Jump to content
Dogomania

LAZY(') i IDA(') z piekła rodem :-)

Recommended Posts

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wczoraj byłam u Paulinki :) więc wszystko mi pokazała - bąbelek jest piękny :) :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi:

Ale wymiziam te maleństwo :cool3: :cool3: :multi: :multi:

Posted

sylwiaskalska napisał(a):
Wczoraj byłam u Paulinki :) więc wszystko mi pokazała - bąbelek jest piękny :) :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi:

Ale wymiziam te maleństwo :cool3: :cool3: :multi: :multi:

Jak to wymiziałaś??!! To ona już jest w swoim domku ??!!:crazyeye: :loveu:

Posted

sylwiaskalska napisał(a):
Pysia napisałam że wymiziam a nie wymiziałam :cool3: :cool3:
Czyli wymiziam w ten weekend :)

:lol: :lol: Mnie już z wrazenia literki się poprzestawiały ;)
I przestań się chwalić!!:eviltong:

Posted

Lazy to jest ta umowa o której pisałam

Umowa kupna-sprzedaży psa, w wersji proponowanej przez Związek Kynologiczny w Polsce

Miejscowość, dn.

[SIZE=+1]UMOWA KUPNA-SPRZEDAŻY PSA
Zawarta w dniu dzisiejszym w ............................... pomiędzy. p. ........................................................................... , legitymującym się dowodem osobistym numer ..........................................., zam. ............................................................................................................ ............................................... zwanym dalej HODOWCĄ/SPRZEDAJĄCYM *
a p............................................................................. legitymującym się dowodem osobistym numer ............................, zam......................................................................................... zwanym dalej — NABYWCĄ
została zawarta umowa następującej treści:

Przedmiotem transakcji jest pies / suka * rasy................................................................................................... ur........................................ nr tatuażu............................... o imieniu.............................................................. ...................................................................................... zwany w dalszej części umowy psem.
  1. Hodowca/Sprzedający * oświadcza, że będący przedmiotem niniejszej umowy pies jest po kontroli miotu (protokół do wglądu), odrobaczeniu i szczepieniach (w/g Książeczki Zdrowia Psa) wyposażony w metrykę lub rodowód i książeczkę zdrowia, jest zdrowy, w dobrej kondycji, stanowi jego wtasność lub pochodzi z jego hodowli* .................................................... i jest wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich, że nie toczy się żadne postępowanie, którego przedmiotem jest ten pies i że nie jest również przedmiotem zabezpieczenia.
  2. Strony ustaliły wartość psa na................... zł., słownie.............................................................................., płatne (podać kiedy ew. raty)..............................................................................................................................
  3. Hodowca/Sprzedający * w dniu odbioru, przenosi na rzecz Nabywcy własność psa określonego powyżej za kwotę określoną w punkcie 2 lub dopiero po zapłaceniu całej kwoty w terminie............................................................
  4. Hodowca/Sprzedający * wydaje zdrowego psa spełniającego warunki opisane w punkcie l i kwituje odbiór całej należności (lub pierwszej raty)* jednocześnie informując, że wady w uzębieniu lub inne niewidoczne w momencie wydania psa, a także brak uzyskania oceny doskonałej na wystawie nie stanowią podstawy do zwrotu psa lub innych roszczeń z tego tytułu.
  5. Nabywca oświadczenie Hodowcy/Sprzedającego * przyjmuje i potwierdza, że psa odbiera w dobrym stanie zdrowia i kondycji zobowiązuje się do zarejestrowania psa we właściwym oddziale ZKwP * , odpowiedniego żywienia psa, utrzymywania, pielęgnacji i opieki weterynaryjnej w przyszłości, a także w przypadku chęci zbycia lub oddania psa do poinformowania o tym Hodowcy/Sprzedającego * , który ma prawo pierwokupu.
  6. Strony ustaliły, że wszelkie koszty transakcji, wynikające z realizacji ustaleń niniejszej umowy ponosi Nabywca.
  7. W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową zastosowanie mają przepisy Kodeksu Cywilnego i Regulaminy Związku Kynologicznego w Polsce.
  8. Ustalenia dodatkowe.......................................................................................................................................
  9. Niniejszą umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron.
Podpis Hodowcy / Sprzedającego *

Podpis Nabywcy

* niepotrzebne skreślić.

Tu znajdziesz podobną umowę , w wersji pełniejszej i bardziej zabezpieczającej interesy obu stron.

Posted

LAZY napisał(a):
Ja szukam od jakiegos czasu...co prawda nie wiem na 100% czy dobrze wybrałam, ale tak mi podpowiada instynkt. Mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze.
- Paulinkojakl ja sie ciesze!!!! Zebys mnie teraz widzila, jak mi sie buzka smieje od ucha do ucha!!!!
A czy to nie tylko instynk Ci podpowiadal? A moze to wlasnie starsza siostra Idzi - Lazy??? Ktos kiedys i gdzies napisal - przepraszam, ze nie pamietam autora - ale to pozwala mi normalniec - pewnien koniec jest poczatkiem nowego! I teraz Idka ma swego duszka tam wysoko w niebie i tylko plakac, ze szczescia!!!!!Jezu , jak ja sie ciesze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Ida je u hodowcy włąsne Royala:) Dlatego narazie to kupuje. W telekarma maja najtaniej. Potem pewno na cosik tanszego przejde, ale to sie zobaczy. Juz sie nie moge doczekac...

Dzisiaj rano minał tydzien. Ciagle pamiętam...(')

Posted

LAZY napisał(a):
Ida je u hodowcy włąsne Royala:) Dlatego narazie to kupuje. W telekarma maja najtaniej. Potem pewno na cosik tanszego przejde, ale to sie zobaczy. Juz sie nie moge doczekac...

Dzisiaj rano minał tydzien. Ciagle pamiętam...(')
- i bedzis zpamietac do konca....

Posted

Jaka śliczna klusia :loveu: :loveu: :loveu: fajnie, że tak szybko zdecydowałas się na pieska, to pewnie wam pomoze usmiezyc ból, ale nigdy nie zapomnicie... bąbelek kochany :loveu:

Posted

LAZY, Ida jest przepiękna!!!!!!!!!!!:loveu:
Jej mamusia też, więc zapowiada się śliczności!!!!!!!!
Życzę Wam wszystkiego najlepszego na nowej drodze:oops:
Wklej jeszcze tatusia, koniecznie!
Cudnościowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Ależ się cieszę :) :multi: :) Taki malec wybije Ci wszystkie smutne myśli z głowy - wiem, co mówię ;)
IDA to śliczne imie - krótkie, konkretne i ładne :)

Mam pytanko (mogę?), bo zastanawia mnie to - długi włos, choć urokliwy, w świetle wzorca jest wadą, a więc w ramach ZKwP nie jest możliwe hodowanie ONków z długowłosych (chyba, że urodzą się po krótkowłosych rodzicach, ale wtedy są niewystawowe i nie mogą zrobić uprawnień hodowlanych). Jak to więc jest, że "z Kwiatowego Dworku" to hodowla owczarków długowłosych? Pytam z ciekawości.

Pozdrawiam cieplutko
Marysia i Una (i pseudo-ONka Kora, która odeszła już ponad rok temu)

Posted

asher napisał(a):
Hodowla jest zrzeszona w Związku Owczarka Niemieckiego Długowłosego, ta organizacja oczywiście nie należy do FCI ;)
DONki hodują też w PKPR.

Oooo, dziękuję za informację :) Nawet nie wiedziałam, że jest taki związek :crazyeye:

malawaszka napisał(a):
a czarne onki??? też chyba nie są w FCI nie?

Są. Wzorcowe umaszczenia ONów to czarny podpalany, czarny i wilczasty. I chyba te czarne są najrzadsze, a szkoda.

Pozdrawiam i czekam na dalsze wieści o Idzie :)
Marysia i Una

Posted

malawaszka napisał(a):
a czarne onki??? też chyba nie są w FCI nie? jakbym nie miała alergii to bym miała takiego czarnucha :loveu:

Czarne ON-ki są niesamowite:cool1:

Posted

Czarne onki jak najbardziej są hodowlane :)
Za wzorcem:

Umaszczenie
Czarne z czerwonobrązowym, brązowym, żółtym do jasnoszarego podpalaniem. Czarne lub szare jednobarwne, z szarymi lub ciemniejszymi przesianiami, czarnym czaprakiem i maską. Dopuszczalne, ale niepożądane są nieznaczne, małe białe znamiona na piersi, jak również jasne części wewnętrzne. Płytka nosowa we wszystkich rodzajach umaszczeń musi być czarna. Brak maski, jasny do rażącego kolor oczu oraz jasne do białych znakowań na piersi i częściach wewnętrznych, jasne pazury i czerwoną końcówkę ogona należy oceniać jako braki pigmentacji. Podszerstek wykazuje lekkie szare ubarwienie.
Umaszczenie białe jest niedopuszczalne.

Ale są i białe onki, tylko rasa nazywa się inaczej ;) Ponoć białe szczenięta co jakis czas rodziły się w miotach po normalnie umaszczonych rodzicach. Amerykanie i Kanadyjczycy postanowili wyselekcjonować tę cechę i tak powstał owczarek amerykańsko - kanadyjski. Tą odmianą ON zajmowali się też Szwajcarzy i to oni w końcu doprowadzili do zarejestrowania w FCI białych onków, jako białych owczarków szwajcarskich.

Mam nadzieję, że podobnie stanie się z długowłosymi onkami, tylko nie wiem, czy ktokolwiek stara się, żeby FCI uznało tę rasę :shake:

Posted

asher napisał(a):
Tą odmianą ON zajmowali się też Szwajcarzy i to oni w końcu doprowadzili do zarejestrowania w FCI białych onków, jako białych owczarków szwajcarskich.

jezuuu widziałam w Katowicach takiego i po prostu umarłam - niesamowicie przepiękny!!! aż nie mam słów żeby to wyrazić - był z takim bardzo miłym starszym Panem z dużą brodą - wychodzili na BISy chyba weteranów o ile dobrze pamiętam, ale pies rewelacyjny!!!!! :loveu: