Mraulina Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 I jeszcze jedno - wszelkie tytuły i uprawnienia (np. sędziów) nadawana przez ZKwP są obowiązujące wyłacznie w ramach tej organizacji. Używanie ich poza organizacją (np. w celu nadania "odpowiedniej" rangi, oprawy czy nawet "powagi" imprezie poza związkowej) jest nadużyciem i naruszeniem etyki. Tym samych wyciąganie konsekwencji wobec takich zachowań przez ZKwP jest jak najbardziej uzasadnione. Nieprawda. :evil_lol: Quote
Karmi Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 [quote name='Mraulina'] Nieprawda. :evil_lol: Dobrze, że tu wpadłaś. Przypomnę napisałaś: ,,Na temat PKPR krązy wiele legend, powtarzanych bez ich weryfikacji. Jedno jest faktem: ta organizacja powoli ale jednak rosnie w siłę. (...) PKPR dał już tyle psów, że ich właściciele, zapisując się do tej organizacji, tworzą jej zrąb." Jeszcze raz poproszę więc o dane, które mogą to potwierdzic." Quote
Azawakh Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Mraulino ZKwP i FCI mają bardzo ciekawe podejście do pojęcia etyki sędziowskiej... To jak oni traktują uprawnienia sędziowskie i jaka jest to bzdura mógłbym porównać do etyki lekarskiej gdyby zakazywała leczenia np ludzi z innego wyznania w jakim jest lekarz albo ludzi nie należących do danej kasy chorych czy funduszu zdrowia. Jak dla mnie "etyka" ZKwP wobec sędziów to działanie dyskryminatorskie i powinno być natychmiast zakazane przez organy państwowe. A co do wtrącania się do hodowli przez państwo też jestem za ponieważ ZKwP wreszcie straciłby na swoim wygórowanym "ja" i stałby się normalną organizacją dla normalnych ludzi a nie miejscem gdzie trafiają osobnicy o zbyt wygórowanych ambicjach, którzy nie sprawdzili się w życiu codziennym... I jeszcze jedna uwaga. Temat dotyczy kryć reproduktorami ZKwP suk z innych krajowych organizacji kynologicznych i chyba zostało dość wyraźnie powiedziane, że ZKwP zabrania takiego "procederu" i tym samym proponuję zamknięcie tematu a dyskusję przenieść do wątku np ACE-PKPR lub KYNOLOGIA W WYDANIU KRAJOWYM czyli ZKwP przyjaciel prawdziwego hodowcy... Myślę, że tam będzie właściwsze miejsce na tego typu wymianę zdań. Quote
Karmi Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 [quote name='Azawakh']Mraulino ZKwP i FCI mają bardzo ciekawe podejście do pojęcia etyki sędziowskiej... To jak oni traktują uprawnienia sędziowskie i jaka jest to bzdura mógłbym porównać do etyki lekarskiej gdyby zakazywała leczenia np ludzi z innego wyznania w jakim jest lekarz albo ludzi nie należących do danej kasy chorych czy funduszu zdrowia. Jak dla mnie "etyka" ZKwP wobec sędziów to działanie dyskryminatorskie i powinno być natychmiast zakazane przez organy państwowe. A co do wtrącania się do hodowli przez państwo też jestem za ponieważ ZKwP wreszcie straciłby na swoim wygórowanym "ja" i stałby się normalną organizacją dla normalnych ludzi a nie miejscem gdzie trafiają osobnicy o zbyt wygórowanych ambicjach, którzy nie sprawdzili się w życiu codziennym... I jeszcze jedna uwaga. Temat dotyczy kryć reproduktorami ZKwP suk z innych krajowych organizacji kynologicznych i chyba zostało dość wyraźnie powiedziane, że ZKwP zabrania takiego "procederu" i tym samym proponuję zamknięcie tematu a dyskusję przenieść do wątku np ACE-PKPR lub KYNOLOGIA W WYDANIU KRAJOWYM czyli ZKwP przyjaciel prawdziwego hodowcy... Myślę, że tam będzie właściwsze miejsce na tego typu wymianę zdań. Azawakh wydaje mi się, że to wszystko ma niewiele wspólnego z etyką. Dla mnie sytuacja jest prosta. P. Kosińscy odeszli z ZK. założyli własną organizacje. Dlaczego więc na siłę szukają ,,kontaktu" z ZK. Moim zdaniem odpowiedź jest prosta: nie poszło tak jak miało pójśc. Stąd gorączkowe próby wymuszenia współpracy na ZK. Nie tędy jednak droga. Pięknie mówisz o etyce ale czy etycznym jest, delikatnie mówiąc, publiczne sugerowanie, że drugie stowarzyszenie łamie prawo? Taki wydźwięk miał artykuł w Kynologii ze słynną już błędną interpretacją unijnych dyrektyw. Czy dla Ciebie etycznym jest stanie ,,okrakiem" między dwoma konkurencyjnymi organizacjami? Z tego co wiem - jeśli się mylę popraw mnie- masz uprawnienia sędziowskie wydane przez PKPR a jesteś członkiem ZK. Szczególnej dyskryminacji więc tu nie widzę... Oj, Azawakh nie zmuszaj mnie do wyciągnięcia wniosków , ze ta cała pekaperowska ,,walka o wolnośc" ma bardzo przyziemny punkt odniesienia. ps. Ciekawe ogłopszenie. :razz: http://ogloszenia.ngo.pl/x/500079 Wolontariat organizacja szuka wolontariusza lub wolontariuszki Prawnik do przeanalizowania przepisów - Warszawa Poszukujemy prawnika do przeprowadzenia analizy przepisów polskich i unijnych, tematyka: zwierzęta, organizacje społeczne, konkurencja. Zgłoszenia prosimy przysyłać mailem: pkpr@tlen.pl Joanna Kosińska (pkpr@tlen.pl) Data ostatniej modyfikacja: 2009-12-04, 10.39 Od tego trzeba było zaczac. :lol: Quote
Azawakh Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Karmi nie jesteś na bieżąco. Po pierwsze, dawno już nie mam uprawnień sędziowskich w PKPR choć miałem legitymację nr 001/02 i byłem ich pierwszym sędzią. Po drugie, nie widzę żadnych problemów w tym, żeby stać "okrakiem" miedzy dwoma "konkurencyjnymi" organizacjami - jeśli mi sprawia to przyjemność to tylko i wyłącznie moja sprawa a nie jakiejś organizacji i jej chorych przepisów. Po trzecie, o poruszanym przeze mnie problemie nie pisała po praz pierwszy Kynologia pp Kosińskioch ale: Pies i As-Ko - poczytaj o tym na forum bo zamieszczałem materiały prasowe z tych magazynów. Po czwarte na jakiej podstawie twierdzisz, że pp Kosińskim nie poszło jak należy i szukają na siłę szukają kontaktu z ZKwP? PKPR istnieje od około 10 laty i działa samodzielnie i sobie radzi więc nie masz co zacząć wyciągać wniosków o czym wspominasz w swoim poście bo już je wyciągasz a do tego niestety ale sa one błędne. Quote
Marmasza Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 [quote name='Azawakh']Mraulino ZKwP i FCI mają bardzo ciekawe podejście do pojęcia etyki sędziowskiej... To jak oni traktują uprawnienia sędziowskie i jaka jest to bzdura mógłbym porównać do etyki lekarskiej gdyby zakazywała leczenia np ludzi z innego wyznania w jakim jest lekarz albo ludzi nie należących do danej kasy chorych czy funduszu zdrowia.... I jeszcze jedna uwaga. Temat dotyczy kryć reproduktorami ZKwP suk z innych krajowych organizacji kynologicznych i chyba zostało dość wyraźnie powiedziane, że ZKwP zabrania takiego "procederu" i tym samym proponuję zamknięcie tematu a dyskusję przenieść do wątku np ACE-PKPR lub KYNOLOGIA W WYDANIU KRAJOWYM czyli ZKwP przyjaciel prawdziwego hodowcy... Myślę, że tam będzie właściwsze miejsce na tego typu wymianę zdań. O ile się nie mylę ani ZKwP ani PKPR nie mają prawa do nadawania jakichkolwiek uprawnień zawodowych. Poza tym w Polsce nie istnieje zawód "sędzia kynologiczny" czy pokrewny. Tym samym "uprawnienia" związkowe nie mają żadnej "mocy formalnej" poza związkiem. A ponadto normalnym jest zakaz działalności konkurencyjnej, który wproadzają różnego typu organizacje dla swoich członków. A jeśli chodzi o główny temat wątku - ZKwP zabrania używania reproduktorów do krycia suk niehodowlanych (a takimi są wszystkie nie zarejestrowane w Związku). A czy PKPR dopuszcza krycie zarejestrowanych w tej organizacji suk reproduktorami, których rodowody nie są zarejestrowane i których właściciele nie są członkami PKPR? Quote
Azawakh Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Ależ oczywiście, że PKPR dopuszcza krycia suk reproduktorami z innych krajowych stowarzyszeń kynologicznych. dla mnei zakaz o którym piszesz nie jest normalny bo to nie praca za co otrzymuje sie kasę ale ubezwłasnowalnianie członków i atak na swobody obywatelskie w najgorszym tego słowa znaczeniu! Takei zakazy tylko sprzyjają dyskryminacji i sa wyrazem lęku przed nowym a nazywa się to homofobia albo ksenofobia. Quote
Karmi Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Marmasza'] A dlaczego dane ze strony FCI? - bo nie znalazłem żadnych innych - ciekawe dlaczego ani ZKwP ani PKPR nie publikują tego typu danych?[/QUOTE] Sprawozdanie ZK za lata 05-08 jest np w ostatnim numerze kwartalnika Pies. Zawiera ono; 1. analizę ilościowa psów (ogól zarejestrowanych psów, liczba reproduktorów, suk hodowlanych, miotów i urodzonych szczeniąt) 2. jakościowa ( przyznane tytuły Interchampion, Champion Polski, Młodzieżowy Champion Polski) 3. rodowody 4.przydomki hodowlane 5 rasy polskie Według danych GKH ilościowo wygląda to tak: przykładowo rok 2003 i rok 2008 psy ogółem- 60 625 -> 64 419 reproduktory- 5 647 -> 7 762 suki hodowlane- 13 327 ->17 115 mioty- 5 684 -> 7 023 szczenięta- 29 188 -> 34 784 Mraulina, Azawakh liczę na wzajemnośc. Quote
Mraulina Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Karmi']Dobrze, że tu wpadłaś. Przypomnę napisałaś: ,,Na temat PKPR krązy wiele legend, powtarzanych bez ich weryfikacji. Jedno jest faktem: ta organizacja powoli ale jednak rosnie w siłę. (...) PKPR dał już tyle psów, że ich właściciele, zapisując się do tej organizacji, tworzą jej zrąb." Jeszcze raz poproszę więc o dane, które mogą to potwierdzic." Pytanie cokolwiek demagogiczne. Skąd ja - członek ZK - mam je wziąć??? Ja po prostu od jakiegoś czasu obserwuję Klub - Ty też możesz to zrobić. Mają coraz więcej wystaw i oddziałów. W krytyce klubu dominuje nie rzeczowość, ale po prostu agresja. To zaciemnia sprawę. Quote
Karmi Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Mraulina']Pytanie cokolwiek demagogiczne. Skąd ja - członek ZK - mam je wziąć??? Ja po prostu od jakiegoś czasu obserwuję Klub - Ty też możesz to zrobić. Mają coraz więcej wystaw i oddziałów. W krytyce klubu dominuje nie rzeczowość, ale po prostu agresja. To zaciemnia sprawę. Skoro twierdzisz, że PKPR systematycznie się rozwija to liczyłam na rzeczową informację popierającą Twoje słowa. Zostawmy to....:p Mówisz, że rozwój PKPR mogę poznac po ilości wystaw i zwiększającej się liczbie oddziałów. Z informacji na stronie: http://www.pkpr.pl/oddzialy.htm wynika, że PKPR ma 5 odziałów z czego jeden ( w Sieradzu) jest właśnie w likwidacji. Demagogia??? ps. Ja dane wzięłam ze ....skrzynki na listy. Przywilej członków ZK. ;) Ale nie ma tu żadnej dyskryminacji. Każdy ( nawet nie będac członkiem ZK) może je dostac np w kiosku ruchu Quote
Karmi Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Azawakh']Ależ oczywiście, że PKPR dopuszcza krycia suk reproduktorami z innych krajowych stowarzyszeń kynologicznych. dla mnei zakaz o którym piszesz nie jest normalny bo to nie praca za co otrzymuje sie kasę ale ubezwłasnowalnianie członków i atak na swobody obywatelskie w najgorszym tego słowa znaczeniu! Takie zakazy tylko sprzyjają dyskryminacji i sa wyrazem lęku przed nowym a nazywa się to homofobia albo ksenofobia. Ależ oczywiście, że PKPR dopuszcza krycia suk reproduktorami innych stowarzyszeń w tym reproduktorami ZK. PKPR bazuje na dorobku ZKwP. Rezygnacja z tego byłaby samobójem. Nie wmówisz mi Azawakh, że,,otwarcie" PKPR że jest wynikiem umiłowania zasady wolności stowarzyszania się. To czysta ekonomia. Podam prosty przykład.Mam dwie sucze. Załużmy, że przenoszę się do PKPRu. Szukam reproduktora. Proszę powiedz mi ile psów rasy beauceron będących reproduktorami PKPR nam do wyboru w Polsce? To było pytanie retoryczne. Znam odpowiedź. Zero. Rzecz wygląda inaczej jeżeli będac w PKPR mogę kryc swoje sucze reproduktorami ZKWP. Reproduktorami, które wg wymagań regulaminowych PKPR są ,,elitą" . Z mojej strony wystarczy spełnic ,,lajtowe"(dużo mniejsze niż w ZK) wymagania aby suka uzyskała hodowlankę. Idąc dalej...Gdyby spełniło się marzenie PKPR o wzajemnym uznawaniu dokumentacji hodowlanej to mając rodowody PKPR mogłabym zarejestrowac szczeniaki w ZK. Również uprawnienia suki hodolanej i reproduktora musiałyby byc respektowane przez ZK. Przypominam, ze to wszystko mogłabym miec o wiele mniejszym nakładem wysiłku i kosztów niż w przypadku ZK. Mniej obowiązków a przywileje takie same. Uważasz, ze to jest ok? Dla mnie sprawa jest prosta. Wystarczy porównac regulaminy hodowli ZKwP i PKPR; http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf http://www.pkpr.pl/regulaminy/Regulamin_hodowli.pdf Jeżeli mam dwa stowarzyszenia: jedno mające słaby regulamin i słabą kontrolę i drugie mające ostrzejszy regulamin i słabą kontrolę to wybieram drugie. Dopuszczam jednak myśl, że są osoby, które wybiorą odwrotnie.;) Quote
Azawakh Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Popatrz jak to wygląda w przypadku hodowli kotów rasowych gdzie jest w Polsce kilkanaście kocich organizacji i zastanów się czy oni na tym tracą czy raczej zyskują bo moim zdaniem tylko i wyłącznie zyskują. Quote
Mraulina Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='Karmi']Skoro twierdzisz, że PKPR systematycznie się rozwija to liczyłam na rzeczową informację popierającą Twoje słowa. Zostawmy to....:p Mówisz, że rozwój PKPR mogę poznac po ilości wystaw i zwiększającej się liczbie oddziałów. Z informacji na stronie: http://www.pkpr.pl/oddzialy.htm wynika, że PKPR ma 5 odziałów z czego jeden ( w Sieradzu) jest właśnie w likwidacji. Demagogia??? ps. Ja dane wzięłam ze ....skrzynki na listy. Przywilej członków ZK. ;) Ale nie ma tu żadnej dyskryminacji. Każdy ( nawet nie będac członkiem ZK) może je dostac np w kiosku ruchu Nie wiem, dlaczego jeden z oddziałow PKPR upadł. Pewnie to skutek jakichś konfliktów. Ale powstał nowy. Swoją drogą uważam, że PKPR nie powinien być taki tajemniczy i podawać swoje dane statystyczne na swojej stronie. Quote
Karmi Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='Azawakh']Popatrz jak to wygląda w przypadku hodowli kotów rasowych gdzie jest w Polsce kilkanaście kocich organizacji i zastanów się czy oni na tym tracą czy raczej zyskują bo moim zdaniem tylko i wyłącznie zyskują. Nareszcie odpowiednie postawienie sprawy. Kto zyskałby na wzajemnym uznawaniu dokumentacji? :razz: Quote
Karmi Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='Mraulina']Nie wiem, dlaczego jeden z oddziałow PKPR upadł. Pewnie to skutek jakichś konfliktów. Ale powstał nowy. Swoją drogą uważam, że PKPR nie powinien być taki tajemniczy i podawać swoje dane statystyczne na swojej stronie. Nie jest więc prawdą Twoje stwierdzenie, że ,,mają coraz więcej oddziałów". Bilans wyszedł na zero. Trudno więc mówic w tym przypadku o rozwoju. To raczej stabilna stagnacja. Teraz drugi czynnik, który kazałaś mi obsewowac aby dostrzec rozwój PKPRu. Wystawy. Twoim zdaniem ,,mają coraz więcej wystaw". Dane zebrane z forum PKPR http://www.forum.pkpr.pl/viewforum.php?f=7&topicdays=0&start=0&sid=fc878250c37364956a9e60b2ca213281 bez podziału na rangę wystaw, Rok 2008 wystawy: 1. Sieradz (nie odbyła się), 2 Wrocław, 3. Chorzów (odwołana), 4. Warszawa (Stara Miłosna) 5. Wrocław (08.06), 6. Rewa (przeniesiona do Łęczyc), 7 Wrocław (13.09), 8 Budy Michałowskie, 9. Sieradz (31.08) 10.Osięciny Rok 2009 dane ze strony PKPR również bez podziału na rangę: http://www.pkpr.pl/wystawy.htm 1) 1.Wrocław, 2. Łódź, 3. Bydgoszcz, 4. Wrocław, 5. Łęczyce, 6. Kędzierzyn- Koźle, 7.Sieradz, 8. Budy Michałowskie Jak widac w roku 08 było planowanych 10 wystaw. Odbyło się 8. W 2009 zaplanowano 8 wystaw czyli dokładnie tyle samo ile odbyło wystaw było w roku 2008. Z całą pewnością wystaw w tym roku nie było więcej niż w roku ubiegłym. Kolejna legenda? :razz: ps. Skoro już rozmawiamy o wystawach PKPR to taka ciekawostka: MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA PSÓW RASOWYCH POD PATRONATEM F.C.I. WROCŁAW 26.04.2009 LOKALIZACJA: Stacja Badawczo-Dydaktyczna ul. Pawłowicka 101, 51-250 Wrocław PROGRAM WYSTAWY: 8:30-9:30 - przyjmowanie psów; 10:00 - otwarcie wystawy; 10:15 - rozpoczęcie sędziowania; OBSADA SĘDZIOWSKA: Valeria Vronskaya Wystawa międzynarodowa. Jeden sędzia, typ ,,wielorasowy". To sporo mówi o jakości PKPRu ale również o ilości członków tego stowarzyszenia. Mraulina o czym my tu rozmawiamy? :roll: Quote
Azawakh Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 Karmi, a czy wiesz jak wyglądały wystawy ZKwP po drugiej wojnie światowej i ilu liczyły sędziów? Wiesz jak wyglądał wtedy katalog i ile liczył stron i ile psów było w nim zgłoszonych? Jeśli nie to poszukaj w biblioteczce kynologa i zweryfikuj swoje poglądy bo początki tej organizacji zanim stała się taka jaką znasz obecnie były bardzo skromniutkie jeszcze bardziej skromne niż początki PKPR. Quote
Marmasza Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='Azawakh']Popatrz jak to wygląda w przypadku hodowli kotów rasowych gdzie jest w Polsce kilkanaście kocich organizacji i zastanów się czy oni na tym tracą czy raczej zyskują bo moim zdaniem tylko i wyłącznie zyskują.[/QUOTE] Azawakh, to moze napiszesz dlaczego w Polsce w 1938 roku, przedstawiciele kilku organizacji zrzeszających hodowców psów postanowili o ich połączeniu i utworzeniu ZKwP? Może jednak korzyść z przynależności do FCI była większa niż ta wypływająca z różnorodności. Moim zdaniem rozdrobnienie "materiału genetycznego" w przypadku hodowli psów rasowych to początek katastrofy hodowlanej. I dlatego PKPR dla przetrwania musi "sięgnąć do zasobów" ZKwP (a pośrednio w FCI). A swoją drogą to zabawne, że organizacja, która powstała jako alternatywa dla ZKwP nie może istnieć bez "wsparcia" tego ostatniego. Quote
Karmi Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='Azawakh']Karmi, a czy wiesz jak wyglądały wystawy ZKwP po drugiej wojnie światowej i ilu liczyły sędziów? Wiesz jak wyglądał wtedy katalog i ile liczył stron i ile psów było w nim zgłoszonych? Jeśli nie to poszukaj w biblioteczce kynologa i zweryfikuj swoje poglądy bo początki tej organizacji zanim stała się taka jaką znasz obecnie były bardzo skromniutkie jeszcze bardziej skromne niż początki PKPR. Słuszna uwaga. ZKwP powstał tuż po II wojnie światowej. Powstał więc w czasach bardzo trudnych nie tylko dla kynologii. To była robota od podstaw (odtwarzanie ras, dokumentacji) niekoniecznie zgodna z panującą ,,robotniczo-człopską" ideologią. PKPR powstał kilka lat temu. Czasy nieporównywalnie łatwiejsze... Bazuje na gotowej dokumentacji ZK. Nic tylko działac! Jeśli przestaniecie skupiac tylko i wyłącznie na bezpodstawnych próbach wymuszenia tego czy owego na ZK i skupicie się na własnym rozwoju to byc może kiedyś będziecie partnerem z którym Związek Kynologiczny będzie się musiał liczyc. Quote
g@l@xy Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 a co to ZKwP to jakaś święta krowa? wyłączność na psy rasowe? na rodowody? ha ha ha ha ha rasowy=rodowodowy, a nie, rasowy=ZKwP doleję ognia do oliwy i powiem że powstała trzecia organizacja : POLSKA FEDERACJA KYNOLOGICZNA jeśli coś powstało po wojnie to nie jest gwarancją doskonałości..... niestety ha ha ha ha ha Quote
g@l@xy Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='mon_77']Witam. Czy pies będący reproduktorem w ZKwP może kryć sukę z PKPR? Jedni mówią, że tak a inni, że nie. A jakie są fakty? Pozdrawiam serdecznie;][/QUOTE] Na 100% może kryć Quote
Marmasza Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='g@l@xy']Na 100% może kryć Regulamin Hodowli Psów Rasowych ZKwP, rozdział VII, paragraf 17, punkt 2 (obowiązki właściciela reproduktora) m.in: [FONT=CentSchbookPL-Roman][FONT=CentSchbookPL-Roman][SIZE=2]b) udostępniać psa do krycia wyłącznie suk hodowlanych, zarejestrowanych w ZKwP lub innej organizacji należącej bądź uznawanej przez FCI. cbdo [/FONT][/FONT] Quote
g@l@xy Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 papier zniesie wszystko, paragrafy jedno, rzeczywistość drugie..... jakoś nie miałam problemów ze znalezieniem reproduktora z ZK mimo że sunia ma rodowód PKPR otwórzcie wreszcie oczy...... Quote
Marmasza Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 [quote name='g@l@xy']papier zniesie wszystko, paragrafy jedno, rzeczywistość drugie..... jakoś nie miałam problemów ze znalezieniem reproduktora z ZK mimo że sunia ma rodowód PKPR otwórzcie wreszcie oczy......[/QUOTE] Dla kasy niektórzy zrobią wszystko, dla mnie EOT. Quote
g@l@xy Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 1. dla kasy - owszem nie czarujmy się, są ludzie którzy żyją z tego 2. ZK ma stare, nijak nie mające się do rzeczywistości regulaminy 3. najważniejsze w sumie, powinno być pierwsze : PASJA HODOWCÓW, tak dokładnie pasja udoskonalania , a nie pasja monopolu i regulaminu którego i tak mało kto przestrzega.... halo! mamy XXI wiek! Quote
Recommended Posts