aneczka82 Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Witam Mam pytanie, czy spotkaliście się kiedykolwiek, że Hodowca przy zakupie Maltańczyka zastrzega, że sprzeda szczęnię ale pod warunkiem, że przyszły właściciel nie będzie wystawiał szczeniaka??? Moja znajoma od jakiegoś czasu szuka Maltańczyka i już od kilku Hodowców usłyszała taki warunek. Dla mnie to trochę dziwna sytuacja bo ja spotkałam się wręcz z odwrotną sytuacją, że Hodowca zastrzega sobie, że przyszły właściciel będzie wystawiał psa. Nie rozumiem takiego warunku? Quote
jolawigor Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 To bardzo dziwne i podejrzane, ja też nigdy się z taką postawą nie spotkałam, jeśli pies jest rodowodowy, ale nie wystawowy np. z jakąś wadą hodowca poprostu o tym informuje, cena jest odpowiednio niższa i po sprawie. Ale raczej spotkałam się z sytuacją odwrotną, że hodowcom zależy na pokazywaniu psa z ich hodowli jeśli jest wyjątkowo dobrze się zapowiadający i to rozumiem. Dziwne jest też dla mnie, że osoba o której piszesz spotkała się z taką reakcją nie jeden raz, nie chce mi się w to wierzyć. Ja bym poprostu zapytała wprost dlaczego mam nie wystawiać. Quote
Impresja&Simarilion Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 A nie pomyslałyście, że nie każde szczenie bez wad wyskawalifikujących nadaje się na wystawy? Może jest poprostu brzydkie i hodowca nie chce żeby było pokazywane. W końcu psy to wizytowka hodowli. Oczywiście cena takiego szczeniaka powinna być niższa. Quote
Arlula Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 A ja spotkałam się z taką sytuacją, co prawda nie w Polsce, taka była polityka hodowli, że najładniejsze psy zostawały w hodowli lub były sprzedawane "na kolanka", żeby nie powodowały konkurencji, ale w Polsce pierwsze słyszę, żeby maltany bez wad były sprzedawane jako nie wystawowe, chyba, że hodowca już przewiduje, że szczenię nie będzie wystawowe, pomimo niewidocznych wad i nie chce mieć potem kłopotów. Chyba najłatwiej zapytać hodowcy z jekigo powodu taka decyzja i potem ocenić. Quote
ladyyork Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 Arlula napisał(a):A ja spotkałam się z taką sytuacją, co prawda nie w Polsce, taka była polityka hodowli, że najładniejsze psy zostawały w hodowli lub były sprzedawane "na kolanka", żeby nie powodowały konkurencji, ale w Polsce pierwsze słyszę, żeby maltany bez wad były sprzedawane jako nie wystawowe, chyba, że hodowca już przewiduje, że szczenię nie będzie wystawowe, pomimo niewidocznych wad i nie chce mieć potem kłopotów. Chyba najłatwiej zapytać hodowcy z jekigo powodu taka decyzja i potem ocenić. A ja już słyszałam ,psy sprzedawnne na kolanka są tańsze i żeby ktoś nie wystawił psa bez wad sprzedanego na kolanka robi się wpis do metryki niehodowlany ,niewystawowy (robi to hodowca) I TAKIEGO PSA JUŻ W ZWIĄZKU NIE DOPUSZCZĄ DO WYSTAW Ten sam pies tylko że będzie droższy ,już jest spredany bez wpisu i może być wystawiany. Quote
Recommended Posts