Jupi Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 LAZY napisał(a):Ida praktycznie od czwartku do poniedzialku niewiele jadła.... biedactwo, no Idunka zdrowiej maleńka, bo się Pańcia martwi Quote
LAZY Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 No to tak. Wczoraj kupa była ok. Dzisiaj tez może byc. Zobaczymy dalej. Oczywiscie wizyta u weta tez była, ale mamy z panią doktor odmienne zdania co to trzustki. Ona twierdzi, ze juz dolne granice enzymow we krwi wskazują, że trzustka nie pracuje jak należy, że oni nie badają trypsyny w kale itd. Narazie przepisała mi oczywiscie kreon, ale powiedzial, ze dopóki będzie sie normalnie załatwiala to mam jej nie podawac. Próbowałam sie dowiedziec jak wyglada badanie kału w Niemczech na trypsyne, przeciez ten kal musi byc swiezy. Pani sie zaczerwieniła i nie potrafiła mi udzielic odpowiedzi...No cóż...dostałam telefon do polskiego przedstawiciela tego niemieckiego laboratoriu, więc nieomieszkam i zadzwonie i spytam! Bo lamblie to wiem, ze tam badaja na obecnosc nie lambli tylko przeciwcial na nia, wtedy co sie doczytałam w necie nie trzeba miec próbek z 3 dni. Moje postanowienie w sprawie Idy jest narazie takie. Kupię jej jeden worek tego RC dla problemów jelitowych. Po drodze wprowadze powoli jakies inne jedzenie i będę obserwowac kupki. Jak sie nie pokaze rozwolnienie to daję jej spokój, jak będzie z kupami tak sobie to zrobie badanie na tą trzustkę. Trzustka sie nie naprawia itd., więc tutaj wczesna diagnostyka nic nie daje, bo jak trzustka nie pracuje to pracowac nie zacznie i enzymy i tak trzeba bedzie podawac. A teraz najlepsze. Pisalam, ze sunia schudla 3 kilo. Dla mnie to było bardzo duzo i kolejny znak, ze to trzustka. Ale wczoraj bylismy u weta i pani dawała antybiotyk do wagi no i pyta ile ona wazy. Dobrze, ze ja stwierdzilam, że ja zwazymy...ja wsadzam psa na wage a tam 29 kilo prawie! (w poniedzialek bylo 25!). Wsadzam psa raz jeszcze, raz jeszcze a tu ciagle waga w normie! Pani wet zaskoczona...wczoraj juz na bardzo chuda nie wygladała (Ida ciągle jest utrzymywana bardzo szczuplo, zeby tych stawów nie obciazac). Okazało sie, ze wczoraj był jakis pan od wagi, bo cos z nia nie bylo tak!!!! A ja cholera sie tak denerwowalam tym spadkiem wagi. A jej aga na pewno jest nizsza przez ta głodówke, ale to oznacza, ze pies przybiera na wadze a nie chudnie!:angryy: No to sie zirytowałam! Postanowilam, ze jak sie pojawia kolejne problemy z brzuszkiem to dam szanse drugiej konkurencyjnej lecznicy w Szczecinie. Trzymajci kciuki, zeby to nie było konieczne. Sylwia dzięki za fotki. Znowu mamy uszka podklejone, bo moja kochana dziewczynka, jak tak chorowala, to w domu lezac cały czas te uszy kładła i załamania, ktorych juz nie było robily sie na nowo, wiec ja zakleiłam:) Od wczoraj Ida demoluje mi znowu chałupe (czytaj: czuje sie swietnie). Widzicie jakie mamy fajne szelki? Wkoncu wczoraj skonczyłyśmy 8 miesiecy!:multi: Quote
BoJa2 Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Szeleczki są baaaardzo fajne. A IDA jest już napewno zdrowa!!! Quote
00000 Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Jasne, nie ma co miec skrupułów. My ze Skiperem jechaliśmy do konkurencyjnej lecznicy na USG, bo mają lepsze, cyfrowe i lepszy facet je robi... To tak jak u ludzi - co dwie głowy, to nie jedna, i jak lekarz diagnozuję chorobę, zawsze trzeba pójść do drugiego. Na wszelki wypadek. A poza tym - niech tyje i rośnie pięknisia nasza!!!!!:loveu: Bardzo się cieszę, że ta waga była popsuta :p Quote
LAZY Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 Pagaj napisał(a):Jasne, nie ma co miec skrupułów. My ze Skiperem jechaliśmy do konkurencyjnej lecznicy na USG, bo mają lepsze, cyfrowe i lepszy facet je robi... To tak jak u ludzi - co dwie głowy, to nie jedna, i jak lekarz diagnozuję chorobę, zawsze trzeba pójść do drugiego. Na wszelki wypadek. A poza tym - niech tyje i rośnie pięknisia nasza!!!!!:loveu: Bardzo się cieszę, że ta waga była popsuta :p Ja to sie wczoraj wściekłam, ze tak się martwiłam o ta jej wagę przez zepsuty sprzęt w lecznicy! Ale wiecie jaka jest wielka siła autosugestii??? Jak zobaczyłam 25 kilo to po wyjsciu z lecznicy pies odrazu był chudszy i słabszy niz przed wejsciem do środka! Dopóki nie zrobię wszystkich badań nie ma szans, zebym uznała, ze to na 100% chora trzustka. Może i jest chora, ale nie można tego stwierdzać po jednej sraczce i po jednym badaniu krwi i to nie pełnym jak twierdzi konkurencja:P Quote
sylwiaskalska Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Przepraszam ale wiecie co to juz jest śmieszne. Człowiek sę zamartwia a tu taki numer . No nie dziwie się że się wkurzyłaś. Ale ciesze się że teraz wiesz że to waga była popsuta :) Quote
Alicja Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 :pszelki debeściarskie;) panienka pięknie się prezentuje:loveu: Paulina Ida na 100% jest zdrowa ....wierzaj MI;) Quote
malawaszka Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 :multi: cieszę się że jest OK!!!! i na pewno tak dalej będzie :kciuki: Ida jest prześliczna :loveu: Quote
LAZY Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 Lubiam czytać Wasze zapewnienia, że wszystko jest O.K. Wtedy chociaz przez chwilę też w to wierze:):lol: Quote
asher Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Paulina, na pewno jest ok! :multi: :multi: :multi: A z tą wagą niezły numer :lol: No i jasne, że w razie czego daj szanse konkurencji. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby w dużym mieście nie było możliwości zbadania kału psa na obecnośc trypsyny... Na twoim miejscu zadzwoniłabym po prostu do tej innej lecznicy i dopytała, w jaki sposób oni to badają. Tak na wszelki wypadek i dla własnej informacji. Bo ta wetka jest niepoważna, skoro sama nie umie ci udzielić odpowiedzi, tylko każe dzwonić do laboratorium :roll: A Idunia śliczna! :loveu: Nie dziw się, że uszka klapnęły, przy biegunce organizm słabo przyswaja te wszystkie potrzebne skłądniki z pożywienia, to i uszy poszły w dół ;) Quote
LAZY Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 Mam teraz dylemat. No bo mam jeszcze w domu końcówke tego RC Intenstinal, ale...no właśnie on ma bardzo dużo białka i tluszczu, przy szczeniaku nie koniecznie jest wskazany szybki wzrost a tak moze byc przy duzej ilosci białka. Mam w domu jeszcze trochę Hillsa dla szczeniaków (nawiasme mówiac znalazłam nowa wersje chyba cos to bedzie holistycznego czy jakos tak tez z Hillsa dla szczeniaków). No i nie wiem, czy kupic jej tego RC jeszcze czy zjesc te 2 kilo do końca i dawac dalej Hillsa. Jak to trzustka to i tak ten Intesinal jest niedobry, bo ma za duzo tłuszcu (az 20& a trzustkowcy schodzą poniżej 10%). No i mam dylemat...Jakieś kreatywne pomysły? Quote
00000 Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 LAZY napisał(a):No i mam dylemat...Jakieś kreatywne pomysły? Ja bym nie podawała, poczekała na ostateczne rozwiązanie sprawy, schowała do szafki. Jeśli karma będzie potrzebna, to Ida ją zje później, a jak nie będzie, to oddasz komuś, kto potrzebuje. Quote
PIKA Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 Fajna waga :roll: Moze4 ja się naniej zważe? :roll: to się podbuduje, ze schudlam :evil_lol: Quote
barbara.h Posted September 14, 2006 Posted September 14, 2006 LAZY napisał(a):Lubiam czytać Wasze zapewnienia, że wszystko jest O.K. Wtedy chociaz przez chwilę też w to wierze:):lol: jak to chwilę? jak bym to przeczytała wcześniej :-oto bym zadzwoniła,ale teraz już chyba śpisz ;) :evil_lol::evil_lol: Quote
LAZY Posted September 15, 2006 Author Posted September 15, 2006 Przedwczoraj normalna kupa, wczoraj rano taka nieco rzadsza, ale po południu bajeczna!:lol: Dzisiaj rano niestety krowi placek niemalże! Postanowiłam skończyć tą 2 kilową karmę RC (zresztą nadal mieszam jej z Hillsem, zeby jeszcze gorszych sensacji z powodu zmiany karmy nie było) i zobaczymy. Daje jej tydzień i zobacze jak będzie się zachowywać. Jak nadal będzie loteria z tą kupą to idziemy na komplet badań. Poki co diabełek w anielskiej skórze daje mi w kość, więc przynajmniej czuje się dobrze! Pozdrawiamy Quote
mmbbaj Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Paulinko, trzymam kciuki za Idę! Czytam i aż trudno mi uwierzyć, że w Szczecinie nie ma laboratorium, które bada kał na trypsynę :shake: Przecież to duże miasto! Robiłam takie badanie Bajanowi i możesz sobie wyobrazić jaką poczułam ulgę kiedy jeszcze tego samego dnia dowiedziałam się, że jest 100% wydajności , czyli z trzustką OK :lol: A badanie do tego nie kosztowne i w sumie mało kłopotliwe :cool3: Zdrówka dla Iduni :drinking: A jest śliczna :loveu: Quote
asher Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Paulina, a Ida w ogóle coś przeciwbiegunkowego dostala? Chodzi mi o coś w rodzaju Nifuroksazydu, czyli leku, który miejscowo wybija bakterie chorobotwórcze, no i coś osłonowo na jelita. Bo przy biegunce najwazniejsze jest, żeby ją na dobre zahamować, inaczej z jednej małej sraczki robi sie błędne koło - jelita podrażnione, bakterie się namnażają, powodują biegunkę, która podraznia jelita, powoduje namnażanie się bakterii... itd. Quote
LAZY Posted September 15, 2006 Author Posted September 15, 2006 Dostała antybiotyk dożylnio a dzisiaj dostanie doustnie, ale zabij, nie wiem jaki. Musze jej kupić jeszcze jakiś lek na odnowę flory bakteryjnej. Lakcid będzie dobry? Quote
mmbbaj Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 LAZY napisał(a):Dostała antybiotyk dożylnio a dzisiaj dostanie doustnie, ale zabij, nie wiem jaki. Musze jej kupić jeszcze jakiś lek na odnowę flory bakteryjnej. Lakcid będzie dobry? Lakcid to się daje w czasie brania antybiotyku, właśnie dla osłony! Teraz dawaj jej np. Rumen Tabs na odnowę flory bakteryjnej. Jak jej nie dasz, to ona się sama zacznie częstować kopalami innych piesków :evil_lol: U nas tak było po antybiotykach, Rumen podziałał idealnie!;) Quote
asher Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Lakcid tez jest na odnowę flory bakteryjnej, nie tylko w czasie brania antybiotyku ;) Quote
mmbbaj Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 asher napisał(a):Lakcid tez jest na odnowę flory bakteryjnej, nie tylko w czasie brania antybiotyku ;) Może i tak, ale lakcid musiałabym mu wlewać na siłę, a Rumen jad chętnie ;) Quote
asher Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Mbajku, ale jakie wlewać? :???: Lakcid jest w tabletkach przecież. Lazy, ja dawałam chyba tak, jak na opakowaniu napisali. Ale ja dawalam jakiś inny probiotyk, nie Lakcid, nie pamiętam już jaki, Nutriplant może :hmmmm: Ale różnia sie chyba tylko ceną ;) Quote
PIKA Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Cześc :razz: I jak maly zasraniec dzisiaj? ;) Quote
Recommended Posts