Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam posiadam 6 tygodniowego Haszcza ale ma oklapnięte uszy czy można coś na to poradzić czy staną mu same i czy można to jakoś przyspieszyć, czytałem o jakimś leku na to ale to dla owcarków niemieckich czy ten lek mógłby być tez dla haszcza?
Proszę o odpowiedzi a nie o kłócenie się i nabijanie postów z pytaniami czy pies rasowy itp, i że to kundel proszę aby w tym temacie tego nie pisać.
(później dodam fotki psiaka.)

Posted

trochę młody ten szczeniak na wędrówkę do nowego domu.... Sorry, ale nie powstrzymam się przed takim komentarzem.

a w temacie - 6 tygodniowemu mogą jeszcze spokojnie uszy stawać, klapać, oba, na zmianę, w tę i z powrotem. I 9, 10-tygodniowym szczeniakom potrafi klapnąć stojące już ucho.

Przyspieszyć można wywarami z kurzych łapek. Lekami, jeśli faktycznie są, bym takiego malca nie faszerowała.

Posted

Spokojnie to jeszcze maleństwo i tak jak pisze miśka powinno być jeszcze przy mamie. Mojej suczce uszka stanęły jak miła 8 tygodni. Więc to jest jak najbardziej normalne. Nie podawaj mu żadnych leków... Ale jeśli nie staną to nie z powodu choroby czy braku leków, ale dlatego że jego rodzice,dziadkowie niekoniecznie byli husky, ale takie już ryzyko kupowania bez rodowodu.

Posted

Nie zaszkodzi mu podawanie galarety z kurzych łapek, co drugi dzień przez ok. miesiąca. W zasadzie to najlepsze lekarstwo na dobre stawy, wzrost i zdrowie, jak podaje się 2 razy w tygodniu taka galaretę przez około rok, czyli w czasie gdy psiak rośnie.
Zależy też, co piesek je, jeśli domowe jedzenie, to powinien dostawać też witaminy i fosforan wapnia odpowiednio zbilansowany w ilości połowy zalecanej dawki do wagi.
Jeśli dostaje suchą karmę, pamiętaj, żeby była najwyższej jakości, nie taka z hipermarketu w typie trocin...
Najważniejszy jest pierwszy rok życia szczenięcia, nie można wtedy na niczym oszczędzać i musisz dostarczyć mu w okresie wzrostu odpowiednią ilość witamin, wapna, glukozaminy i chondroityny do budowy stawów i kości. Wszystko to bedzie w suchej karmie dobrej jakości lub w preparatach osobno kupowanych w dobrych sklepach zoologicznych.

Posted

witam serdecznie
ja mam pieska owczarka niemieckiego (z rodowodem), który tez ma oklapniete uszki:-( :( ma 5 miesięcy, bylam u wet i powiedzial ze uszka moga nawet około roku stanąć,takze nie martw sie na zapas :)) a o leki nie pytalam,daje mu teraz galaretke z kurzych łapek i wogole kurze łapki uwielbia je jesc :lol:i podobno bardzo pomaga własnie na chrząstki czyli tez na uszy:))
p.s daje rowniez wapno
pozdrawiam

Posted

marzenka100 napisał(a):
witam serdecznie
ja mam pieska owczarka niemieckiego (z rodowodem), który tez ma oklapniete uszki:-( :( ma 5 miesięcy, bylam u wet i powiedzial ze uszka moga nawet około roku stanąć,takze nie martw sie na zapas :)) a o leki nie pytalam,daje mu teraz galaretke z kurzych łapek i wogole kurze łapki uwielbia je jesc :lol:i podobno bardzo pomaga własnie na chrząstki czyli tez na uszy:))
p.s daje rowniez wapno
pozdrawiam

Ja mam trzy owczarki. 5cio miesięczny owczarek powinien mieć już stojące uszy. Radziłabym skonsultować to z innym weterynarzem. Mojej najmłodszej ONce uszy stanęły w wieku 12 tygodni i były już stabilne. Starsza sunia w wieku 7 tygodni miała pięknie stojące uszka ;)