Ezzori Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 Witam posiadam 6 tygodniowego Haszcza ale ma oklapnięte uszy czy można coś na to poradzić czy staną mu same i czy można to jakoś przyspieszyć, czytałem o jakimś leku na to ale to dla owcarków niemieckich czy ten lek mógłby być tez dla haszcza? Proszę o odpowiedzi a nie o kłócenie się i nabijanie postów z pytaniami czy pies rasowy itp, i że to kundel proszę aby w tym temacie tego nie pisać. (później dodam fotki psiaka.) Quote
Miśka Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 trochę młody ten szczeniak na wędrówkę do nowego domu.... Sorry, ale nie powstrzymam się przed takim komentarzem. a w temacie - 6 tygodniowemu mogą jeszcze spokojnie uszy stawać, klapać, oba, na zmianę, w tę i z powrotem. I 9, 10-tygodniowym szczeniakom potrafi klapnąć stojące już ucho. Przyspieszyć można wywarami z kurzych łapek. Lekami, jeśli faktycznie są, bym takiego malca nie faszerowała. Quote
ANANA AMAROK Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 Spokojnie to jeszcze maleństwo i tak jak pisze miśka powinno być jeszcze przy mamie. Mojej suczce uszka stanęły jak miła 8 tygodni. Więc to jest jak najbardziej normalne. Nie podawaj mu żadnych leków... Ale jeśli nie staną to nie z powodu choroby czy braku leków, ale dlatego że jego rodzice,dziadkowie niekoniecznie byli husky, ale takie już ryzyko kupowania bez rodowodu. Quote
Cyraneczka Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 Nie zaszkodzi mu podawanie galarety z kurzych łapek, co drugi dzień przez ok. miesiąca. W zasadzie to najlepsze lekarstwo na dobre stawy, wzrost i zdrowie, jak podaje się 2 razy w tygodniu taka galaretę przez około rok, czyli w czasie gdy psiak rośnie. Zależy też, co piesek je, jeśli domowe jedzenie, to powinien dostawać też witaminy i fosforan wapnia odpowiednio zbilansowany w ilości połowy zalecanej dawki do wagi. Jeśli dostaje suchą karmę, pamiętaj, żeby była najwyższej jakości, nie taka z hipermarketu w typie trocin... Najważniejszy jest pierwszy rok życia szczenięcia, nie można wtedy na niczym oszczędzać i musisz dostarczyć mu w okresie wzrostu odpowiednią ilość witamin, wapna, glukozaminy i chondroityny do budowy stawów i kości. Wszystko to bedzie w suchej karmie dobrej jakości lub w preparatach osobno kupowanych w dobrych sklepach zoologicznych. Quote
marzenka100 Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 witam serdecznie ja mam pieska owczarka niemieckiego (z rodowodem), który tez ma oklapniete uszki:-( :( ma 5 miesięcy, bylam u wet i powiedzial ze uszka moga nawet około roku stanąć,takze nie martw sie na zapas :)) a o leki nie pytalam,daje mu teraz galaretke z kurzych łapek i wogole kurze łapki uwielbia je jesc :lol:i podobno bardzo pomaga własnie na chrząstki czyli tez na uszy:)) p.s daje rowniez wapno pozdrawiam Quote
mortikia Posted June 14, 2009 Posted June 14, 2009 marzenka100 napisał(a):witam serdecznie ja mam pieska owczarka niemieckiego (z rodowodem), który tez ma oklapniete uszki:-( :( ma 5 miesięcy, bylam u wet i powiedzial ze uszka moga nawet około roku stanąć,takze nie martw sie na zapas :)) a o leki nie pytalam,daje mu teraz galaretke z kurzych łapek i wogole kurze łapki uwielbia je jesc :lol:i podobno bardzo pomaga własnie na chrząstki czyli tez na uszy:)) p.s daje rowniez wapno pozdrawiam Ja mam trzy owczarki. 5cio miesięczny owczarek powinien mieć już stojące uszy. Radziłabym skonsultować to z innym weterynarzem. Mojej najmłodszej ONce uszy stanęły w wieku 12 tygodni i były już stabilne. Starsza sunia w wieku 7 tygodni miała pięknie stojące uszka ;) Quote
Recommended Posts