00000 Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 sylwiaskalska napisał(a):No to zobacz tutaj w Telekarmie :) HILL'S CANINE PUPPY LARGE BREED Dla szczeniąt dużych ras. Od odsadzenia do 1,5 roku. 199.00zł Ja jeżeli chodzi o zwykłe karmy to tylko tam kupuje 199 zł za 15 kg to jest 13,26 zł za kilogram w Telekarmie 225 zł za 18 kg to jest 12,5 zł za kilogram w Grande Cane :p LAZY napisał(a):Ani słowa w skladzie Hillsa nie znalazłam o chondroitynie....ja narazie daję Royala dla owczarków, ale musze dokladnie porównac skład. Tu masz skład Hillsa: http://www.hillspet.com/media/WEURG/product/prodKeyPDF/en/SP_K9_D_pup_NA_o_LBD_n_chkn_WEURG_prodKey_en.pdf Quote
sylwiaskalska Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 Alicjarydzewska napisał(a)::crazyeye:o rany jak Ida już duża Duzia duzia ale sama wiesz boksie do wysokich sie nie zaliczają :lol: ale jest prawie równa z Tekim chyba nawet go na dniach przerośnie :) Quote
cuciola Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 ja tez ostatnio ogladalam sie za Hillsem..nawet kubeczek podkradlam :cool3: u mnie 15 kg zamiast 64 euro to ostatnio bylo w promocji po 44 euro..tez super! Pagajowa a kiedy ty bedziesz Gilpe zmieniac? mniej wiecej po jakim czasie po odebraniu pieska od hodowcy? co z dodatkami na stawy od kiedy? mi duzo ludzi radzilo profilaktyczna dawke stosowac od razu sliczna Idunia...pieknie rosnie! Quote
sylwiaskalska Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 Paulina u siebie zmieniłam troszku temat wklejam teraz o rehabilitacji psów bo u nas w Polsce jestesmy krajem uwstecznionym :( Jutro pisze do USA co oni sądzą o rehablitacji psów z dysplazją i jak postepować - mam nadzieje że odpiszą http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=26544&page=10 Quote
LAZY Posted July 6, 2006 Author Posted July 6, 2006 Wysłałam Janickiemu RTG i dostałam odpowiedz: Szanowna Pani Paulino!, niestety, zdjęcie ostatnio wykonane, podobnie jak załączone z 1.06.06, w dalszym ciągu poza standardem. Czy to jakiś kłopot techniczny? Muszę zatem powtórzyć opinię opierając się na tym co widać. Miednica wydaje sie być niesymetryczna, lewa panewka przesunięta ku tyłowi w stosunku do prawej (nie wiadomo jak położone sa obie, bo nie ma caałej miednicy!). Hypoplazja rąbka grzbietowego lewej panewki, lekkie spłaszczenie głów kości udowychw cześci przyśrodkowo-dolnej i krawędź lewego kolca kulszowego wpuklona dośrodkowo (miednica lewostronnie klepsydrowata na wysokości spojenia łonowego). Zatem cechy dysplastyczności fenotypu. Nie są duże, więc może nie będzie przykrych następstw. Co do techniki zdjęć rtg; nie można tak wykonać zdjęcia rentgenowskiego u psa z normalną (zdrową , nie dysplastyczną) miednicą aby pojawiły sie objawy rentgenowskie dysplazji stawów biodrowych!!!! Zapytałam czy stwierdzenie dysplastycznosc fenotypu oznacza, ze to moze miec rodzenstwo...i czekam na odpowiedz. Quote
sylwiaskalska Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Szczerze powiem że u nas powinni mieć dwa stoły jeden dla małych psów drugi dla duzych psów do RTG i zdecydowanie większe pomieszczenia dl psów oczekujących. Poszukałam sobie w necie zdjęcia :) Mysle że to sie przyda :) Normal Hip Joint Severe Hip Dysplasia and Degenerative Joint Disease Poor positioning for an accurate diagnosis Not bad but not good either Całosc wziełam z tej stronki na samym dole sa te zdjęcia :) http://www.thepetcenter.com/xra/hd.html oraz inne stronki http://www.vetinfo.com/ddyspla.html http://www.cah.com/dr_library/hipdysp.html I jeszcze :) Dobre biodro i Złe biodro Quote
cuciola Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 nie zamartwiajcie sie tak na przyszlosc dziewczyny..widujecie sie na spacerach i pewnie ciagle sie nawzajem straszycie dysplazja bedzie dobrze! Quote
nathaniel Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 LAZY napisał(a):Wysłałam Janickiemu RTG i dostałam odpowiedz: Szanowna Pani Paulino!, niestety, zdjęcie ostatnio wykonane, podobnie jak załączone z 1.06.06, w dalszym ciągu poza standardem. Czy to jakiś kłopot techniczny? Muszę zatem powtórzyć opinię opierając się na tym co widać. Miednica wydaje sie być niesymetryczna, lewa panewka przesunięta ku tyłowi w stosunku do prawej (nie wiadomo jak położone sa obie, bo nie ma caałej miednicy!). Hypoplazja rąbka grzbietowego lewej panewki, lekkie spłaszczenie głów kości udowychw cześci przyśrodkowo-dolnej i krawędź lewego kolca kulszowego wpuklona dośrodkowo (miednica lewostronnie klepsydrowata na wysokości spojenia łonowego). Zatem cechy dysplastyczności fenotypu. Nie są duże, więc może nie będzie przykrych następstw. Co do techniki zdjęć rtg; nie można tak wykonać zdjęcia rentgenowskiego u psa z normalną (zdrową , nie dysplastyczną) miednicą aby pojawiły sie objawy rentgenowskie dysplazji stawów biodrowych!!!! Zapytałam czy stwierdzenie dysplastycznosc fenotypu oznacza, ze to moze miec rodzenstwo...i czekam na odpowiedz. Czyli z tego co zrozumiałam nie można dokońca określić czy Ida jest dysplastyczna czy nie, bo zdjęcie zostało źle wykonane? W każdym bądź razie i tak bede młodej kibicowować i Lalusiowi ;) Quote
sylwiaskalska Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 cuciola napisał(a):nie zamartwiajcie sie tak na przyszlosc dziewczyny..widujecie sie na spacerach i pewnie ciagle sie nawzajem straszycie dysplazja bedzie dobrze! Spokojnie nikt się nie straszy :) tym bardziej że mój przypadek i Idy to dwie rózne rzeczy Quote
LAZY Posted July 6, 2006 Author Posted July 6, 2006 Rozmawiałam z moja hodowczynia i strasznie sie zdenerwowała, ze męcze psa tylkoma RTG, pewno ma racje. Oczywisce pociesza ze tyle psów juz miała, ze wszystko z nimi ok itd. Obiecałam, ze dam suni spokój. Jak cos mnie bedzie niepokoic (powaznie!) to wtedy psa pakuje i jade do Warszawy, jak nie to poczekam az bedzie miala te 18 miesiecy i moze zrobie RTG, zbey sie wszystko raz na zawsze wyjasniło. O tych dobrych i zlych pozycjach tez sie naczytałam, chociaz Janicki twierdzi, ze nie mozna psa zle ulozyc,ale zagraniczni pisza ze mozna, zreszta nasi takze, wiec...powaznie rozwazam zmiane weta...mam nawet pomysł na jednego, ale to musze przemyslec, bo tak naprawde to nigdy nie wiadomo, który dobry a ktory nie. Teraz musimy uzupełnic wapno, bo mamy niedobory a fosforu mamy za duzo. pewno te zeby rozwalily nam równowage fosforowo-wapienna. Quote
sylwiaskalska Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Pualinko przyda nam się :) http://leksykot.republika.pl/kotowicze/vet/vet_szczecin.shtml Acha może uderzysz jak oczywiście zdecydujesz że jest taka potrzeba tutaj bardzo sobie go chwalą ale nie wiem czy robi RTG pisałam o nim wcześniej. Lecznica dla zwierząt. Dobryłko Waldemar, lek. wet., Lemański Janusz, lek. wet., Kozak Marek, lek. wet. 0 91 487 05 91 70-482 Szczecin, al. Wojska Polskiego 92 pow.m. Szczecin, woj.zachodniopomorskie - godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 8-21 sobota: 9-21 niedziela: 9-21 Quote
LAZY Posted July 6, 2006 Author Posted July 6, 2006 Niestety tak naprawde trudnot rafic bezbłędnie, a niestety (to przykre, ale prawdziwe) w Szczecinie nie ma wielkich slaw weterynarii. Trochę o Kaźmierczakowej słyszałam (Chmielewskiego). Może do niej spróbuje kóregoś razu podejść? Na Chopina złości mnie ten burdel i pędzenie, czasem mam wrazenie, ze ledzą jak na taśmociągu. Ja dzisiaj od rana czekam az Gugala powie mi co z tym wapniem i fosforem, ilez mozna! A te Idy uszy jak nie stana same to trzeba im pomoc...Kaźmierczak niby jest od ON to moze bedzie wiedziała jak to zrobic:) Quote
sylwiaskalska Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Zgadzam się z tobą Paulino. Mogli by wreszcie powiekszyc swój gabinet :mad: :mad: :mad: :roll: A nie jesteś umówiona na 09:00 przyjmują ciebie o 09:40 acha masz namiary Gabinet weterynaryjny KAŹMIERCZAK JANINA I ROMAN ul. Chmielewskiego 17 a, 70-028 Szczecin, tel. (0-91) 487-26-58 Quote
Alicja Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Paulinko , ja myślę ,że ,,babcia '' Idy ma rację daj dziewczynie trochę luzu;) .Dbasz o nią jak mało kto , więc może być tylko dobrze .:loveu: A co do fachowości wykonywania zdjęć , może jak będziesz robić kontrolne za rok , zabierz małą jednak do Warszawki do speca od rentgena , dysplazji , wtedy może porozmawiacie rzeczowo , bez kombinacji ze str.weta .Wiadomoże nie można być fachurą od wszystkiego ale właśnie nie lubię jak weci dają sobie prawo do wypowiadania się o rzeczach w których się nie specjalizują .Ja leczac Ozzula w Prowecia w Siemianowicach byłam bardzo mile zaskoczona przez szefa kliniki , otóż wyszedł do nas spytać co dolegoa , kiedy powiedziałam mu że sprawy skórne to odrzekł ,że od tego specjalistką jest p.Ania , więc można podzielić sobie pacjentów wg schorzeń i własnych umiejętnosci .:p Quote
Alicja Posted July 10, 2006 Posted July 10, 2006 :evil_lol::evil_lol::evil_lol:jaka słodka sierotka :loveu: Quote
LAZY Posted July 11, 2006 Author Posted July 11, 2006 Jak ona jest mokra to wygląda jak szczur:P Wczoraj tez byłyśmy plywac, ponad godzinę pluskala się w wodzie i wcale nie chciała wychodzic, a dostaje nieżly wycisk bo praktycznie non stop pływała za patyczkami. Tak ciągnie do wody, że nie mam sily jej utrzymac!:mad: Ale kocham ja najmocniej na świecie, wczoraj wieczorem miala ochote na moja kanake z tunczykiem (kiedy ona nie jest głodna:roll: ) a jak jej nie chcialam dac to zaczela na mnie szczekac! To się nazywa charakterek:) Zdjec przez jakis czas brak, bo siostra aparat mi podkosiła na obóz. Pozdrawiamy Quote
Alicja Posted July 11, 2006 Posted July 11, 2006 sylwiaskalska napisał(a):Zapomniałam o filmiku :loveu: potworek z Loch Ness ;)wychodzi z takim chlupotem Quote
barbara.h Posted July 11, 2006 Posted July 11, 2006 sylwiaskalska napisał(a):Zapomniałam o filmiku a ja nie umiem wstawić takiego filmiku :shake: a mam taki jak Inez, targa Atosem jak!! (za przeproszeniem) szmatą :crazyeye: :roll: filmik ma 19,9 MB:-o Quote
barbara.h Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 wszystkiego naj,naj,naaaaaaaaaaaaajlepszego dla naszej kochanej siostruni z okazji pół roczku :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: Paulinka poproś Sylwię niech zrobi fotki Iduni !! kurcze mi też w sobotę zabiorą aparat :mad: :mad: :mad: Quote
sylwiaskalska Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 barbara.h napisał(a):wszystkiego naj,naj,naaaaaaaaaaaaajlepszego dla naszej kochanej siostruni z okazji pół roczku :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: Paulinka poproś Sylwię niech zrobi fotki Iduni !! kurcze mi też w sobotę zabiorą aparat :mad: :mad: :mad: Ja spotkam się z Paulinką to napewno zrobie zdjęcia Idusi :) Quote
Alicja Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 barbara.h napisał(a):wszystkiego naj,naj,naaaaaaaaaaaaajlepszego dla naszej kochanej siostruni z okazji pół roczku :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: Paulinka poproś Sylwię niech zrobi fotki Iduni !! kurcze mi też w sobotę zabiorą aparat :mad: :mad: :mad::crazyeye::crazyeye::crazyeye:ooo to dziewczynki już takie wiekowe :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: najlepsiejszego :multi::multi::multi: Quote
Recommended Posts