Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

moze to troszke glupie pytanie ale mam obecnie powazna angine ropna:-(
a bulwa ze mna spi i daje mi buzi i wogule ja czasem jej i tak sobie mysle czy nie moze sie ode mnie zarazic? czy jak ja karmie jakims owocem(zawsze w buzi jej ogryze ze skorki) to czy nie jest to niebezpieczne?

Posted

Jest to niebezpieczne i pies może się zarazić. prawdopodobieństwo zwiększa się znacznie jeśli liże Cię po buzi i je jedzenie które miało kontakt z Twoją śliną. Gdzieś to czytałam i wet też tak mówi.

Już tak miałam, że jak ja leczyłam u siebie przeziębienie to potem leczyłam jeszcze u psa.

Posted

Tak, pies może mieć anginę, ja swojego leczyłam już kilka razy. Dostawał antybiotyki, lakcid osłonowo a potem tran na wzmocnienie.
Tran trzeba stosować z umiarem. jak psiak jest bardzo osłabiony to np. przez miesiąc i zrobić przerwę.
http://www.dogomania.pl/forum/f981/tran-na-wzmocnienie-132801/

Zamiast lakcidu można stosować specjalne leki osłonowe, probiotyki dla zwierząt ale są droższe.

Jeśli podejrzewasz, że Diva jest chora idź z nią do weta. On rozwieje wątpliwości. Jakby była chora to lepiej zacząć od razu dawać antybiotyk, żeby się co innego nie przyplątało.

Mogła się zarazić ale wcale nie musiała.
Oglądałam jej galerię, śliczna psiunia:))

Posted

dziekuje w imieniu Divy...
chyba nie jest chora bo tryska energia i je normalnie- wczoraj w kilka godzin opedzlowala wedzone uszko :)
ale obserwoje ja i jakby co do lekarza.... poza tym ja juz zdrowa bo antybiotyk mocny mam ale jeszcze przez 6 dni go musze brac.... ehhhhhhh

• 4 weeks later...
Posted

Hej! Mam ten sam problem. Mam anginę,dostałam antybiotyk, choroba powoli przechodzi i jest to teraz bardziej jak przeziębienie. Mam wiele zwierząt (oczywiście z psem na czele), a nie mogę się nimi zajmować :/ Czy jest możliwość opiekowania się nimi i nie zarażenia ich? Mój pies kiedyś przechodził anginę i nie chce,aby się to powtórzyło.