sylwiaskalska Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Oj wczoraj żałuje że nie wziełam aparatu Ida to dopiero charakterek :)ale lepiej mieć takiego psa niż psa tzw mruka ;) Dziewczyna ma energii jak trzy boksery :) :lol: więc wyobraźcie sobie :) Idusia bardzo kocha wodę :) co ona zrobi w zimie :) :lol: I bardzo ładnie spiewa :) i daje mnóstwo buziaków Tekilii Lalusiowi też tylko że Hrabia Laluś jak jedzie tranwajem musi mieć spokój więc jak to małe pieski pokazuje jaki to paker ;) Quote
Jupi Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 śliczności:loveu: ale duża i piękna pannica z Idy wyrosła, a ADHA też mi znane- mój lab ma to na pewno:evil_lol: juz się nie mogę doczxekać kiedy mój DON-ek będzie miał takie nietoperkowe uszka Quote
LAZY Posted July 13, 2006 Author Posted July 13, 2006 Dziękujemy za życzenia! Jak to Basiu Inez pomiata Atosem? Czyżby była niedobla jak Ida?:P Jak mnie to cieszy, bo nie ukrywam, ze wczoraj Ida przeszla sama siebie i cierpliwość mi sie skończyla. A zeby było śmieszniej dzisiaj zrobila mi pobudkę o 4.30! I jak ja mam nie zasypiac przed telewizorem o 21?:placz: Ale cóż...jak mnie widzi to dostaje szału radości. Drze się wniebogłosy tak mnie kocha!:multi: I ja ją tez kocham, chociaz czasami doprowadza mnie do szału. Ale co sie jej dziwic, ona nie rozladowuje całej swojej energii przez to ze oszdzędzam te jej stawy...no trudno zdrowie wazniejsze! Zaczynam myśleć pozytywnie (coraz częściej, zeby nie było ze ciągle:P), że wszystko będzie dobrze. Wbiłam sobie do glowy slowa Janickiego: "cierpi niewielki odsetek psów dysplastycznych, zdecydowana większość nawet nie wie, że jest chora". A ja wierze, ze bedziemy zdrowe i nie będziemy cierpiec (pisze w liczbie mnogiej, bo duzo we mnie empati). Pozdrawiamy naszych wiernych fanów. Quote
Alicja Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 :poj żywotna ta twoja dziewczynka i tu znak że jest zdrowiutka :loveu: Quote
Agga Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 hihihi widze, że IDA to diabełek wcielony. Iduś nie poddawaj się bądź diabełkiem Paulinka tak to lubi hihih.:cool1: Quote
malawaszka Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 nooo co ja widzę mamy już pół roczku :loveu: :loveu: :loveu: :drinking: LAZ a czemu te uszka jej nie stoją??? fotki wodne świetne - mała wyderka :loveu: Quote
barbara.h Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 co słychać u Iduni? nie ma fotek? wiem bo nie masz aparatu :placz: ale napisz chociaz jak uszy? bo u nas jedno się ciągle przewraca :razz: Quote
LAZY Posted July 19, 2006 Author Posted July 19, 2006 No to tak:) Aparat dzisiaj wrócil ze Sloweni, więc jest szansa na fotki:) Co do uszu...to lewe (to z tatuazem:P) stoi dość ładnie (chwali się mała rodowodem, hihih) a prawe raz stoi, raz leży...takie niemrawe jest. Jutro ide sprawdzic poziom fosforu i wapna we krwi. Ostatnio mielismy spory niedobór wapnia i za duzo fosforu. Teraz zwiększamy dawke wapnia i pewno stad te uszka powoli wstają. Jak to prawe nie zacznie stac jak lewe to chyba pomysle o podklejaniu...Basiu znasz się na tym, bo ja ciemna masa. Ale na pewno nie jest uszkodzone, bo jak mała cos zainteresuje to obudwa ładnie stoja. Bez obaw Basiu, będą stały jak trza. My z tym jednym klapniętym wyglądamy prześmiesznie:) Teraz ostatni tydzien psiego przedszkola, a potem prawdziwa szkola! Ida coraz częściej pokazuje swój niezalezny charakterek. Jest bardzo radosna, przytuliśnka i pelna energii. Przez moje uwazanie na stawy nie pozwalam jej sie wyzyc jak trzeba to w domu widze, ze sie nudzi i przez to chodzi piszczy i podgryza rożne rzeczy. Najlepiej idzie nam plywanie, mała sie zmęczy, wyrobi mieśnie, nie obciązy stawów i jest troszkę spokoju w domu. Jednak z racji tego ze wczoraj wyjęłam ogromnego kleszcza mamy 4 dni wolnego od plywania, musze kolejnego Frontlina zaaplikowac. Pozdrowienia od mojego klapouszka:) P.S. Basiu a czemu Atosa uszko potrafi klapac? Cos mu sie w nie stalo, czy ma poprostu miękką chrzastkę? Quote
Alicja Posted July 19, 2006 Posted July 19, 2006 ;)czyli mała będzie miała uszko na stelażu:p Paulina niedługo zatęsknisz do tych wariactw jak ci dziecko spoważnieje;) Quote
barbara.h Posted July 19, 2006 Posted July 19, 2006 Paulinka Atosa uszko,jest miękkie i pewnie dlatego nie stoi:shake: stało spory czas po usunięciu wklejki ,a jak była zima to też dla pańci stawiał,tylko jak się cieplej zrobiło tu padało,ja już się pogodziłam z tym stanem rzeczy choć nie ukrywam że,chciałabym zeby stało bo wyedy wygląda Atos pięknie:loveu: druga sprawa to że to jest mieszaniec :razz: ale kochany kundel z niego :loveu: Atos jeszcze nie przyswaja wapna,wogule nawt witamin nie mogłam mu dać bo od razu lało się z niego,i top też pewnie się przyczyniło do klapniętego ucholka :razz: siostra Atosa ma chorą trzustkę,waży 24 kg,jest cały czas na lekach :placz: ja tylko modlę się żeby Atos nie miał tygo problemu więc ucho to pestka,w tym przypadku,a ucho Inezki to z tatuażem stoi, tylko to drugie nie może się zdecydować :razz: Całuski dla Iduni i Ciebie też :lol::lol::multi::multi: Quote
asher Posted July 19, 2006 Posted July 19, 2006 A ja się grzecznie pytam, gdzie jest Ida???? No bo przeciez to wielkie bydle, to nie może być Idylla... :shake: A co do stawów, ja myślę, że powinnaś się trzymać opinii Janickiego, raz, że bardzo rozsądnie podchodzi do sprawy, a dwa, że wiele dobrego o nim słyszałam, równiez od owczarkarzy :razz: Jeśli dysplazja nie powoduje dyskomfortu, to nie nalezy się nia przejmowac i tyle. Dopytaj jeszcze lekarzy na ile ruchu możesz Idzie pozwolić, bo przecież ci w końcu wybuchnie od nadmairu skumulowanej energii :evil_lol: A może zacznij bawic się z nią w tropienie? I wyszukiwanie przedmiotów? :razz: Acha, młode owczarki powinno sie trzymać chudo, nie szczupło, CHUDO. A już zwłaszcza takie, które mają problemy ze stawami. I jeszcze o RC... Ja kompletnie nie mam zaufania do tej karmy (choć obecnie moja Sabina je Intestinala w puszkach... Wolałabym dawać jej Hillsa, ale jednak droższy :roll: ), zwłaszcza od ubiegłego tygodnia, kiedy na próbkach karm weterynaryjnych wyczytałam, ze wszystkie jak leci są konserwowane chemicznie, m. in. rakotwórczym BHA :roll: Quote
LAZY Posted July 19, 2006 Author Posted July 19, 2006 Myślisz, że Hill's lepszy? Ja juz sama nie wiem... Ida jest szczupla, czy chuda...zeberka jej policzysz. Co do ruchu to ograniczam jak mogę ale na chwilke "szaleństw" pozwalam, bo mi sie mała zestresuje. Nie umiem bawic sie w tropienie...:( Musze przeczytac jak to sie odbywa. Co do stawów. Przypuszczam, ze jakbysmy przeswietlili wszystkie szczeniaki jak leci to u sporej częsci wyszloby cos...Mam nadzieje, ze u nas przez odpowiednie prowadzenie suni wszystko ułoży się dobrze i malej nic nie będzie dolegac. Caly czas ja obserwuje...jak wstaje, jak chodzi, jak biega. Wstaje odrazu, nie drze japy, łapi wykręcam sobie, ona sama przeciaga się tak ze tylne lapy o mało nie poloża sie na zmiemi, co prawda kladzie sie na spacerach, ale jest tak gorąco, ze uwazam ze ma prawo do tego. Jestem przewrazliwiona na jej punkcie jak cholera, gdyby nie to zadnego RTG by nie było i nie byłoby zmartwień (chociaz dzieki temu uwazam na nia bardziej niz wczesniej a to chyba dobrze). A jak tam Sabina? Quote
asher Posted July 19, 2006 Posted July 19, 2006 Nie wiem, czy ogólnie Hills jest lepszy. Ale Royala po prostu nie lubię, nie mam do tej karmy zaufania, Maxi Mature Sabinie kompletnie nie służył. Hills'a nie znam, porównywałam jedynie skład puszek Intestinal i moim zdaniem Hills ma lepsze, choćby dlatego, że na etykiecie dokładnie opisano z czego się karma składa (na RC piszą :mięso i podroby drobiowe, zboża, czyli de facto nie wiem, czy daję mojej suce kaczkę z pszenicą, czy może indyka z owsem, a może kurczaka z ryżem :roll: ). No i Hills jest amerykańska karmą, więc raczej nie jest konserwowany (mam na myśli suchą) BHA. A RC jest. Nie wiem, jak można karmę z BHA nazywac karmą z górnej półki :roll: Jeśłi chodzi o żywienie, to ufam Ayshe, a ona poleca dla szczeniaka karmy z mniejszą ilością "dopalaczy", żeby piesek rósł powoli i nie przybierał za bardzo na wadze. Zagadaj do niej, na pewno pomoże. Jest chyba nawet w owczarkowym dziale topic o karmach. Porównaj sobie też skład poszczególnych karm dla szczeniaków, ile mają białka, itp. Ja bym wybrała tę z najmniejsza ilościa białka. Dodatkami na stawy się tak bardzo nie sugeruj, bo to przeciez i tak będziesz podawać osobno. I nie martw się na zapas, lekka dysplazja to nie tragedia, naprawdę! Pamiętaj, że psy i suki z dysplazją B są dopuszczane przez FCI do hodowli. A masz wieści o rodzeństwie Idy? Jak u nich ze stawami? Nie wiem, czy dobrze mi sie wydaje, ale hodowczyni chyba miała wczesniej miot z identycznego skojarzenia, masz jakieś wieści o starszym rodzeństwie? A Sabina tfu odpukać, nieźle. Wiecznie głodna ;) Quote
LAZY Posted July 20, 2006 Author Posted July 20, 2006 Miot Idy nie byl prześwietlany...więc nie wiadomo jak to u nich wygląda. Marysia (hodowczyni) twierdzi, że nikt nie mowil jej o problemach psów z dysplazja jakąkolwiek, ale na moje pytanie czy psy byly przeswietlane powiedziała, ze nie wie, raczej nie. Nie sadze, zeby w ogóle w jakiejkolwiek linii psów dąło sie sprawdzic rodzęństwo, bo większosc właścicieli nie prześwietla swoich psów. Jak nie maja objawów to zostawiaja sprawe samej sobie, a dysplazja moze przebiegac bezobjawowo bardzo dlugo, az do ewentualnych zwyrodnien. Mam nadzieje, ze u nas będzie ok. P.S. Są rasy, gdzie do rozrodu dopuszcza sie psy z "c". Quote
Daisunia Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 a ja chce zobaczyć jak Idunia urosłaaa :mad: Quote
marmara_19 Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 ahh te Wasze rasowe owczarki:)))) wszystkie maja problemy z postawieniem uszu;/ hmm kom kundel od 13 tyg juz ladnie mial uszka postawione:) jadl chappi i pedigree i nic mu nie jest:) ze stawami tez ma ok aczkolwiek od 4 mieisecy jemy juz dobra karme:) no i fakt.. lepiej zeby pieski byly leciutkie i wolniej rosly:) zdjatka chcemy! Quote
asher Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 LAZY napisał(a):Nie sadze, zeby w ogóle w jakiejkolwiek linii psów dąło sie sprawdzic rodzęństwo, bo większosc właścicieli nie prześwietla swoich psów. Jak nie maja objawów to zostawiaja sprawe samej sobie, a dysplazja moze przebiegac bezobjawowo bardzo dlugo, az do ewentualnych zwyrodnien. No chyba, że chce się psy uzywac do dalszej hodowli, wtedy trzeba prześwietlac ;) LAZY napisał(a):P.S. Są rasy, gdzie do rozrodu dopuszcza sie psy z "c".To zalezy od budowy. Jednemu psu dysplazja Cn nie będzie dolegać, a innemu już lekka B będzie utrudniac życie... U onów własciwie ważniejszy od zdjęc jest tzw. zuchtwert, czyli współczynnik dysplazji. W Niemczech sugerują się tym chyba wszyscy hodowcy (ale nie wiem, czy SV wprowadziła taki obowiązek, czy to po prostu dobra wola i zdrowy rozsądek hodowców), w Polsce chyba mało kto :shake: A u DONków, zwłaszcza tych, które są już dalszymi pokoleniami psów z FCI to nie wiem, czy ktokolwiek w ogóle to oblicza... :shake: LAZY napisał(a):Mam nadzieje, ze u nas będzie ok. Napewno!!! :buzi: A propos tropienia, o podstawach czytałam bodajże na stornie hodowli Mavic :hmmmm: I na stornie listy dyskusyjnej Dogobserver jest dużo o tropieniu ;) Quote
asher Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 Ups, nie Mavic, a Arkona Park: http://www.arkonapark.hg.pl/ W dziale "szkolenie" oczywiście ;) Quote
LAZY Posted July 20, 2006 Author Posted July 20, 2006 U polskich Onków nie ma chyba liczonego tego współczynnika, a szkoda. Marmara_19...ciesze się ze masz zdrowego pieska...a RTG stawów robilas?:P Poczytam sobie o tym tropieniu. Co do jedzenia to mysle intensywnie na Hill'sem. Zdjęcia Idy będą jak się zmobilizuje do ich zrobienia...:oops: Quote
marmara_19 Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 nie zdjec nie robilam i nie mam zamiaru!ufam wetowi:) a w ogole jesli pies mialby cos ze stawami to wyszloby to w 6 mieisacu zycia.. teraz ma 15 mieisecy klusuje godz przy rowerze i nei ma zadnych klopotow ze wstawaniem i chodzeniem.. jest ok:) od malego mial tyle ruchu ile chcial.. tzn zabawy z psami bieganie za patykami itp.. nie ograniczalam go Quote
Hanna R. Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 Matko ! Paulina , ale gadacie ! Wprawdzie temat ważny - i to Was rozgrzesza, ale pokaż jednak Idalkę ! :modla: Quote
LAZY Posted July 21, 2006 Author Posted July 21, 2006 Przepraszam...poprawię się obiecuję. Jutro będą foty ze szkolenia! Zabiore TZta z aparatem i poprosze zeby zrobil zdjęcia:) A mówiłam Wam, ze nasza szkoła robi sobie stronkę internetową i Ideńka na niej będzie???:cool3: Alem dumna! Quote
sylwiaskalska Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 No ja czekam z nieciepliwościa na tą stronkę :) Nie wiem czy to czytałaś - ciekawa dyskusja http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=28235 Quote
mch Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 [quote name='LAZY']Poczytam sobie o tym tropieniu. dobra książka o tropieniu to b. górnego ,,nowczesne tropienie .." , na owczarku jak wpiszesz w wyszukiwarke ślad lub tropienie tez powinno ci pokazac spis tematów , kilku forumowiczów fajnie opisywalo swoje początki w sladach , jest ilustracja powyzszych ,schematy terenu itd. http://www.owczarek.pl/forum/search.asp?KW=tropienie&SM=1&SI=TC&FM=0&OB=1 http://www.owczarek.pl/forum/search.asp?KW=tropienie+&SM=1&SI=PT&FM=25&OB=1 Quote
Recommended Posts