LAZY Posted January 18, 2007 Author Posted January 18, 2007 Wczoraj podczas badania sprawdzilismy jej szczegółowo oczy, uszy i takie tam przy okazji. Ida nie lubi juz lekarzy, ale nie reaguje agresywnie. Pan doktor powiedział, ze jest bardzo zrównoważona...nie bał się trzymać swojej twarzy przy jej pysku podczas wywijania trzeciej powieki:P Badania krwi wszystkie dobre! Jutro o 10 mamy sie stawic w klinice. Przy okazji przepłuczemy kanaliki łzowe (czy jakos tak), bo Idzie oczka łzawią. Okulista sprawdził ich drożnosc, niczego nie znalazł, ale dla pewnosci je przepłukamy. Weźmiemy tez zeskrobine z lewego fafla, bo nam wyłysiał;/ Mam nadzieje, ze to nic powaznego. Załozymy tez przy okazji czipa, no i najwazniejsze wysterylizujemy sie:) Napisze weiczorkiem jak poszło. Trzymajcie kciukasy, zebym nie miała rozwolnienia, bo musze isc do pracy jutro;/ Miałam zaplanowane wolne, ale kolezanka zasżła w ciaze i musi lezec, a tutaj zblizaja sie terminy. DObrze,z e tato ma wolne i dopilnuej mi sucza. CO prawda szef zaproponował przyprowadzenie Idy do pracy, ale chyba nie wiedział co czyni:diabloti: Quote
LAZY Posted January 18, 2007 Author Posted January 18, 2007 barbara.h napisał(a):Paulinka trzymaj się :mad: Trzymam! Ale musze wziąć stoperan, bo sraczka murowana:eviltong: Quote
elapieczus1 Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 na pewno tego nie przemyślał dobrze ,jak tam wszystko ok? Quote
LAZY Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 Nie było sterylki.... Pomimo badań krwi i serca rpzez bardzo dobrego kariologa jednak nie obyło sie bez komplikacji. Chirurg po wprowadzeniu ja w stan przed uśpieniowy, zwiotczeniu, zacząl ja osłuchiwac. I nie podobało się jemu to, ze serce nierówno bije, Ida była cały czas pobudzona, ciagle podnosiłą łeb, maiął bardzo wysokie tętno. Po podaniu kroplówki z czyms tam nieco sie uspokoiła, ale chirurg stwierdził, ze nie chciałby jej dzisiaj ciac. Bał się, ze na stole zaczną sie kłopoty z cisnieniem, tętnem i sercem. Wczesniej przy RTG Ida miała juz taką narkoze i ten sam chirurg ja osłuchiwał i mówił, ze serce jest ok. Kardiolog tez jak ja osłuchiwał stweirdzil, ze wszystkow porzadku. Zrobilismy jej EKG podczas narkozy, dzisiaj wieczorem jedziemy jeszcze raz na kosnultacje i ponowne EKG. Wet twierdzi, ze moze to byc spowodowane ciśnieniem i pogoda! Jej pobudzenie i brak stabilizacji, sam fakt, ze denerwowała sie ta wizyta. Jesli dzisiaj nic w sercu nie znajdziemy (a mam nadzieje,z e tka będzie) to zabieg si eodbedzie, ale wczesniej dostanie leki wyciszajace w domu, tymr azem zgramy tego kardiologa z chirurgiem w jednym momencie (nie zawsze operuje ten sam skład zespołowy) i powienno byc OK. Troche jestem zła, bo juz sie psychicznie nastawiłąm na tą sterylkę. Ale z drugiej strony ciesze sie, ze tak dobrze sie nami zajęto! Jak Lazy sterylizowano to nikt jej tak nawet nie osłuchiwał...moze tutaj nic by sie na stole nei działo, ale lepiej chuchac na zimno. Oby serducho było OK. Teraz za to trzymajcie kciuki! P.S. Druga wersja (moja włąsna) tego,z e nie było zabiegu to to, ze Ida si eo to bardzo postarała! Nigdy nie była taka aktywna po narkozie, ciagle podnosiłą łeb...Moze to jakis znak?:diabloti: Quote
Alicja Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 :razz:o rany Paulina dobrze ze trafiłaś na takich lekarzy .....bo nie wiadomo jak mogłoby się to skończyć ... to zapewne wina tej szalonej pogody :shake: Quote
Jupi Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 o kurczę, trzymam kciuki by wszystko sie wreszcie udało, takie czekanie jest najgorsze, byle szybko było już po i bez żadnych komplikacji, ona na prawdę jest z piekała rodem nawet narkozie się nie da;) :lol: fajnie ze trafiliście na fachowców ja asystowałam przy bardzo wielu sterylkach i rżónie psy na narkozę reaguja te bardziej nerwowe, pobudzone z natury bardzo źle się znieczula, jak Jupisiowi mój szef robił gastroskopie to tez nie było łatwo go położyć, przważnie takie pobudliwe psy dostaja jeszcze relanium i dopiero się uspokajają w każdym razie trzymamy kciuki za Idunie Quote
Patikujek Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Mam nadfzieję że będzie już dobrze i fajnych lekarzy macie że tak odpowiedzialnie sie zachowali wielu nawet nie pyta się jak pies reaguje na narkozę(jesli już była używana) a gdzie tam posłuchać:shake: Quote
LAZY Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 Trzymajcie kciuki za dobre wyniki EKG dzisiaj wieczorem...moze to jej ADHD robi mi psikusy:) Quote
Alicja Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 [quote name='LAZY']Trzymajcie kciuki za dobre wyniki EKG dzisiaj wieczorem...moze to jej ADHD robi mi psikusy:) ;)wiesz że możesz na nasze łapki liczyć:p Quote
Katerinas Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Lazy A może to jakis znak ... nie wiem, może za bardzo przesądna jestem :roll: Quote
LAZY Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 [quote name='Katerinas']Lazy A może to jakis znak ... nie wiem, może za bardzo przesądna jestem :roll: Tez o tym pomyślałam...dzisiaj idę na kontrole do kardiologa, jak powie, ze cos go niepokoi i lepiej sie wstrzymać z zabeigiem to się wstrzymam. P.S> myślałam, ze totakie trzaski:P Quote
elapieczus1 Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 ale się porobiło Paulinko wiesz że możesz na nas liczyć a kciukasy trzymamy cały czas bardzo mocno,głowa do góry będzie dobrze:) Quote
LAZY Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 Jesteśmy...wróciłysmy wczesniej,a le rozmawiałam z Basia. Na dzień dzisiejszy oficjanel i końcowej diagnozy nie ma... EKG w normie, nie ma zaburzeń rytmu serca, nie ma szmerów, ale można zuwazyc cechy wiekszej prawej komory. Jak to mówił mój lekarz to tylko cechy i wcale nie musi tak byc. Było USG. Sprawdzaliśmy rozkurcz i skurcz serca. I tak. Wyszło, ze jedno jest w górnej granicy a drugie w dolnej, potem wylicza sie jakis współczynnik z tego i Ida ma go za duzy. DLatego,z e jedno jest max.a drugie min. Oznacza to, ze serce albo za mocno sie kurczy albo za mocno rozkurcza. Moze to byc za duza komora. Lewa jest a pewno ok, trzeba sprawzic prawa, ale to trzbea zrobic na RTG . Jednak pan doktor powiedział, ze dzisiaj żadnej diagnozy nie postawi, bo Ida jest po lekach (poranne zwiotczenie), jest mocno zestresowana i to moze rzutowac na wyniki. Nie ma zadnych juz teraz mocno widocznych objawów. Według tabeli rozkurcze i skurcze sa jak dla psa o wadze do 30 kg, Ida wazy 33, moze wiec byc tak,z e serduszko rosnie nieco wolneij niz ona, ale u ras szybko rosnacych czasem tak bywa. Narazie kardiolog kazał sie nie martwic na zapas. I mamy przyjsc w czwartek. Dzisiaj wizyta nic nas nie kosztowała, no poz amoimi nerwami. Bo oczywiscie juz ide sprawidzc co to moze byc... Teraz Wasze kciuki bardzo mi sie przydadza! Quote
Alicja Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Paulinko ...trzymamy nadal ...będzie ok .Najwyżej zrobicie sterylke później. A pogadaj może z wetem , czy nie lepiej by było zrobić echo serca ....tylko nie wiem gdzie u nas to robią............. Quote
LAZY Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 [quote name='Alicjarydzewska']Paulinko ...trzymamy nadal ...będzie ok .Najwyżej zrobicie sterylke później. Do doopy z tą sterylką...wiesz co to moze byc??? Juz sobie wynalazłam kilka chorób..zadna nie fajna. O na przykłąd ta! http://www.vetserwis.pl/kardiomiopatia_pies.html Reszta nei lepsza, fakt, ze mało prawdopodobne te pozostałe, bo nie ma u nas zmerów, ale prosze: http://www.vetserwis.pl/pda_pies.html http://www.vetserwis.pl/ps_pies.html http://www.vetserwis.pl/sas_pies.html Quote
Hanna R. Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Chyba Cię jednak będę musiała opitolić :mad: Po co grzebiesz w tych serwisach weterynaryjnych ? Znajdziesz jeszcze z e dwadziescia chorób, które będziesz mogła przypasować do swojego psa. Bo wyda Ci się, że jeden z objawów znajdziesz obserwowałaś właśnie wczoraj o siedemnastej dwanaście. Paulinko - sece Idy jest w porządku. Przestań się denerwować. Quote
LAZY Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 [quote name='HankaRupczewska']Chyba Cię jednak będę musiała opitolić :mad: Po co grzebiesz w tych serwisach weterynaryjnych ? Znajdziesz jeszcze z e dwadziescia chorób, które będziesz mogła przypasować do swojego psa. Bo wyda Ci się, że jeden z objawów znajdziesz obserwowałaś właśnie wczoraj o siedemnastej dwanaście. Paulinko - sece Idy jest w porządku. Przestań się denerwować. A Ty byś się nei denerwowała? Wierze, ze jest zdrowe, ale musze wiedziec wszystko o tych chorobach przed wizyta u weta! Jego akurat nie zagnę, ale jedną pania doktór udało mis ie wproadzic w zakłopotaanie, do dzis nas pamieta, ale wiecie co? Dokształciła się w tej materii o czym mnie poinformowała (chodizło o trzustke:P). Postaram sie uspokoic, ale to nie łatwe, za mocno kocham mojego futrzaka. Quote
LAZY Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 [quote name='Alicjarydzewska']Paulinko ...trzymamy nadal ...będzie ok .Najwyżej zrobicie sterylke później. A pogadaj może z wetem , czy nie lepiej by było zrobić echo serca ....tylko nie wiem gdzie u nas to robią............. Spytam, ale cholera to rzadko sie robi u nas..w Szczeicnei nie wiem czy jest...jak cos sie bedzie dizało to na bank gdzies pojade zrobic! Quote
Hanna R. Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 LAZY napisał(a): Postaram sie uspokoic, ale to nie łatwe, za mocno kocham mojego futrzaka. Paulinko, ja nie watpię, że kochasz swoją diablicę - ale patrząc na wynik USG to ona napewno nie ma kardiomiopatii. Wady też nie .... Zmiany są dyskretne - i nieznamienne dla tych jednostek chorobowych. Trzymajcie się. :loveu: Quote
elapieczus1 Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 no widzisz nie ja jedna Ci to mówię na razie nie przejmuj sie na zapas wiem że to trudne ale się postaraj BĘDZIE DOBRZE jakby co to pisz ja cały czas jestem obok:):loveu: Quote
Pysia Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 [quote name='LAZY']Do doopy z tą sterylką...wiesz co to moze byc??? Juz sobie wynalazłam kilka chorób..zadna nie fajna. O na przykłąd ta! http://www.vetserwis.pl/kardiomiopatia_pies.html Reszta nei lepsza, fakt, ze mało prawdopodobne te pozostałe, bo nie ma u nas zmerów, ale prosze: http://www.vetserwis.pl/pda_pies.html http://www.vetserwis.pl/ps_pies.html http://www.vetserwis.pl/sas_pies.html A nie możesz kochana pogrzebać na dobrych stronach weterynaryjnych ? Aleś sobie znalazła strone do rozwoju wiadomości o zdrowiu psim :mad: Poczytaj troche naukowych badań a potem sprawdź z tym co tam piszą to się potem pośmiejesz ;) I zapomniałaś o raku który zabija większość suk....O raku macicy.....Sterylka zapobega mu w 100% .... Co do serca to masz Idzie zrobic echo i juz!! Inaczej nigdy nie będziesz pewna jej zdrowia. Dowiem się kidy będa robić je w Poznaniu chociaż to może byc za długo. Lepiej dzwoń do W-wy i się umawiaj. Albo do Wrocka. Nie wiem gdzie maja jeszcze echo. Quote
Alicja Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Paulinko ....pogadaj z Carragan , bo chyba Maleństwo miało jakieś badania ....może ona coś podpowie .;) Quote
Katerinas Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Lazy Ja wiem, że to się łatwo mówi... ale nie nerwujsja. Wynik nie jest drastyczny. Pogadaj z carragan, jej wilczarz ma kardiomiopatię. Ona pewnie będzie Ci w stanie powiedzieć na teraz więcej niż my. Poza tym pamiętaj, że Ida była po lekach. I to nie byle jakich. Poza tym ona jeszcze rośnie, dojrzewa. Ja bym nie szalała. Poczekaj z tą sterylką. Nie każda suka niesterylizowana ma raka sutka. To loteria. Może będzie, może nie. Przeca szczeniaków i tak nie planujesz, nie? I głowa do góry. I nie czytaj zbyt wiele stron www czy encyklopedii zdrowia, bo wówczas dopasujesz Idzie wszystkie choroby. Quote
LAZY Posted January 20, 2007 Author Posted January 20, 2007 Ja nic nie dopasowuje:) Poprostu dokształacam się w tym temacie. Wet w sumie nie wskazał na zadną chorobę, według niego nie dało sie tego ustalic, bo były leki. Zacznę się martwić w czwartek, ale jestem zła, ze znowu coś wyszło....może nic to nie jest, a moze jednak... Choroby wrodzone nie bardoz pasują, bo nie ma szmerów, a kardiomopatia to nie bardzo ta rasa, troche za młoda i objawy nie bardzo pasują, ale... Echo na pewno zrobie jak wet powie, ze cos jest nie tak. Jak EKG, USG i RTG nic nie pokażą to sobie podaruje to Echo. Wdług weta sytuacja przy sterylc emoz ewynikac z nadpobudliwosci suni. Mówi, ze nastepnym razem (jak zadna choroba nie wyjdzie) trzeba bedzie w inny sposób ją znieczulic i tyle. Zaraz poszukam gdzie robią to Echo, bo u nas raczej nie ma. Quote
Recommended Posts