Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja mam ośmiomiesięczną PONkę i muszę powiedzieć,że początkowo używałam smyczy.Suka się szarpała,musiałam ją ciągnąć za szyję po ziemi niemalże, a trzy razy zdarzyło się,że wysunęła mi głowę z obroży i zwiała.Postanowiłam kupić szelki i smycz automatyczną,tzn.taką wysuwaną.Problem z ciągnięciem zwierzaka zniknął.Suka chodzi grzecznie przy nodze,a jak muszę ją nagle szarpnąć,żeby ją zastopować,to wiem,że nie zaciskam jej obroży na gardle.Ja polecam szelki,które przy dużym psie chyba się lepiej sprawdzają.

• 3 weeks later...
Posted

Moja psina cały czas chodziła na kolczatce i to rozwiązywało problem ciągnięcia,teraz ma szelki i się zapomina.. :evil_lol: ale łatwiej mi jest ją opanować kiedy zobaczy jakiegoś psa :razz:

Posted

aina155 napisał(a):
Kolczatka dla 7 tygodniowego szczeniaka? :crazyeye:

Hehe..Nie doczytałam.. :eviltong:
Nie mówię o zakładaniu 7 tygodniowemu psu kolczatki.. :lol:
Dla szczeniaka moim zdaniem lepsze są szelki..ja mojego psa wzięłam ze schronu jak miał skończony rok i dlatego najpierw miała kolczatkę..

Posted

[quote name='dariziel2']Witam forumowiczów. Jestem nowym, zielonym posiadaczem 7 tygodniowej suczki owczarka niemieckiego. Pomóżcie. Kupić pieskowi szelki czy smycz wystarczy?[/quote]
i co zrobisz np. z ta smyczą ? :lol: zawiążesz psu na szyi czy przypniesz do sierści :diabloti:?

Posted

A może za uszy, albo na około pyska? :diabloti::evil_lol: Jeśli pies ciągnie to polecam szelki ponieważ psa łatwiej utrzymać bo ma mniejszy opór kiedy się rusza.

Posted

aina155 napisał(a):
No wlasnie flatego poleca sie obroze: bo pies sie poddusza i oducza ciagniecia, a na szelkach ma wieksza mozliwosc pociagniecia

Ja gdzieś czytałam , że właśnie pies w obroży , który się dusi ciągnie jeszcze bardziej ... Zmieniłam obroże na szelki i szczerze o niebo lepiej! W szelkach można bardziej zapanować nad psem.