asher Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 Lazy, to na pewno nic poważnego. Mówi ci to włascicielka dyżurnego osrańca Dogomanii ;) Na moją Sabinę smecta w ogóle nie działa (zresztą na mnie tez nie :lol: ). O wiele lepszy jest loperamid/laremid - kupuje się w aptece, bez recepty, dopytaj tylko o dawkowanie (dla mojej Sabiny 1,5 tabletki Laremidu maksymalnie 3 razy dziennie). No i na wszelki wypadek weź od weterynarza receptę na nifuroksazyd, to antyseptyk jelitowy, likwiduje szkodliwe bakterie ale działa miejscowo, więc nie wyjaławia tak organizmu, jak antybiotyk. U nas to lek pierwszej potrzeby ;) I nie dziw się, że Idalia jest osowiała, biegunka bardzo osłabia organizm. Niech weterynarz koniecznie sprawdzi, czy niunia nie jest odwodniona. Quote
LAZY Posted September 11, 2006 Author Posted September 11, 2006 asher napisał(a):Lazy, to na pewno nic poważnego. Mówi ci to włascicielka dyżurnego osrańca Dogomanii ;) Na moją Sabinę smecta w ogóle nie działa (zresztą na mnie tez nie :lol: ). O wiele lepszy jest loperamid/laremid - kupuje się w aptece, bez recepty, dopytaj tylko o dawkowanie (dla mojej Sabiny 1,5 tabletki Laremidu maksymalnie 3 razy dziennie). No i na wszelki wypadek weź od weterynarza receptę na nifuroksazyd, to antyseptyk jelitowy, likwiduje szkodliwe bakterie ale działa miejscowo, więc nie wyjaławia tak organizmu, jak antybiotyk. U nas to lek pierwszej potrzeby ;) I nie dziw się, że Idalia jest osowiała, biegunka bardzo osłabia organizm. Niech weterynarz koniecznie sprawdzi, czy niunia nie jest odwodniona. Oj sprawdzimy wszystko...ale ta trzustka już mi nie daje spać...Wiem, szurnięta jestem, ale coź... Napisze jak nam poszło u weta i wstawię kilka fotem znad morze. P.S. Wiecie jak moja wariatka skacze na fale! Wielka fala a tak ho prosto na nią, nic jej nie wzrusza, ja bym sie bała, a tak w zaparte płynie po kija i żaden bałwan morski jej nie straszny:) Quote
cuciola Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 to ja kciuki trzymam.My jutro do innej wetki z powodu jaderka..zawsze opinia innych wetow sie przyda..bo oprocz dr Stefanka w Polsce to nikt mi tutaj dokladnie nie powiedzial gdzie te jajko jest. Idunia zdrowiej Quote
Jupi Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 no to trzymamy kciuki za wizyte u weta, byle to by było zwykłe sranko pośliwkowe:lol: no i czekamy na fotki z nad morza:lol: Quote
LAZY Posted September 11, 2006 Author Posted September 11, 2006 Nie jesteśmy odwodnieni, mamy apetyt i normalnie pijemy wodę. Koopki to się jutro okaże. W zasadzie bez wyników badań krwi nic nie wiemy. Wiem jedno Ida schudła jakieś 3 kilo od ostatniej wizyty. Nie wiem czy jest to spowodowane tym, ze od czwartku w zasadzie nic nie jadła, czy tym, ze jednak coś jest poważniejszego z tym rozwolnieniem. Oczywiście zostawiliśmy krew do badania., Dostaliśmy zastrzyki i w srodę idziemy na kontrolę. Kupiłam jej Royala Inten...aby ją troszeczkę odżywic. Zobaczymy jutro jak będzie sie wypróżniac. Oczywiscie o trzustce wiem juz wszystko i jestem przygotowana na wiadomosc, ze to z nia cos nie tak. Narazie z powodu braku normalnej koopy nie robilismy 3 enzymu. Mam nadal nadzieje, ze te dwa wyjda dobrze, ze wszystko wroci do normy i nie będzie, ze owczarki tak maja z ta trzustka. A oto kilka zdjec znad morza. Chyba żartujesz, ze oddam ci tego kija No rzucaj wredna babo JUz biegne... No i co z tego, ze wygladam jak wypłosz... Quote
Alicja Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 :evil_lol::evil_lol::evil_lol:ale wymoczek Paulina będzie ok , moze to jakiś wirus ....ja takie rewelacje z Harleyem przechodziłam :razz:....mimo wszystko trzuymam kciukasy Quote
PIKA Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 Paulinko bedzie dobzre i za to kciuki trzymamy :kciuki: jaka mokra sierota :lol: Quote
LAZY Posted September 11, 2006 Author Posted September 11, 2006 Jeszcze pare:) Fajne mam uszy nie?:P Posąg, jak zahipnotyzowana:) Wspólne zdjecie No puszczaj, ile można sie przytulac:P No i Perełka...sam chciał zdjecia jak bawi sie z Ida:) Co tam masz? No i poszli na podryw:) Ale szybko wracaja:) Juz jestem mamusiu! Quote
malawaszka Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 Paulina trzymam :kciuki: po co nam te psy - ciągle się o nie martwimy :lol: ;) hahaha słodka jest taka mokra :loveu: Quote
LAZY Posted September 11, 2006 Author Posted September 11, 2006 malawaszka napisał(a):Paulina trzymam :kciuki: po co nam te psy - ciągle się o nie martwimy :lol: ;) hahaha słodka jest taka mokra :loveu: Ja czasami nie mam już sił...ja po chorobie Lazy praktycznie nie odpoczęłam.. A o stawy, a to uszy, a teraz to....mam nadzieje, ze tym razem los będzie dla mnie łaskawy. Pozdrawiamy i idziemy spac:) Quote
malawaszka Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 Idunia jest młodziutka i na pewno zdrowa :kciuki: :loveu: Quote
LAZY Posted September 12, 2006 Author Posted September 12, 2006 Dzisiaj rano znowu sranie....o ile takie lanie wody z tyłka można nazwać sraniem...Ida widać ze jest słaba, chyba ten wczorajszy zastrzyk niewiele jej pomógł. Niedługo wyniki, az się boję zadzwonić... Quote
sylwiaskalska Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 LAZY napisał(a):Dzisiaj rano znowu sranie....o ile takie lanie wody z tyłka można nazwać sraniem...Ida widać ze jest słaba, chyba ten wczorajszy zastrzyk niewiele jej pomógł. Niedługo wyniki, az się boję zadzwonić... Paulinko trzymam mooooooooocno kciuki !!!!!!!!!! Ja mam wyniki krwi mojego psa w domu mozemy porównać wyniki na mocz i reszte jak chcesz. No i poszukam dziś ta tabelke gdzie miałam wszystko objasnione jak odczytać krew u psa. Quote
mch Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 biedna Idunia. wiem co to za ból problemy zołądkowe psa bo sama borykalam sie z klarkowym brzusiem ,ojjj długo ,chyba ze 2-3 m-ce , tyle ze u nas problem tkwil w diecie, okazalo sie ze ruda ani tłustego , ani nagle czegos nowego za duzo , ze po prostu na wiele rzeczy reaguje biegunką , a nocy nieprzespanych nie policze nawet . w koncu obstawilam na jedną karme suchą , na tym trwalismy ze 2 m-ce ,wszystko sie unormowalo i dopiero potem nowe elementy zywienia. nawet teraz choc duza dziewczynka wcisniecie jakiegos eksperymentalnego sledzika, troche wiecej tłuszczu itp i w efekcie bieguneczka. najlepiej poprostu miec stalą diete, jak psu słuzy nie eksperymentowac ,nie poprawiac . a powodów biegunek moze byc mnóstwo :jakies wirusy , zjedzona trawa rosnąca zbyt blisko jezdni, niuchanie jakichs opryskanych chemikaliami upraw , smakołyk złapany w krzakach , moj źaba np niedawno przestał tolerowac całkowicie nabiał ,no milion przyczyn moze byc . a przykładowe tabele biochemia o badanich krwi tabele wyników krwi były tez w czerwcowym moim psie . zdrówka laluni życzymy Quote
LAZY Posted September 12, 2006 Author Posted September 12, 2006 My teraz generalnie badaliśmy trzustkę i poprosiłam też o wątrobę. Wątroba ok, ale trzustka... Lipaza 278 (norma 268-1769) - odpowiedzialna za trawienie tłuszczy Amylaza 512 (norma 388-1800) - odpowiedzialna za trawienie węglowodanów. Jutro idziemy do weta na kolejny antybiotyk plus dostaniemy enzymy trzustkowe. Mam dość!!!! Ideńka jest na prawdę słaba...wczoraj wieczorem nie chciała nawet iść na spacer...Chyba mi się trafił jakiś marny egzemplarz genetyczny. Musze się rozejrzec za karmą dla niej. Tylko jak teraz dobrac karme do trzustki i do stawów... Quote
mch Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 po biegunkach i oslabieniach kazdy wet u którego bylam kazal dawac ryz rozciapciany , marcheweczke gotowaną , troszke delikatnego mięska ,a karme sucha odstawic na kilka dni na pewno . co wasz wet na ten temat ? Quote
sylwiaskalska Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 [quote name='mch'] a przykładowe tabele biochemia o badanich krwi tabele wyników krwi były tez w czerwcowym moim psie . zdrówka laluni życzymy No własnie o ten mi numer chodziło :) Tylko jak teraz dobrac karme do trzustki i do stawów... No to będzie bardziej trudne. ( o ile okaze się i Wet powie ze jest taka potrzeba podawac na trzuske ) Któraś karma Hillsa jest na trzuske ale nie pamietam daje link http://www.psidoktor.pl/ wejdź w "ściagnij" Quote
LAZY Posted September 12, 2006 Author Posted September 12, 2006 mch napisał(a):po biegunkach i oslabieniach kazdy wet u którego bylam kazal dawac ryz rozciapciany , marcheweczke gotowaną , troszke delikatnego mięska ,a karme sucha odstawic na kilka dni na pewno . co wasz wet na ten temat ? U nas postawili na suchą dla jelitowców. Royal Inten...cos tam. Ja Idzie sama dawałam rozgotowany ryż, do tego marcheweczka, ale niestety po tym nadal sraczka. Ciekawe jak wygląda u nas ten trzeci enzym, aż się boję sprawdzać. Quote
sylwiaskalska Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 [quote name='LAZY']U nas postawili na suchą dla jelitowców. Royal Inten...cos tam. Ja Idzie sama dawałam rozgotowany ryż, do tego marcheweczka, ale niestety po tym nadal sraczka. Ciekawe jak wygląda u nas ten trzeci enzym, aż się boję sprawdzać. Nie bedę ci pisała nie martw się bo wiem że i tak kazdy z nas na twoim miejscu by sie martwił. Mam nadzieje że wszystko bedzie git i trzymam mocno kciuki :) Nie wiem czy to czytałaś ale na pewno tak http://forum.dogs.pl/viewthread.php?tid=3698 Quote
sylwiaskalska Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 Kurka kiedyś miałąm kundla i nic zero u weta. A teraz nie wiem może te środowisko jakies skażone czy co ? Ida ty masz mieć kupe jak sie patrzy :cool3: :cool3: :cool3: bo Pańcia się wykończy !!! Quote
LAZY Posted September 12, 2006 Author Posted September 12, 2006 sylwiaskalska napisał(a):Kurka kiedyś miałąm kundla i nic zero u weta. A teraz nie wiem może te środowisko jakies skażone czy co ? Ida ty masz mieć kupe jak sie patrzy :cool3: :cool3: :cool3: bo Pańcia się wykończy !!! Pancia już dostała sranie...wrrr...mówiąc szczerze to moja nierasowa, kundlowata Lazy była zdrowsza od tego rasowca:P Quote
asher Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 LAZY napisał(a):My teraz generalnie badaliśmy trzustkę i poprosiłam też o wątrobę. Wątroba ok, ale trzustka... Lipaza 278 (norma 268-1769) - odpowiedzialna za trawienie tłuszczy Amylaza 512 (norma 388-1800) - odpowiedzialna za trawienie węglowodanów. Lazy, ale co z trzustką? Przecież badania są w normie, fakt, dolne granice, ale jednak w normie? Więc chyba tragedii nie ma? LAZY napisał(a):Musze się rozejrzec za karmą dla niej. Tylko jak teraz dobrac karme do trzustki i do stawów...Dobierz do trzustki. Na stawy zawsze przecież możesz podac specjalne dodatki. Ja mam gorzej, musze dobrac karmę do ewentualnych problemów z trawieniem nie wiadomo jeszcze czym spowodowanych i... nowotworu... A przy nowotworze powinnam unikać karm z dużą ilością węglowodanów i z glutenem... A większośc karm weterynaryjnych czy to jelitowych, czy trzustkowych ma sporo zbożowych wypełniaczy i jeszcze dodoatkowo gluten :shake: Ech, dobrze w ogóle, że tu zajrzałam, bo Sabina znów ma biegunkę... Okazuje się, że trzustki podczas ostatnich badań jej nie sprawdzono :angryy: W ogóle wkurwia mnie (sorry za wulgaryzm, ale tak własnie czuję), że ja musze być mądrzejsza od weta i sama mu mówić, co powinien zrobić :roll: Quote
sylwiaskalska Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 [quote name='asher']:angryy: W ogóle wkurwia mnie (sorry za wulgaryzm, ale tak własnie czuję), że ja musze być mądrzejsza od weta i sama mu mówić, co powinien zrobić :roll: Ale przeważnie jest tak jak nie powiesz to nie zrobią :roll: :roll: . Chociaż ostatnio mi zrobili komplet badań. A juz wogóle fajnie jest jak pytasz o coś Weta a on o tym pierwszy raz słyszał :roll: :roll: Asher ja mam taka tabelke nie wiem może się przyda Cała np. analiza Pro plan http://www.purina.molosy.pl/images/photos/karmy/s26.jpg Quote
LAZY Posted September 12, 2006 Author Posted September 12, 2006 Wiem asher wiem, że inni mają gorzej...ale wiesz...Sabinka ma juz swoje lata, ma pełne prawo chorować a Ida... Niby te wyniki sa w normie, ale bardzo nisko...No i jeszcze nie mamy tego 3 enzymu, może to on wszystko knoci, a może to wcale nie trzustka i po uspokojeniu brzuszka i kontrolnych badaniach będzie lepiej. Teraz szukam jakiejś karmy na te sraczki:) Quote
asher Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 [quote name='LAZY']Wiem asher wiem, że inni mają gorzej...ale wiesz...Sabinka ma juz swoje lata, ma pełne prawo chorować a Ida... Ale mnie nie o to chodziło, że moja bardziej choruje, bo wiem, że niestety wiek ma swoje prawa, a tylko o dobór karmy ;) Ty nie powinnas mieć z tym problemu, bo na stawy nie musisz dawać specjalnej karmy, zawsze możesz dać Idzie tabletkę z glukozaminą i chondroityną ;) Ja włąsnie buszuję po krakvecie, mają naprawde szeroki wybór. Może Idzie podpasowałby HILLS i/d? Jest ii na biegunki i na trzustke jednoczesnie. [quote name='LAZY']Niby te wyniki sa w normie, ale bardzo nisko...No i jeszcze nie mamy tego 3 enzymu, może to on wszystko knoci, a może to wcale nie trzustka i po uspokojeniu brzuszka i kontrolnych badaniach będzie lepiej. Teraz szukam jakiejś karmy na te sraczki:)A ten trzeci enzym bada się w kale, tak? Quote
Recommended Posts