anabelka Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Mam pytanie, jakie witaminy (preparaty) podajecie lub podawaliście swoim psiakom gdy były małe. Moja młoda ma teraz 3,5 miesiąca. Do jedzenia dosypuje jej Salvical i Algotlih. co prawda jestem bardzo zadwolona, ale może są jakies lepsze preparaty, o których nie wiem? Poradzcie. Quote
sota36 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Jesli mloda je suchy pokarm, to nie podawaj dotatkowych witamin. esli jedzonko domowe to, to co podajesz - Salvican - to wiem, ze to bardzo dobre witaminy, choc ja dawalam (kiedy byl na domowym) Can - Vit ciemnozielony dla duzych ras . Teraz mlody je RC Digest&Osteo i Arthro - Flex na ochrone stawow. Oczywiscie juz bez dodatkowego uzupelnienia witaminami. Quote
aniam69 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Ja podawałam i podaję nadal moim psiakom Wita-vet w tabletkach (uwielbiają go) i w kropelkach (tu już gorzej, trzeba przemycać). Poza tym Arthtoflex i Caniviton HD. Pozdrawiamy, Ania, Cezar i Gerda Quote
anabelka Posted February 13, 2005 Author Posted February 13, 2005 aniam69 napisał(a):Poza tym Arthtoflex i Caniviton HD. Wybrałam salvical, bo polecała mi go hodowczyni i koleżanka któa jest weterynarzem też uważa że jest dobry. A co to jest Arthoflex? To proszek, tabletki? Suka je domowe jedzenie, w bardzo skrupulatnie wyliczonych dawkach każdego produktu, ale może faktycznie coś na ochronę stawów by się przydało. To duży pies no i szybko rośnie. Quote
aniam69 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 No właśnie, Arthroflex to płynny preparat wspomagający rozwój chrząstki stawowej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu u psów. Podobnie Caniviton HD - to tabletki, działają podobnie. Duże, szybkorosnące psy potrzebują tego. Pozdrawiamy Quote
anabelka Posted February 13, 2005 Author Posted February 13, 2005 Dzięki :D Jutro idziemy do weta na szczepienie i przy okazji rozejrze się za obydwoma preparatami. Tylko skąd kasę brać. Sponsora! Potrzebuję sponsora :wink: Quote
sota36 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Arthroflex to wyciag z chrzastki rekina zalecany dla psow z klopotami ze stawami (nam psa postawil na lapy - kiedy mial 10 lat) i szczeniakow. To plyn dawkowany na wage psa ciala. Wada jest ...cena.... Za 200ml jakies 90 zlotych, ale oplaca sie kupic 500ml - za jakies 140 zlotych. Quote
anabelka Posted February 13, 2005 Author Posted February 13, 2005 sota36 napisał(a):Wada jest ...cena.... Za 200ml jakies 90 zlotych, ale oplaca sie kupic 500ml - za jakies 140 zlotych. No mówiłam, sponsora mi trzeba. Może ktoś chętny :lol: Quote
malko Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 sota36 napisał(a):Jesli mloda je suchy pokarm, to nie podawaj dotatkowych witamin. Do licha, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Tylko jeśli jest to suchy pokarm najwyższej jakości, a nie jakiś z reklamy. Quote
sota36 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Do licha - teraz ja to powiem - przeciez to sie samo rozumie, licze na inteligencje i umiejetnosc czytania skladu suchego pokarmu. Quote
aniam69 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 To chyba nie tak do końca z tym podawaniem witamin w przypadku karmienia suchą karmą. Na opakowaniu Wita-wet są podane dawki przy karmieniu domowym żarełkiem jak i karmą gotową. Pamiętajcie, że karma zawiera minimalne zalecane dawki witamin i minerałów, więc radzę rozwagę w obie strony. Quote
anabelka Posted February 13, 2005 Author Posted February 13, 2005 malko napisał(a):Do licha, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Tylko jeśli jest to suchy pokarm najwyższej jakości, a nie jakiś z reklamy. A kto normalny karmi szczenię karmą z reklamy telewizyjnej ...... lub kupuje karme w sklepie spożywczym??? Quote
sota36 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Dzeki anabelka - i przepraszam, ale rozezlilam sie. Co do KARM Z WYZSZEJ POLKI - wet moj nie pozwolil na dodawanie witamin, ze wzgledu na mozliwosc hieperwitaminozy (tak to sie bodajze - o ile pamietam - nazywa) - szkodliwe jest podanie wiekszej ilosci wapna m.in. Stad pies powinien zjesc dziennie okreslona ilosc karmy - tak jest w przypadku RC (bo taka mlody je), ale z innymi karmami chyba jest podobnie. Quote
tufi Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 sota36 napisał(a): Teraz mlody je RC Digest&Osteo i Arthro - Flex na ochrone stawow. A nie jest to mimo wszystko za duzo? Nie przedobrzysz? Quote
sota36 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 A przepraszam - niby w czym mam przedobrzyc??? Nie rozumie. Przeciez karma nie zawiera chondroityny, wiec ja dajemy w Arthroflexie - tak mam zalecil i polecil wet. Quote
malko Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 sota36 napisał(a):Do licha - teraz ja to powiem - przeciez to sie samo rozumie, licze na inteligencje i umiejetnosc czytania skladu suchego pokarmu. Istnieje ryzyko, że czytający ten topic nie szuka więcej informacji, tylko przyjmuje bezkrytycznie to, co tu czyta. Ja staram się nie ryzykować takich uproszczeń. Choć jak piszesz to sie rozumie samo przez się. Quote
malko Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 anabelka napisał(a):A kto normalny karmi szczenię karmą z reklamy telewizyjnej ...... lub kupuje karme w sklepie spożywczym??? Ci co tak karmią uważają się za normalnych. A jest ich niestety bardzo wielu. Quote
anabelka Posted February 13, 2005 Author Posted February 13, 2005 malko napisał(a):Ci co tak karmią uważają się za normalnych. A jest ich niestety bardzo wielu. Niestety masz racje. Czasami az mnie telepie, jak widze co ludzie tym swoim biednym psom kupuja. A potem sie dziwia, ze choruja. To tak jak ja bym caly czas chipsy jadla. Quote
tufi Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 sota36 napisał(a):A przepraszam - niby w czym mam przedobrzyc??? Nie rozumie. Przeciez karma nie zawiera chondroityny, wiec ja dajemy w Arthroflexie - tak mam zalecil i polecil wet. Spokojnie, spokojnie - sadzilam, ze ta karma - skoro jest nawet dieta weterynaryjna - to zawiera odpowiednie skladniki. jesli ich nie ma, a co wazniejsze - skonsultowane jest wszystko z wetem - to w porzadku :) Zdziwilam sie tylko :) Quote
aniam69 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 akurat preparatów chroniących stawy przedawkować nie można, na szczęscie Quote
sota36 Posted February 14, 2005 Posted February 14, 2005 To fakt co pisze aniam69, ale tez cenne informacja tufi, zeby zwracac uwage na karmy, bo niektore zawieraja preparaty z chrzastki z rekina, wiec wtedy po arthtoflex. Pozdrawiamy z mlodym, co wlasne zezarl mi ...dywan - BESTiA!!!! Quote
aniam69 Posted February 14, 2005 Posted February 14, 2005 Niezastąpiona dla obawiających się przedawkowania preparatów na chrząstki jest galaretka z kurzych łapek. Naturalna jak nic na świecie :lol: Uwaga na zapaszek podczas gotowania :o Porażający jest! Quote
PANKA Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Jak mój Golduś był mały zauważyliśmy, że kuleje. Niestety wet (x3) nie wpadł na pomysł zrobienia zdjęcia na dysplazję, a my nie mieliśmy wystarczającej wiedzy na ten temat. Dziś już wiemy, że ma "dwójkę" ;( I przeklinamy okres kiedy dawaliśmy mu, polecony przez weta, Canvit...który mógł pogorszyć sprawę. Teraz jedzie na Artroflexie - i POLEPSZYŁO MU SIĘ!!! Pozdrawiamy _ Panka i Sumo --------------------------------------------------- Quote
sota36 Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 A dlaczego tak sadzisz, ze to Canvit mogl pogorszyc sprawe dysplazji??? Czy oprocz tego dostawal karme z witaminami , a Canvit byl "na dokladke"?????????????????????????????????????? Quote
PANKA Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Karmiliśmy Sumka poczatkowo Boschem, bo tak byl przyzwyczajony w hodowli. Ale potem cos mu sie przestala podobac ta karma i przeszlismy na Belcando - bardzo ja polubil;) Wszyscy "specjalisci" z jakimi rozmawialismy twierdzili, ze jest to pies duzej rasy i nalezy dodawac mu troszeczke wapnia. Podali Canvit jako najlepszy środek. Sama właściwie już nie wiem co myśleć. Przyczyną to pewnie nie było, ale jak wykryto dysplazję dostaliśmy akaz podawania. Szkoda, że nie słyszeliśmy wcześniej o Artroflexie, może by udało się zapobiec... pozdrawiamy Panka i Sumcio ;) Quote
Recommended Posts