i sie mu udalo a jego dzieci juz takie nie beda? To ze pies jest "przesliczny" to jeszcze nie znaczy ze bylby w hodowli wartosciowy.... PKPR tego nie sprawdza tak jak ZKwP/FCI. Bo nie moze sobie na to pozwolic (nie mozna wybrzydzac przy tak malej ilosci psow), bo jest za mlody i niedoswiadczony... Wiec kto na tym zyska? No kto? Powiem Ci kto: Rasa Bialy Owczarek Szwajcarski i wlasciciele psow tej rasy ... Quote
Dzidtka_Gl Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 podpisuje sie obiema rękami a moje psy wszystkimi łapami pod Cancun Azawakh nie ma obowiązku należenia do ZKwP i już Quote
Azawakh Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Dzitka_GI To prawda, że nie ma obowiązku należenia do ZkwP ale jeśli już ktoś chce wyrobić pełny 5 pokoleniowy rodowód swojemu psu to musi tak czy owak się zapisać do ZKwP bo inaczej nie otrzyma tego dokumentu a więc teoretycznie nie ma takiego obowiązku a praktycznie niestety ale jest... Inne polskie organizacje nie stosują takiego podstępnego wybiegu, żeby ściągać do siebie członków... Quote
Dzidtka_Gl Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 cóż za wyrafinowany sprytny wybieg fiu fiu fiuuuuuuuuuu a dlaczego PKPR czy jakiś inny klubik nie drukuje takich rodowodow 5 pokoleniowych ? bo co znają tylko 1 pokolenie ???? wstrętny ZKwP nie chce udostepniać swoich baz ??? a feee Quote
Azawakh Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Dzidka_I ale tak sie sklada, ze PKPR wydaje 5 pokoleniowe rodowody i to od samego poczatku swego istnienia. Metryczki to tylko wymysl Zwiazku i nikt nigdzie poza a organzacja na swiecie nie stosuje tego rozwiazania wydajac od razu pelne rodowody. Tym samym nie musisz szydzic z PKPR i innych polskich stowarzysze kynologicznych Quote
Dzidtka_Gl Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 [quote name='Azawakh']Dzitka_GI To prawda, że nie ma obowiązku należenia do ZkwP ale jeśli już ktoś chce wyrobić pełny 5 pokoleniowy rodowód swojemu psu to musi tak czy owak się zapisać do ZKwP bo inaczej nie otrzyma tego dokumentu [QUOTE] no to o co chodzi?? jak PKPR czy inny klubik w domu na drukareczce drukuje Wam rodowody 5 pokoleniowe to w czym problem ??? metryka to dobry pomysł np w przypadku rodowodu exportowego, kiedy nie wiadomo czy szczeniak zostaje w Polsce czy nie ( nie trzeba robić 2 razy poza tym kopia świadczy o tym, że pies jest rodowodowy ) lub zapisania, że zwierze jest nie hodowlane by na stale w rodowodzie było, no i ją można dostać od ręki w oddziale ( zależy od oddziału ) sprzedając szczeniaka ma się dowód, że jest rasowy natomiast na całym świecie na rodowód się czeka i czeka raz krócej raz dłużej ( czy to we Francji, Chorwacji, USA czy Niemiec - to wiem z doświadczenia ) itd Quote
Azawakh Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Dzidka_I z calym szacunkiem ale metryczki to dobry sposób na wyciagniecie dodatkowej kasy. Jakos zaden inny kraj nie wydaje tego dokumentu i sa tez u nich rodowody eksporowe i wszystko doskonale dziala, a co do oczekiwania na wydanie pelnego rodowodu to i tak sie dlugasnie czeka o czym i ja sie przekonalem. A czy Ty sadzisz, ze roowody ZKwP sa drukowane nie na zwyklej drukarce a np. w mennicy panstwowej? Jesli tak to sie mylisz. Na dodatek w zwiazkowych rodowodach wystepyja bledy. Quote
Dzidtka_Gl Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 nie odpowiedziałeś na pytanie dyskusja z Tobą nie ma sensu bo nie trafiają do Ciebie argumenty, ale jeden powinien nikt Cię do ZKwP nie zmusza, CHCESZ MOŻESZ NALERZEĆ DO PKPR CZY INNEGO KLUBIKU ale nie "uszczęśliwiaj" innych pseudohodowcami i pseudoorganizacjami, na szczęście nikt nie dopuści do tego ani w Polsce ani w krajach w których kynologia na jakimś poziomie istnieje, więc i zostaje Ci tylko bicie piany ( a może Mołdawia ? została wykluczona z FCI coś dla "Was" ) wiem gdzie są drukowane rodowodu ZKwP, swoją drogą niestety słabo są chronione przed podrobieniem... a błędy zdarzają się tak jak wszędzie i jak w każdym kraju ( często z winy nie wyraźnie wypisanych dokumentów ) jak dla mnie EOT choć pewnie jeszcze dam się sprowokować bo nie ma jak krytykowanie ZKwP ale pchanie się do niego na chama Quote
Dzidtka_Gl Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 z Mołdawii chyba nici bo podpisali papiery i zostają odwieszeni od 2010 ;) :cool3: Quote
Azawakh Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Dzidtka_I dlaczego tak sarkastycznie wyrażasz się o innych krajowych stowarzyszeniach kynologicznych? Nie potrafisz już szanować inności i liczy sie dla Ciebie tylko jedna słuszna organizacja? Jeśli tak masz pisać o innych to lepiej nie pisz bo obrażasz kogoś kto mysli nieco inaczej niż Ty. A co do mojej przynależności organizacyjnej to jestem członkiem ZKwP o. Będzin od samego początku jego istnienia a to, że mam ochotę przynależeć również i do innych krajowych organizacji kynologicznych gwarantuje mi to ustawa Prawo o stowarzyszeniach, która stoi ponad statutem ZKwP. I proszę nie nazywaj prawnie zarejestrowanych stowarzyszeń i hodowli w nich działających pseudoorganizacjami i pseudohodowcami gdyż w ten sposób pokazujesz tylko i wyłącznie swoją arogancję i homofobię. Quote
Dzidtka_Gl Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 nie mam szacunku np dla oszustw, kłamstwa, naciągactwa dla naiwności i głupoty też nie.... być może sam padłeś ofiarą kogoś z PKPR, ale czy można być aż tak naiwnym ??? w takim razie oddział w Będzinie powinien się Tobą zainteresować, łamiesz status ZKwP ( [FONT=CentSchbookPL-Bold][FONT=CentSchbookPL-Bold][SIZE=2]§ 15 ), zresztą dalej nie rozumiem po co jesteś członkiem ZKwP jak tak jest źle a gdzie indziej cacy, myślę że utrata przez ZKwP takiego członka to mała strata a co będziesz robił gdzie indziej...[/FONT][/FONT] [FONT=CentSchbookPL-Bold][FONT=CentSchbookPL-Bold][SIZE=2]niestety w Polsce można sobie zakładać różne dziwne stowarzyszenia...[/FONT] [/FONT] Quote
Azawakh Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Słuchaj Dzidtka_I teraz to przesadziłaś i przegięłaś przysłowiową pałkę bowiem to co napisałaś to nic innego jak pomówienia w stosunku do PKPR i za to PKPR może podać Cię nawet do sądu gdyż nie masz najmniejszych podstaw twierdzić, iż w tej organizacji są naciągacze, oszuści i głupcy. Ani nie padłem ofiarą nikogo z PKPR ani nie jestem naiwny gdyż to mój świadomy wybór, ze byłem tam członkiem i wybacz bo to co piszesz obraża również i moją osobę. A co do łamania tego paragrafu to może państwo polskie zainteresowałoby się całym ZKwP gdyż jego statut wg opinii prawnej dr Jerzego Ciapały jest niezgodny z prawem powszechnie obowiązującym w naszym kraju nie mówiąc już o dyrektywach unijnych. I na koniec jestem w ZKwP bo mam taki kaprys taki sam jak ma ochotę być w PKPR. Ot tak bo mi się tak podoba. A Ciebie nikt nie zmusza do bycia tu i tam i tym samym nie musisz nikogo obrażać i pokazywać swojej arogancji do kogoś kto robi kawal dobrej roboty. Poczytaj sobie posty Mrauliny, która tez jest członkiem ZKwP ale ona nie wyzywa nikogo od naciągaczy czy oszustów. Weź z niej przykład bo Ty pokazujesz swój fanatyzm albo i brak wiedzy w sprawach stowarzyszeń kynologicznych. Quote
Dzidtka_Gl Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 ojojojjjj :) a Ty nie czytasz moich postów, 2 razy miałam do czynienia osobiście z osobami przychodzącymi z pseudorasowymi szczeniaczkami chcącymi zarejestrować się w ZKwP, ( a o ilu słyszałam to nie licze ) które bardzo sie zdziwiły kiedy dowiedziały się , że rodowód ich pieska nie jest uznawany przez ZKwP a i ogólny wygląd pieska jest conajmniej "dyskusyjny" czy to nie jest oszustwo i naciąganie ludzi ? a że juz nie wspomne o FCI i o "FCI" ... oczywiście w hodowlach w ZKwP też rodzą sie brzydkie szczeniaki ale nie powiesz mi że w PKPR nie jest łatwiej je później rozmnażać i produkować, a zresztą pewnie masz zuuuupełnie inne zdanie na ten temat, które mnie średnio interesuje a wiesz na co ja mam ochotę... możesz sobie mieć ochotę być i w ZKwP i PKPR :) i jeszcze raz powtarzam nie rozumiem osób krytykujących i narzekających na ZKwP a do niego nalerzących, kiedy tak wychwalają PKPR czy jakiś inny klubik kynologiczny Quote
Azawakh Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 A ja nie rozumiem osób krytykujących PKPR skoro nie są ich członkami a całą opinię o organizacji i jej działalności czerpią z informacji od ludzi oszukanych przez nieuczciwych handlarzy. To samo możesz powiedzieć o handlarzach z jarmarku tylko, że oni nie dają żadnych dokumentów hodowlanych a hodowcy z PKPR dają wszystko co należy. I proszę nie porównuj tu dwóch światów bo robisz to tylko na podstawie nie rzeczowej wiedzy a jakiś szczątkowych i nieprawdziwych informacji rozprzestrzenianych przez niezadowolonych właścicieli psów. Jedno co bym zarzucił jeśli już mam zarzucać to hodowcy PKPR mogliby informować nabywców swoich szczeniąt,że PKPR a ZKwP to dwie różne organizacje ale z drugiej strony to w rodowodzie szczenięcia jest wyraźnie napisane z jakiej organizacji pochodzi hodowla sprzedająca szczeniaka. No i jeszcze jedno, jest internet i literatura i nabywający szczenię człowiek może zasięgnąć wiedzy ze strony PKPR i sobie poczytać to i owo ale i zadawać pytania hodowcy gdzie może psa potem zarejestrować bo nieznajomość tylko szkodzi a potem są takie sytuacje, że do Ciebie przychodzą zdziwieni albo rozżaleni właściciele psów bo im ktoś czegoś nie powiedział... Tym samym nie oceniaj całej organizacji przez ten pryzmat bo masz zakłamany jej widok. Quote
Guest Lotty Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 (edited) Od dłuższego już czasu śledzę dyskusję, która toczy się w tym wątku i również postanowiłam zabrać głos... Nie oszukujmy się, że przeciętny nabywca szczeniaka będzie zaprzątał sobie głowę porównywaniem zasad funkcjonowania organizacji kynologicznych w Polsce. Sporym sukcesem będzie jeśli uda się go przekonać do zakupu psa rodowodowego.Nie czarujmy się, poziom wiedzy kynologicznej w naszym kraju nadal jest ciągle bardzo niski a rodowód dla wielu to tylko " bezużyteczny papier, bo ja chcę psa do kochania a nie do wystawiania".:angryy: Edited July 4, 2013 by Lotty poprawka Quote
Brezyl Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 [quote name='Azawakh']A ja nie rozumiem osób krytykujących PKPR skoro nie są ich członkami a całą opinię o organizacji i jej działalności czerpią z informacji od ludzi oszukanych przez nieuczciwych handlarzy. [/QUOTE] Wybacz, ale skądś ci "nieuczliwi handlarze" mają rodowody PKPR, w które zaopatrzyli szczeniaki. Gdyby niektórzy członkowie PKPR byli uczciwi to dokładnie wytłumaczyliby, różnice między ZKwP a PKPR i nie dochodziłoby do dziwnych sytuacji zgłaszania się do ZKwP ludzi z rodowodami PKPR. Quote
Dzidtka_Gl Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 mnie tylko dziwi, że ludzie nie zastanawiają się jak taki PKPR funkcjonuje już nie będę się nad sędziami rozwodzić, oddziałami itd a o to co najistotniejsze - hodowla, baza hodowli, reproduktorów jest delikatnie pisząc "ograniczona" , nikt kto ma pięknego, wartościowego genetycznie psa w ZKwP nie zgodzi się na udostępnienie go komuś kto jest w PKPR, jeśli już ktoś się zgodzi to przeważnie z bardzo przeciętnym lub kiepskim psem ( a to dla kasy a to dla "koniecznego utrwalenia genów naszego pimpusia" ) Większość hodowli w PKPR to hodowcy z ZKwP Ci co się przenieśli ( bo im sie nie podobało, bo za dużo nakazów, zakazów itp ) i Ci co zostali ładnie pisząc wykreśleni z listy członków a dosadnie wywaleni. PKPR nie zostaje nic innego jak ściąganie do siebie nowych członków z obcą krwią psów... ale MĄDRY ROZUMIE A GŁUPIEMU I TAK SIĘ NIE WUTŁUMACZY [FONT=Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman][SIZE=2][FONT=Times New Roman][SIZE=2] [/FONT][/FONT][/FONT] Quote
panbazyl Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Jedno nasuwa mi się na myśl jak to czytam - "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem" a Mołdawia odpokutowała swoje błędy i od nowego roku znów jest w FCI. I podejrzewam, że zaraz ruszy karawana Polaków na tamtejsze wystawy.... Quote
Guest Lotty Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 [quote name='Brezyl ja']Wybacz, ale skądś ci "nieuczliwi handlarze" mają rodowody PKPR, w które zaopatrzyli szczeniaki. Gdyby niektórzy członkowie PKPR byli uczciwi to dokładnie wytłumaczyliby, różnice między ZKwP a PKPR i nie dochodziłoby do dziwnych sytuacji zgłaszania się do ZKwP ludzi z rodowodami PKPR.[/QUOTE] No właśnie, przeciętny człowiek najczęściej nie zdaje sobie sprawy,że rodowód rodowodowi nierówny. Zjawia się w oddziale ZK i okazuje się,że choć ma psa z rodowodem,to nikt go na 99% wystaw w Polsce nie wpuści. Quote
Azawakh Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Wg prawa polskiego i europejskiego to rodowód jest każdy sobie równy ale niestety ludzie sobie robią takie chore podziały na równych i równiejszych w tym przypadku tym równiejszym jest ZkwP... Quote
tabaluga1 Posted November 1, 2009 Posted November 1, 2009 [quote name='Azawakh'] A co do łamania tego paragrafu to może państwo polskie zainteresowałoby się całym ZKwP gdyż jego statut wg opinii prawnej dr Jerzego Ciapały jest niezgodny z prawem powszechnie obowiązującym w naszym kraju nie mówiąc już o dyrektywach unijnych. I na koniec jestem w ZKwP bo mam taki kaprys taki sam jak ma ochotę być w PKPR. Ot tak bo mi się tak podoba. A Ciebie nikt nie zmusza do bycia tu i tam i tym samym nie musisz nikogo obrażać i pokazywać swojej arogancji do kogoś kto robi kawal dobrej roboty. Poczytaj sobie posty Mrauliny, która tez jest członkiem ZKwP ale ona nie wyzywa nikogo od naciągaczy czy oszustów. Weź z niej przykład bo Ty pokazujesz swój fanatyzm albo i brak wiedzy w sprawach stowarzyszeń kynologicznych.[/QUOTE] [FONT=Verdana]Państwo polskie ma inne problemy . Wybory , afery , podsłuchy , hazard :evil_lol:. Furda tam ZK . Opinia prawna najbardziej uczonego doktora , też nie jest powszechnie obowiązującym prawem . Na pewno znajdzie się stu innych doktorków , którzy napiszą zgoła przeciwstawne opinie . I nie wydaje mi się racjonalne , żeby Twoje dążenie do wolności miało ograniczać wolność innych . Członkowie ZK tak postanowili i już . Tak chcą . Wolno im . I nawet jeżeli ktoś będzie należał do ZK i PKPR jednocześnie , nic mu się złego nie stanie . Nikomu nie zależy na egzekwowaniu tego przepisu . To o co chodzi ? Zapisz się tam gdzie chcesz . Ja tu nie widzę problemu .[/FONT] Quote
Recommended Posts