Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:roflt::roflt:-super-padli OBAJ????Teraz Bianka z łosiem....czekam!!!!!

Łoś pięknie wyglądałby też jako derka dla konia...:diabloti:

Anitka-z Wielkim Sercem....wierzę,że trudno oddać taką słodycz....

Niunia taka dostojna....:loveu:

jeszzce o jamnikach

PLUSYMINUSY+ bardzo miły i zabawny
+ ruchliwy
+ mało kłopotliwy
+ inteligentny
+ niewybredny
+ mało je
+ głośno szczeka
+ mało szczeka
+ łatwo przyzwyczaja się do nowych warunków
+ świetny myśliwy
+ bardzo czujny i odważny
+ idealny do towarzystwa
+ nadaje się do małych mieszkań
+ nadaje się do stróżowania
+ cała rodzina może go głaskać jednocześnie
+ idealny do polowań >:(
+ lubi aportować
+ bardzo przywiązuje się do właściciela
+ ma przesympatyczną mimikę pyszczka
+ ach, te niewinne spojrzenie :)- uparty
- ruchliwy
- wymaga zdecydowanego i wczesnego wychowania (treningu)
- trudny do opanowania (patrz uparty)
- kopie norki w ogrodzie
- głośno szczeka
- najczęściej nie chce oddać "aportu"
- trzeba go czyścić po każdym spacerze
- nie może być przekarmiany
- nie może "prosić" i schodzić po schodach

Konkluzja
Jeśli mieszkasz w bloku na parterze lub masz trochę siły, żeby znosić jamniczka po schodach, masz codziennie trochę czasu by chodzić z nim na spacery i cierpliwość, aby go trenować - jamnik jest psem przeznaczonym dla ciebie!

Pamiętaj!
"Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś" ("Mały Książę")

Posted

Jeszcze znalazłam dwie wersje jamników

• Długowłosy – Powszechnie uważany za psa z długimi włosami, ale przecież wszyscy wiedzą ,że służy do zamiatania chodników, i podłóg. Najczęściej kupowany przez sprzątaczki (do wiadomych celów)
  • Zielony – Pasażer solarisów

Rozmnażanie

Jamnik rozmnaża się bardzo często, ze wszystkimi obiektami, jakie akurat mu przypadną do gustu.
Jamniki wydają młode po 121-dniowej ciąży. Młode są śliczne, szczególnie jeśli zostały przypadkowo spłodzone z drugim jamnikiem. Nadają się do wykastrowania, aczkolwiek same nie lubią być kastrowane. Wyrażają to głośnym pomrukiwaniem i niekulturalnymi okrzykami.
Ciekawostki

• Jamnik to pies myśliwski, służący do polowania na lisy i borsuki. Znajdując lisa w jamie, owija się dookoła niego swym ciałem i dusi niczym wąż boa. Szczególnie długie egzemplarze używane są do polowania na dziki. Rekord wynosi 2 odyńce, locha z młodymi i przypadkowo przechodzący nieopodal żubr.

• Jamnik nigdy nie pogryzie włamywacza, nie dlatego że jest przyjacielski, ale dlatego że włamywacz umiera na zawał, z powodu jego głośnego, donośnego basowego szczekania. Dlatego też nie jest polecany osobom starszym, mającym problemy z sercem i ciśnieniem oraz osobom o słabych nerwach.

• Zdjęcie jamnika pt. "Długość ma znaczenie" pojawiło się na teście dydaktycznym dla uczniów klas I gimnazjum.

Budowa zewnętrzna

Do zapanowania nad długim ciałem, jamnikowi niezbędny jest szereg elementów:

• Oczy – wyszukują elementy przyrody nadające się do:

• zjedzenia
    • zniszczenia
    • pogonienia
    • obsikania
    • zgwałcenia
    • ew. wszystkiego na raz

• Uszy – głównym zadaniem jest powiewanie na wietrze i latanie wokół głowy w przypływach radości.
  • Nos – wybiera szczególnie interesujące zapachy, np. zapach pełnej miski.
  • Głowa – utrzymuje w kupie powyższe rzeczy, a także zawiera instrukcje dla poszczególnych części ciała.
  • Tułów – zapewnia możliwość owinięcia się wokół dębu Bartka, dwa razy.
  • Ogon – wprawnie chwycony umożliwia zadawanie jamnikiem ciosów na lewo i prawo.
  • Nogi – narząd ruchu, częściej jednak służą do zagrzebywania się w pościeli i kopania nor na najładniejszej grządce w ogrodzie.
  • Siusiak – organ służący, jak u wszystkich samców, do myślenia, a także dawania przyjemności sukom (czy tego chcą, czy nie), nodze listonosza oraz nadawaniu ogrodowym iglakom zdrowego, żółtego koloru.

• Suki, ponad wszelką wątpliwość, nie mają siusiaków. Kynolodzy zachodzą w głowę, co takiego posiadają zamiast niego.

Mądrość ludowa A ten jamnik cierpi srodze
Ciągnie jaja po podłodze

Przyśpiewka, nie wiedzieć czemu, weselna Jakie zwierzę widnieje na stroju Batmana?
-eeee.... Jamnik!

Koleś spytany przez Kazię w „Najsłabszym Ogniwie”

Posted

Oglądając sesję Top Jamnik i czytając opisy powoli zakochuję się w jamnikach i .... łosiu:eviltong:. A jestem zdeklarowaną wielbicielką Onków i Donków .
Ps Josef też jest the best:evil_lol:

Posted

Nie będzie sesji z futerkiem i koszem pełnym jamników.:shake:
Futerko wygrała yunona.
I tak powinno być.
Przemyślałam sobie i przypomniałam jak głupie byłoby je zniszczyć pod łapami jamników. Byłoby to bez sensu. Ale znajdziemy sztuczne, piękne futerko do jamniczego kosza.

A który łoś Isadoro był wykorzystywany...do dzisiaj nie wiem. Zastałam ich w takiej pozycji jak wróciłam z kuchni :evil_lol:

Wapiszon, adoptuj jamniczka, one tak mało miejsca zajmują w domu. Dopiero wtedy się zakochasz, na zabój.
Kocham wszystkie psy i różne trafiają do mnie na DT. Ale jamniki to takie dziwne bestie, pół psa, pół kota.

P.S. pokazałam to Joosefowi.
Kazał przekazać, że jesteśmy pie...ęte :diabloti:

Posted

Widzę oczami wyobraźni z jakim uczuciem TO powiedział...kocham Joosefa:loveu::loveu:

Miała być dziś sesja z taksówkami....a mnie Sarunia znalazła na bazarku maskotkę Puchatka...:multi::multi:

Posted

Wybacz Celinko, nie zdążyłam dzisiaj z taksówkami. Będą jutro.

Miałam dzisiaj do wyboru, albo potłuc te przeklęte okna, albo je umyć.
Ostatecznie wybrałam drugą wersję :diabloti: Jeszcze muszę jedną firankę zawiesić.

Posted

Dzięki Bianko za fajną postawę, ja nawet myślałam, że tak na odczepnego atakującym wymyśliłaś te legowiska.:).

A tak dla ciekawości zdradzę, że futro zasponsorowała mi moja mama :)

Posted

Pisałaś wcześniej, że godzinami marzniesz, stojąc na przystanku. To futerko jest rzeczywiście ładne. Jest z królików, które hoduje się i zabija i tak i tak na mięso. Niestety ten widok mam z kuchennego okna, hodują je moi sąsiedzi.
Szkoda byłoby żeby zniszczyły je jamniki.
Szkoda byłoby bezsensownego zniszczenia futerka, byłby to brak szacunku dla tych zwierząt.

Fajną masz mamę yunono.:loveu:

Celina12 napisał(a):
.tez muszę się za okna zabrać.....nie chcem ale muszem....

A ja to LUBIĘ, po prostu uwielbiam :diabloti:

Posted

[quote name='Mika31']po co komu życie bez jamnika niby życie ale bez sensu

Tak, ale trzeba pamiętać że :

Jamniki łamią Ci serce, a potem jeszcze nad jego marnymi resztkami podnoszą nogę.:cool3:

Posted

[quote name='yunona']Brak wszedniego (pisownia zanierzona) ząbka! Wybity czy złamany?
wypadł..parodontoza :// Tekla miała 3 jedynki :( zostały dwie :(

[quote name='bianka0']Anita ! Karmelek jeszcze nie oddany.:shake:
A ja czekam na zdjęcia Kolinki. Myślałam, że już jest u Was zabrana ze schronu.
Oddawaj Karmelka, nie baw się w mój dom bo nigdzie nie będziesz mogła się ruszyć.

A Tabac wybrał wycieraczkę sąsiada, bo się poznał na człowieku. Chciał na niej koopkę zrobić.
Ściana cytuję Anitę : z rzygami jest zbawienna, dzięki niej , a właściwie obrzydzeniu do niej Tabac wylądował u Anity. Powinni wszystkie ściany ,,obrzygać''

A brak ząbka przedniego, to chyba po leczeniu happy-mamas :diabloti:

Anita pamiętasz jak Lilithka, zastawiła własną osobą drzwi i Twoje suczki zablokowała ?
Nazwałaś ją wtedy nieładnie - Gladiator :mad:

A to, to chyba znam z autopsji

Obcując z jamnikiem nie wiesz, czy płaczesz ze śmiechu, miłości, czy wściekłości.

KARMEL oddany..mama w depresji, ale!!!!
przemyslała sprawę i poszła po rozum do głowy - nie stac ją życiowo na psa na stałe:)
potem byla fala buntu - nic juz nie wexmiemy bo zawsze potem jest smutno..
ale powiedz - dobrze, ze go oddałysmy..byl taki kochany

no i...
JA powiedziałam jej szczerą prawdę...
chciałam aby mamcia nie siedziała w domu jak wróci z pracy...ale czy tak adopcyjnego psa mozna sobie trzymac ???
NIE - to nie etyczne
Przegadałam mamci, ze ludzie co wzieli Karmelickiego spodobali mi sie..przyjechali z samochodem prezentów dla psa!!!przywieźli jeszcze jakies pierdoły i legowisko dla biednych!!!
A Karmelicki odjechał jak Ksiaze w pięknym kolorowym łózeczku!!!
szelki..smycz..karma..zabawki...
Państwo słuchali moich uwag..
widac było, ze zalapali o co kaman...
dla porównania pokazałam im jak wygląda pies, ktoemu pozwoli sie na dominacje w domu!!!akurat u Iwony w hotelu byl labek, kt Iwona zabrała z ulicy-tzn. jej córka go zabrała, a Iwona dała schronienie. ADHD potworne...
dobry wzór dla ludzi - aby pokaza, że duzego psa trzeba zaprogramowac
Pan zalapał szkolenie z aportem...
Pani rozkleiła sie nad Tabakiem i zaproponowała, ze go bedą wspierac finansowo!!!
jak Tabac przykleił sie do ich samochodu dziewczyna płaczem wybuchła...i mało brakowała, a poszły by dwa!
ale rozsądek...mają małe meiszkanie.
Generalnie - mi sie bardzo ludziki spodobały i lekko było mi oddac malca...
a mama!! :)))
nakręcam ją na DT psa - aby miała psa, ale nie na 10 lat :)
chodzi mi głownei o spacery i o to aby nie myślała o rzeczywistości...
i na pewno nie dam jej szczyla!
bo bede ten horror drugi raz przechodzic...
pomysle nad Collinka...jak ja jestem...
ale jest jescze NESIA

sciągnieto ją z jej zmarłej pani..lezała na niej długo...
babka zmarła i nikt o tym nie wiedzia..dopeiro pck zawiadomiło, ze babki na obiadach nie ma...z tydzien...
jak psa zdjeto ze zmarłej to kobieta byla ciepła..od psa!

Posted

A jak tak dzieciowo było to ja wrzucę jeszcze mojego roczniaka - Leonarda. Ma urodziny wtedy kiedy odeszła Fryteczka...

No i psy jako najlepszy wabik do wstawania - pierwszy raz tu tak sobie swobodnie stał, bo chciał dotknąć ogonka Dingusia :)

No i powalona jestem sesją.... błagam o jeszcze. Polcia :loveu:

Posted

Holly Wasz Leoś rośnie jak na drożdżach !
Leoś urodził się kiedy zmarła Lilithka, Fryteczka potem, tego roku w czerwcu.
Pamiętam jak Maksymilian 101 przywiózł Polcię, to Ty miałaś w domu tego okruszka przyniesionego dopiero ze szpitala :lol:
Czyli mieliście pierwszą rocznicę, a tort jest zabójczy, co zresztą widać po mince Leonarda.:crazyeye:

To jest Anitko nasz protest przeciwko nieprzemyślanej interwencji moda w wątki. Na niektóre nie można ich się doprosić, na inne wpadają i tną bezmyślnie wszystko co popadnie, gdzie wątek staje się całkowicie nieczytelny. A nawet zmienia się całkowicie jego sens. Jak w tym filmie o podobnym tytule. A zabranianie używania emotikonów, bo są głupie, to już hicior nawet na dogo :evil_lol:
Innej możliwości buntu nie ma, bo zaraz dostaniesz od panienki bana.

Anitko dobrze, że oddałyście Karmelka, będzie szczęśliwy i kochany w nowym domu.
A Wy będziecie mogły nas odwiedzać z trzema psiakami.
Z czterema Joosef już by nie zaprosił :diabloti:

Sarunia-Niunia dobrze że tu chociaż jest wesoło, bo ostatnio dogo wariuje, nudzi się tym babom czy co ?
Nawet wątek humorystyczny ,,po ile jest ten pies" zamienił się ostatnio w jatkę.:shake:

Posted

[quote name='rasowa2410']Dobra wiem, że ja jak zawsze nie w temacie i w ogóle wyrwałam się jak Filip z Konopii, ale... hmmmm od tygodnia się zastanawiam co to są te "rozmowy kontrolowane"... :D

:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Powyżej odpowiedziałam Anicie, ale wklejam jeszcze raz ;)

To jest nasz protest przeciwko nieprzemyślanej interwencji moda w wątki. Na niektóre nie można ich się doprosić, na inne wpadają i tną bezmyślnie wszystko co popadnie, gdzie wątek staje się całkowicie nieczytelny. A nawet zmienia się całkowicie jego sens. Jak w tym filmie o podobnym tytule. A zabranianie używania emotikonów, bo są głupie, to już hicior nawet na dogo :evil_lol:
Innej możliwości buntu nie ma, bo zaraz dostaniesz od panienki bana.