Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Czy ktoś z dogomaniaków orientuje się jak to jest z tymi kryciami. Czy pies będący reproduktorem w ZKwP może kryć sukę z PKPR? Jedni mówią, że tak a inni, że nie.
A jakie są fakty?
Pozdrawiam serdecznie;]

• Replies 252
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

@mon 77

W statucie i w regulaminie hodowlanym ZKwP, ciężka lektura, jednak podobna do odpowiedników z PKPR, poczytaj, generalnie nie można wg regulaminów ZK kryć poza ZKwP i FCI jeżeli nie ma podpisanej umowy regulującej ten temat, a tu raczej zgody i umów trójstronnych nie będzie...

www.zkwp.pl tu doszukasz się wszystkiego, wyślij również zapytanie do komisji hodowlanej ZK, dostaniesz odpowiedź z odniesieniem do konkretnych paragrafów.

• 3 weeks later...
Posted

wystarczy przeczytać regulamin hodowlany ZKwP http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf

VII. Prawa i obowiązki właściciela reproduktora

[SIZE=2]§ 17
[SIZE=2][SIZE=2]2. Właściciel reproduktora ma obowiązek:
[SIZE=2][FONT=CentSchbookPL-Roman][SIZE=2]
b) udostępniać psa do krycia wyłącznie suk hodowlanych, zarejestrowanych w ZKwP lub innej organizacji

należącej bądź uznawanej przez FCI.

Posted

myśle, że ten temat jest już wałkowany od dawna , ja nie mam takich skojarzeń i dla mnie ZKwP jest jedyną sensowną organizacją kynologiczną a o PKPR to nawet juz mi sie pisać nie chce.

Mam również koty rasowe gdzie jest kilka organizacji, w tym 3 prawie równorzędne a w nich multi klubów... i w niczym to nie pomaga a tylko komplikuje

Posted

Ja już się przekonałam, że w PKPR wcale nie jest tak źle.

Jego największą słabością nie są regulaminy, nie odbiegające szczególnie o regulaminów wielu związków związanych z FCI, ale zbyt mała populacja psów hodowlanych. PKPR ma też mało sędziów, ale radzi sobie, zapraszając sędziów zagranicznych - m. in cruftowych. Tu - moje uznanie!

Tak czy owak nasze - zk-owskie przepisy nie pozwalają na łączenie psów i suk ZKowskich i PKPRowskich.

Posted

Dzidtka Gl, i bardzo dobrze, że jest wiele kocich organizacji bo każdy ma jakiś prawdziwy wybór i każdy może sobie faktycznie zadecydować gdzie i kiedy i w jakiej organizacji chce swoje koty wystawiać bo to tylko i wyłącznie jego sprawa a Tobie jeśli sie to nei podoba i komplikuje Ci życie to sobie wystawiaj tylko i wyłącznie na wystawach jednej organizacji. Ja w odróżnieniu od Ciebie lubię ten pluralizm i różnorodnoć oraz wolność wyboru dającą stowarzyszenia felinologiczne. W dzisiejszych czasach ludzie cenią sobie wolność wyboru ale jak widzę są jeszcze osoby dla, których jest probelemem sam wybór ale mam nadzieję, że takich osób z dnia na dzień będzie ubywać dzięki większej wrażliwości i świadomości społecznej.

• 2 months later...
Posted

[quote name='Azawakh']Dzidtka Gl, i bardzo dobrze, że jest wiele kocich organizacji bo każdy ma jakiś prawdziwy wybór i każdy może sobie faktycznie zadecydować gdzie i kiedy i w jakiej organizacji chce swoje koty wystawiać bo to tylko i wyłącznie jego sprawa a Tobie jeśli sie to nei podoba i komplikuje Ci życie to sobie wystawiaj tylko i wyłącznie na wystawach jednej organizacji. Ja w odróżnieniu od Ciebie lubię ten pluralizm i różnorodnoć oraz wolność wyboru dającą stowarzyszenia felinologiczne. W dzisiejszych czasach ludzie cenią sobie wolność wyboru ale jak widzę są jeszcze osoby dla, których jest probelemem sam wybór ale mam nadzieję, że takich osób z dnia na dzień będzie ubywać dzięki większej wrażliwości i świadomości społecznej.[/quote]

Dzięki za te słowa!
Bo jedynym problemem wolności jest ból wyboru. I za to kocham wolność!!!!!

Posted

No a jakie mogą być tego problemy bo ja nie widzę żadnych. Felinolodzy jakoś sobie z tym świetnie radzą i nie narzekają, ze są jakieś problemy z rejestracją ich kociąt itp. Może nam o nich napiszesz? A co do tego, że nie ma żadnych problemów i są one sztucznie tworzone przez członków ZKwP niech świadczy fakt, że Unia Europejska wydaje dyrektywy na podstawie, których stowarzyszenia są zobowiązane wzajemnie honorować swoje dokumenty hodowlane ale o tym trzeba wiedzieć więc zachęcam do lektury najnowszego magazynu Kynologia, gdzie jest o tym mowa.

Posted

[FONT=Arial][SIZE=2]problemy są takie ( z własnego doświadczenia ) >>> 2 lata kupiłam 2 kotki Nevy z 2 różnych klubów ale obie spod WCFu, chciałam je zarejestrować w DCC ( pod FPL ) to się okazało , że 1 koteczkę nostryfikują, drugą nie... no to musiałam znaleźć klub, który zaakceptuje oba rodowody, dziś już oba są w DCC ale trwało to trochę no i podwójne koszty.
np w DCC nie ma licencji i teraz jeśli ktoś chce z jakiegoś klubu pokryć kocurem z DCC musi on zrobić licencje itd itp
kluby namawiają członków, pojawiają się podwójne numery rejestracyjne itd itp

klubów jest masa, tylko niektóre są prężne i duże, są takie gdzie członków jest kilkunastu bo to na zasadzie jedna pani z drugą sie pokłóci i sobie zakłada klub
[/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='Dzidtka_Gl']nie wiecie jakie to w praktyce rodzi problemy... np z rejestracją czy nawet kryciami[/quote]
hehehe! a nostryfikacja zagranicznego rodowodu w zkwp - to jest dopiero fenomen czasu. Mnie to zajęło koło roku, choć i związek w Polsce i w Hiszpanii należy do FCI... Ale - udało się!
Kota też mam rodowodowego, z Ukrainy. I nie jest zrzeszony kot nigdzie. Ba, nawet mu jaja wycięłam, żeby nie płodził tysięcy kociąt na wsi.
a swoją drogą - to dobry pomysł, żeby stworzyć kolejny klub - jeśli jedna pani co się z drugą pokłóciły o koty może stworzyć swój klub, to dlaczego Ty nie możesz? (Dzidtka Gl). Masz wtedy problem z głowy - swój klub i swoich ludzi i swoje koty - reproduktory i kocice. Pomyśl o tym.

Posted

mam lhasaki z USA, Francji, Niemiec, Chorwacji i nigdy nie miałam problemów z nostryfikacją, max 2 miesiące
nie mam ambicji tworzenia kolejnego "kociego klubu", wreszcie jestem w tym co chciałam i mi pasi :)

Posted

[quote name='Dzidtka_Gl']mam lhasaki z USA, Francji, Niemiec, Chorwacji i nigdy nie miałam problemów z nostryfikacją, max 2 miesiące
[/quote]

to ja miałam pecha chyba..... W Warszawie dość długo mi trzymali. A może to zależy od ilości psów w danej rasie? Bo labów jest dużo.

To dobrze, ze w końcu znalazłaś swoją kocią niszę. ja nawet nie zaczynalam szukać jak się zorientowałam, ile tego jest. dalam spokój.

Posted

Dzitka Gl a myślisz, że w ZKwP jest taki cudowny porządek i nikt nie robi szwindli i że numery rodowodów czy innych dokumentów się nie pokrywają? A nie słyszałaś o procederze polegającym na podkładaniu rodowodów zmarłych szczeniaków szczeniakom kupionym gdzieś na lewo? Ja słyszałem i wiem, że dzieją się takie właśnie szwindle a do tego rodowody ZKwP bywają niekompletne i z ewidentnymi błędami np w odniesieniu do umaszczenia. I co Ty na to? Moim zdaniem Twoje argumenty nie są strzałem w 10.

Posted

jestem w ZKwP od 1992 różne rzeczy słyszałam, troche widziałam... wszędzie są "czarne owce" ale też sama byłam świadkiem zawieszania jak i "wyrzucania" z ZKwP członków nie dbających o psy, robiących przekręty ( nawet sędziów ) nie ma organizacji idealnej ale jak na razie nie ma lepszej od FCI i ZKwP, który jest podległy FCI

Posted

Dzitka Gl ale w PKPR też wywalają nierzetelnych hodowców nie stosujących się do regulaminów. A właściwie dlaczego wg Ciebie nie ma lepszej organizacji od FCI i ZKwP? czy tylko dlatego, ze jest największa i najstarsza? To jedyny powód ale jeśli tak to chyba nie do końca...

Posted

naoglądałąm się szczeniąt "rasowych" z PKPR sprzedawanych jako rasowe, rodowodowe tylko nikt kupców nie poinformował, że to rodowody PKPR, przychodzili do ZKwP i chcieli je rejestrować, poza tym czy znacie geneze powstania PKPR ? nawet nie chce się rozpisywać...

żyjemy w wolnym kraju, nikt nikogo nie zmusza do rejestracji czy pozostaniu w ZKwP

wychodzę z założenia "mądry rozumie a głupiemu i tak nie wytłumaczę"

Posted

[quote name='Ela.B']Czy to nie jest praktyka monopolistyczna? To chyba jest zakazane? Chodzi, o to, że można kryć tylko reproduktorem zarejestrowanym w zkwp.[/quote]
Przynależność do ZKwP jest dobrowolna. Zawsze można się z niego wypisać i przenieść do PKPR, ZOND, czy gdzie kto chce.

Posted

[quote name='Mraulina']Ja już się przekonałam, że w PKPR wcale nie jest tak źle.

Jego największą słabością nie są regulaminy, nie odbiegające szczególnie o regulaminów wielu związków związanych z FCI, ale zbyt mała populacja psów hodowlanych. PKPR ma też mało sędziów, ale radzi sobie, zapraszając sędziów zagranicznych - m. in cruftowych. Tu - moje uznanie!

Tak czy owak nasze - zk-owskie przepisy nie pozwalają na łączenie psów i suk ZKowskich i PKPRowskich.[/quote]
owszem nie jest źle bo .. nie należy do FCI
bo do hodowli dopuszczane są
nie rasowe
z wadami zgryzu
wnętry

a jak sędziowie cruftowi sedziują to :roll: skoro to organizacja nie uznana w FCI:diabloti:
ja znam genezę powstania tego tworu