bianka0 Posted February 11, 2013 Author Posted February 11, 2013 Cieszę się Alu że ogórki smakują, to dla mnie bardzo miłe co napisałaś :loveu: Jeżeli im ta karma nie będzie smakowała, to kupię im Brita. Ale obawiam się że niestety było dzisiaj dokarmianie pierożkami z soczewicą. Poznałam po powrocie z pracy, pakuję zawsze po 30 szt do zamrożenia, a pojemnik zawierał 22 pierożki :shake: Quote
funia Posted February 12, 2013 Posted February 12, 2013 Fajne filmiki !Parówy jak bozie kocham ....małe prosiaczki :evil_lol: Quote
Mika31 Posted February 12, 2013 Posted February 12, 2013 :eating::eating:mniam pierożki z soczewicą Quote
yunona Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Zginęło 8 szt, więc albo zjadł małżonek , albo każde dostąpiło zaszczytu spróbowania pierożków :eviltong::diabloti::evil_lol: Quote
bianka0 Posted February 13, 2013 Author Posted February 13, 2013 Przypuszczam że każdy piesek dostał po pierożku. Dzisiaj byłam w domu i pilnowałam diety, nie było dokarmiania. Quote
bianka0 Posted February 13, 2013 Author Posted February 13, 2013 Trudno mi jest im ograniczać smakołyki. Na domiar złego na oczach pozostałych psów dodatkowe posiłki dostaje Fiona i Joguś. Nie chcą jeść w innych pomieszczeniach, a z ich apetytem nie jest już dobrze. Quote
Mika31 Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 mam ten sam problem Maksowi wrócił apetyt i tyje w oczach Pik je i wygląda jak cień Quote
JamniczaRodzina. Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 Wydaje mi się ,że ktoś tu ukrytą kamerę zamontuje.:diabloti:A jak robicie te pyszne pierozki z soczewicą? Quote
bianka0 Posted February 14, 2013 Author Posted February 14, 2013 JamniczaRodzina. napisał(a):A jak robicie te pyszne pierozki z soczewicą? Elu jutro podam Ci przepis na farsz. Czy ktoś może mi napisać jak podlinkowuje się banerek ? Quote
jofracy Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 ja też poproszę o przepis :) a banerek podlinkować najłatwiej zaznaczając go jak tekst (podświetla się na niebiesko) i kliknąć ikonkę i wkleić adres linku, albo co łatwiejsze wysłać mi na priv, to podlinkuję :) Quote
bianka0 Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 (edited) Farsz do pierożków z soczewicą. Bardzo prosty, tani i wegetariański : Z tej ilości wychodzi nam około 100 pierożków ( średnica koła wycinana standardową szklanką) 3 szklanki soczewicy 3 średniej wielkości cebule 2 łyżki masła lub oleju słonecznikowego albo winogronowego. Soczewicę płuczemy 2 x, moczymy w wodzie 2-3 godziny, gotujemy aż będzie miękka, przecedzamy. Potem przepuszczamy przez drobne sito w maszynce. Cebulkę kroimy, podsmażamy na złoty kolor ( na oleju lub maśle ) i też przepuszczamy przez maszynkę. Wszystko mieszamy, dodajemy do smaku sól i pieprz. Gdyby farsz po wymieszaniu był zbyt wilgotny, to trzeba go przełożyć na patelnie i trochę podsmażyć odparowując z niego wodę . Do otrzymania odpowiedniej konsystencji. To wszystko. :lol: [quote name='jofracy']ja też poproszę o przepis :smile: a banerek podlinkować najłatwiej zaznaczając go jak tekst (podświetla się na niebiesko) i kliknąć ikonkę i wkleić adres linku, albo co łatwiejsze wysłać mi na priv, to podlinkuję :smile: Jofracy ślicznie i wyraźnie to napisałaś, ale mnie nie chce się to zapisać. Dostałam od Ciebie nasz banerek :loveu:, był podlinkowany. Ale nie wiem co się stało i strona się nie otwiera. Edited February 15, 2013 by bianka0 Quote
JamniczaRodzina. Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 To chyba przez te remonty dogo bo mój też się zepsuł tylko juz troszkę wczesniej wtedy też była jakaś awaria.:roll:Bardzo dziekuję za przepis teraz tylko trzeba sie zmobilizować i do dzieła.:lol: Quote
bianka0 Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 Nam ulepienie 200 pierożków zajmuje 2 godziny. Józio wcześniej przygotowuje farsz, kiedy jest już zimny robi ciasto. On wałkuje, wycina kółka, lepi. Ja również lepię, gotuję, wyławiam i pakuję w międzyczasie do pojemniczków. Mamy już w tym wprawę, co jakiś czas chce nam się porobić pierożki. Nie wspomnę o tym że wtedy musimy spędzić czas tylko ze sobą, bez komputera i telewizora. W obu kuchniach mamy zakaz używania tych urządzeń :diabloti: Quote
JamniczaRodzina. Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 Ja w kuchni mam tylko radio:evil_lol: fakt faktem ,że komputer zabiera duzo czasu mój mąż jak już zasiądzie w wolnym czasie to trudno go oderwać.:cool3: Quote
bianka0 Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 Radio całe szczęście nie jest ,,złodziejem czasu" :lol: A co do komputera, mogę Józia z nim zostawić na całą dobę, nie straci przy nim ani sekundy :diabloti:. Ale przy telewizorze... :mad: Quote
jofracy Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 podlinkowany banerek: Przepis przetestuję. Pierogi robię baaaardzo rzadko i często wymyślam sobie jakąś alternatywę lepienia. Np. z pierogów ruskich - robię farsz, lepię z niego kotleciki i panieruję w jajku i bułce i na patelnię :) Bardzo to lubimy :) Quote
bianka0 Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 Jofracy, bardzo dziękuję :Rose: Quote
bianka0 Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 Mamy często gości, więc takie pierożki z soczewicą, ruskie lub z grzybami i kapustą zamrożone w pojemnikach to świetne wyjście. Zawsze też są w rezerwie porcje bigosu, łazanek i mojej ulubionej fasolki po bretońsku. Quote
anica Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 ... a dziękuję za przepis, też skorzystałam:eviltong::lol:!... Quote
Mika31 Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 ja też spróbuję przepis dzięki Bianco:Rose: Quote
bianka0 Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 anica napisał(a):... a dziękuję za przepis, też skorzystałam:eviltong::lol:!... Uwielbiam wszystkie strączkowe, jakimś genetycznym trafem nasz przewód pokarmowy ( mój i córki) jest idealnie do tych roślin przystosowany. Mojego męża nie, po kilku ziarenkach strączkowych Józio lewituje pod sufitem :evil_lol: Mam nadzieję że pierożki będą smakowały. Quote
bianka0 Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 Aha, Józio jeszcze przypomina że gdyby farsz po wymieszaniu był zbyt wilgotny, to trzeba go przełożyć na patelnie i trochę podsmażyć odparowując wodę z niego. Do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Quote
Sarunia-Niunia Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 No to i ja załapałam się na przepis - bardzo dziękuję Bianeczko:wink:!!! Przy okazji przesyłam mizianka dla całej Gromadki:glaszcze:!!!! Quote
haliza Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 Q, widzę, że gotujemy przepyszne pierożki :p Quote
Recommended Posts