Joan od Wolanda Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 To akurat można ZKwP wybaczyć, bo zarejestrowane przed 1 stycznia 2001 r. stowarzyszenia posiadają osobowość prawną, mimo braku ich rejestracji w Krajowym Rejestrze Sądowym. (art. 17 ust. 1 ustawy z 7 kwietnia 1989 r. - Prawo o stowarzyszeniach w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2000 r.i żaden z przepisów ustaw nie pozbawia osobowości prawnej stowarzyszenia zarejestrowanego, które nie zostało zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Sądowym.) :) Quote
Azawakh Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 happy32 ale faktycznie w tej kwestii ZkwP nie myli się i działa od roku 1948 jako pierwsze powojenne stowarzyszenie kynologiczne. Owszem mogą w dokumentach rejestracyjnych istnieć jakieś datowe przesunięcia co i dla mnie może być nieco dziwne ale fakt pozostaje faktem 1948 to rok powstania ZKwP i nie da się z tym nic zrobić bo to szczera prawda.Byż może to o czym wspominasz związane jest z jakimiś nowelizacjami ale to tylko moje przypuszczenia bowiem sam statut od dość dawna nie był zmieniany. Quote
panbazyl Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 To jak w przypadku stowarzyszeń - były zmiany w prawie i każde stowarzyszenie musiało jakby na nowo się rejestrować. Wiem to z autopsji, gdyż i nasze stowarzyszenie to "przerabiało" - zmiana organu rejestracyjnego i już nie pamiętam co tam było. A - wpis do Krajowego Sądu Rejestracyjnego (KRS). a cała historia każdej z organizacji została bez zmian, łącznie z datą pierwotnego powstania a nie rejestracji w KRS. Quote
Recommended Posts