anabelka Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Dzisiaj uslyszałam, że podobno jest jakis nowy przepis zakazujący chowania zmarłych psów na działkach, w lesie, itp. Podobno, pisze podobno, bo słyszałam to od znajomej, każde zwłoki psie należy oddawac do utylizacji (tak to sie humanitarnie nazywa) :evil: Szczególnie łatwo będzie sprawdzić właścicieli psów zaczipowanych, a ja właśnie zaczipowałam moje dorosłe psy. :( Ale może to tylko jakiś projekt, może plotki? Słyszeliście coś o tym??? Pozdrawiam. Quote
asher Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 na sto procent Ci nie odpowiem, ale chyba tak wlasnie jest - utylizacja :( chyba nawet na wlasnej dzialce nie mozna chowac, ale wtedy przynajmniej masz pewnosc, ze nikt psa nie odkopie i nie sprawdzi mu chipa. na szczescie gdzieniegdzie sa cmentarze zwierzece. tam rowniez mozna zgodnie z prawem pochowac pupila. Quote
magia Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 Szczeże mówiąc nie jestem pewna na 100% ale ten przepis obowiązuje od kilki dobrych lat jak nie dłużej. Naj gorsze jest to że za tą utylizację trzeba płacić chyba to wychodzi 5 zł za kg. I okropnie to brzmi Quote
anabelka Posted February 19, 2005 Author Posted February 19, 2005 A wiec jednak to prawda :( Moja pierwsza suczke pochowalam na polach, gdzie chodzimy na spacery. Czasami przechodzac zagladam pod jej drzewko i jakos mi tak lepiej. Ja wiem, ze to tylko cialo, ale jakos ciezko mi myslec, ze kolejne moje psy "zostana zutylizowane". W Lublinie nie ma jeszcze cmentarza, mam nadzieje, ze wkrotce powstanie, wtedy na pewno pochowam tam moje psy. A poki co niehc zyja jak najdluzej i ciesza sie zyciem. Pozdrawiam. Quote
PALATINA Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 Ja na pewno nigdy nie oddam swojego psa do utylizacji! :evil: Mogą mnie po sądach ciągać (jak się doszukaja zwłok na działce -chipów nie mamy), ale oddać psa (nawet martwego) -ja tak nie umiem, a pogrzeb...? Kwiatki...? Pamiątkowy kamień na działce...? Quote
asher Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 dokladnie PALATINA, w Radomiu tez nie ma cmentarza i kiedy Bugajski odejdzie w zyciu nie oddam go do utylizacji (SIC!) wole zlamac przepisy i godnie psa pochowac. i niech mnie za to wsadza do pierdla 0X Quote
Paulina87 Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 Ja mojego pierwszego własnego pieska pochowałam w ogródku pod płotem... miał swój pomnik z płytek na którym było napisane kiedy zmarł, zmieniałam mu kwiatki a na święto zmarłych zapalałam znicz... od jego śmierci mineło już dużo czasu i w tym miejscu mama użądziła kącik z kwiatkami pod moją nieobecność :evil: ... mam nawet zdjęcia tego pomnika tylko nie na kompie ale jak kiedyś uda mi sie zeskanować to wkleję... pomnik bardzo profesjonalny... i nie wyobrażam sobie innego pochówku moich obecnych psów jak tamtego... Quote
ZEMAT Posted February 21, 2005 Posted February 21, 2005 magia napisał(a):Szczeże mówiąc nie jestem pewna na 100% ale ten przepis obowiązuje od kilki dobrych lat jak nie dłużej. Naj gorsze jest to że za tą utylizację trzeba płacić chyba to wychodzi 5 zł za kg. I okropnie to brzmi właśnie tak jeżeli zwierze padło z niewidomych przyczyn nie nie zrobiono seksji. a nie płaci się 5 zł za kg. tylko 1,35 + VAT bynajmniej ja płacę tyle za odpady kategorii 1 były SRM a chowanie zwierząt może się odbywać tylko i wyłącznie na wyznaczonych miejscach (tak jak cmentarz) Quote
Ludek Posted February 21, 2005 Posted February 21, 2005 "ZEMAT napisał(a):a nie płaci się 5 zł za kg. tylko 1,35 + VAT bynajmniej ja płacę tyle za odpady kategorii 1 były SRM Co to są odpady kategorii SRM? Ja prawie 2 lata temu za uśpienie i pozostawienie ciała małego psa w lecznicy zapłaciłam ponad 200,00 zł. Quote
magia Posted February 21, 2005 Posted February 21, 2005 no takie ceny sa u weta do którego chodzę. Ale z ciekawości upewnie się jak tam będe. Quote
ZEMAT Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Ludek napisał(a): Co to są odpady kategorii SRM? Ja prawie 2 lata temu za uśpienie i pozostawienie ciała małego psa w lecznicy zapłaciłam ponad 200,00 zł. Są to odpady kat 1 zwierzęta padłe podejrzane o BSE lub tkanka zwierzęca która się z nią zetchneła :wink: Quote
ZEMAT Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 Ludek napisał(a):Dzięki Zemat.:) nie ma za co ;) poprostu w tym siedzę :-? Quote
Majka_Gizmo Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 Takie kretyńskie przepisy muszą chyba wymyślać ludzie bez serc,a już na pewno ludzie,którzy nie kochają i nie mają psów :evil: Utylizacja??????!!!!Czy psie zwłoki to śmieci??!!! :evil: Bosze...ludzka bezduszność i głupota nie zna granic :evil: :evil: Quote
Recommended Posts