Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

bianka0 napisał(a):
Aha, Józio jeszcze przypomina że gdyby farsz po wymieszaniu był zbyt wilgotny, to trzeba go przełożyć na patelnie i trochę podsmażyć odparowując wodę z niego. Do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
... to chyba cenna uwaga, Dziękujemy:)

Posted

JamniczaRodzina. napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanko jaka soczewica jest najlepsza na farsz pierogowy.

Nie ma to Elu znaczenia, każda jest dobra. Drobna gotuje się szybciej, ale w smaku pierożków każda jest taka sama.

Posted

danka1234 napisał(a):
Ja jeszce nigdy nie jadłam pierogów z soczewica,zawsze ruskie i kapusta z grzybami wiec moze tez ulepie, tylko nie wiem kiedy.

Są bardzo smaczne Danusiu, smakują jak z mięsem. Kto pierwszy raz próbuje ten nie wierzy że nie ma w nich grama mięsa.

Posted

Gosia wróciła z wyprawy załamana, wszystko co się dzieje to za przyzwoleniem policji i vetów :-( - suni do Murki właścicielka nie oddała, sprawa skończy się w sądzie :shake:

Posted

haliza napisał(a):
Gosia wróciła z wyprawy załamana, wszystko co się dzieje to za przyzwoleniem policji i vetów :-( - suni do Murki właścicielka nie oddała, sprawa skończy się w sądzie :shake:

Czyli jednak była w Skaryszewie !!!!

Posted

haliza napisał(a):
Tak, ale to wszystko jest nie do opisania, była na bramkach bo na targu nie dawała rady :shake:

Nie mam słów, aż boję się pytać.

Często pytam chłopka, który się chwali źrebakiem, co z nim zrobi?
Odpowiada : sprzedam. Na mięso? - pytam. Nie szkoda panu?
Patrzy na mnie jak na ufoluda . A co mam z nim zrobić ?- odpowiada. I tak jestem stratny.
To po co pan trzyma i rozmnaża klacze ?
Bo ja tak bardzo kocham konie, u nas to jest od pokoleń-odpowiada chłopek.

Posted

bianka0 napisał(a):
Nie mam słów, aż boję się pytać.

Często pytam chłopka, który się chwali źrebakiem, co z nim zrobi?
Odpowiada : sprzedam. Na mięso? - pytam. Nie szkoda panu?
Patrzy na mnie jak na ufoluda . A co mam z nim zrobić ?- odpowiada. I tak jestem stratny.
To po co pan trzyma i rozmnaża klacze ?
Bo ja tak bardzo kocham konie, u nas to jest od pokoleń-odpowiada chłopek.

Takiego steku wyzwisk to jeszcze w życiu nie słyszała, a odzywki od kontrolujących ....szkoda mówić.....nawet kilkuletnie dzieci były z kijami bejsbolowymi.....konie w strasznym stanie, sprawdzali paszporty na zewnątrz nawet nie sprawdzali czy to tych koni i czy sztuki się zgadzają......brak słów :-(:-(:-(:-(
Faktycznie miłość do koni od pokoleń :cool3::mad:, biedne konie :-(

Posted

Rok temu wydrukowałam artykuł o Skaryszewie ze zdjęciami stamtąd. Powieliłam i porozkładałam w poczekalni pomiędzy ulotkami.
Około 30 egzemplarzy zniknęło w przeciągu tygodnia. Ale nie sądzę żeby to do kogoś dotarło, na wsi liczy się przede wszystkim pieniądz.
Ciągle liczę na młode pokolenie, ale widząc współczynnik inteligencji 80% tej populacji chyba się przeliczę.

Jedynym pocieszeniem jest duży spadek hodowli koni zimnokrwistych na mięso, przynajmniej na moim terenie. Według opinii większości chłopków ten proceder staje się coraz mniej opłacalny.

Posted

Biedne konie:-(córka mi mówiła ,ze tego konika który leżał na ziemi Tara wykupiła nieudało się niestety uratować.On był poprostu zwalony z samochodu chłop niemiał nawet podjazdu.Oby to była prawda z tym spadkiem hodowli.

Posted

JamniczaRodzina. napisał(a):
Oby to była prawda z tym spadkiem hodowli.

W moich wsiach 10 lat temu było 23 chłopków hodujących konie zimnokrwiste. W tym roku zostało 11.
Pozostała też 1/3 gospodarstw hodujących krowy, według nich już nic im się teraz nie opłaci. Tylko renty i fundusze europejskie, no i praca za granicą na czarno.

Posted

gratuluje Kubusiu twój Pan może odpocząć w spokoju.
Jako osoba wychowana z końmi nie rozumiem jak można je jeść to tak jakbym psa lub kota chciała zjeść

Posted

Bardzo się cieszę Bianeczko, myślę, że Ty też wreszcie odetchniesz, bo los Kubusia bardzo Ci wszedł w serce i głowę - szczęścia maluszku, oby ta kanapa była twoja na zawsze....

Posted

Cieszę się również , że Kubuś znalazł dobry domek i że udało się wypełnić ostatnią wolę przyjaciela (wiem, że jej nie spisał, ale w odpowiedni sposób dał Ci znać ).

Posted

bianka0 napisał(a):
Kubuś ( piesek po zmarłym przyjacielu) pojechał dzisiaj do nowego domu do Zabrza.
To dobry dom :lol:

Życzę Kubusiowi jak najlepszego domku!!!
Przyjaciel spogląda i cieszy się, że Kuba bezpieczny... wiedział komu dać znać, gdy odchodził....

Posted

Sarunia-Niunia napisał(a):
wiedział komu dać znać, gdy odchodził....

Chyba tak, normalny człowiek wzruszyłby ramionami i zajął się poważniejszymi sprawami. Musiał wybrać kogoś porąbanego na punkcie psów :evil_lol:

Posted

bianka0 napisał(a):
Chyba tak, normalny człowiek wzruszyłby ramionami i zajął się poważniejszymi sprawami. Musiał wybrać kogoś porąbanego na punkcie psów :evil_lol:

No, to jesteśmy w tym samym klubie...hhihi:eviltong:.........