sylwiaskalska Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 http://www.vetpol.org.pl/ZW2005/2005_03_Chloniaki_psow.pdf ten link to Chłonniaki u psów i jeszcze to :( Przewlekła białaczka limfatyczna (łac. lymphadenosis leucaemica chronica), określana także skrótem LLC - występuje u osób starszych po 60 roku życia. Częściej u mężczyzn niż u kobiet. Ma łagodniejszy przebieg niż reszta odmian białaczek i rokuje kilkunastoletnie przeżycie. Objawia się powiększeniem węzłów chłonnych, wątroby, śledziony, zmęczeniem, osłabieniem, niedokrwistością, dusznością, obrzękiem kostek, wysypką na skórze. Niekiedy może nie być żadnych objawów, szczególnie na początku zachorowania. W końcowym okresie choroby występują nacieki nowotworowe prawie we wszystkich narządach, a chory umiera z powodu niedokrwistości, skazy krwotocznej i powikłań. Dochodzi tu do rozplemu limfocytów i limfoblastów. Przewlekła białaczka limfatyczna ma więcej punktów wspólnych z chłoniakami (nieziarniczymi) niż z ostrymi białaczkami. Rozrostowi ulegają tutaj limfocyty B we krwi obwodowej, w węzłach chłonnych, śledzionie i w szpiku kostnym. Dotyczy głównie osób w starszym wieku, częściej mężczyzn. Bardzo często na początku choroba nie daje żadnych objawów. W połowie przypadków występuje (na początku) niebolesne powiększenie węzłów chłonnych. Później ten objaw pojawia się już u prawie wszystkich chorych. Obserwuje się też powiększenie śledziony i wątroby oraz świąd i różne zmiany skórne. We krwi spotyka się duże liczby krwinek białych, pośród których przeważają limfocyty. Obowiązkowe jest też badanie szpiku (punkcja), w których duży odsetek komórek (większy niż zwykle) również stanowią limfocyty. Później, podobnie jak w ostrych białaczkach, przeprowadza się dalsze badania pozwalające na dokładniejsze określenie typu nieprawidłowych komórek. Przebieg przewlekłej białaczki limfatycznej dzieli się - podobnie jak przebieg ziarnicy złośliwej i chłoniaków nieziarniczych - na okresy. Najbardziej zaawansowane stany przebiegają z niedokrwistością, w której stężenie hemoglobiny spada poniżej 11 g/dl i trombocytopenią (zmniejszeniem ilości płytek krwi). Obrazuje to wypieranie prawidłowych komórek szpiku przez nadmiernie rozrastające się limfocyty. Prowadzi to do zakażeń, które występują także z powodu niedoboru przeciwciał. Quote
Alicja Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Paulinko ......tak mi przykro ,,,,ze jednak to :shake: ale kciuki trzymamy nadal ............................... Quote
Aganiok Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 podaję nr do kliniki na Białobrzeskiej 022 824 29 46 tam przyjmuje dr Jagielski, skonsultuj się z nim w miarę możliwości ( wiem, że się powtarzam, ale...) Quote
LAZY Posted March 23, 2006 Author Posted March 23, 2006 Z racji tego ze to jest galeria (i tak kochana Ewelinka jeszcze na nie pogoniał) zapraszam wszystkich zainteresowanych na temat na weterynari. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23529 Quote
mmbbaj Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Paulinko, nie wiem co powiedzieć, strasznie mi przykro i bardzo ci współczuję :glaszcze: i...też tu zaglądam i trzymam kciuki Quote
PIKA Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 No kupa z reguly “we krwi” nie plywa :lol: Bo jakby tak to by była tragedia Z górnego odcinka pzrewodu pokarmowego idą raczej skrzepy, wiec to mi wyglada na odcinek dolny, ale takie podkrwawianie może być również spowodowane dlugotrwalym zaparciem albo lekkim zatruciem :wink: LAZY napisał(a):Mamy wyniki z rozmazu krwi zNiemiec...BIAłACZKA LIMFATYCZNA! Wyników szpiku nie ma...ale czar prysł!:placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: :placz: Nieeeee :placz::placz: Quote
LAZY Posted March 23, 2006 Author Posted March 23, 2006 Jest mi cholernie cięzko! Jestem załamana! Ale nie dam tej peiprzonej chorobie zabrac mi psa bez walki!!!!!!!!!!! Jutro wizyta u weta. Powinien on byc juz po konsultacji z dr Jagielskim. Pewno beda juz wszystkie wyniki krwi i szpiku. Dowiem sie czy to ostra białączka czy poczatkowe stadium (wierze ze poczatkowe). I nie damy sie tej białączce! Będziemy walczyc! Moje słoneczko jeszcze bediz esie tak usmiecac jak na tej fotce! MUSI!:-( Quote
Alicja Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 :kciuki:Tak trzymać Paulinko , LAZY przy waszej pomocy DA RADĘ Quote
Patka Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Paulinko trzymaj sie myslami jestem z Wami ... co moge powiedzieć i tak nie odda jak bardzo mi przykro ... Quote
LAZY Posted March 23, 2006 Author Posted March 23, 2006 Aganiok napisał(a):podaję nr do kliniki na Białobrzeskiej 022 824 29 46 tam przyjmuje dr Jagielski, skonsultuj się z nim w miarę możliwości ( wiem, że się powtarzam, ale...) Mój weterynarz poweidzial ze sam rzadnej decyzji nie bedzie podejmował ze skonsultuje sie z dr Jagielskim w tej sprawie. Mysle wiec ze bedziemy w dorbych rekach. Quote
mmbbaj Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 LAZY napisał(a):Jest mi cholernie cięzko! Jestem załamana! Ale nie dam tej peiprzonej chorobie zabrac mi psa bez walki!!!!!!!!!!! Jutro wizyta u weta. Powinien on byc juz po konsultacji z dr Jagielskim. Pewno beda juz wszystkie wyniki krwi i szpiku. Dowiem sie czy to ostra białączka czy poczatkowe stadium (wierze ze poczatkowe). I nie damy sie tej białączce! Będziemy walczyc! Moje słoneczko jeszcze bediz esie tak usmiecac jak na tej fotce! MUSI!:-( Paulinko, nie jestem płaksą, ale...:-(, ze wzruszenia. Tak trzymaj! Nie dajcie się!!! Trzymamy za was! My i nasze psiury! Quote
malawaszka Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 :placz: walczcie dziewczyny!!! trzymam kciuki bardzo mooocno i wysyłam do Was mnóstwo pozytywnej energii Quote
LAZY Posted March 23, 2006 Author Posted March 23, 2006 Waszeczko będziemy walczyc! Dzisiaj jest u nas słoneczko...takie wosenne. I pozwoliłam suni troszkę poleżeeć na balkonie. Zeby jej dupka nie zmarzła to wyrzuciłam na balkon jej kanape. No co? Ogladam sobie... Quote
sylwiaskalska Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Piękne :) :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: Quote
Pysia Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Nie daj sie !! Walcz i byc dobrej myśli !! Moje dwie Zmorki tez trzymaja pazurki ze wszystkich sił!! Wielkie buziaki dla Lazy :buzi: :buzi: :buzi: A chorobie :snipersm: :2gunfire: Quote
mmbbaj Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 LAZY napisał(a): No co? Ogladam sobie... LAZY jesteś śliczna!:loveu: Trzymaj się dziewczyno!!! Quote
asher Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Paulina, będzie dobrze :kciuki: Ja wierzę, że Lazy sie nie odpuści tak łatwo, za dobrze jej na tym świecie, żeby z tego ot tak rezygnować! ;) :kciuki: Sesja balkonowa świetna, jak się Lazy pycho śmieje :loveu: Quote
ewelinabuck Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 ;) ;) ;) Paulinko wszystko bedzie dobrze ucaluj Lazy odemnie i od moich psiakow napewno sie jeszce na niejesdnym spacerze spotkamy Lazy nie daj sie chorobie Buck na ciebie czeka wiosna idzie to w koncu do ciebie przyjedzie (powiedz jej to);) Quote
sylwiaskalska Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Aby odgonić ten zła diagniozę i tą wstretną zime banerek :) w końcu Wiosna :loveu: :loveu: Quote
PIKA Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Lazy balkonowa taka szczęśliwa :loveu: Sylwuś banerek cuudo :loveu: Quote
sylwiaskalska Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 sylwiaskalska napisał(a):Aby odgonić ten zła diagniozę i tą wstretną zime banerek :) w końcu Wiosna :loveu: :loveu: A co jak szaleć to szaleć :) trzeba mieć wybór :) Quote
Recommended Posts