Agappe Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 a cóż to za wspominany wszędzie nowy fotograf? :roll: :evil_lol::evil_lol: swoją droga jestem ciekawa jak sędzia uzasadnil lokaty w klasie Giniego :roll: Quote
przeszlus Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 my też czekamy na pozostałe fotki :p Quote
Angelika_Roser Posted November 17, 2010 Author Posted November 17, 2010 Agappe napisał(a):a cóż to za wspominany wszędzie nowy fotograf? :roll: :evil_lol::evil_lol: swoją droga jestem ciekawa jak sędzia uzasadnil lokaty w klasie Giniego :roll: [FONT=Comic Sans MS]A mamy wielkiego bardzo sympatycznego fana Kazoku Kanshin z Wrocławia, który nas odwiedza na wystawach :razz::loveu:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Co do lokat, Pani sędzina bardzo szczegółowo macała, oglądała, zaglądała i patrzyła- tu wieeeeeelki plus. Choć dentystka nie jest, ale ząbki ladnie kazała pokazać. Napisała nam, że pies w rozwoju, w odpowiednim typie, proporcjonalny, odpowiednio duża głowa, kufa szeroka ale jak dla niej za krótka (gdzie wzorzec mówi, że ma być szeroka i krótka :evil_lol:) ale sędzia ma prawo do własne zdania chyba. Ucho odpowiedniej wielkości ale dla Pani sedziny zbyt nisko osadzone, (ale to raczej kwestia tego, że na boki rozstawił... (dla mnie ma raczej nieco za wysoko osadzone a nie za nisko))Noi to co się najbardziej nie podobało, za mała masa ciała i masa mięśniowa i zbyt wąskie prowadzenie tyłu, na ruch zwracała dużą uwagę. I z tego co się dowiedziałam to właśnie za prowadzenie łap obniżała oceny. Ogólnie Pani preferuje mocne duże akitki :lol:[/FONT] Quote
Angelika_Roser Posted November 17, 2010 Author Posted November 17, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Moje chude najpiękniejsze dla mnie na świecie :loveu:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]ta foteczka wybitnie mi się podoba, podziękowania dla Zubiri :loveu: i to ostatnia focia z wystawy, wystarczy już ich ;)[/FONT] Quote
Asiaczek Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Angelika_Roser napisał(a):[FONT=Comic Sans MS]Hej hooo !! wróciliśmy z Kielc,lokata 2 oc bdb ! Pani sedzina stwierdziła, ze przecinkow chudzielcow nie preferuje :evil_lol: Musimy się utuczyć :roll: tylko nie latwe to bedzie... :evil_lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]ide sępic fotki to cosik wrzucę :loveu:[/FONT] Rzeczywiście Gin taki szczupły...? A Wasza sędzina oceniała BOG V gr i my byliśmy na II miejscu:) Z tego wynika, że Serek jest w dobrej kondycji, ma ładny ruch... Pzdr. Pzdr. Quote
Angelika_Roser Posted November 17, 2010 Author Posted November 17, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Tak Asiaczku, wiele razy o tym pisałam, jest bardzo szczupły, a akitce tak "nie do twarzy" ;) Na swoje 65 cm waży malutko. Oby mu z czasem wrócił apetycik :loveu:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]pozdrawiamy ! [/FONT]:lol: Quote
Agappe Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Angelika_Roser napisał(a):[FONT=Comic Sans MS] Ogólnie Pani preferuje mocne duże akitki :lol:[/FONT] to niech idzie AA sędziować ;) ja dale nie widze gdzie to Gin jest chudy.. ale może to kwestia zdjęć.. wiele akit ma wąski chód, zbieżny.. wielu sędziów się do tego przyczepia, ale nigdzie nie jest napisane, że jest to błąd.. ja osobiście wole te z ruchem po linii prostej = gracja.. te stąpające równolegle często są zbyt czołgowate.. Quote
Angelika_Roser Posted November 17, 2010 Author Posted November 17, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Możliwe, że to kwestia zdjęć, ale z drugiej strony on ma bardzo bujną sierść, która to chudzielstwo ukrywa ;)[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Fajny z niego akitek, ale gdyby miał te 5-6 kg więcej bardziej byłby efektowny, męski. Ciągle nad nim pracuje, mam nadzieje, że przyniesie to oczekiwane efekty :loveu:[/FONT] Quote
Agappe Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Angelika_Roser napisał(a):[FONT=Comic Sans MS]Możliwe, że to kwestia zdjęć, ale z drugiej strony on ma bardzo bujną sierść, która to chudzielstwo ukrywa ;)[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Fajny z niego akitek, ale gdyby miał te 5-6 kg więcej bardziej byłby efektowny, męski. Ciągle nad nim pracuje, mam nadzieje, że przyniesie to oczekiwane efekty :loveu:[/FONT] 5-6kg to chyba jednak lekka przesada.. ja bym powiedziała ze 2-3kg wystarczą.. natomiast jeszcze klatki piesriowej odrobine by się chlopakowi przydało, ale tu też jeszcze ma troche czasu.. rozjechane na boki uszy czesto się pojawiają u tych kitek, którym wlaściciele podciagają kryze i są lekko hmm 'przećwiczone'.. nam też nie raz się za to dostało (tak samo jak za wąski chód) .. dopiero skupienie psa pozwala przeciętnemu sędziemu ocenić położenie ucha.. w tym celu wielu gwiżdze, cmoka czy w inny sposób próbuje zwrócić uwagę.. chociaż wraz z 'doświadczniem' przychodzi coraz większe znudzenie nawet takimi czynnościami i uszy mogą nawet nie drgnąć ;) dodatkowo w ustawieniu uszu moze pomoc inny kąt ringówki - nie 'znad' psa tylko 'zza' psa.. tyle moge od siebie dodać w tej kwestii czyli jak rozumiem sędzina/sędzia (nawet nie pamietam kto sędziował:roll:) wybrała dugiego białasa na pierwszą lokatę ze względu na mase :roll: oceny jakby sie nie czepiam, bo to zależy od skali jaką dany sędzia stosowal, ale argumentacji lokat bylam ciekawa Quote
Jurki :oD Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Angelika_Roser napisał(a):[FONT=Comic Sans MS]Ogólnie Pani preferuje mocne duże akitki :lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Chyba nie do końca jest tak z tymi preferencjami Sędziny bo Uki jest szczuplutka, zgrabniutka i do dużych nie należy a Masshiro zaś jest zdecydowanie większa, masywniejsza i się Nam dostało, jak to Pani Sędzia powiedziała, przytyta, przytyta, biegać, odchudzać, biegać, odchudzać.[/FONT] Quote
KT Arts Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Tez mamy problem z figurą;p Toro też nie należy do grubiutkich a powinien i niestety na wystawach to ciągle słyszymy .. Quote
przeszlus Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Ja mojego nie wystawiam bo nie ma rodka :) Ale często się słyszy komplementy jaki piękny husky..ale chudy,pewnie go głodzą xD A Max do takich strasznie szczupłych nie nalezy bo waży 26 kg, a w naszej rasie w tym wieku to troszkę jest,narazie wyglada na szczupłego bo jest dość wysoki (58 cm) a stosunkowo niepozornej budowy. Quote
Angelika_Roser Posted November 17, 2010 Author Posted November 17, 2010 Agappe napisał(a):5-6kg to chyba jednak lekka przesada.. ja bym powiedziała ze 2-3kg wystarczą.. natomiast jeszcze klatki piesriowej odrobine by się chlopakowi przydało, ale tu też jeszcze ma troche czasu.. rozjechane na boki uszy czesto się pojawiają u tych kitek, którym wlaściciele podciagają kryze i są lekko hmm 'przećwiczone'.. nam też nie raz się za to dostało (tak samo jak za wąski chód) .. dopiero skupienie psa pozwala przeciętnemu sędziemu ocenić położenie ucha.. w tym celu wielu gwiżdze, cmoka czy w inny sposób próbuje zwrócić uwagę.. chociaż wraz z 'doświadczniem' przychodzi coraz większe znudzenie nawet takimi czynnościami i uszy mogą nawet nie drgnąć ;) dodatkowo w ustawieniu uszu moze pomoc inny kąt ringówki - nie 'znad' psa tylko 'zza' psa.. tyle moge od siebie dodać w tej kwestii czyli jak rozumiem sędzina/sędzia (nawet nie pamietam kto sędziował:roll:) wybrała dugiego białasa na pierwszą lokatę ze względu na mase :roll: oceny jakby sie nie czepiam, bo to zależy od skali jaką dany sędzia stosowal, ale argumentacji lokat bylam ciekawa [FONT=Comic Sans MS]Ja mysle, ze 5 kg bylo by ok wiecej, bo on wazny, uwaga... uwaga... tylko 28 :roll: i 65 cm w klebie.... dla mnie to bardzo malo. Chyba ze ja mam dziwne preferencje i wymagania wobec niego... Chialabym zeby mial te 33 kg. Sproboje pokombinowac z tym ustawieniem ringowki (obrozny) moze rzeczywiscie tu jakis blad popelniam ;)[/FONT][FONT=Comic Sans MS][/FONT] Jurki :oD napisał(a):[FONT=Comic Sans MS]Chyba nie do końca jest tak z tymi preferencjami Sędziny bo Uki jest szczuplutka, zgrabniutka i do dużych nie należy a Masshiro zaś jest zdecydowanie większa, masywniejsza i się Nam dostało, jak to Pani Sędzia powiedziała, przytyta, przytyta, biegać, odchudzać, biegać, odchudzać.[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Justynka Daria pytala o psy, wiec o psach pisalam. Zrobilam moze zbyt duzu skrot myslowy pisząc dosc ogolnie. Bo psy wybierala mocniejsze i wieksze,np bialasek z Shiyo Mokuteki bardzo sie jej podobal - mi tez :loveu: .Asztarowi napisala ze przepiekny przedstawiciel rasy ale ona nie preferuje sezamow wiec Najlepszego Psa w Rasie dostal sliczny Bimbo choc mniejszy ogolnie od tatuska. Suczki za to roznie oceniala, raz wolala mocne a raz bardziej sie skupiala na ruchu i stojce. Psy ogolnie byly tak odnioslam wrazenie surowiej oceniane. Ale to mglo byc tylko moje subbiektywne odczucie. Bardzo sie jej podobaly miesnie suni z drugiej lokaty klasy otwartej, mnie sie ona wogole nie podobala, ale sedzina "leci na miesnie i kraglosci" ;) Tak wiec sunie pod roznymi wzgledami byly odcenianie i nie doceniane. Masshiro rzeczywiscie zarzucila ze za grubiutka, ale ostatecznie najbardziej ujela ja uroda Bialej Damy. Ukisia za to mniejsza i drobna ale pieknie sie prezentujaca w ruchu- co tez sie bardzo podobalo. To tyle z moich subiektywnych odczuc :lol:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] [FONT=Comic Sans MS]sorki za pisownie ale pisze na laptopie od brata a on ma jakas dziwna klawiature ;)[/FONT] Quote
Angelika_Roser Posted November 17, 2010 Author Posted November 17, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Przeszlus to Maxiu fajniutki jak dla mnie, taki wysooooooooooooki :loveu:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]toro za chudy??!! przeciez on taki wielko miskowaty jest :loveu:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] [FONT=Comic Sans MS]dobranoc podgladaczom i odpisywacza :lol:[/FONT] Quote
Marcisia Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 [FONT="Comic Sans MS"]Jeszcze nie dziękowałem że mogłem poznać was i towarzyszyć na wystawie. Więc Wielkie DZIĘKI :loveu: Pierwszy raz widziałem sędziowanie u akit. I Pani Sędzia oceniała dość szczegółowo. (takie moje wrażenie) Ciekawi mnie jak uzasadniła lokatę/ocenę Natsu ? I małe pytanie: Może być tak że sędzia nie preferuje danego umaszczenia ( Tak jak napisałaś o Asztarku) [/FONT]? Quote
Angelika_Roser Posted November 18, 2010 Author Posted November 18, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Marcin z tymi preferenacjami sędziego to jest różnie, jedni zawsze wybiorą rudzielca, drudzy białego a trzeci preguska, jeszcze inni mocnego akitę a drudzy raczej szczuplejszego. Jeszcze inni będą szczególowo oceniać i porównywać, każdego psa oceniająć wedle jego wartości, a inni nawet psa nie dotkną ( tak nam np zrobił pan Di Lorenzo w Łodzi, nawet psa nie zmacał nie dotykał, zęby oglądał z odległości póltorej metra, dla mnie to była porażka sędziowania...)[/FONT][FONT=Comic Sans MS]. Co do argumentacji oceny Asztara, uznała go za pięknego psa, super miał opis, ale dodała, że "sezamy należy usuwać z hodowli" ... Skąd to wizeła i czemu tak twierdzi, nie wiem, nie znam się, nie prowadzę hodowli, nigdy wcześniej coś takiego o uszy mi się nie obiło. Ale sędzia jest sędzią i jak oceni psa i uargumentuje tak jest i czy się chce czy nie taki obrót rzeczy trzeba przyjąć ;)[/FONT][FONT=Comic Sans MS] Mnie np kusi żeby pojechać na światówke do Paryża chociażby po opis, bo ma sędziowa samce Japończyk, ale z drugiej strony jak on dalej ma być taki chudy i bez kształtów to nie pojadę, bo z czym? Na wyższe loty muszę sobie jeszcze poczekać. a tym czasem znikam bo robimy z mamcią ubranko dla Tofisia na szydełku :loveu:[/FONT] Quote
yulquen Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Angelika_Roser napisał(a):[FONT=Comic Sans MS][FONT=Comic Sans MS](...) Jeszcze inni będą szczególowo oceniać i porównywać, każdego psa oceniająć wedle jego wartości, a inni nawet psa nie dotkną ( tak nam np zrobił pan Di Lorenzo w Łodzi, nawet psa nie zmacał nie dotykał, zęby oglądał z odległości póltorej metra, dla mnie to była porażka sędziowania...)[/FONT][/FONT] dlaczego porażka? niektórzy mają taki styl, Lorenzo widać może sobie na to pozwolić, choćby z racji doświadczenia i dobrego oka. to wcale nie musi oznaczać olewczego podejścia do swojej pracy czy bezmyślnej oceny. Quote
Angelika_Roser Posted November 20, 2010 Author Posted November 20, 2010 [FONT=Comic Sans MS]No i nadszedł dzień rozstania, Princessa już razem ze swoją szwedzką mamcią.Ryczałam jak głupia :placz::placz::placz::placz:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS] Tyle dobrze, że trafiła do cudownej, ciepłej osoby z wielkim sercem. Jak się opanuję to jakieś fotki wrzucę ... :-([/FONT] Quote
Angelika_Roser Posted November 20, 2010 Author Posted November 20, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Ostatnie radości szaleństwa dwojga białych Hih gdzie jest co i kto?! :evil_lol: radości nie było końca :loveu: będzie mi tego brakować.... :-( wyjątkowo zgrani są charakterami [/FONT] Quote
Angelika_Roser Posted November 20, 2010 Author Posted November 20, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Gullbritt z Nasai i ja z Ginim :lol: [/FONT] Quote
Angelika_Roser Posted November 20, 2010 Author Posted November 20, 2010 [FONT=Comic Sans MS]Biały duet Wszystkiego dobrego Princesso w nowym domu !! i Gini na koniec [/FONT] Quote
Kateczka Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Nasai ale wypiekniała.....głowka jej się rozbudowała...uszy pięknie stoją :) i te oczyska:) będzie wystawiana przez swoją pańcię?? Quote
przeszlus Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 http://i1197.photobucket.com/albums/aa426/Angelika_Roser2/GIN/DSC09946.jpg SUuuuuuuu...uper :) Quote
KT Arts Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Słodkie białaski:loveu: Tak, Toro jest za chudy, powinien być przynajmniej jeszcze raz taki jaki jest ;) Quote
*Aga* Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Żegnaj cudna Nasai :placz: Szkoda patrzeć jak odjeżdza i "nas" opuszcza. Najważniejsze jednak, że trafiła do fajnych i ciepłych ludzi, więc będzie tam szczęśliwa. Kochana sunia!!! :loveu: :loveu: Oby Gullbritt pozostała w kontakcie i informowała jak się ma nasza polska princessa!! buziaki dla ciebie Angelika na rozweselenie :buzi: Quote
Recommended Posts