Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam półtora roczna suczke (kundelek) od pewnego czasu zrobiła sie agresywna, rzuca sie do ludzi i nawet zaczeła do członków rodziny. Nigdy wczesniej sie tak nie zachowywała! Co takiego moze byc tego przyczyna.. proszę pomóżcie co mozna z tym zrobic!

[Zmieniam nazwę tematu na bardziej sensowną...] - dog_master

Posted

Nikt jej nie drazni ani nie zaczepia, od pewnego czasu zaczyna sie to zdarzac coraz czesciej... na polu doskakuje do ludzi i sie rzuca na nich chodz jest na smyczy.. pod sklepem gdy jest czasem zostawiana robi to samo a wczesniej tego nigdy nie robiła. NIe spuszczam jej juz ze smyczy bo doskakuje i straszy ludzi

Posted

Kiedy mijacie ludzi na spacerach już z dużej odległosci zajmij suczkę zabawą, smakołykiem, nauką komend. Możesz zejść na trawnik i karmić ją smakołykiami, chwalić za spokojne zachowanie, gdy mija was jakaś osoba.

Nie zostawiajcie psa pod sklepem samego, pomijając to, ze ktoś może zrobić mu krzywdę, zwyczajnie drażnić, nastraszyc, to takie pozostawienie bez kontroli gdy może swobodnie atakować ludzi będzie psuło całą naukę.

W jakich sytuacjach przejawia się agresja wobec domowników?

Czego suczka jest uczona, jak zajmujecie jej czas na spacerach, ile czasu dziennie jest na spacerze?

Posted

Zaczyna chwytac zebami (ale nie gryzac) gdy ktos chce ja pogłaskac, raz mi sie wydawało jakby sie ona bała ze ktos chce jej tym krzywde zrobic, do dzieci zrobiła sie strasznie niepewna i podchodzi niepewnym krokiem...

Posted

Dla mnie wygląda to ewidentnie na sytuację, że pies po jakims wydarzeniu/wydarzeniach stracił do Was zaufanie... Zwłaszcza jej niepewność wobec dzieci na to wskazuje. Takie zachowanie nie bierze się znikąd.

Nie zostawiajcie dzieci i psa sam na sam; dzieci mają głupie pomysły pod nieobecność starszych i nawet niekoniecznie musi im się to wydawać dokuczaniem, podczas gdy pies tak to właśnie odbiera.

Nie podchodźcie do niej gdy leży, odpoczywa, niech zwłaszcza na swoim posłaniu ma 100% spokoju. Jeśli chcecie ją pogłaskać, pobawić się - wołajcie i nagradzajcie smakołykiem, a nie podchodźcie i nie wymuszajcie kontaktu.