Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dla szczeniaka zdecydowanie OBROŻA!
Szczeniaki yorki są za małe i za delikatne na szelki, które mogą powodować np. nieprawidłowe stawianie łapek, w efekcie problemy ze stawami. Zapytaj o to dobrego weterynarza, jestem pewna, że nie poleci Ci szelek.

A co do szarpania - to ja nie wiem jak właściciel w ogóle może pomyśleć o szarpaniu szczeniaka za smycz? A tym bardziej o podnoszeniu na smyczy czy na szelkach? Dla mnie to brzmi okropnie, a wygląda pewnie jeszcze gorzej..

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja zakładam na przemian-obrożę i szelki.Szelki raczej jak idę do parku a obroża wokół bloku ;) Jednak podstawą przy noszeniu obroży jest nauczenie psa ładnego chodzenia przy nodze bez szarpania i wyrywania się do przodu.A co do tego co napisała/a schanon-ja czasem,bardzo rzadko muszę Franka podnieść za szelki do góry np. ostatnio jak gryzł się z psem bez smyczy.Nie miałam zbytnio wyjścia bo za 5 min. pewnie zdrapywałabym go z chodnika :angryy: Jednak po części się z tobą zgadzam-bo konieczność podniesienia psa za szelki do góry zdarza się o wiele rzadziej niż widok yorka dyndającego w powietrzu na szelkach:diabloti:

• 1 month later...
Posted

Fiolka_130 napisał(a):
Na samym początku szelki , ale potem od 4-5 miesiąca obroża.
trzeba małego uczyć chodzenia ładnie i posłuszeństwa ;)
słyszałąm też negatywne opinie o szelkach i kręgosłupie

Witamy koleżankę;)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Moje wredne niewychowane mysze nie umieją chodzić na smyczy, więc i u nas obroża odpada.
Od zawsze używam szelek, ostatnio dostałam wiadomość od weterynarza z którym korespondowałam informację że na przesłanym zdjęciu mój psiak ma ich niwełaściwy model. Cytuję: "Yorki jako rasa o bardzo delikatnym układzie oddechowym powinny mieć specjalne, nieuciskające krtań szelki". No i wychodzi na to, że nieświadomie robie im krzywdę :confused:
Ponieważ na odpowiedź od weta zapewne będę czekała ponad tydzień, czy ktoś wie może jakie to są te "nieuciskające krtań szelki"?

Posted

U nas to jest tak ze... Na poczatku bylam bardzo przeciwna obrozy.. myslalam sobie "Jak na taka mala szyjke mam mu ubrac obroze... Brrrrr" na sama mysl bylo mi slabo :P ale od kiedy uzywamy obrozy i Brokaz pieknie na niej chodzi... zmienilam zdanie :) NO i druga sprawa to taka ze zauwazylam ze maly dusi sie i charcze na szelkach dlatego tez u nas one kompletnie odpadaja... I zostajemy tylko przy obrozy :)

• 1 month later...
  • 2 months later...
Posted

szelki, jak najbardziej, zapobiegają uszkodzeniom tchawicy wrażliwej u yorków.
jesli pies ma być wystawowy, to trzeba go tez równolegle uczyć na smyczy oczywiście, na ringówce ćwiczyć żeby byl z nią zaznajomiony.
mi u żadnego psa szelki nie zniekształciły kręgosłupa- ale jest warunek- nie można zapominać że york to normalny pies i też powinien był odpowiednio wyszkolony do chodzenia na smyczy tak żeby się nie ciągną, tylko chodził na luźnej smyczy.

• 4 weeks later...
Posted

moja jak była szczeniaczkiem to nosiła szelki, potem ze względu na wystawy, długi włos nauczyła się chodzić w ringówce. Na spacerach generalnie biega bez niczego ale przechodząc przez ruchliwe miejsce, dojście do miejsca gdzie bezpiecznie może pobiegać to tylko na ringówce, dodam że nie mam problemu z ciągnącym psem.

• 4 weeks later...
  • 6 months later...
  • 4 months later...
Posted

Ja również zastanawiam się nad tym czy kupić mojej przyszłej małej suni obrożę czy szeleczki. I myślę, że będę ją uczyć na zmianę. Raz spacerek w szelkach raz w obroży. Czy to dobry pomysł? Czy lepiej nastawić się na jedną taktykę żeby nie zdezorientować zwierzątka? Boję się, że w obroży może zrobić sobie krzywdę, ale znów czytałam, że szelki źle wpływają na pracę przednich łapek i niszczą kręgosłup i stawy psiaka. Sama już nie wiem co wybrać. Czytam i czytam i każdy zachwala co innego, dlatego też chciałam wypróbować obie metody. Czy ktoś z was tak robił, że uczył pieska na dwie rzeczy? Bardzo proszę o pomoc :)
A i jeszcze jeśli szelki to czy lepiej z jakiejś taśmy czy mogą być z miękkiej skórki?

• 8 months later...