Jump to content
Dogomania

LAZY(') i IDA(') z piekła rodem :-)

Recommended Posts

Posted

Ano złamały :placz: Sabina dostała rozpędzonymi dogami w pysk i z górnego prawego kła została nędzna resztka :placz: Boli to bidulkę, ledwo pije, poza tym może się paprać, więc trzeba zrobić wypełnienie... :shake:

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Asher, moi znajomi ostatnio wypelniali psu zlamanego zeba i zaplacili 650 zl
mam nadzieje ze masz troche tanszego weta ;)

cod o ulozenia, to chyba nie chodzi o to jak zdjecie zrobione tylko co widac?
przeciez kazdy pies jest inny, kazda sytuacja inna i moze trzeba bylo co innego sprawdzic

Posted

O matko :crazyeye: W naszej lecznicy wypełnienie, na które z braku kasy się nie zdecydowałam kosztowałoby w przypadku Sabiny 450 zł. Ale to pewnie zalezy od tego, jak dużo trzeba wypełniac, Sabinie naprawde niewiele kła zostało :shake: :placz: Do wyboru mam jeszcze całkowite usunięcie tego kła, które lekarz odradził, bo kły są psu bardzo potrzebne, nawet w postaci szczątkowej, więc to ostatecznośc, jesli już nic innego nie da się zrobić. My zrobimy częsciowe usunięcie miazgi i wypełnienie tego. Niestety może się nie udać, a nawet, jak się uda, to po paru latach trzeba będzie zabieg powtarzac, ale zważając na wiek Sabiny koniezności powtórzenia zabiegu najprawdopodobniej nie dożyje (jak to optymistycznie brzmi, prawda? :roll: ). Ten zabieg będzie kosztował 200 zł, no i będzie tylko na głupim jasiu, a nie w pełnej narkozie, której naprawdę wolałabym uniknąć.... Już trzy razy w przeciągu roku moja biedna sucz miała pełną narkozę, a ma bradykardię :shake:

Posted

No to sprawa sie wyjasnila ;-) Dla mnie narkoza to narkoza a glupi Jas to glupi Jas. A bez jednego lub drugiego to ciezko to zrobic.

PIKA napisala

mnie cos tu w ogole nie pasuje, czemu ten pies ma łapy "do góry" jakby na brzuchu polożone, a nie wyciagniete do tyłu?

To tak dziwnie wyglada,ale pies lezal na brzuchu a nozki mial wyciagniete do przodu ,wzdluz ciala a nie do tylu. To taka sepecyficzna sesja zdjeciowa byla :razz:

PIKA napisala
Sorki acroba, ale osobiście wlasnymi rekami przytrzymywalam malego psa przy RTG stawów i lezal na brzuchu z lapami wyciagnietymi do tylu co bylo widac na zdjęciu, (ulozenie kości łap jak na zdjęciach od Sylwi) jak wiesz o co mi chodzi

Nigdy takiej pozycji nie widziałam żeby ktos robil,dlatego mnie to zdziwilo. OK 7 lat temu kolega mi opowiadal ze w takiej pozycji przeswietlanego mial psa na dysplazje, jakis czas po rozmowie z nim bylam ze swoim psem na przeswietleniu u Siembiedy i sie zdziwilam ze uklada psa na plecach i w rynience.
A zdjecia wykonane w tej pozycji jak dla mnie wygladaja tak samo jak te wspomniane przez Ciebie. Jak Ty rozrozniasz czy pies lezy na plecach czy na brzuchu? Bo ja chyba slepa jestem.....:lol:

Posted

asher ja dalej nie bardzo rozumiem, jak moglo dojśc do takiego wypadku? :crazyeye:
Sabina nie miala kaganca, czy moze ten kaganiec się przyczynil do wypadku :shake:
Biedulka :shake:

[quote name='acroba']A zdjecia wykonane w tej pozycji jak dla mnie wygladaja tak samo jak te wspomniane przez Ciebie. Jak Ty rozrozniasz czy pies lezy na plecach czy na brzuchu? Bo ja chyba slepa jestem.....:lol:
ja kiepska z tlumaczenia jestem, :lol: tak se wydedukowalam, porownując zdjęcia ze zdjęciem w rynience i zwracając uwagę na mase mięśniową ud w kontrascie z kośćcem. Dla mnie to wygląda tak jakby kości byly "bliżej kliszy", ktora jest z reguly wsuwana "pod stół", jeżeli pies by mial robione zdjęcie "od tylu" (na plecach) cień masy mięśniowej były pewnie inny, albo by go nie bylo wcale bo zakryla by go rynienka ;)

Posted

Po pierwsze: Asher bardzo współczuję w kwesti Sabiny, ta to ma pecha ostatnio:(

Co do ułożenia psa to doczytałam na wet servisie ze psa układa sie na pleckach w rynience.

Ja jestem dobrej mysli. Wydrukuje sobie wskazówki co do tego jak powinno wygladac dobrze zrobione zdjęcie i bede przygotowana na nastepny czwartek.

A czy ktos z Was wie cos na temat próby ORTOLANIEGO, BARLOWA i BARDENSA?

Posted

Lazy, leć na weterynarię, do topiku o dysplazji. Sporo mądrych ludzi tam pisało, na pewno wyjaśnią co i jak.

PIKA, no normalnie doszło, Sabina stała, dogi leciały, jak głupie, Sabina wyciągnęła pysk w ich kierunku i... dostała w kant mordy dogami z rozbiegu :shake: Teraz w resztce kła ma śliczną plombę i bardzo wszystkich proszę, żeby trzymali za tę plombe kciuki ;) Bo jak za trzy miesiące będę musiała bulić kolejne 450 zeta, plus wizyta u kardiologa, to się pochlastam :flaming:
Dobrze przynajmniej, że Bugajski już nie utyka... :roll: Wczoraj ozdrowiał w magiczny sposób w gabinecie u weta :diabloti:

Posted

asher napisał(a):
eraz w resztce kła ma śliczną plombę i bardzo wszystkich proszę, żeby trzymali za tę plombe kciuki ;-)

Asia moze chcesz sprawdzić wytrzymalośc plomby? :razz: to sie z suczami na pizze umówimy :evil_lol:

Posted

Pika napisala:

ja kiepska z tlumaczenia jestem, :lol: tak se wydedukowalam, porownując zdjęcia ze zdjęciem w rynience i zwracając uwagę na mase mięśniową ud w kontrascie z kośćcem. Dla mnie to wygląda tak jakby kości byly "bliżej kliszy", ktora jest z reguly wsuwana "pod stół", jeżeli pies by mial robione zdjęcie "od tylu" (na plecach) cień masy mięśniowej były pewnie inny, albo by go nie bylo wcale bo zakryla by go rynienka ;-)

Nie..no fajnie to wytłumaczyłaś :razz: . Myślałam że na coś jeszcze zwróciłaś uwagę. Jak ja patrzę na fote swojego fafiora zrobione w pozycji na pleckach i w rynience to widzę: kości, pięknie umięśnione udka, w sam raz do schrupania a rynienki za nic tam nie ma...nawet cienia :lol:

LAZY -trzymam kciuki za dobre wyniki i czekam na nowe fotki.

Posted

lAZY mialam troche do czynienia z dysplazja...
w wieku przed 4 miesiacami jesli dysplazja zostanie wykryta to mozliwy jest zabieg na prawde bez inwazji dla psa. Wiec ja sugeruje zdjecie przed 4 miesiacami.( juz na bank prz<ed 6 miesiacami)
tu masz zdjecia jak sie powinno ulozyc psa..a idziesz do Siembiedy? jesli nie to wyslij mu w kopercie zdjecie do oceny bo znam przypadki kiedy inni weci juz chcieli psa kroic a Siembieda sie wypowiedzial ze stawy zdrowe.
Pamietaj zeby 24 godzin przed pies nie ladl i 12 godzin przed nie pil (czasem w skutek glupiego jasia pies moze wzymiotowac)
tu masz fotki:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23397&page=6

powodzenia! ja was zapraszam w topic maluchow..bo malo osob zaglada a sa fotkimalych labkow! teraz maja juz prawie 2 tygodnie :)

powodzenia jeszcze raz! bede trzymac kciuki..w razie pytan pisz.. :P

Posted

Matko! Alez tu wiedza wieje :-o :cool1: Zdjecia RTG, zęby, wypelnienia, rynienki, glupie jasie :-o :lol::lol: hahahhaa

Biedna Sabinka, to musialo byc strraszne!!! :-( Asher, pomiziaj ja po pleckach. I trzymam kciuki za wypelneinie!

Posted

Ja podpisuję się obiema łapkami pod tym co pisze cuciola. A co do próby ORTOLANIEGO, BARLOWA i BARDENSA to moj wet to robi zawsze u mlodych szczeniakow, praktycznie przy kazdej okazji szczepien i wizyt. I nie zawsze lekki luz swiadczy o dysplazji.Wspominalam wczesniej ze juz widzialam mloda suke u ktorej przy okazji robienia tych prob stwierdzono dysplazje i chciano ja kroic. Siembieda sie smiał oj smiał jak zrobił zdjęcie. :evil_lol:

Posted

O matko, jak to pies ma nie pić przez 12 godzin??? :crazyeye: Przed głupim jasiem??? :crazyeye: Moja suka nawet przed pełną narkozą mogła pić do woli :crazyeye:

PIKA, odchudzam się :eviltong:

Posted

acroba fajnie ze sie ze mna zgadzasz..ile teraz ma Idunia? wiecej niz 4 miechy? czym jest karmiona? dajesz jej cos na stawy?

asher to albo cie wet niedoinformowal albo ja zawsze jestem zapobiegawcza,bo mi zawsze mowili ze nie kazdy pies reaguje wymiotami ale lepiej dla pewnosci zeby nie pil ;)

Posted

ach, i mi czasu brakuje,jakie to przysłowie?aaaa wiem "nie miała baba kłopotu kupiła sobie prosię" :evil_lol:

kurcze ale my nigdy nie dorównamy wiedzy i dobrego wychowania naszej siostrzyczce:shake: ale też jestem zadowolona jej poprawą i to sporą:multi: w zachowaniu nie jarmoli tyle,jest też tak samo z moją Inez że,jak nie możemy podejść do jakiegoś piesa szczeka ale robi postępy bo coraz mniej ale za to ciągnie do niego ile wlezie, a ja się cieszę że, to nie zima :diabloti:
Paulinka mizianko dla laluni :loveu:

Posted

[quote name='cuciola']asher to albo cie wet niedoinformowal albo ja zawsze jestem zapobiegawcza,bo mi zawsze mowili ze nie kazdy pies reaguje wymiotami ale lepiej dla pewnosci zeby nie pil ;)Doinformował mnie na pewno i to ni jeden, bo Sabina była krojona w dwóch lecznicach przez dwóch różnych lekarzy ;) Jeśc nie mogła bodajże na 12 godzin przed zabiegiem, a pić mogła bez ograniczeń. Nie wyobrazam sobie trzymania psa o suchym pysku przez 12 godzin :crazyeye: Przecież to barbarzyństwo, na dodatek pies może się odwodnić :crazyeye:

Posted

zawsze mozna nawilzac pyszczek szmatka :) a po co potem pies ma sie meczyc wymiotujac? i na pewno sie nie odwodni..jak sie idzie rano na przeswietlenie to odstawisz wieczorem miske z woda okolo 10 i na rano bedzie ok...przeciez w nocy zaden pies nie pije wiec nie rozumiem skad odwodnienie :P

Posted

Nie tak do końca żaden. Moje w nocy piją ;)
A jak prześwietlenie jest po południu, to co? Cały dzień nie dawać psu wody? :roll:
I nie rozumiem, co ma woda do wymiotów? Nie zalega w żółądku, nie zalega w jelitach... :???:

Posted

mi zawsze wet mowil zeby zostawic tak 2 cm wody na dnie bo niektore psy maja zwyczaj pic bardzo duzo

wymioty z wody tez moga nastyapic..nie z jelit tylko z zoladka a czy woda jest w jelitach czy nie..to nie ma znaczenia..mozna wymiotowac nawet z wody

Posted

Kaja tez nie mogla pic przed podaniem glupiego jasia, bylo to dawno wiec nie pamietam ile godzin przed czyszczeniem zebow nie mogla pic. Tylko co z tego ze nie pila jak i tak zwymiotowala ;) juz nie pamietam czym...

Posted

Mam nadzieje, ze mój wet umie zrobic te proby, bo ja jak czytałam jak sie je robi to niestety nie mam pojecia o co w tym chodzi:P

Ida podczas badania bedzie miała 4,5 miesiaca, je RC i dostaje caniviton na stawy.

Basiu Idenka robi psotepy, ale łobuziak z niej charakterny strasznie. Uparty osioł jak nie wiem co, ale jakos opanujemy tego szkraba:) Ciesze sie, ze u Was tez wszystko dobrze. Nam dzisiaj uszko staneło (co rpawda po porannym spacerku postanowiło na chwile klapnac, ale robi postepy:P).

Pozdrawiamy

Co do glupiego jasia to Ida ma tylko nie jest, pic moze:)