Jump to content
Dogomania

LAZY(') i IDA(') z piekła rodem :-)

Recommended Posts

Posted

No właśnie Paulinka z kim ty chodzisz na te szkolenie napewno z Idusią :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ?
acha ja będe w sobotę (miałam być w tą ale zaspałam :oops: ) na twoim szkoleniu a raczej troszke przed twoim szkoleniem - ale w sprawie agility - bo jak Laluś na razie nie może, spróbuje z Tekim :)

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dobrze, że ta twoja Perełka tak polubiła Idunie,bo jak coś mu zbroi to zawsze jej płazem puści :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: wiem coś o tym :roll: :cool3:

ciekawa jestem jak było nad jeziorkiem? moja Inez właśnie odsypia, dwa dni szaleństw poza domem, ale była frajda!! :multi:

Posted

Zaraz wychodzimy...Ida od wczoraj chodzi głodna i zła (cos jak Bolutek od waszki),a ja z tych nerwów mam czeste randki z WC;/

Boję się jak cholera, chciałabym żeby RTG wyszło lepiej, żeby wet powiedział, ze jest dobrze, ze nie trzeba operowac i w ogóle. Boje sie ze jednak nie bedzie dobrze. Od wczoraj widze 100 objawów dysplazji u Idy...nie wazne ze wczesniej ich nie bylo. Dobrze,ze jedzie ze mna moja mama,to chociaz jeden trzezwy umysł się przyda.

Trzymajcie kciuki. Napisze jak wrócimy.

Posted

LAZY napisał(a):
Zaraz wychodzimy...Ida od wczoraj chodzi głodna i zła (cos jak Bolutek od waszki),a ja z tych nerwów mam czeste randki z WC;/

Boję się jak cholera, chciałabym żeby RTG wyszło lepiej, żeby wet powiedział, ze jest dobrze, ze nie trzeba operowac i w ogóle. Boje sie ze jednak nie bedzie dobrze. Od wczoraj widze 100 objawów dysplazji u Idy...nie wazne ze wczesniej ich nie bylo. Dobrze,ze jedzie ze mna moja mama,to chociaz jeden trzezwy umysł się przyda.

Trzymajcie kciuki. Napisze jak wrócimy.

TRZYMAM I TO MOCNOOOOOOOOOOOOOO :) BEDZIE WSZYSTKO GIT :)

Posted

Jestesmy po...

Chyba nie mam siły niczego komentowac.Nie tak miało byc i tyle, nie po to chciałam przyjaciela zeby sie teraz o niego zamartwiac.
Oczywiscie klinicznie są bardzo luzne torebki stawowe. Same zdjęcia w sumie sie nie róznia, jedynie na takim dynamicznym (co sie podobno rzadko robi) jest lipa;/ Ja sama ta lipe widze. Według mojego weta to dysplazja, ale jaka nie powie, bo on nie radiolog. W przyszlosci moga ale nie muszą robic sie zwyrodnienia, to zalezy jak mocno nam sie ten proces posunie. Nadal preparaty na stawy, ograniczamy ruch i pływamy. Na zespolenie za późno, pectinectomia raczej nie ma sensu, bo mięsnie sa luzne, wiec nie przyciagaja dodatkowo łap do siebie. TPO...skoro nie ma zadnych objawów to chyba przesada, on u swego by nie robił. Lipa...totalna lipa. Jestem zmeczona, zrezygnowana i załamana. Lazy odeszła, minał tydzien przyjachała do nas Ida. Po tygodniu wizyta u weta i skierowanie na RTG, od tamtej pory ciagle sie martwie, a miałam sobie psychicznie odpoczac od kłopotów,które cholernie zle znosze. I dzisiaj zamiast poczuc sie lepiej czuje sie gorzej. Juz nawet rozwazam wyjazd z mała do innego miasta,ale boje sie ze zrobi mi sie jeszcze wiekszy metlik w głowie. Są chwile ze mysle, ze to sie jakos ładnie samo ustabilizuje, ze bedzie dobrze, ale zaraz popadam w paranoje, juz widze psa powłuczacego nogami, któremu nie moge pomóc. I ci weci, kazdy ze swoja teoria! Trzeba mi było chodzic do innego weta, który w zyciu stawów psu nie bada, nie byłoby RTG nie byłoby zmartwien.
Wyżaliłam sie...
Przepraszam, ale nie mam siły.

Posted

LAZY napisał(a):
Trzeba mi było chodzic do innego weta, który w zyciu stawów psu nie bada, nie byłoby RTG nie byłoby zmartwien.
Wyżaliłam sie...
Przepraszam, ale nie mam siły.

No tu głupote strzeliłaś :mad: - a później by sobie pluła w twarz że nic nie zrobiłaś. Tak nie wolno mówić. Od takich wetów to wara :mad: i od takich myśli !!!!

Wiem Paulinka że się zamartwiasz i każdemu łatwo mówić nie przejmuj się i inne takie, wiem że czasami to nawet denerwujące- ale ja powiem tak:
Nie wolno się zamartwiać do przesady (mówie o przypadku IDY) trzeba się wziąść w garść i patrzeć optymistycznie na Idę - trzeba się do tego zmusić.

Owszem nie można tej sprawy sobie olać ale co ci da zamartawianie na maxa - generalnie tylko pogłębi twoją "obawę".

Wcale nie jest powiedziane że ona będzie miała problemy. Masz tutaj szczęście że będziesz przygotowana na to czyli jak wystapią objawy i będziesz wiedziała co robić.

WAŻNE: Paulinko nie porównuj przypadek Lazy i Idy ja coś czuje że cały czas myślisz że stracisz Idę tak jak Lazy. Lazy była bardzo chora. Walczyłaś jak Tygrys ale Ida to wogóle inna historia.

Ciesz się że masz tak wspaniałego psa. To przeciez twoje marzenie które się spełniło :) Niech Ida też wie że jesteś zadowolona że ją masz. Psy tu wyczuwają - sama wiesz to bardzo dobrze.
Więc przestań ryczeć :) wysmarkaj ten nosek, popraw makijaż :) i głowa do góry :) :) Ja cię będe wspierać niezaleznie od dnia i godziny. Takich jak Ciebie to szukać ze świeczką. Inni olewają psy i mają to w d.....

Jeżeli to Ciebie uspokoji to pojedź do innego miasta ale czy to ma sens ? Jeszcze bardziej się zdołujesz.

NAJWAŻNIEJSZE- Cieszyć się każdym dniem :)

(No i się wymądrzyłam) :oops: :oops:

Ja jak pisałam jadę na Głębokie może się przyłaczycie :) miło spedzisz czas a Ida sobie popływa :) my tak jedziemy najpóźniej o 17:30 :) wypróbujemy kapoczek :)

Posted

Ida dzisiaj nie dostała dodatkowego wybudzacza wiec po powrocie do domu spi:)Dzisiaj jej podaruje spacer, chyba ze całkiem wieczorem.
Rozmowa z moją mama kazała mi przystopowac, sa rózne opienie co do luznych stawów i wyników zdjec. Dopóki nie ma objawów, nic nie boli to chyba sobie odpuszcze. Zabiegu robic nie bede,TPO nie w naszym przypadku. Zyjemy normalnie, chociaz ciut wolniej:) Moze cudownie sie poprawi:P
Miłego pływania.

Posted

No słuchaj ty swojej mamy bo wie co mówi :) a jak nie to osobiście powiem aby dała ci klapsa :evil_lol: Wymiziaj mi tam Idę bo chłopaki się stęsknili za nią.

No jutro wstawie zdjęcia Lalka bo na razie wstawiłam w kapoczku ale na sucho ;).

Posted

Oj Paulinko , ty dziękuj opatrznosci za tak wspaniałą i mądrą mamę ;).
Moze nie jest dobrze ale nie jest az tak źle aby widzieć swiat w czarnych barwach .Spójrz na wszystko przez inne okulary;).Wiesz ,,my po przejsciach'' gorzej przyjmujemy wszelkie niedogodności losu u naszych ,,dzieci''a widze po sobie że trzeba przystopować z tym zamartwianiem się bo psiak to czuje ....:razz:
Trzymam kciuki za super efekty ;)hydroterapii .Będzie dobrze:p

Posted

Paulina nie zamartwiaj się :calus: będzie dobrze - dbasz o Idę, dalesz jej wszysatko co najlepsze, więc nie będzie się pogarszało - pływajcie z Lalusiem Sylwii i będą się mięśnie wzmacniać i Idusia Słodziusia będzie brykać do późnej starości :loveu:

Posted

Paulinko Ty się nie załamuj SŁYSZYSZ!!!! Sama wiesz, że co nas nie zabije to wzmocni. Odezwij sie do mnie na gg jak będziesz miałą chwilkę.
Idus a ty tam się maleńka trzymaj.

Posted

Ida się trzyma i wbrew zaleceniom zero skakania lata jak szalona:mad: Głodomor z niej straszny, łazi i jeczy zeby dac jej jesc!
Apropo łap, to teorie sa rózne. Jedni uwazaja, ze przez luzy w stawach zdjęcia RTG wychodzą różne (jak sie ułozy psa to albo ma dysplazje, albo nie ma), inni ze sa standardy RTG w kazdym wieku (ciekawe na jakiej podstawie opracowane?), wiec sama nie wiem.
Będziemy sie stosowac do zalecen, nie bedziemy zbytnio szalec, pływac bedziemy i jesc odzywki na stawy. Mam nadzieje, ze nie okulejemy nigdy i nawet jesli mamy jakas dysplazje to nie bedzie ona dla Idy uciazliwa. Teraz ucze sie nie martwic na zapas i pozytywnie myslec. Mam nadzieje, ze to mi sie uda. Wysle jeszcze czorajsze RTG do Janickiego i mam nadzieje, ze znowu doda mi otuchy, jakos moj wet w 100% mnie nie przekonuje, a tutaj niestety nie ma niepodwazalnego autoryteru w dziedzinie ortopedii.
Pozdrawiamy z upalnego Szczecina i dziękujemy, że jestescie!

Posted

No i po co się martwić?:angryy:
Ida rośnie, niedługo wejdzie w fazę najintensywniejszego wzrostu, kiedy stawy będą dostawać w dupę i się okaże, czy zrobią się dysplastyczne, czy nie.
Ale Paulina - ty WIESZ o tym, więc będziecie robiły wszystko, co w waszej mocy, żeby te stawy uchronić przed dysplazją.
Tak więc nawet jeśli Idzie te stawy się sknocą (tfu tfu tfu) to NIE BĘDZIE W TYM ANI GRAMA TWOJEJ WINY!!!!
A widząc, jaki wysiłek wkładasz w zdrowie Idy śmiem twierdzić, że te stawy będą całkowicie normalne.
Pamiętaj, że stawy HD B są uważane jako prawie normalne i są przeznaczane do hodowli!

Ps.
Duże znaczenie teraz będzie miało to, czym karmisz Idę.
Między 6 a 12 (a najlepiej do 14) miesiąca życia podawać jej najlepszą z możliwych karm. Osobiście stawiałabym na Hills Puppy Large Breed. Jest droga (chyba najdroższa), ale ostatnio siedzę w karmach, bo szukam żarcia dla swojego młodego, i doszłam do wniosku, że tym go będę (przynajmniej przez pierwszy rok) karmić.

Posted

Pagaj napisał(a):
Ps.
Duże znaczenie teraz będzie miało to, czym karmisz Idę.
Między 6 a 12 (a najlepiej do 14) miesiąca życia podawać jej najlepszą z możliwych karm. Osobiście stawiałabym na Hills Puppy Large Breed. Jest droga (chyba najdroższa), ale ostatnio siedzę w karmach, bo szukam żarcia dla swojego młodego, i doszłam do wniosku, że tym go będę (przynajmniej przez pierwszy rok) karmić.

Mój mały tez wcina Hillsa ta specjalną na stawy J/D. W internecie mozna poszukać i kupic taniej niż u Weta ja kupuje tutaj może komuś się przyda :)
http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_27_58&products_id=2555

Tania nie jest fakt. Ale te nie weterynaryjne są tańsze.

Posted

Na allegro też jest taka firma Grande_Cane - mają swój sklep w internecie (kupowałam tam dla Pagaja karmę - zero zastrzeżeń, zawsze miałam rabat i jakieś gratisy), ale na allegro dają często karmy z gratisowymi kilogramami, bez kosztów przesyłki, po cenie normalnego opakowania. Trzeba śledzić aukcje.
I tak, np. w krakvecie, o którym pisze Sylwia Puppy Large Breed 15 kg kosztuje 247 zł, a na allegro facet z firmy Grande_Cane sprzedaje 18 kg za 225 zł.

Posted

Ani słowa w skladzie Hillsa nie znalazłam o chondroitynie....ja narazie daję Royala dla owczarków, ale musze dokladnie porównac skład.