Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cieszę się Alu że ogórki smakują, to dla mnie bardzo miłe co napisałaś :loveu:

Jeżeli im ta karma nie będzie smakowała, to kupię im Brita.
Ale obawiam się że niestety było dzisiaj dokarmianie pierożkami z soczewicą. Poznałam po powrocie z pracy, pakuję zawsze po 30 szt do zamrożenia, a pojemnik zawierał 22 pierożki :shake:

Posted

Trudno mi jest im ograniczać smakołyki. Na domiar złego na oczach pozostałych psów dodatkowe posiłki dostaje Fiona i Joguś. Nie chcą jeść w innych pomieszczeniach, a z ich apetytem nie jest już dobrze.

Posted

JamniczaRodzina. napisał(a):
A jak robicie te pyszne pierozki z soczewicą?

Elu jutro podam Ci przepis na farsz.

Czy ktoś może mi napisać jak podlinkowuje się banerek ?

Posted

ja też poproszę o przepis :) a banerek podlinkować najłatwiej zaznaczając go jak tekst (podświetla się na niebiesko) i kliknąć ikonkę i wkleić adres linku, albo co łatwiejsze wysłać mi na priv, to podlinkuję :)

Posted (edited)

Farsz do pierożków z soczewicą.
Bardzo prosty, tani i wegetariański :

Z tej ilości wychodzi nam około 100 pierożków ( średnica koła wycinana standardową szklanką)

3 szklanki soczewicy
3 średniej wielkości cebule
2 łyżki masła lub oleju słonecznikowego albo winogronowego.

Soczewicę płuczemy 2 x, moczymy w wodzie 2-3 godziny, gotujemy aż będzie miękka, przecedzamy. Potem przepuszczamy przez drobne sito w maszynce.

Cebulkę kroimy, podsmażamy na złoty kolor ( na oleju lub maśle ) i też przepuszczamy przez maszynkę.

Wszystko mieszamy, dodajemy do smaku sól i pieprz.

Gdyby farsz po wymieszaniu był zbyt wilgotny, to trzeba go przełożyć na patelnie i trochę podsmażyć odparowując z niego wodę . Do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

To wszystko. :lol:

[quote name='jofracy']ja też poproszę o przepis :smile: a banerek podlinkować najłatwiej zaznaczając go jak tekst (podświetla się na niebiesko) i kliknąć ikonkę i wkleić adres linku, albo co łatwiejsze wysłać mi na priv, to podlinkuję :smile:

Jofracy ślicznie i wyraźnie to napisałaś, ale mnie nie chce się to zapisać.
Dostałam od Ciebie nasz banerek :loveu:, był podlinkowany. Ale nie wiem co się stało i strona się nie otwiera.

Edited by bianka0
Posted

Nam ulepienie 200 pierożków zajmuje 2 godziny.
Józio wcześniej przygotowuje farsz, kiedy jest już zimny robi ciasto.
On wałkuje, wycina kółka, lepi. Ja również lepię, gotuję, wyławiam i pakuję w międzyczasie do pojemniczków.
Mamy już w tym wprawę, co jakiś czas chce nam się porobić pierożki. Nie wspomnę o tym że wtedy musimy spędzić czas tylko ze sobą, bez komputera i telewizora.
W obu kuchniach mamy zakaz używania tych urządzeń :diabloti:

Posted

Radio całe szczęście nie jest ,,złodziejem czasu" :lol:
A co do komputera, mogę Józia z nim zostawić na całą dobę, nie straci przy nim ani sekundy :diabloti:. Ale przy telewizorze... :mad:

Posted

podlinkowany banerek:

Przepis przetestuję. Pierogi robię baaaardzo rzadko i często wymyślam sobie jakąś alternatywę lepienia. Np. z pierogów ruskich - robię farsz, lepię z niego kotleciki i panieruję w jajku i bułce i na patelnię :) Bardzo to lubimy :)

Posted

Mamy często gości, więc takie pierożki z soczewicą, ruskie lub z grzybami i kapustą zamrożone w pojemnikach to świetne wyjście.
Zawsze też są w rezerwie porcje bigosu, łazanek i mojej ulubionej fasolki po bretońsku.

Posted

anica napisał(a):
... a dziękuję za przepis, też skorzystałam:eviltong::lol:!...

Uwielbiam wszystkie strączkowe, jakimś genetycznym trafem nasz przewód pokarmowy ( mój i córki) jest idealnie do tych roślin przystosowany. Mojego męża nie, po kilku ziarenkach strączkowych Józio lewituje pod sufitem :evil_lol:

Mam nadzieję że pierożki będą smakowały.

Posted

Aha, Józio jeszcze przypomina że gdyby farsz po wymieszaniu był zbyt wilgotny, to trzeba go przełożyć na patelnie i trochę podsmażyć odparowując wodę z niego. Do otrzymania odpowiedniej konsystencji.