Guest ~sleep walker~ Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Witam. Kiedy trenuję z psem, mimo smakołyków często trudno mu skupić na mnie uwagę. Obraca się na boki, zajmuje czymś innym. Nie mam pojęcia, jak mogę ćwiczyć z nim koncentrację, żeby skupiał uwagę na mnie. Z pewnością ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc. Quote
jarzyna84 Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 u mnie było to samo. koleżkowie z grupy byli ciekawsi:D dlatego instruktorzy zalecali, żeby przed zajęciami psa porządnie przegłodzić, wtedy będzie bardziej zainteresowany smakołykiem. tyle, że mój pies zawsze puszcza pawia, jak jest głodny , więc średnio dało się do tego stosować. Quote
wilczanda Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Albo lepsze smaczki!:evil_lol: Jakieś domowej roboty! Tutaj są przepisy na domowej roboty smaki: http://www.dogomania.pl/forum/f1049/przepisy-na-psie-ciasteczka-47771/ Głodówka też dobrze się sprawdza, bo próbowałam na swoim psie!:evil_lol: Quote
yuki Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 hej, ja chodze z moja suka na szkolonko. Pani ze szkolenia dala mi parę rad jak skupić uwagę psa na sobie: 1. przede wszystkim wybiegaj troche psa przed jakakolwiek nauka, ale nie tak zeby był zmęczony i powłoczyl jezorem:) 2.tak jak było napisane wyżej , najlepiej żeby pies byl lekko przegłodzony, bedzie chetniej pracowac na smaczki 3. jeśli Twoj pies zna komende "siad", a zakładam ,że tak.to spróbuj go najpierw posadzić, a potem szybka nagroda w postaci smaczka:), potem cmoknij, albo wydaj z siebie jakiś ciekawy dzwiek,sprobuj palcem, wskazujacym przyciagnać jego wzrok do swoich oczu(nie wiem jak to opisac, ja trzymam palec blisko policzka , tak ze pies mimowolnie patrzy mi w oczy).jesli zatrzyma wzrok chocby na chwilke od razu za to nagrodz, potem sprobuj jeszcze raz i sprobuj wydluzyc czas "spojrzenia" u mnie zadzialalo to znakomicie i juz paru razach Miga zalapala o co mi chodzi, da sie w ten sposob psa wyciszyc i skoncentrowac na sobie tak zeby mozna bylo potem popracowac z psem. A dodam , ze ta moja diablica jest wulkanem energii;) Quote
yuki Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 a i zapomnialam co jest przeciez oczywiste, ze psiaka tez trzeba chwalic chwalic, mile slowkko to tez nagroda, tylko moze nie nalezy przesadzac, zeby psa nadmiernie nie podniecac:)bo znow moze sie rozkojarzyc. Quote
yamayka Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Wydaje mi się ze pomocne byłoby często zaskakiwać psa formą nagrody za skupienie. Pracujecie tylko na smaczki? Myślę, ze warto włączyć nagradzanie zabawką (chyba ze szkoleniowiec ma inny plan), a nawet różnymi zabawkami. Ja zauważyłam że jeśli nagroda jest dla psa zbyt przewidywalna to traci na atrakcyjności, więc kontakt z przewodnikiem też staje się mniej "opłacalny". Quote
yuki Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 no właśnie my docelowo bedziemy nagradzać zabawką, na razie tylko smaczki bo wczesniej, nie bardzo za zabawkami szalala, bo jest dopiero u mnie 3 miesiace. Ale od dwoch tygodni piłeczka rzadzi i swiata poza nia nie widzi:)wiec na pewno bedzie kiedys zamiast smaczka pileczka lub inna zabawka, pies mi sie dopiero chyba otwiera po schronie:D Quote
puli Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 [quote name='~sleep walker~']Witam. Kiedy trenuję z psem, mimo smakołyków często trudno mu skupić na mnie uwagę. Obraca się na boki, zajmuje czymś innym. Nie mam pojęcia, jak mogę ćwiczyć z nim koncentrację, żeby skupiał uwagę na mnie. Z pewnością ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc. Ten filmik powinien Ci pomóc: YouTube - OGÓLNOPOLSKI ZLOT OWCZARKARZY NIEWIESZE 1-3.05.09 Po tygodniu takich cwiczen powtarzanych w krótkich sesjach kilka razy dziennie koncentracja powinna sie w znaczny sposób poprawić. Przy tym "schodzi" mnóstwo jedzenia wiec żeby psa zmobilizowac i nie utuczyc, dobrze byłoby skarmiac w ten sposób całą dzienna dawkę pokarmu. Quote
Guest ~sleep walker~ Posted June 15, 2009 Posted June 15, 2009 Dzięki wszystkim za rady:lol: Ja od początku szkoliłam go sama, więc plan szkoleniowy ograniczony jest własną inwencją;) Teraz jedziemy na obóz z Wandrusa, to będą jego pierwsze zajęcia w grupie. Viggo umie takie podstawowe komendy plus potrzebne do joggingu, typu "biegniemy", "prawo" czy "lewo". Teraz muszę ten tydzień poświęcić na spacery szkoleniowe i to ćwiczenie koncentracji, bo wcześniej tylko biegaliśmy;) Ale na pewno dam wam znać:lol: Quote
Guest ~sleep walker~ Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Dzisiaj byłam z Viggiem u weterynarza na kontroli, a pod wieczór biegaliśmy i słuchał się mnie niebywale jak na niego. Sam z siebie koncentrował się. Zobaczymy jak będzie dalej, ale jestem pełna podziwu, szczególnie dla jego posłuszeństwa w lecznicy. Wydaje mi się, że im więcej z psem się trenuje, po prostu szkoli czy nawet tylko powtarza komendy, tym on większą wagę przywiązuje do naszej postaci. Natomiast ciekawy jest też wpływ tonacji głosu. Pies o wiele chętniej wykonuje ćwiczenie, gdy głos jest entuzjastyczny:grins: Quote
yuki Posted June 19, 2009 Posted June 19, 2009 no i pięknie:) pies chyba lubi byc w cemtrum uwagi i jak poświecasz mu czas ziwazany choćby z komendami, moja zaczyna uwielbiać, i faktycznie jak się mówi entuzjastycznie to i więcej chęci ze strony psa. Moją suke próbowałam dziś robic :"pa pa":) i tak sie rozochociła, ze zaczęła ni to prosić ni to kłaść sie kręcić wokół siebie i teatralnie upadać na ziemie:D:D:D:Dwszystko z uśmiechem na pysku i wzrokiem utkwionym we mnie, zobaczymy co z tego będzie, A mam pytanie na ten obóz to do ilu lat można jechać?? Quote
Guest ~sleep walker~ Posted June 19, 2009 Posted June 19, 2009 Myślę, że nie ma jakiś specjalnych ograniczeń, szczególnie że dzieci poniżej 12 lat jadą z opiekunem. Na tegoroczne obozy już się chyba nie załapiesz, ale będzie też zimowy. Wadą jest to, że wszystko jest daleko od nas: letni na Mazurach, zimowy w Gdańsku... Poczytaj na zpsemnawakacje.pl | z psem na wakacje? Czemu nie?!, jest też wątek na Dogomanii: http://www.dogomania.pl/forum/f991/oboz-z-psem-organizowany-przez-wandrus-2103/ Quote
Recommended Posts