danka1234 Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 (edited) Dopiero teraz wstawiam obiecane zdjęcie z akcji Zerwijmy Łańcuchy z naszego miasta,jak widać zainteresowania nie było wcale ale najważniejsze ze coś próbuje się robić w kierunku poprawy życia psiaczków. Zdjęcie Maciek zrobił z nad przeciwka ,z naszego okna dlatego jest niezbyt wyrażne. i jeszcze jedno,wyrażniejsze Edited October 24, 2012 by danka1234 Quote
bianka0 Posted October 7, 2012 Author Posted October 7, 2012 Dlatego dopiero teraz, bo dopiero teraz przesłałam zdjęcie, przepraszam Danusiu :oops: Mało ludzi i tak mało można pomóc tym psiakom na łańcuchach. Chłop potęgą jest i basta. Zawsze wie lepiej co potrzeba psu. Quote
Isadora7 Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 Lilithka,Frytka, Tinka ['] [FONT=verdana]„Płomień świecy, także tej wirtualnej, ma magiczną moc. Jeżeli połączysz swoje myśli z rytmem jego migotania, to może się zdarzyć, że przez króciutkie mgnienie poczujesz obecność swego Psa, który już odszedł z Twego życia, ale pozostał na zawsze w Twoim sercu. Być może położy On z miłością łepek na Twoich kolanach, przytuli się, cichutko zaskomli… Nie płacz, przywołuj wspomnienia tylko o radosnych, wspólnie przeżytych chwilach”.[/FONT] [FONT=verdana]fragment listu Pani Bogumiły Śpiewakowskiej.[/FONT] [FONT=verdana] WSZYSTKIM JAMNIKOM KTÓRE ODESZŁY ZA TĘCZOWY MOST[/FONT] [video=youtube;1L3Y19kbS6g]http://www.youtube.com/watch?v=1L3Y19kbS6g[/video] Quote
Sarunia-Niunia Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 bianka0 napisał(a):Dziękuję Wam za pamięć o moich jamniczkach. :loveu: .....Saruniu przepis na konfitury wstawiłam na ostatnich stronach poprzedniego bazarku, ale nie mogę podać ścisłych proporcji, bo to nie zdaje egzaminu, wszystko zależy od partii owoców. Niektóre maliny są słodsze inne mniej...... Sorry Bianko, nie znalazłam:roll:... ale znalazłam za to przepisy na rolady:multi:... Pewnie masz jakieś super sprawdzone przepisy na jabłka i gruszki;), a u mnie czeka karton do przerobienia:shake:.... Quote
bianka0 Posted October 7, 2012 Author Posted October 7, 2012 Owoce drelujemy, szypułkujemy itd, potem trzeba je umyć i zostawić do osuszenia w chłodnym pomieszczeniu na 5- 6godzin. Nie mogą być mokre, będzie wtedy zbyt wodniste. Mam specjalny gar do konfitur, wielki, stalowy z przykrywką i siatką ( to też taka przykrywka tylko zamiast litej powierzchni jest siateczka ) Wrzucam całe owoce ( jeżeli zmiksujemy to będzie dżem) i gotuję je pierwszego dnia na wolnym ogniu 6 - 7 godzin. I wtedy garnek jest już przykryty siatką, żeby woda odparowywała. Tego dnia owoce już się zgęszczają. Tu najczęściej jest już późna noc i idę spać. Drugiego dnia znowu gotowanie na wolnym ogniu 2-3 godziny i kiedy znajdują się w garnku pojedyncze kawałki owoców w rozgotowanej papce można dodawać cukier. Nie powiem ile bo to zależy od rodzaju owoców, tego czy są duże, czy drobne. Za każdym razem dodaję do smaku, na przykład truskawki na konfitury są lepsze te drobne, które są na końcu zbiorów. Z cukrem trzeba już cały czas stać i mieszać, aż stanie się to gęste. Do jabłek, śliwek, nie dodaje się agaru, mają tyle pektyny że nie trzeba. Do pozostałych owoców trzeba dodać agar roślinny ( broń Boże żelatyny). Ilość też zleży od rodzaju owoców, najwięcej do malin. Odkładam kilka łyżek na talerzyk i wkładam do lodówki, sprawdzając czy zagęszczenie jest odpowiednie. Jeżeli nie znowu dodaję agaru. Maliny trzeba wysmażać 3 dni, mają dużo wody. Kilka godzin, przerwa i znowu. Potem gorące pakuję w słoiczki i pasteryzuję 15 minut. Saruniu wszystko tak samo. Jabłka kroję w niewielkie kawałeczki pod koniec dodaję trochę cynamonu do smaku. Do wysmażanych gruszek trzeba pod koniec dodać odrobinę kwasku cytrynowego, żeby nie były mdłe. Quote
Sarunia-Niunia Posted October 7, 2012 Posted October 7, 2012 Bianeczko - OGROMNIE CI DZIĘKUJĘ KOCHANA!!! JESTEŚ WIELKA!!! Quote
anica Posted October 8, 2012 Posted October 8, 2012 (edited) Wygląda na to ,że chyba w tym roku grzybów będzie mało ,chociaż jak już wyjeżdżałam ... chyba był to czwartek to akurat na Mazurach zaczęli zbierać grzybki :cool3: bardzo dziękuję Bianeczko ,że wierzysz... moim jabłuszkom ;):lol: o tym nie pomyślałam ,że to może zależeć od gatunku?.. bo ,naprawdę się postarałam!... Edited October 9, 2012 by anica Quote
holly101 Posted October 12, 2012 Posted October 12, 2012 Ja chciałam tylko powiedzieć, że zaglądam regularnie choć nie piszę i pozdrawiam wszystkich dwu i czworonoznych :) Quote
TeklaTulaLatika&PePa Posted October 14, 2012 Posted October 14, 2012 Pozdrawiamy jak w tytule:P Quote
danka1234 Posted October 20, 2012 Posted October 20, 2012 cisza bo bianeczka pewnie zapracowana bardzo ale pamietamy i pozdrawiamy cała psio ludzką rodzinkę. Quote
baster i lusi Posted October 21, 2012 Posted October 21, 2012 Cioteczko Bianeczko będzie jakiś bazaros ze suszonymi grzybkami? Quote
TeklaTulaLatika&PePa Posted October 22, 2012 Posted October 22, 2012 [quote name='baster i lusi']Cioteczko Bianeczko będzie jakiś bazaros ze suszonymi grzybkami? cena zawrotna w mazowieckim za kg suszu 400 zł :) bianka pewnie po lesie lata a My pozdrawiamy Quote
yunona Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 Podobno sypnęły się grzybki, to może faktycznie Bianka zarobiona. Anita masz wspaniałe psiaki, fota MISTRZOSTWO :) Quote
bianka0 Posted October 23, 2012 Author Posted October 23, 2012 Godzinę temu, po czwartej zmarła moja Poleńka. Nie ma już z nami naszej Dyndadełki :-( Quote
Jo37 Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 Bardzo mi przykro. Trzymaj się i pomyśł jakie dobre życie miała u Was. Quote
danka1234 Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 bianka0 napisał(a):Godzinę temu, po czwartej zmarła moja Poleńka. Nie ma już z nami naszej Dyndadełki :-( Strasznie mi przykro,nawet nie wiem co napisać by Cię w jakikolwiek sposób wesprzeć. Pozostaje wierzyć ze maleńka Dyndadełka biega już szczęśliwie z innymi jamnisiami za TM Quote
JamniczaRodzina. Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 Bądż szczęśliwa Iiskierko za TM. Przytulam Was Dorotko :calus: Quote
Mika31 Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 tak mi przykro Bianko Poleńko bądź szczęśliwa za TM:-( Quote
yunona Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 Bardzo mi przykro :-( , Poleńko biegaj szczęśliwie za TM. Bianko jestem z Wami. Quote
muza_51 Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 Cichutko podczytywałam ten wątek.* Nie wiem co napisać. Bardzo Wam wspólczuję.:-( Quote
funia Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 Smutno .....I tym bardziej olbrzymi szacunek dla Ciebie za to ,ze bierzesz staruszki . Miała u Ciebie wspaniałe życie ,. Quote
malawaszka Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 ale wyczułam moment żeby zajrzeć :( Poleńko śpij spokojnie malutka ['] Dorota :calus: ściskam mocno Quote
Recommended Posts