Grinje Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Witam! Nie jestem do końca pewna, czy nie lepiej napisać ten post w dziale szczeniaki, ale jakby co, to szanownych modów proszę o przeniesienie:) Bo chciałabym Was zapytać, w jakim mniej więcej wieku piesek zaczyna sikać "po męsku" tzn. z podniesioną łapą? Mój 7-miesięczny bokser wciąż jeszcze męskiej psiej metody nie odkrył i zastanawiam się, czy wszystko w porządku, bo wydaje mi się, że nasz poprzedni bokserowaty w tym wieku już wszystko na odpowiedniej wysokości oblewał. Nie było problemu z nauczeniem go załatwiania się na dworze, nikt go nigdy nie poganiał, ani nic. Musiał też widzieć nie raz, jak sikają dorosłe psy. Jak było z Waszymi psiakami? Jakieś rady? Już z góry dzięki! Quote
Martens Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 Może sikac i w wieku 6 miesięcy, i ponad roku... Nie ma reguły, 7 miesięcy to za mało, żeby się tym niepokoić ;) Inna sprawa kiedy pies już sikał z podniesioną nogą i nagle przestaje; może to byc objaw choroby, np. problemów ze stawami powodujących ból. Quote
Saite Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 Tu rzeczywiście nie ma reguły. Wydaje mi się, że psy dużych ras zdecydowanie później zaczynają podnosić nogę. Mój pies mimo, że jest dorosły i sika najczęściej z podniesiona nogą, to jednak zdarza mu się (szczególnie, gdy ma dużo do wydalenia) stać w trakcie sikania i lekko uginać tylne łapy, tak jak mają w zwyczaju bardzo młode psy. Technika w tym wypadku zależy też w pewnym stopniu od upodobań psa. Quote
Karolina Kolumna Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 Mój psiak czasem gdy w okolicy nie ma jakichś pionowych elementów typu drzewka, też po babsku sika. Swoją drogą obserwowanie jak uczył się po męsku załatwiać potrzeby jako szczeniak, było przezabawne :D. Kiedyś stanął przy drzewie obok rowu i tak się skupił na wykonywanej czynności, że nie zauważył gdy przekroczył punkt krytyczny równowagi ;D. Swoją drogą nawet spadając do rowu ( płytkiego ) łapę miał podniesioną :lol: Quote
puli Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 Moje suki w wieku dojrzewania zaczeły podnosic łapy i tak maja do dziś. Zasadnicze opróżnienie napełnionego pęcherza odbywa sie po damsku ale poza tym podczas jednego spaceru wiele razy bardzo fachowo po męsku znaczą teren. A już gdy znajdą sie w zupełnie nowym miejscu podpisuja go dokładnie nie przepuszczajac żadnemu drzewku ani krzaczkowi. :roll: Kiedys mijany mężczyzna zainteresował sie burkami i spytał czy to parka. Odparłam ze dwie suki a w tym momencie obie sikneły na drzewko podnoszac łapy tak wysoko, że o mało sie nie przewróciły. Facet łypnął na mnie dziwnie i chyba uznał mnie za niedorozwiniętą bo odszedł szybko i bez słowa. :evil_lol: Quote
LakusiowaPani Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 A ja mojego piecha Shih-tzu w wieku 6 miesięcy nauczyłam podnosic łapke:razz: bo bałam sie ze sie nie nauczy sam a nie miałam jeszcze doswiadczenia zadnego z piesiolkami.:p Tak więc jak zaczynał siu siu to kucałam koło niego i podnosiłam mu łapke.;) Robiłam tak moze z tydzien i załapał. Teraz fachowo siusia po męsku.:evil_lol: Powodzenia i wytrwałosci. Quote
Grinje Posted June 9, 2009 Author Posted June 9, 2009 Wielkie dzięki za odpowiedzi. U nas też już się pojawiały pomysły, żeby młodemu jakoś dopomóc, ale to przede wszystkim byłoby trudne do wykonania, bo piesek ma dość duży ogród do obsikiwania i trza by było za nim krok w krok chodzić i czekać aż łaskawie zacznie sikać:p Poza tym jeszcze jakąś traumę by złapał, albo co gorsza nauczyłby się, że ma sikać tylko jak mu się łapę przytrzymuje i jeszcze by się zaczął tego domagać-wygodnicki (a to by było trochę do niego podobne):evil_lol: Myślę, że jeszcze jakiś czas poczekamy, niech instynkt zwycięży, a jak nie, to niech se sika jak mu wygodnie, byle żeby uważał, żeby sobie po przednich łapach nie lać, bo już mu się kilka razy zdarzyło i minę miał przy tym niewyjściową:lol: Quote
M@d Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 Nasz poprzedni pies Sznaucer miniatura nigdy się nie nauczył i nigdy za nim nie chodziliśmy aby mu łapkę potrzymać. Niech sika jak chce, co to komu przeszkadza? :roll: Za to nasza suczka, też Sznaucerka mini (mix) wychowuje się z dorosłym samcem, który łapę podnosi, więc i ona podnosi :evil_lol: No i niech sobie podnosi, co nam do tego? Nie przejmujcie się tym za bardzo ;) Quote
Leighton Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Mój kundelek zaczął od jakiś trzech miesięcy, a z kolei znajomej dopiero od roku. Zależy od pieska ;) Quote
AnetaA Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Saite napisał(a):Tu rzeczywiście nie ma reguły. Wydaje mi się, że psy dużych ras zdecydowanie później zaczynają podnosić nogę. Mój pies mimo, że jest dorosły i sika najczęściej z podniesiona nogą, to jednak zdarza mu się (szczególnie, gdy ma dużo do wydalenia) stać w trakcie sikania i lekko uginać tylne łapy, tak jak mają w zwyczaju bardzo młode psy. Technika w tym wypadku zależy też w pewnym stopniu od upodobań psa. Mój pies ma tak samo i dziś się przekonałam, że są tego złe strony: zatrzymała nas straż miejska w przekonaniu ze pies kupe robił, bo łapy nie podniósł... musiałam, się tłumaczyć niedowierzającej strażnice...:roll: ale kupy w trawie nie znalazła - to i nam spokój dała.... Quote
Wioleczka Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 wczoraj nasz 5-miesieczny Niko podniosl nozke do gory przy siusianiu:multi:Nasze malenstwo dorasta :multi: Quote
Koreksonowa Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 Moje psisko odkryło trójnożne sikanie w wieku jakichś 6 - 7 miesięcy. Tak sie w to wczuł że o mało nie wyrżnął parę razy na plecy, bo łape trzymał w pionie:D Quote
Czekunia Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 Moje futro zaczęło podnosić nogę ok. 7 miesiąca. Pierwsze próby były wspierane np. oparciem nogi o drzewko:evil_lol:. Ale nawet teraz, mimo iż ma już ponad rok, czasem sika nie podnosząc nogi i wydaje mi się, że powodem jest totalne lenistwo:eviltong:. Nie muszę oczywiście dodawać, że wielokrotnie obleje sobie przednie łapy... Ale kto by się tym przejmował.;) Quote
wilczanda Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 Mój Łowca takie dziwne rzeczy czasami przy sikaniu wyczynia...:shake: Czasami stoi i sika nawet łap nie uginając, czasami tylko nogę do tyłu wygnie, jakby ćwiczył do baletu(taki wymach), czasami podczas siusiania zmienia nogi...:evil_lol: Mogła bym wymieniać i wymieniać!:shake: Ma 8-mies, nauczy się, bo już wie "jak to leci" i podnosi nogę, bo jak był młodszy to sobie łapy obsikiwał.:lol: A swoją drogą, to znam psy dorosłe, co sikają stojąc na przednich łapkach!:evil_lol: Raz widziałam nawet jak jeden pies biegł na przednich łapkach sikając!:crazyeye: Pies ma czas! Nauczy się! Quote
Abrakadabra Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 M@d napisał(a):Nasz poprzedni pies Sznaucer miniatura nigdy się nie nauczył i nigdy za nim nie chodziliśmy aby mu łapkę potrzymać. Niech sika jak chce, co to komu przeszkadza? :roll: Za to nasza suczka, też Sznaucerka mini (mix) wychowuje się z dorosłym samcem, który łapę podnosi, więc i ona podnosi :evil_lol: No i niech sobie podnosi, co nam do tego? Nie przejmujcie się tym za bardzo ;) Słuszna uwaga. Co człowiekowi do tego, jak siusia pies? Moja suczka bardzo często (najczęściej przy murkach, plotkach, drzewkach, etc) staje na dwóch przednich łapkach, a tylne, wraz z całą doopinką zadziera do góry:crazyeye: i tak sobie siusia ....:lol: Uwielbiam tę jej pozycję - i nie zamierzam z nią walczyć, o nie! Quote
izabelb Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Moj pekiniec nauczył się zadzierac nozkę w wieku 5 miesięcy. wiec mysle ze w miare szybko, ale nic na siłe.wszystko w swoim czasie.moj maluch czesto podpatrywał u innych psiaków ich zachowania i pozniej sam je powtarzał.zakopywania tez sie w ten sposob nauczył, tylko ze niestety mu to słabo wychodzi :)przypomina to raczej skakanie krolika :) :evil_lol: Quote
Shirai - Koki Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 Grinje napisał(a):Witam! Nie jestem do końca pewna, czy nie lepiej napisać ten post w dziale szczeniaki, ale jakby co, to szanownych modów proszę o przeniesienie:) Bo chciałabym Was zapytać, w jakim mniej więcej wieku piesek zaczyna sikać "po męsku" tzn. z podniesioną łapą? Mój 7-miesięczny bokser wciąż jeszcze męskiej psiej metody nie odkrył i zastanawiam się, czy wszystko w porządku, bo wydaje mi się, że nasz poprzedni bokserowaty w tym wieku już wszystko na odpowiedniej wysokości oblewał. Nie było problemu z nauczeniem go załatwiania się na dworze, nikt go nigdy nie poganiał, ani nic. Musiał też widzieć nie raz, jak sikają dorosłe psy. Jak było z Waszymi psiakami? Jakieś rady? Już z góry dzięki! My mamy pieska rasy Akita Inu, Shirai ma teraz 8,5 miesiaca a sika z podniesiona lapka od okolo 1,5 miesiaca...bardzo smiesznie to wyglada poniewaz czasami z trzymaniem rownowagi jest roznie:evil_lol:. Nasz wet okreslil wiek rozpoczecia °meskiego sikania° na okolo 10 miesiecy, ale jak widac nasz przyklad mowi sam za siebie !!!! Pozdrawiamy :razz: Quote
Koreksonowa Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 Korkowi niestety minął młodzieńczy zapał i teraz sika w pozycji telemarkowej: jedna łapa malowniczo wygieta w tył i caly pies niziutko na nogach:pnoga Quote
Recommended Posts