Cardi Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Mam pewne pytanie! Mam nietypowy problem z wystawieniem mojego schipperke :wink: Jako typowy przedstawiciel swojej rasy GIZMO ma bujna kryze ktora jest dosc wazna cecha exterrierowa. Kiedy wystawiam go na zwyklej ringowce (chocby bardzo cieniutkiej) ona zawsze przyciska mu ta gryze i dzieli na 2 czesci. Czy macie moze pomysl na czym go wystawiac?? :wink: Quote
Matagi Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Znaczy sie masz ten sam problem "kryzowy" jak akiciarze :P U akit kryza też jest ważna i dlatego sami sobie zrobiliśmy ringówki z odpowiedniej ogrągłej linki.Ale schipperke jest delikatniejszy niż makita...Niektórzy akiciarze wystawiają swoje psy na delikatnych obrożach metalowych,bardzo luźnych.Jest to łańcuszek przypominający budową nieszczęsną kolczatkę,oczywiście bez kolców,szerszy pod brodą psa.Na końcu są 2 kółeczka,przez które jest przeciągnięty cieniusieńki łańcuszek z kółeczkiem ,do któregoż kółeczka dopina sie na karabińczyku ozdobną ringówkę.Takie coś daje to,że kiedy prowadzimy,czy ustawiamy psa,ma on w pełni pokazana kryzę.Nie boli to psa,ale trzeba go przyzwyczajać do takiego ustrojstwa.Oryginalna ringówka dla akit kosztuje po przeliczeniu na złotówki ok.1500zł :( Nie wiem Cardi,czy coś z tego zrozumiesz co napisałam ,bo jakoś w tłumaczeniu technicznym jestem goopia :oops: Ale może .... :P :wink: Quote
sh_maniak Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Ja swoje husky wystawiam na obrozach z łańcuszka, które sama im robie na miarę - super się sprawdzają w tej sierści :D Orginalnie taki łańcuszek wystawowy kosztuje 20euro. Quote
Cardi Posted February 18, 2005 Author Posted February 18, 2005 a czy na wystawach mozna kupic badz zamowic taki lancuszek?? :wink: Quote
flashka-g Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Nie wiem czy łancuszków nie ma przypadkiem na stoisku Biały pudel.Najlepiej to kupic sobiew Obilub gdzie kawaek łąncuszk.a.wteyd mozna miec nawet czarny!! atakie cienkie takze są- wiem bo takze robilismy dla husky ...do tego krótsza smycz a na koncu zapinka...wyglada jak orginalna...ja kupilam taka za 10 euro bez łancuszka licze.Łancuszek jakies 10$, a za taki bayer zrobiony prez siebie cena wyszła 15 złoty. Quote
Basenji Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Rudo-biały basek w białej ringówce. Zdrówko P.S - jeżeli potrzeba to dołożę fotkę Quote
christoph Posted February 19, 2005 Posted February 19, 2005 Ekspertem wprawdzie nie jestem, ale widziałem na wystawach psy, którym szczególnie należy uwydatnić kryzę. Moje prywatne spostrzeżenia: Co najważniejsze, to pod szyją i dodatkowo podciągane do góry, Niektórzy wystawcy, którzy do tej pory nie przyzwyczaili psa do trzymania głowy wysoko, na ringu wręcz duszą psa, usiłując na siłę podciągnąć jego głowę do góry, Poza tym widziałem różne metody optycznego uwydatnienia kryzy: - szeroka taśma pod szyją, wszyta w ringówkę, - skórzana obroża ze specjalnie wszytą szeroką częścią podszyjną, - plastikowa, przezroczysta taśma pod szyją, wkomponowana w ringówkę - ale to podobno strasznie dużo kosztuje (vide post Matagi), - osobiści mam jeszcze inny pomysł, ale ujawnię dopiero po sprawdzeniu metody mojego autorstwa:-) Quote
Recommended Posts