Jump to content
Dogomania

Wystawa Bydgoszcz 2005 - wrazenia z ringu Siberian Husky

Recommended Posts

Posted

sh_maniak napisał(a):

My mieliśmy to samo w Bydgoszczy :)
Ale przegrac z bardzo ładnym "konkurentem" to zaden wstyd :D

to fakt....

mam nadzieję, że kiedyś Connor zmierzy się na ringu z Rubinkiem...a poza nim my wymienimy się uwagami :wink:

pozdrawiam
pmmazz

p.s.
moze w poniedziałek uda mi sie zamieścić foto z tamtej wystawy... :)

• Replies 148
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pmmazz napisał(a):
przyznaj szczerze ilu sędziów, z tych którzy tak naprawdę nie specjalizują się w danej rasie, zapoznaje się tuż przed rozpoczęcie oceniania ze wzorcem?

z sedziow z ktorymi mam kontakt, wiekszosc przed kazda wystawa przypomina sobie wzorzec glownie wtedy gdy sedziuja cos z czym dawno sie nie spotkali. studiuja zdjecia w internecie czy z dostepnych materialow. to sa dobrzy sedziowie, sa rowniez tacy ktorzy nie maja z "dobrym sedzia" nieiwle wspolnego, ale taka jest rzeczywistosc.

pmmazz napisał(a):
odpuść sobie te komentarze na FORUM, obyś w przyszłości, jeśli zostaniesz sędzią, robił to naprawdę obiektywnie....

nie wiem co to ma wspolnego z moimi wypowiedziami na forum, czy nie można wyrazac swojej opinii na temat psow ktore pokazywane sa na naszych ringach... uwazam ze to tu wlasnie powinnismy o tym pisac, ale nie tylko o tym jaki dany pies jest piekny i cudowny (a przy okazji jakiego ma cudownego wlasciciela- bo to w ogole nie ma z tym, nic wspolnego) ale o tym jakie dane psy maja wady, jak sobie z nimi radza, bo wlasnie dzieki temu mozna sie czegos nauczyc. ale to moje zdanie nikt nie musi sie z nim zgadzac.

Posted

marcin.t napisał(a):
nie wiem co to ma wspolnego z moimi wypowiedziami na forum, czy nie można wyrazac swojej opinii na temat psow ktore pokazywane sa na naszych ringach... uwazam ze to tu wlasnie powinnismy o tym pisac, ale nie tylko o tym jaki dany pies jest piekny i cudowny (a przy okazji jakiego ma cudownego wlasciciela- bo to w ogole nie ma z tym, nic wspolnego) ale o tym jakie dane psy maja wady, jak sobie z nimi radza, bo wlasnie dzieki temu mozna sie czegos nauczyc. ale to moje zdanie nikt nie musi sie z nim zgadzac.

Własną opinię ma prawo wyrażać hodowca ale nie sędzia. Chyba, że na ringu podczas trwania wystawy.
A to co Ty robisz jest w pierwszej kolejności podważeniem decyzji członków gremium, do którego jak piszesz masz niebawem dołączyć. I to jest smutne. Bo sedzia powinien być autorytetem a nie krzykaczem. A już robienie tego na takim jak to forum publicznym jest niedopuszczalne i chaniebne.
Osobiscie wolałabym, gdyby się okazało, że nie jestes tym za kogo się podajesz. Bo takie zachownie rzutuje i podważa bezstronnośc oraz profesjonalizm wielu prawdziwych w tej dziedzinie fachowców.

Mnie jedynie interesuje, jaki cel mają Twoje wypowiedzi. I co masz ochotę dzięki nim osiągnać.

Posted

[quote name='pmmazz']ReiMar...

proponuję byś pojawila się na kilku wystawach z REINĄ, porobiła jej fotki, a potem zaprezentowała na forum jej wady..... :lol:

Bardzo prosze:

co prawda nie jest to zdjecie z wystawy, ale tu ladnie widac wady w jej budowie :evilbat: (oprocz zle ustawionych uszu i wady w ruchu :wink:)
Na wystawie juz bylysmy, nastepna w Lublinie - nie wystawiam jej za czesto, bo jakos szkoda mi pieniedzy na ostatnie lokaty 8)
Ale nawet gdybym nigdy jej nie wystawiala, to czy wedlug Ciebie byloby to rownoznaczne z calkowitym brakiem wiedzy w tym temacie? Bo ja znam wielu wystawcow, ktorzy nigdy wzorca nie przeczytali :roll:

[quote name='pmmazz']
a tak serio to życzę Ci wielu sukcesów na ringach ze swoją suczką, ale powinnaś wiedzieć, że książkowa wiedza a rzeczywistość to zupełnie odmienne sprawy...
Dziekuje.
Nie zgodze sie z tym, ze wiedza ksiazkowa ma niewiele wspolnego z rzeczywistoscia. Jesli by tak bylo, to podwazyc nalezaloby zasadnosc edukacji, szczegolnie na wielu kierunkach studiow (np. takich jak moje - prawniczych), gdzie nauka opiera sie glownie na wiedzy teoterycznej. Zreszta, wlasnie na tym polega kompetencja - dopoki nie ma sie solidnej wiedzy teoretycznej, nie powinno sie brac za praktyke, bo wtedy dziala sie w duzej mierze metoda prob i bledow, co moze byc fatalne w skutkach :)

[quote name='pmmazz']zastanawia mnie tylko dlaczego nie masz haszczaka importowanego ze Stanów, skoro tak sie zachwycasz tamtymi psami?

Nieuwaznie czytasz posty... :evilbat: wlasnie czekam na moj import - szczenie po rodzicach pochodzacych ze stanow ze starej i bardzo znanej hodowli.
[quote name='pmmazz']odpuść sobie [...] odwołania do wzorca i różnych artykułów bo to nie ma sensu....
szczególnie tu na forum.......

Dlaczego uwazasz, ze to nie ma sensu?

[quote name='pmmazz']marcin.t...

przyznaj szczerze ilu sędziów, z tych którzy tak naprawdę nie specjalizują się w danej rasie, zapoznaje się tuż przed rozpoczęcie oceniania ze wzorcem?

ilu z sędziów wyczynia "dziwactwa" na ringach oceniając nasze psy?

ile to razy wygrywają psy wyraźnie odbiegające od wzorca?

ile razy wystawcy dostają dziwaczne opisy, wg których możnaby wywnioskować, że wystawiali kota lub koze a nie psa?

odpuść sobie te komentarze na FORUM, obyś w przyszłości, jeśli zostaniesz sędzią, robił to naprawdę obiektywnie....

Ciesze sie, ze wreszcie ktos ma podobne do mnie zdanie :) szczegolnie jesli chodzi o przypadki niekompetencji NIEKTORYCH sedziow - choc ja uwazam, ze czesto to nie brak wiedzy a stronniczosc jest przyczyna az takich "niespodzianek". Aczkolwiek nie mozna przekreslac z tego powodu wystaw w ogole, gdyz na szczescie jest tez wielu uczciwych sedziow z naprawde ogromna wiedza.
Oczywiscie z Toba Maju rowniez sie zgadzam :)

Posted

Heloł,

SH_Maniak napisał
Ale przegrac z bardzo ładnym "konkurentem" to zaden wstyd

No dzięki, dzięki kurcze nie wiem co powiedzieć... wiem, że marynarę mialem ładną i w ogóle fajny ze mnie gość, ale następnym razem postaram się jeszcze ładniej wyglądać ;-)

Pmazzz napisał:
Nie najezdżamy na siebie wzajemnie, podtrzymujemy kontakt i jeden drugiemu kibicuje i życzy wygranej niezależnie od tego w jakiej klasie wystawiamy

Hehe no pewnie Paweł, o to chodzi. Może to dlatego, że my ogólnie lubimy ludzi? ;-)
A swoją drogą mnie uważali w świecie rajdowym za zboczeńca, bo żeby pomóc konkurencji w opałach byłem gotów wykręcić chłodnicę z własnego auta ;-) ;-)

No i jeszcze jedno: KTO BĘDZIE W GDAŃSKU??? Bo chciałem zaproponwać jakiś specjalny ring bokserski dla uczestników tego tematu ;-) Są chętni? Zgadnijcie, czyją kandydaturę wysunąłbym na sędziego (a raczej sędzinę) ;-)

Pzdr

Posted

HUSKYTEAM napisał(a):
No i jeszcze jedno: KTO BĘDZIE W GDAŃSKU??? Bo chciałem zaproponwać jakiś specjalny ring bokserski dla uczestników tego tematu ;-) Są chętni? Zgadnijcie, czyją kandydaturę wysunąłbym na sędziego (a raczej sędzinę) ;-)

Bardzo mi przykro, ze nie przyjade, bo chetnie wzielabym udzial w tym przedsiewzieciu :)

Posted

marcin.t napisał(a):

Cytat z wzorca:
"Grzbiet jest prosty i mocny, linia górna jest pozioma od kłębu do zadu. [...] Zad jest nachylony w stosunku do kręgosłupa, ale nigdy nie jest spadzisty do tego stopnia, aby krępował posuw tylniej kończyny."

Uwazam ze ta wada w ogole nie jest do usuniecia - mozna ja tylko w jakims stopniu zmniejszyc. I niezaleznie ile z nim bedziesz trenowac to jest to wada ktorej nie mozna calkowicie usunac.

A jest to poparte jakimś własnym doświadczeniem czy też tylko to twoja opinia? :wink:
Z wadami to różnie bywa czasami się pojawiają a czasami da się je usunąć :lol: i dużo zależy od przyczyny powstania wady :D

Posted

marcin.t napisał(a):
ale nie tylko o tym jaki dany pies jest piekny i cudowny
I tu widze calkowite niezrozumienie tematu. Kazdy pies jest piekny i cudowny i podwazanie tego swiadczy o elementarnym braku obowiazujacego wzorca relacji wlasciciel-pies. Proponuje te wiedze nadrobic i to najlepiej doswiadczalnie - kupic sobie pieska i na nim trenowac proby sedziowania. Zaloze sie, ze dostanie same b.dobre. :evilbat:
BTW. Jak to dobrze, ze moje pieski nie umieja czytac. Zwinely sie klebek na swoich poduchach i maja gleboko pod ogonem coby o nich nie napisac. 8)
Inaczej mogly by potem na ringu capnac za noge jakiegos asystenta. :evilbat:
EOT

Posted

[quote name='HUSKYTEAM']Heloł,

SH_Maniak napisał
Ale przegrac z bardzo ładnym "konkurentem" to zaden wstyd

No dzięki, dzięki kurcze nie wiem co powiedzieć... wiem, że marynarę mialem ładną i w ogóle fajny ze mnie gość, ale następnym razem postaram się jeszcze ładniej wyglądać ;-)

dobre dobre :lol: :roflt: to Ci wyszło 8)

Doszła moja pw do Ciebie :roll:

Posted

HUSKYTEAM napisał(a):
Heloł,

Hehe no pewnie Paweł, o to chodzi. Może to dlatego, że my ogólnie lubimy ludzi? ;-)
A swoją drogą mnie uważali w świecie rajdowym za zboczeńca, bo żeby pomóc konkurencji w opałach byłem gotów wykręcić chłodnicę z własnego auta ;-) ;-)

Stary, lepiej żeby Magda tego nie czytała bo Cię nigdy samego na wystawę nie puści, albo pochowa wszystkie marynary :wink: :lol:

A jeśli chodzi o wystawy, to chyba lepiej wygrać w równej walce z jednym nawet idealnie przygotowanym przeciwnikiem, niż cieszyć się z I lokaty wsród 10 słabo zaprezentowanych.......
więc czemu czasami nie dopomóc konkurencji.........

a poza tym to przecież tylko zabawa........ :wink:

do zobaczenia na ringu

pozdrawiam

pmmazz

Posted

Tak wogóle nie odbiegając od topicu gratluje wszytskim zwyciezcom..i tym wiekszym i tym mniejszym;]Raz bywa tak a raz tak...Uwazam jednak ze sedziowie szczególnie zwracaja uwage na psy efektowne coraz bardzij..jedno wola efektowne w statyce inni w ruchu..grzbiety sa czestym problemem..ale i te ogonki...ale co tam kochanmy wsyztskie psiaczki tak samo...jednego sedziego bardziej drazni budowa innego zły ruch innego nawte i kolor psa.Ale mysle ze i Shapcio i Rubinek to bardzo efektowne psy.Z resztą nie tylko one...w Polsce jest ich dużo..tylko tzreba jeszcze umiejetnosci pokazania tego co najlepsze!Ja życze w kazdym razie wszytskim psiakom powodzenia na wystawach.Mam nadzieje ze keidys takze z wszytskimi porywalizujemy sobie..ja jako handler wy jako własciciele- wystawcy.
A roon7 juz sie nie moge doczekac Katowic zeby znowu pokazac Drako;] Mam nadzieje ze trenujesz dziaduszka jednego.
Dodam jeszcze to nie wystawiałam jeszcze psa ( a prez 9 lat mojej karieri handlerskiej troche tych psów było) który byłby idealny..kazdy ma jakas wade....czasmai bardzi widoczna..czasami łątwiejsza do ukrycia...ale powiem tak..DObry sędzia i tak i tak wyszuka wszytsko...ale oszukiwanie- czyli tzw. tricki handlerskie nie są karane jeszcze wiezieniem więc wykorzystwac co sił!!;]Oczywisćie kobitki preznetowac swoje wdzieki u panów sędziów...a facetom ...w koncu macie te swoje feromony czy jak to sie zwie;]Działać działać na panie sędziny;]
Pozdrawiam
Asia

Posted

rany boskie,jak wy sie kochacie klocic.
Odczepcie sie od Shapa, chyba sie na niego lekko uwzieliscie...ja jakos nie zauwazylam u niego siodła, a miziałam go dosc dlugo i skutecznie w Szczecinie...gdzie zreszta wygral u zagranicznej sedziny... 8)
A poza tym nie ma psa bez wad...
a co do grzbietu.MOj Anuk ma jakis dziwny grzbiet wg mnie,jak staje sam i nie jest ustawiony to wg mnie nie ma dobrego grzbietu.No a teraz prosze znawce od grzbietow zeby powiedzial mi co w Anuka pleckach jest nie tak 8)

http://norcomisp.pl/tcc/huskystr/galeria/anuk/4.jpg

Posted

kazio za szczeniecy 2 lokata , suuuuper opis ( chory psiak, trzymaj monia kciukci za jego szybki powrót do zdrowia)

Shapali lokata 2 rowniez suuper opis

Jesteśmy bardzo zadowoleni :)

Gratulacje dla KRONOSA, jak na razie BOB!!!!!!!

Posted

flashka jasne ze staram sie trenowac najlepiej jak umiem, ale dziaduszek harakterny jest mocno, no i w ramach treningu jade 6 marca do Jaroslawia, tak zeby drako oswoil sie z wystawami, nie chcial bym zeby ci wstydu narobil :wink:
Jacek co jest mial byc tym razem BIS, :D gratuluje

Posted

rOOn7 napisał(a):
pmmazz wybierasz sie do Jaroslawia ???
bo zglosilem mlodego tylko ze wzgledu na ciebie :wink: :lol:
na tabene bede pokazywal lysiejacego dziada :lol:

spokojnie.....bez nerwów, powinniśmy dojechać........

pozdrawiam
pmmazz

Posted

Cześć,

Jacek,Aga jak wam poszlo w gdansku...?? wiem tylko ze wy biliscie wiec was sie pytam...

Była bitwa ;-) Tak wyszło, że gdzie dwóch się bije tam trzeci... ;-) W młodzieży nie mieliśmy tym razem szans. Swoją drogą 3mamy za Kazika, mam nadzieję, że szybko wyzrowieje, bo to przecie kawał chłopa.

Jacek co jest mial byc tym razem BIS

Hmmm. Na V grupie Kronio zajął miejsce II - przegrał z naprawdę fajnym malamutem, aż miło było patrzeć.
A Hera też II miejsce. Na podmium podchodzi sędzia i mówi: "no gdyby Pan był blondynką, to na pewno by Pan dziś wygrał" ;-) To rozumiem, takie podejście mi się podoba. A na następny raz zrobię co w mojej mocy, żeby być blondynką ;-) :evil:
: Najlepsze jest to, że w końcu jeszcze na grupie udało się zająć II miejsce, czego efektem było wygranie 3 szampanów-jaboli. Jakby co to zapraszam (może po warszawskiej wystawce) do nas na degustacje ;-)
pzdr

Posted

Siemano, widze ze tu ostry pieprznik :)
przeczytalem całość, ale juz połowa uleciała, tak więc ustosunkuje sie tylko do części wybranej calkowicie nieobiektywnie.

[quote name='marcin.t.']A czy trzeba dotykac uszu aby zobaczyc czy sa szeroko rozstawione?
Wiadomo ze jak ktos dobrze ukryje wade to faktycznie psa trzeba dotknac by zobaczyc, jaki ma grzbiet, ale ja akurat widzialem Shapaliego przed odkurzaniem, jak wchodzil na hale. I takie bajeczki ze to jest plotka mozesz opowiadac dzieciom z przedszkola a i tak z ich malutka wiedza moga ci nie uwierzyc.

A widzisz mój drogi, oceniając cie po tej jednej wypowiedzi mozna stwierdzic iż do gentlemana to ci duzo brakuje, albo jakieś nieludzkie emocje tobą powodują :)
Szap całe te swoje siodło ma/miał po trochu z naszej winy, bo jako szkrab strasznie sie upasł, jako że z pierwszym psem nie było problemów tego typu, troche późno to zobaczylismy, oto oprócz słabych mięśni grzbietu i trzymania w klatce powód siodełka (moim laickim zdaniem oczywiscie). Od kiedy regularnie biega postęp jest ogromny i ciągle trwa, wyrósł z niego naprawde silny potwór, grzbiet jest już praktycznie równy i calkiem związany, tyle że jak schudł, lepiej moze uzyc wyrazenia zrobil sie bardziej smukły, bo na wadze nie stracil, to mu się zrobiło takie wcięcie w talii patrząc od góry -głowa - wielka klata - smukly brzuch - mocna dupka - ogonek-, więc łatwo zrobic mu fote nie z wysokosci grzbietu, a troche od góry i wychodzi że ma "łęk".
Jak już napomniałem to tylko moje zdanie, a jestem kompletnym laikiem i szczerze mam to w tyłku, tymbardziej szap, który leży właśnie obok mnie bekając uroczo :lol:

[quote name='marcin.t.']
A co twoim zdaniem ma na celu? Oprocz oczywiscie dobrego przygotowania. Wiekszosc dzialan pielegnacyjnych ma na celu uwydatnienie zalet i ukrycie wad - tak jak makijaz u ludzi, jezeli nadal nie rozumiesz o co chodzi.

przecież każdy może mieć jakieś swoje cele, to całkowicie przecież względne pojęcie. To jakaś moda na dyskusje o gustach czy opiniach? gust jak pupa, każdy ma swoją.

[quote name='marcin.t.']
na jakiej podstawie to stwierdzasz. Nie uwazam sie za zadnego eksperta, w przeciwienstwie co do niektorych nie wchodze nikomu w d**e mowiac tylko jakie to wszyscy maja wspaniale psy, tylko mowie to co widze i zauwazam.

O! :) Znowu wychodzi mały chamik? W tej dyskusji biorą udział kobiety i co gorsza dzieci czy młodzież, więc troszke animuszu wydal z siebie w postaci piany, a nie słowa pisanego. Znowu atakujesz jakąś bliżej nieokreśloną grupę i uzywasz wzgłednych pojęć, co to znaczy wspaniały? bo ja akurat uwazam za wspaniałe prawie wszystkie psiaki, a jeśli chodzi o ocene po kątem wzorca, to jak juz wspomnialem, nazwiska, konkrety.
A jesli już mowa o słodzeniu, to o ile przynosi tylko uśmiech a nikogo nie uraża to kompletnie nie rozumiem skad taka wola walki z nim, syndrom psa ogrodnika? mam nadzieje ze nie :)

[quote name='diana14']Nie no sorry ale totalna bzdura. ReiMar myślisz, ze dobra hodowla upchnęła by za granicę byle co? Dla hodowli to jest właśnie reklama jak ich psy ida do innych krajów. Sama kupiłam sukę z zagranicy i dostałam najlepszego szczeniaka z miotu (tak tak!). Ja sama jako "raczkujący hodowca" byłabym dumna gdyby ktos kupił ode mnie psa z innego kraju bo to znaczy, że cenią moją hodowlę, to co robię i jakie uzyskuje efekty.
I nikt mi kitu nie wciśnie, ze w takiej sytuacji sprzedałby psa średniego albo najgorszego z miotu...żenada...

nie mylmy pojęć moja droga krzykaczko :)
A) najlepszy szczeniak z miotu nie oznacza wcale dobrego szczeniaka, a juz na pewno nie jest jednoznaczny z wybitnym
B) łatwo wmówić komuś że szczeniak jest najlepszy z miotu, jak i rowniez moze byc pare najlepszych szczeniakow, z tym ze pod roznym wzgledem
C) "myślisz, ze dobra hodowla upchnęła by za granicę byle co" - nie tyle myślę, co wiem w zakresie swojego doswiadczenia, że hodowcy z dobrych hodowli to niegłupi ludzie i wolą sprzedać dorosłego championa za 10k+$ lub szczeniaki po nim za jeszcze dużo więcej, dodatkowo podnosząc wartość swojej "marki" niż oddać psa wybitnie obiecującego, komuś niezwiązanemu z nimi, taki świat, it's all about money and respect.

Matko, ile mi to czasu zajęło, ide z psami do lasu poszaleć, jak wróce to może jeszcze coś napisze, bo mialem zamiar więcej tematów poruszyć.

A teraz to po co chciałem tu pierwotnie wejść :)

Jacek (mogę per Ty?), jak tam kurteczka? fotke ze sprawcami mordu na kurteczce juz dostałeś, a ponizej link do pudro gafy z bydzi.
pozdr
maciej
http://www.ush.pl/x/puderek.wmv

Posted

Witam,

Filmik jest z serii "the best" - szkoda, że taki krótki ;-)

Wracając jeszcze na momencik do tematu, warto pamiętać to o czym piszesz:

A) najlepszy szczeniak z miotu nie oznacza wcale dobrego szczeniaka, a juz na pewno nie jest jednoznaczny z wybitnym

oraz to, że
B) Połączenie super psa i super suki wcale nie jest gwarancją ładnych szczeniąt.
No i to:
c) Wybór szczeniaka to tak naprawdę fuks i kierowanie się własnym przeczuciem, bo trzeba pamiętać, że ze znanych hodowli albo skojarzeń praktycznie wszystkie szczenięcia trafiają w ręce przyszłych wystawców, więc hodowcy każdemu z nabywców wmawiają, że dostają "najlepszego z miotu".

Dzięki Sh_maniak - niestety wystawa oczywiście organizowana była "po kosztach", więc puchary były tylko za pierwsze miejsca. Zrozum oddział ZKWP - w końcu tak marne grosze się płaci za wpisowe, że za co mają fundować puchary? ;-)
Pzdr