Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przeczytałam w dzisiejszej gazecie:

"Śmierć zamiast nadziei"

Berlin

" Dwudziestosześcioletnia narkomanka przedawkowała kokainę i ecstazy. Po stwierdzeniu śmierci mózgu pobrano od niej płuca, nerki, trzustkę, wątrobę i rogówkę oka, które przeszczepiono sześciu czekającym na ratunek pacjentom. Jednak razem z narządami wszczepiono im wściekliznę.
Trzy osoby przebywające w klinice w Moguncji są w stanie krytycznym. Nie ma wielkiej nadziei na ich uratowanie. Trzy pozostałe- w Hanowerze, Marburgu i Hannoversche-Munden- czują się jeszcze dobrze. Lekarze robią wszystko, by uniknąć tragedii..........Narkomanka nie miała żadnych objawów tej śmiertelnej choroby."

Artykuł nie jest przepisany w całości.

Posted

slyszalam o tej sprawie.
nie rozumiem tylko - nie przebadano jej? :o tym bardziej, ze to byla narkomanka :o mnie sie wydaje, od ludzi, ktorych tryb zycia wskazuje, ze moga byc nosilcielami roznych chorob chyba w ogole nie powinno sie pobierac narzadow? :-? fakt, ze tym razem choroba nietypowa, ale mimo wszystko nie podoba mi sie pobieranie narzadow od narkomanow i innych dziwnych typkow i przeszczepianie ich ludziom!!! to jakas makabra 0X

Posted

Otórz przebadano pod kątem chorób bakteryjnych i wirusowych, jednak wścieklizna to podstępny wirus umiejscowiony przede wszystkim w mózgu. Dopiero teraz tkanki mózgu poszły do badania. No a nosicielem można być nawet 20 lat i dopiero wtedy może ujawnić się choroba.

Posted

asher napisał(a):
mnie sie wydaje, od ludzi, ktorych tryb zycia wskazuje, ze moga byc nosilcielami roznych chorob chyba w ogole nie powinno sie pobierac narzadow? :-? fakt, ze tym razem choroba nietypowa, ale mimo wszystko nie podoba mi sie pobieranie narzadow od narkomanow i innych dziwnych typkow i przeszczepianie ich ludziom!!! to jakas makabra 0X

O matko! Nie słyszałam o tej sprawie :roll: , ale to nie jest wina tej dziewczyny tylko lekarzy! Skąd ona mogła wiedzieć , że ma wścieklizne , albo , że przeszczepią jej narządy??!!?? A teraz dla ludzi , którym wszczepiono jej narządy ten "błąd w sztuce lekarskiej" może okazać się śmiertelny!

Posted

Kurczę, bardzo dziwnie. U nas żeby oddać krew, to przeprowadzają wywiad, czy ktoś nie był tam a tam, czy nie siedział w areszcie, czy nie miał wypadków, przeszczepów, niektórych leków. A tam sobie biorą organy od człowieka na narkotykach. Aż taka duża presja na lekarzy, żeby 'wykorzystywać' wszystko, co się tylko da?

Posted

kinia_w napisał(a):
Kurczę, bardzo dziwnie. U nas żeby oddać krew, to przeprowadzają wywiad, czy ktoś nie był tam a tam, czy nie siedział w areszcie, czy nie miał wypadków, przeszczepów, niektórych leków. A tam sobie biorą organy od człowieka na narkotykach. Aż taka duża presja na lekarzy, żeby 'wykorzystywać' wszystko, co się tylko da?

Ale nie ma pytania o wściekliznę.

Posted

bachar napisał(a):
. No a nosicielem można być nawet 20 lat i dopiero wtedy może ujawnić się choroba.

TO chyba każdy może mieć wściekliznę , ale nie zdaje sobie sprawy :roll:

Posted

Ja już sama niewiem :x życie tych ludzi jest pod znakiem zapytania , a co z tymi lekarzami ?? Dlaczego nie zbadali jej dokładnie - olali swoje obowiązki czy może nie przyszła im ta choroba do głowy ? Wina leży po stronie lekarzy,ale wiadomo , że pacjenta nie bada się pod kątem wszystkich istniejących chorób ... :roll: Trudno cokolwiek mi powiedzieć , bo nie słyszałam o tej sprawie :oops: ... Trudno tu cokolwiek oceniać