smoczepole Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Jacku! Nie stawiaj się niepotrzebnie w roli outsidera. Od Neutralki naprawdę mógłbyś się dowiedzieć wiele o tej rasie, tak jak wielu z nas - hodowców i wystawców. Nikt jeszcze nie zrobił w Polsce dla tej rasy tyle, co Ona i chyba musisz to przyznać. Oczywiście, że każdy z nas sam dochodzi do pewnych prawd, zwłaszcza przy pielęgnacji i wystawianiu piesków. Ja zawsze pytam. Jedni odpowiadają, inni nie, wychodząc z założenia, że to ich sekret. Zauważ, że wielu wystawców doszło już do mistrzostwa, jeśli chodzi o pielęgnację i prezentowanie psa. Dawno nie pisałam na forum, ale sprowokowałeś mnie niepotrzebnym atakiem na Neutralkę. Bardzo dużo osiągnąłeś z Dido i gratuluję ci tych sukcesów. Jednak jako hodowca - masz przed sobą długą drogę, pdobnie jak większość tu piszących. Piszę też dlatego, że cenię sobie sportowe zachowanie na ringu i przyjazną atmosferę na wystawach. Quote
deptusie Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Jacku -zupełnie niepotrzebny był ten atak na NEUTRALKĘ-która służy,służyła i mam nadzieję,że jeszcze baaaaardzo długo będzie służyła NAM -mniej doświadczonym hodowcom -WIELOMA DOBRYMI RADAMI-DOTYCZĄCYMI UKOCHANEJ PRZEZ NAS RASY. JANECZKO DZIĘKUJEMY CI,że jesteś z nami!!! Jako WYSTAWCA osiagnąłeś wiele z DIDO -gratuluję ci SERDECZNIE-lecz jako HODOWCA-jak już wspomniała moja przedmówczyni jeszcze bardzo długa droga,oj bardzo długa droga przed tobą. Wielkie brawa i gratulacje należą się hodowcom DIDA/STEFANO I PIOTROWI/,którzy wyhodowali ŁADNEGO pieska,który mam nadzieję spełnia twoje oczekiwania. Pomeraniany z hodowli KONTRAPUNKT-czy tego ktos chce czy nie- posiadają prawie wszystkie hodowle w Polsce w swoich rodowodach/twoja hodowla również Jacku/ i chociażby z tego powodu należy się wielki szacunek Neutralce. Jestem jak najbardziej za zdrowo pojętą ambicją,determinacją dążeniem do celu ale nie w tym momencie kiedy pierwszeństwo bierze chorobliwa zawiść i zazdrość-takie zachowania nie prowadzą do niczego dobrego. Jacku pamiętaj,że nigdy nie miałeś w NAS tzw. POMERANIARZACH -WROGÓW ale żal mnie ściska-jak czytam twoje wypowiedzi na np: DOGOMANII lub na FORUM KYNOLOGICZNYM. Zapowiadałeś się na całkiem fajnego KOLEGĘ w naszym POMERANIANOWYM GRONIE -ale to w jaki sposób odnosisz się w swoich postach do innych WYSTAWCÓW,HODOWCÓW i ich psów-jest absolutnie nieprofesjonalne i takim zachowaniem krzywdę czynisz ogromną ale SAM- SOBIE. WIELKA SZKODA JACKU-BARDZO CIĘ POLUBIŁAM. Także może faktycznie-jak wcześniej wspomniałeś-warto rozpcząć krytykę od samego siebie. Ja stosuję się do tego już od dawna i uwierz JACKU- SĄ EFEKTY . Quote
J.G Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Mariolka wiem że od Neutralki można dowiedziec się wiele o naszej rasie jest długo letnim hodowcą,sędzią,lek.wet. Cieszę się że Ciebie sprowokowałem to świadczy o tym że jednak tu zaglądasz,ja nie zaatakowałem Neutralki to raczej forma obrony "nie jestem jej ubogim krewnym i na pewne rzeczy sobie nie pozwolę". Hodowcą nie jestem tylko wystawcą (TO TEŻ JEST UWAGA SKIEROWANA DO MNIE OD NEUTRALKI). Przyjazna atmosfera to już od dawna chyba utopia,co innego mówi się w oczy co innego poza oczy. Dziękuję WIOLETKO za rady,i tylko tyle bo co innego słyszałem z twych ust. Neutralko-jeżeli cię uraziłem lub obraziłem to bardzo serdecznie przepraszam,nie zrobiłem tego celowo. Quote
filonek_bezogonek Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Moja odpowiedz będzie na kilku płaszczynach (wypowedz Oliwi, JG, Neutralki, Smoczegopola i Deptusiów mnie sprowokowały - a tych dwóch ostatnich forumowiczów ponownie witamy na forum) Z własnego krótkiego doświadczenia wiem - że moje pytania do hodowcy mojego pierwszego pomeraniana (p . Ani) były trywialne ( i kolokwialnie mówiąc " od czapy"). Jak już przemyslalam wszystko i stwierdziłam , że warto zainteresować się rasą a nie tylko potrzebami mojego psa to w pierwszej kolejności pofatygowałam się zeby poszperać w literaturze nt rasy ( dość jednak ubogiej) no bo oprócz artykułów "zaatakowanej" Neutralki ( DZIĘKI BOGU , ZE SĄ TE ARTYKUŁY!!!!!!!!!!) to w książkach o gr V , czy szpicach generalnie to przeczytać można tylko wzorzec szpica - który powiem wam, że ile razy czytam tym więcej mam problemów z jego rozumieniem, interpretacją. Bo zauważcie , że piszą je nie hodowcy rasy - ale milosnicy grupy V. (no Pani Kuncewicz miłośnik wilczych napisała ksiązkę o szpicach niemieckich no to juz "ciepło") Dopiero jak już wyzytałam to co było możliwe w Polsce ....zrobiłam zakusy na literature z USA, UK i Niemiec. (ta ostatnia okropnie wchłaniana - bo nie znam tego języka :P) i mam dość piękną kolekcję. Część ksiązek nic nie wnosi - ale kilka uważam za "biblię", a już intepretacje wzorca to dla mnie prawie jak świętość. na marginesie podam - ze bardzo trudno jest się dokopac do artykułów Neutralki umieszczonych w Psie i Katalogu Ras Psów ( czy jakos tak nazywało się to czasopismo gdzie też zamieszczono artykuł Neutralki). Jest jeszcze kilka artykułów w starym Moj PIES i PRZYJACIEL PIES - ale te artykuły to takie samograje typu "kon jaki jest kazdy widzi" A im więcej czytałam tym mi się wydawało, że mniej wiem , bo oczywiście jako "posiadacz" pomeraniana na samym początlku wydawało mi się, że posiadłam już wszelkie mądrości zyciowo - hodowlane. Oj bardzo się myliłam w tym temacie i z każdym rokiem utwierdzam się w tym co raz bardziej. Obecnie po dość szczególowej analizie historii szpiców - stwierdzam - ze guzik wiem i guzik będę widziała jeszcze baaardzo długo. Po analizie wzorców (wg FCI, AKC,CKC The Kennel Club) stwierdzam, że jest jakas przepasc między nimi - i nadal utwierdzam się ze nic nie wiem. A moje wszelkie wątpliwości rozwiewa Neutralka - którą a to męcze pytaniami o genetykę umaszczenia, a to anatomię i ruch, a to interpretację wzorca etc etc ..... Neutralka - wiele razy mi pomogla - przesłała mi swoje artykuły, napisała kilka listów z cennymi wskazówkami i wymieniła ze mną sporo emaili, które poukładały mi mętlik w głowie. Dlatego może zabrzmi to brutalnie ale: - po pierwsze - szukać samemu i nie odymać się na świart , że hodowca nie chce zdradzić swoich sekretów ( od tego jest obserwacja i metoda prób i błedów aby zbliżyc się do ideałów) - po drugie jak nie odnajdziemy odpowiedzi sami - to dopiero pytać hodowcy czy innego zaprzyjaznionego milosnika rasy. Nie czarujmy się i nie idzmy na łatwizne - z jakiej "paki" hodowca ma nam rozwiązywać nasze zagadki skoro sam pracował na ich rozszyfrowanie szereg lat. Dlaczego ma nam tak po prostu powiedziec nt pielegnacji (a tutaj jest wiele sztuczek) skoro sam metoda prób i błedów zameczał swojego psa zabiegami pielegnacyjnymi dla pudli, bobtaili zeby sprawdzic czy sie sprawdza metoda, albo tesując na biednym pomeranianku kosmetyki dla ludzi , dla koni dla kotów i dla mrówek byle nadać siersci wymarzony kształt objetość i texturę. Poza tym to co dobre i sprawdza się na jedym psie - moze całkowicie nie sprawdzac sie na drugim. Ja mam tylko 2 pomki - ale dla kazdego musze miec co innego. Nie ma uniwersalnego zlotego srodka. - po trzecie - trzeba inteligentnie zadawać pytania. :) :) :) Z "doswiadczenia "wiem - ze nabywcy pomeranianów pytają o rzeczy generalnie banalne typu - czy kupic szampon tej czy innej firmy, czy szczotka powinna być okragła czy prostokątna, czy z włosiem czy z igłami, czy kupic szelki czy kupić obroże. Czy kąpać co 3 miesiące czy co miesiąc. Czy miseczka powinna być szklana czy plastykowa :) No cóz - rózne pytania nurtują młodych ludzi :) - młodych nabywców. Dobrze ze wogóle nurtują. Od czegoś tez trzeba zaczynać- ja tez od tego zaczynałam, a głod wiedzy wzrastał z kazdym dniem i pytania potem same się stawały mądrzejsze. Moim zdaniem zamiast bic pianę - i zastanawiac sie czy hodowca ktorego zapytalem/ lam o cos odpowiedzial szczerze i powiedzial wszystko co chce czy moze mnie oszukał okłamał czy powiedział mi tyle co wiedzialam/ lem - zapytać się szczerze - zaprezentować swoje metody zapytać sie co robie zle, albo co powinienem zmienic. TERAZ BEDZIE OFF-TOPIC Wiecie co - wydaje mi sie ze rozdmuchujemy nieco taki wymyslony problem jak ten powyżej. Wiecie gdzie jest moim zdaniem problem - to ze pomeraniany trafiaja do nieodpowiednich ludzi. Sprzedaje sie psy ludziom ktorzy robia potem z tego manufakturę. Co niewątpliwie niszczy rase bo pojawiają sie jakies psudopomki. Zerknijcie na portale ogłoszeniowe - ile tam jest ogłszen szczeniat bez rodowodu, a ile psów po rodowodowych rodzicach ( i sprzedawcy bez zenady podaja przydomki) malo tego ostatnio pojawily sie ogłoszenia tych samych szczeniaków - raz z papierami - a raz bez. Czyli zarejestrowany hodowca jakies wygibasy handlowo - hodowlane stosuje sprzedajac szczenieta badz z rodowodem badz bez. I wiecie co - kazdy z nas przynajmniej jedna taka hodowle zna - ale nikt nie ma smialosci wkoncu wsadzic kij w mrowisko. Wszystko mnie to podburzylo gdy po raz kolejny zdjecie mojego psa nie dosyc ze na portalach zagranicznych zostalo uzyte dla jakiejs rodzinnej produkcji szczeniat. Dzisiaj zrobilam rekonesans - zadzownilam do kilku hodowli ktorych ogloszenia znalazlam na portalach ogloszeniowych. Jedna hodowczyni - nawet nie wiedziala jak sie nazywaja rodzice ( rodowodowi) dobrze ze wiedziala jak nazywa się jej hodowla. Podkręcona przeze mnie czy ma szczenie wybitnie hodowlane - oczywiscie takowe miała - choc zaprezentowane na zdjeciu szczenięta pozostawiaja wiele do zyczenia i oczywiscie gdy tylko uslyszala ze jestem zainteresowana wystawami - cena od razu wzrosla. Druga Pani ( zarejestrowany hodowca) nie zdradzil dokladnie po jakich rodzicach będą szczenięte, za to podał przydomek tych rodzicow wskazując ze pochodzą z bardzo doswiadczonej i renomowanej hodowli. Przy czym szczenieta te mozna znalezc i jako "produkt" z rodowodem i bez. Czyli dla kazdego cos dobrego. Na koniec - słowno na niedziele dla JG. Jacku wszędzie węszysz spisek i do wielu masz żal. Jacku to co robimy - hodowla (wystawianie) psów to po pierwsze piękna pasja - po drugie fajny sport. Nie traktujmy tego jak zyciową karmę. Nie opluwajmy się na wzajem przy, czy za ringiem czy na lini telefonicznej, nie szukajmy złosliwości i uszczypliwości na kazdej płaszczyznie czy to wystawowej, czy groomerskiej czy jakiejkowliek innej. Z tobą można na prawdę na wiele fajnych tematów pogadać, ale nie wiem skąd sie w Tobie wziął jakis taki wewnętrzny żal ( zupełnie jak w arabskich piosenkach o ustęsknionej habbibi) :) :) :) - Jacku - na wielu płaszczyznach można się prawie z kązdym dogadać. chyba mnie poniosło i sie rozpisałam :):) wybaczcie kochani ... no i co wy na to ? pewnie za raz sie zacznie sypac lawina bo to ja pierwsza ( jak zawsze zreszta) wsadzilam kij w mrowisko :) Quote
Neutralka Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Mariolko, Wiolu i Marto, dziękuję Wam za włączenie się do tematu - może to pozwoli Jackowi zorientować się, że jego wypowiedzi na forum powinny być uprzejmiejsze , bardziej przyjazne i pozbawione zgryźliwości. Quote
smoczepole Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Witaj Neutralko! Normalnie, my tu zawitałyśmy, a ciebie nie było! No, teraz jest już jak w domku. Quote
deptusie Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='smoczepole']Witaj Neutralko! Normalnie, my tu zawitałyśmy, a ciebie nie było! No, teraz jest już jak w domku.[/QUOTE] Hejka Neutralko-noooormalnie-prawie,jak na SMOCZYM POLU -HI HI HI Quote
Oliwia^P Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Serdecznie Witam Wszystkich po wspaniałych wypowiedziach Pani "filonek Bezogonek" jestem pewna że moja Morelka pochodzi z bardzo dobrych rąk i hodowcy o wspaniałym seruszku.Neutralko zgodnie z twoimi radami zakupiłam wskazane szczotki i oczekuje na maleństwo w grudniu. Quote
filonek_bezogonek Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Oliwia^P']Serdecznie Witam Wszystkich po wspaniałych wypowiedziach Pani "filonek Bezogonek" ..... [/QUOTE] ojj tylko nie Pani , tylko nie Pani .... mow mi Marta - per Pani mnie postarza :) Quote
deptusie Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Marto,czy mogłabyś krok po kroku podać dokładną instrukcję -jak dla mnie baaaardzo dokładną(analfabeta-komputerowy) wstawiania zdjęć na forum -jak najprosciej uporać się z tym problemem-ha ha ha Quote
filonek_bezogonek Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 dobrze postaram sie jak najprosciej opisac ta procedure. Najpierw najlepiej za pomoca strony www.imageshack.us - wstawic zdjecie na serwer. Tam w dziecinny sposb wskazujemy ( ladujemy) zdjecie ktroe chcemy umiescic (przycisk BROWSE) i klikamy na przycisk START UPLOAD. Strona sie laduje i potem wyskakuje to nasz zdjecie w miniaturze i nad tym zdjeciem i pod tym zdjeciem jest pelno linkow. Wybieramy (kopiujemy) pierwszy link jaki pojawi sie pod zdjeciem (obok niego bedzie napisane HOTLINK FOR FORUM (1) ) i wklejamy go w okno wiadomosci na forum. Po zatwirdzeniu wiadomosci zdjecie powinno sie pojawic. Jesli ta wypowiedz jest malo czytelna postatam sie ja zilustrowac - ale wydaje mi sie ze jedak dacie rade :) Quote
deptusie Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 [quote name='filonek_bezogonek']dobrze postaram sie jak najprosciej opisac ta procedure. Najpierw najlepiej za pomoca strony www.imageshack.us - wstawic zdjecie na serwer. Tam w dziecinny sposb wskazujemy ( ladujemy) zdjecie ktroe chcemy umiescic (przycisk BROWSE) i klikamy na przycisk START UPLOAD. Strona sie laduje i potem wyskakuje to nasz zdjecie w miniaturze i nad tym zdjeciem i pod tym zdjeciem jest pelno linkow. Wybieramy (kopiujemy) pierwszy link jaki pojawi sie pod zdjeciem (obok niego bedzie napisane HOTLINK FOR FORUM (1) ) i wklejamy go w okno wiadomosci na forum. Po zatwirdzeniu wiadomosci zdjecie powinno sie pojawic. Jesli ta wypowiedz jest malo czytelna postatam sie ja zilustrowac - ale wydaje mi sie ze jedak dacie rade :)Dzięki serdeczne-jutro jesli znajdę trochę czasu będę próbowła przebrnąć przez tajniki IMAGE SHACK. BRAKUJE MI emotionek-NIE WIEM CZEMU NIE POJAWIAJA SIĘ. Quote
filonek_bezogonek Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 emotikonki zniknely wraz z reorganizacją forum. Pewnie gdzieś jest ta funkcja - ale ja nie szukałam. Jak ustale - to ci napisze :) Quote
Błyskotka Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Trzeba dać na dole w Szybkiej Odpowiedzi " Opcje zaawansowane" ;). Quote
filonek_bezogonek Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 [B]@ błyskotka [/B] dzięki za podpowiedź - i wszystko się stało jasne :) Quote
J.G Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='Neutralka']Mariolko, Wiolu i Marto, dziękuję Wam za włączenie się do tematu - może to pozwoli Jackowi zorientować się, że jego wypowiedzi na forum powinny być uprzejmiejsze , bardziej przyjazne i pozbawione zgryźliwości.[/QUOTE] Nie widziałem w mym poście zgryzliwości,napisałaś swoje a ja swoje... zostało to odebrane jako "atak" na ciebie,"może twój post jest u innych nie widoczny" ale bardzo się cieszę że tak się stało dzięki naszej wymianie "może zbyt ostrych słów" forum zakwitło i oby tak zostało. Quote
filonek_bezogonek Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 Jacku - ciesze się, że się pojawiłeś. Myślałam ze trzeba będzie Cie wywoływać do tablicy bo zaniechałeś czynnego udziału na forum. My tu wszyscy jesteśmy trochę zgryźliwi - ale to lepsze od lepkich jak miód komplementów tak słodkich ze doprowadzają do wymiotów całe przedszkole :) Quote
deptusie Posted December 19, 2009 Posted December 19, 2009 [quote name='filonek_bezogonek']dobrze postaram sie jak najprosciej opisac ta procedure. Najpierw najlepiej za pomoca strony www.imageshack.us - wstawic zdjecie na serwer. Tam w dziecinny sposb wskazujemy ( ladujemy) zdjecie ktroe chcemy umiescic (przycisk BROWSE) i klikamy na przycisk START UPLOAD. Strona sie laduje i potem wyskakuje to nasz zdjecie w miniaturze i nad tym zdjeciem i pod tym zdjeciem jest pelno linkow. Wybieramy (kopiujemy) pierwszy link jaki pojawi sie pod zdjeciem (obok niego bedzie napisane HOTLINK FOR FORUM (1) ) i wklejamy go w okno wiadomosci na forum. Po zatwirdzeniu wiadomosci zdjecie powinno sie pojawic. Jesli ta wypowiedz jest malo czytelna postatam sie ja zilustrowac - ale wydaje mi sie ze jedak dacie rade :) Hej Marto- wlaśnie ćwiczę wklejanie zdjęć -dochodzę do czynności zwiazanych z kliknięciem na HOTLINK FOR FORUM(1) I NIESTETY NIE MOGĘ PORADZIĆ SOBIE Z WKLEJENIEM W OKNO WIADOMOSCI NA FORUM. Klikam na prawy przycisk na myszce-dalej WKLEJ i nic. POMOCY!!! Quote
filonek_bezogonek Posted December 20, 2009 Posted December 20, 2009 deptusie napisał(a):Hej Marto- wlaśnie ćwiczę wklejanie zdjęć -dochodzę do czynności zwiazanych z kliknięciem na HOTLINK FOR FORUM(1) I NIESTETY NIE MOGĘ PORADZIĆ SOBIE Z WKLEJENIEM W OKNO WIADOMOSCI NA FORUM. Klikam na prawy przycisk na myszce-dalej WKLEJ i nic. POMOCY!!! Najpierw musisz podświetlic ten link co ci sie pokazuje obok tego napisu (ten link - dokladnie link tego zddjecia będzie po lewej stronie od tego napisu) jak go podswietlisz to klikasz na nim PRAWYM przyciskiem mysz, potem kopiuj , potem przechodzisz do okna wiadomości na forum i tam Prawym przyciskiem robisz WKLEJ. I powinno być ok. Jesli nadal nie pomoże to zaraz zrobię wersje iolustrowana tego minikursu wstawiania zdjęć. Quote
deptusie Posted December 21, 2009 Posted December 21, 2009 Marto jeszcze raz witaj -składam zamówienie na wersję ilustrowaną-ha ha ha. Quote
filonek_bezogonek Posted December 21, 2009 Posted December 21, 2009 ok WIolu - jak możesz to wstrzymaj się do wieczoru bo teraz jestem w pracy i nie mam za bardzo mozliwosci. Wieczorem dostaniesz ilustrowany przewodnik : krok po kroku: Quote
deptusie Posted December 21, 2009 Posted December 21, 2009 Wielkie dzięki -czekam z utęsknieniem-jestem w trakcie przyjmowania leku-UROSAL-także mam nadzieję,że do wieczora wstrzymam się-trzymaj Marta kciuki-ha ha ha . Quote
filonek_bezogonek Posted December 22, 2009 Posted December 22, 2009 Wiolu Przepraszam - wyszlo mi z glowy ze mialam zrobic ten instruktaż w ferworze światecznych przygotowań. Ale wstzymaj się jeszcze kilka godzin. Dzisiaj zasiąde i przygotuje ;) Pozdrawiam M Quote
filonek_bezogonek Posted December 22, 2009 Posted December 22, 2009 no to jesteśmy już na tym kroku kiedy w programie www.imageshack.us załadowaliśmy zdjęcie (browse -> wybieramy zdjecie z naszego komputera -> klikamy na nie-> a potem na stronie www.imageshack.us klikamy na napis START UPLOAD !, ktory jest na dole w pomaranczowej ramce -> zdjecie sie ładuje i otwiera się druga srtrona . Mniej wiecej po srodku jest nasze zdjecie w miniaturze (zaznaczylam je na czerwono) nad zdjeciem i pod zdjeciem sa rozne linki - wszystkie do naszego zdjecia - ale nas interesuje link ktory jest pod zdjeciem kopiujemy to co jest w ramce zaczynajac od [ U R L ] i to co skopiujemy w calosci wklejamy w okno wiadomosci na forum Quote
Recommended Posts