Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W srode taka karme polecila mi pani w jednym z zoologicznych. Wiem, ze taka wlasnie diete - ziemniaki plus rybka gotowana podaje sie psom wyjatkowo alergicznym. Karma jest wloskiej produkcji, niestety nie zapamietalam nazwy firmy - jakas malo popularna u nas. Cena normalna w sumie - 203zl za 15 kg, jesli bym chciala na wage kupowac, to wtedy 14,70zl/1kg Ma tez niewiele bialka.
Co o tym myslicie? Spotkaliscie sie juz moze z ta karma?

Posted

tufi,
z włoską karmą z rybą i ziemniakami się nie spotkałam ale Eukanuba dermatosis jest na bazie ryby i ziemniarów. Z tego co obserwuję to psy niechętnie ją jedzą.

Magdarynka,
żadne zwierze nie trawi celulozy. Celulozę potrafią "rozkładać" bakterie i pierwotniaki np. ze żwacza (u przeżuwaczy) lub w jelicie slepym konia. U psów, kotów, ludzi celuloza (składnik błonnika) jest niestrawialna ale niezbędna bo zapewnia prawidłowe funckjonowanie jelit.

Posted

AM oczywiście masz rację co do trawienia celulozy.
Sądziłam, że ziemniaki są dla psów szkodliwe i nigdy nie dałam nawet kawałka żadnemu psu, ale może jestem ze "starej szkoły" :D

Posted

Magdarynka,
ja myślę, że Tobie chodziło o trawienie skrobi. Z trawieniem skrobii u psów jest tak: na surowo nie ma pies szans strawić skrobii (człowiek zresztą też ma niewielkie szanse) bo dostęp enzymów do niej (skrobia jest wewnątrz komórki) jest utrudniony przez ścianę komórkową (celuloza, lignina, chemiceluloza itp.) Jeśli jednak ziemniaka poddamy gotowaniu wtedy pęczniejąca (pod wpływem temperatury) skrobia rozrywa ściany komórkowe a wtedy enzymy mogą bez problemu "dobrać się" do niej :wink:

Posted

czyli gotowane ziemniaki mozna podac? nie mowie o dawaniu codziennie miesa z ziemniakami, ale o raz na jakis czas dodanie malej ilosci do obiadku:) Czytalam tez, ze mozna dawac ziemniaki, ale rozciapciane.
Aza raz sie dorwala i zjadla chyba z pol kg ugotowanych ziemniakow, ktore przez nia doslownie przelecialy - dlatego ze byly w calosci, czy taka ilosc?

Posted

Agnes napisał(a):
czyli gotowane ziemniaki mozna podac? nie mowie o dawaniu codziennie miesa z ziemniakami, ale o raz na jakis czas dodanie malej ilosci do obiadku:) Czytalam tez, ze mozna dawac ziemniaki, ale rozciapciane.
Aza raz sie dorwala i zjadla chyba z pol kg ugotowanych ziemniakow, ktore przez nia doslownie przelecialy - dlatego ze byly w calosci, czy taka ilosc?

Ziemniaki powinny być "uciapane" na papkę. Psy z reguły nie gryzą dokładnie pokarmu więc możliwe, że dlatego ziemniaki przeleciały przez Twoją Azę.
Ważne jest to, żeby ziemniaki (jak każdy nowy składnik pożywienia) wprowadzać stopniowo do jedzenia.
Z ziemniakami trzeba uważać bo są dość tuczące o czym przekonałam się podczas leczenia zapalenia nerek u mojej suki (waży 27kg)- była na diecie ziemniaczanej tzn. dostawała do jedzenia tylko ziemniaki i jako źródło białka jajko + łyżka oleju i witaminki. Dzięki tej diecie parametry kreatyniny i mocznika wróciły do normy :D ale przytyła 2kg.

Posted

a mojej suni po zjedzeniu ziemniaków strasznie burczało i bulgotało w brzuszku - aż sama się dziwiła co to za "hałasy" i patrzyła ze zdziwieniem na brzuszek

ale oprócz tych niedogodności poza tym było wszystko ok i bardzo jej smakowało

Posted

Ważne jest to, żeby ziemniaki (jak każdy nowy składnik pożywienia) wprowadzać stopniowo do jedzenia.

ja sie domyslam, ale Aza wtedy ukradla te ziemniaki;) Wyszlismy na chwile, a ona byla jeszcze mala - mama zostawila w zlewie te ziemniaki do salatki...
a pytam, bo wiadomo jak chyba wiekszosc psow ziemniaki lubi bardzo - i chcialam jej dawac co jakis czas troszku:)

Posted

a moja Sabina... zre surowe ziemniaki prosto z pola :o
nie sa to jakies straszne ilosci, ale tak z jednego-dwa zawsze skubnie, jesli akurat sa wykopki :roll: na szczescie zadnych sensacji zoladkowych nie odnotowalam.
dodam, ze podobnie czestuje sie surowa marchewka, ktora zreszta jest jednym z jej ulubionych przysmakow :roll:

Posted

Mój piesu ukradł sobie ostatnio kawałek surowego ziemniaka, kawalątek po prostu. Sam się zdziwił, jak za 10 minut zaczął wymiotować :( Po gotowanych (też kiedyś ukradł, nawet nie wiem skąd - patrzę, a pies łapą rozwala na miazgę kawałek ugotowanego kartofla) nic mu nie było.

A marchewkę uwielbia pasjami i codziennie dostaje jej trochę :)

Posted

Charli to nie jest na 100% - worek byl bardzo kolorowy i w sumie trudno bylo wywnioskowac, ktory z napisow to nazwa karmy :( Postaram sie podejsc do tego sklepu i sprawdzic

Posted

tufi napisał(a):
Charli to nie jest na 100% - worek byl bardzo kolorowy i w sumie trudno bylo wywnioskowac, ktory z napisow to nazwa karmy :(

Na worku był biegnący pies na zielonej trawce? To w naszym zoologiku też chyba mają taką karmę. Babka mówiła mi, że to włoska, ale też nie mogłam doczytać sie nazwy i dałam sobie spokój :wink:

Posted

Że tak się wtrącę na temat tych ziemniaków...
Oglądałam wczoraj program w TV, w którym występowała p. Dorota Sumińska (ma również audycje w radio) i ona powiedziała, że psy ziemniaki jedzą i trawią. Jako przykład podała psy wiejskie, które często jedzą (niestety) to, co świnie, czyli parzone ziemniaki. I im dłużej pies ziemniaki je, tym lepiej jego system trawienny przyzwyczaja się do trawienia skrobi zawartej w ziemniakach.

Posted

Moje psy jedza ziemniaki-kradna czasem surowe :( .Zadnych sensacji zoladkowych nie zauwazylam-ale..jestem przeciwna ziemniakom-sama rzadko je jem,moj tz czesciej :-? .Ziemniaki zawieraja wyzej wspomniana skrobie-i wiem jak ona wplywa na ludzi :roll: .ziemniaki dla mnie to syf-sorry-ale ja jadam ziemniaki bardzo sporadycznie,moj TZ niestety bez nich zyc nie umie :roll: :evil: ...Ngdy swiadomie bym tego psu nie dala :oops: ....no ale moje psy jedza lepiej ode mnie :wink: :D

Posted

U nas Gajka je ziemniaki (ugotowane i rozdrobione na miazgę, plus inne dodatki). Była i jest jeszcze bardzo chuda (chore nerki) a dzięki ziemniaczkom przytyła 1 kg co jest dla nas ogromnym sukcesem :)

Posted

daga10011 napisał(a):
.Ziemniaki zawieraja wyzej wspomniana skrobie-i wiem jak ona wplywa na ludzi :roll: .ziemniaki dla mnie to syf-sorry-ale ja jadam ziemniaki bardzo sporadycznie,moj TZ niestety bez nich zyc nie umie :roll: :evil: ...

daga10011,
jeśli nie jesz ziemniaków to co jesz?
Jaki zły wpływ na ludzi ma skrobia?

Posted

Odkąd podawałam mojemu śp. choremu na nerki Xendusiowi-- ugotowane w łupinach i potem pobełtane ziemnaki z olejem i żóltkiem albo kurczakiem
( dieta od AM - jeszcze raz dzięki :hand: ) to poprawił mu sie apetyt i kupki też miał ładniejsze nie mówiąc o tym, że przestał wtedy zupełnie wymiotować( czyli musiał to dobrze trawić..)

Posted

[quote name='AM']jeśli nie jesz ziemniaków to co jesz?
AM, nie trzeba specjalnie wysilać wyobraźni, żeby nie jeść ziemniaków ;)
Ja też za ziemniakami nie przepadam, jem ich mało, ale dlatego własnie, ze nie bardzo lubię, a nie dlatgo, że niby są jakieś potwornie niezdrowe. Zamiast ziemniorów jem takie pyszne "wypełniacze" jak ryż i makaron 8)

Ale czasem ze smakiem zjem ziemniaczki, zwłaszcza młode do kotlecika :lol:

Posted

A ja nie jem ziemniaków, bo nie lubię ich obierać :wink:

Jeszcze nie slyszalam o tym żeby byly niezdrowe :o

No chyba że w dużej ilości (ale to jak ze wszystkim w nadmiarze), lub na surowo :wink:

Posted

[quote name='Tofik']A ja nie jem ziemniaków, bo nie lubię ich obierać :wink: A jakby tak ktoś Ci je obrał, ugotował, posypał koperkiem.... :eating:

Jeszcze nie slyszalam o tym żeby byly niezdrowe :o

Ja też nie :o

Posted

Nie, no. Nie jest tak źle.
Czasem jak mnie najdzie to sama obiorę i ugotuję. :D

a za takie z koperkiem (i jeszcze przez kogoś obrane :wink: ) dala bym się pokroić :lol:

[/quote][/i][/b]