Jump to content
Dogomania

LAZY(') i IDA(') z piekła rodem :-)

Recommended Posts

Posted

http://www.vetpol.org.pl/ZW2005/2005_03_Chloniaki_psow.pdf

ten link to Chłonniaki u psów

i jeszcze to :(

Przewlekła białaczka limfatyczna (łac. lymphadenosis leucaemica chronica), określana także skrótem LLC - występuje u osób starszych po 60 roku życia. Częściej u mężczyzn niż u kobiet. Ma łagodniejszy przebieg niż reszta odmian białaczek i rokuje kilkunastoletnie przeżycie.
Objawia się powiększeniem węzłów chłonnych, wątroby, śledziony, zmęczeniem, osłabieniem, niedokrwistością, dusznością, obrzękiem kostek, wysypką na skórze. Niekiedy może nie być żadnych objawów, szczególnie na początku zachorowania. W końcowym okresie choroby występują nacieki nowotworowe prawie we wszystkich narządach, a chory umiera z powodu niedokrwistości, skazy krwotocznej i powikłań. Dochodzi tu do rozplemu limfocytów i limfoblastów.

Przewlekła białaczka limfatyczna ma więcej punktów wspólnych z chłoniakami (nieziarniczymi) niż z ostrymi białaczkami. Rozrostowi ulegają tutaj limfocyty B we krwi obwodowej, w węzłach chłonnych, śledzionie i w szpiku kostnym. Dotyczy głównie osób w starszym wieku, częściej mężczyzn.

Bardzo często na początku choroba nie daje żadnych objawów. W połowie przypadków występuje (na początku) niebolesne powiększenie węzłów chłonnych. Później ten objaw pojawia się już u prawie wszystkich chorych. Obserwuje się też powiększenie śledziony i wątroby oraz świąd i różne zmiany skórne.

We krwi spotyka się duże liczby krwinek białych, pośród których przeważają limfocyty. Obowiązkowe jest też badanie szpiku (punkcja), w których duży odsetek komórek (większy niż zwykle) również stanowią limfocyty. Później, podobnie jak w ostrych białaczkach, przeprowadza się dalsze badania pozwalające na dokładniejsze określenie typu nieprawidłowych komórek. Przebieg przewlekłej białaczki limfatycznej dzieli się - podobnie jak przebieg ziarnicy złośliwej i chłoniaków nieziarniczych - na okresy. Najbardziej zaawansowane stany przebiegają z niedokrwistością, w której stężenie hemoglobiny spada poniżej 11 g/dl i trombocytopenią (zmniejszeniem ilości płytek krwi).

Obrazuje to wypieranie prawidłowych komórek szpiku przez nadmiernie rozrastające się limfocyty. Prowadzi to do zakażeń, które występują także z powodu niedoboru przeciwciał.

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No kupa z reguly “we krwi” nie plywa :lol: Bo jakby tak to by była tragedia
Z górnego odcinka pzrewodu pokarmowego idą raczej skrzepy, wiec to mi wyglada na odcinek dolny, ale takie podkrwawianie może być również spowodowane dlugotrwalym zaparciem albo lekkim zatruciem :wink:

LAZY napisał(a):
Mamy wyniki z rozmazu krwi zNiemiec...BIAłACZKA LIMFATYCZNA! Wyników szpiku nie ma...ale czar prysł!:placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz:

Nieeeee :placz::placz:

Posted

Jest mi cholernie cięzko! Jestem załamana! Ale nie dam tej peiprzonej chorobie zabrac mi psa bez walki!!!!!!!!!!! Jutro wizyta u weta. Powinien on byc juz po konsultacji z dr Jagielskim. Pewno beda juz wszystkie wyniki krwi i szpiku. Dowiem sie czy to ostra białączka czy poczatkowe stadium (wierze ze poczatkowe). I nie damy sie tej białączce! Będziemy walczyc!
Moje słoneczko jeszcze bediz esie tak usmiecac jak na tej fotce! MUSI!:-(

Posted

Aganiok napisał(a):
podaję nr do kliniki na Białobrzeskiej 022 824 29 46 tam przyjmuje dr Jagielski, skonsultuj się z nim w miarę możliwości ( wiem, że się powtarzam, ale...)

Mój weterynarz poweidzial ze sam rzadnej decyzji nie bedzie podejmował ze skonsultuje sie z dr Jagielskim w tej sprawie. Mysle wiec ze bedziemy w dorbych rekach.

Posted

LAZY napisał(a):
Jest mi cholernie cięzko! Jestem załamana! Ale nie dam tej peiprzonej chorobie zabrac mi psa bez walki!!!!!!!!!!! Jutro wizyta u weta. Powinien on byc juz po konsultacji z dr Jagielskim. Pewno beda juz wszystkie wyniki krwi i szpiku. Dowiem sie czy to ostra białączka czy poczatkowe stadium (wierze ze poczatkowe). I nie damy sie tej białączce! Będziemy walczyc!
Moje słoneczko jeszcze bediz esie tak usmiecac jak na tej fotce! MUSI!:-(

Paulinko, nie jestem płaksą, ale...:-(, ze wzruszenia. Tak trzymaj! Nie dajcie się!!! Trzymamy za was! My i nasze psiury!

Posted

Waszeczko będziemy walczyc!
Dzisiaj jest u nas słoneczko...takie wosenne. I pozwoliłam suni troszkę poleżeeć na balkonie. Zeby jej dupka nie zmarzła to wyrzuciłam na balkon jej kanape.

No co? Ogladam sobie...

Posted

Nie daj sie !! Walcz i byc dobrej myśli !! Moje dwie Zmorki tez trzymaja pazurki ze wszystkich sił!! Wielkie buziaki dla Lazy :buzi: :buzi: :buzi: A chorobie :snipersm: :2gunfire:

Posted

Paulina, będzie dobrze :kciuki: Ja wierzę, że Lazy sie nie odpuści tak łatwo, za dobrze jej na tym świecie, żeby z tego ot tak rezygnować! ;) :kciuki:

Sesja balkonowa świetna, jak się Lazy pycho śmieje :loveu:

Posted

;) ;) ;) Paulinko wszystko bedzie dobrze ucaluj Lazy odemnie i od moich psiakow napewno sie jeszce na niejesdnym spacerze spotkamy

Lazy nie daj sie chorobie Buck na ciebie czeka wiosna idzie to w koncu do ciebie przyjedzie (powiedz jej to);)