Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 167
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wedlug Ciebie

:roll:
Czyli według kogo?
Sorki, ale nie wiem do kogo to jest adresowane :-?

niech choc raz psy beda zbadane w kierunku chorob oczu.

Jednorazowe badanie jest bez sensu!
Stwierdza tylko stan "na dziś" tzn. w dniu badania. Badanie powtórzone po roku moze dać już zupełnie inny wynik, a pies funkcjonuje nadal w środowisku kynologicznym jako "zdrowy" :roll:

W Niemczech gdzie badania sa obowiazkowe i publikowane w biuletynach klubowych

Nie tylko w Niemczech, ale w wilelu innych krajach również, np. w USA :)
Pies, który nie powtarza badań jest usuwany z listy zwierząt "czystych".

dystrofia nie wymaga specjalistycznych technik, ja widac na pierwszy rzut oka

Owszem widać, ale dopiero w wieku kilku lat, czyli po urodzeniu przez suczkę kilku, kilkunastu szczeniąt bądź pokryciu przez reproduktora kilkunastu suczek ( w przypadku intensywnie eksploatowanego reproduktora moze to być nawet kilkadziesiąt suczek :o )
A wtedy jest juz trochę zbyt późno :(
Poza tym kto skłoni hodowców i właścicieli reproduktorów z tej linii do zaprzestania użytkowania hodowlanego :roll:

Oczywiście, że ja też jestem za powszechnym badaniem psów w kierunku możliwych do zdiagnozowania chorób, ale nie demonizujmy.
Pies badany nie gwaratuje 100% zdrowia swojego potomstwa, a pies niebadany niekoniecznie jest chory! Oba natomiast mogą być nosicielami chorób dziedziczonych recesywnie :(
Ważny jest świadomy dobór hodowlany i powszechny dostęp do informacji o chorobach i wadach, które pojawiają się w danej populacji.
A z tym niestety jest u nas kiepsko :evil:

Posted

bieganie rekreacyjne? aha, czyli nie liczymy hodowli ktore po prostu w zawodach nie startuja? Arktogea jest w spisie. Moze nie rozdzialajmy na trenujace i startujace bo moim zdaniem dla psow to nie ma wielkiego znaczenia. Chodzi o sam fakt czy psy kiedykolwiek szelki widzialy...

chodzi o trenowanie, starty w zawodach to rzecz z innej beczki

Posted

Ale co to znaczy trenowanie?
Codziennie 10 km?
A moze raz w tygodniu, albo co drugi weekend?
A moze tylko zimą na śniegu?
Która z tych opcjonalnych wersji jest wystarczająca dla uznania psa za "biegającego"?

Czy "biegającym" jest pies, który codziennie przedreptuje z nadambitym właścicielem 10 km przy rowerze czy ten, który zimą, na śniegu, biega z ochotą, a od wiosny do jesieni ma pełna labę od szelek?

Posted

Jak słusznie zuważyła agacia dobra budowa warunkuje dobry ruch, a co za tym idzie ewentualną, wydajną pracę w zaprzęgu.
Pies o kiepskiej budowie będzie kiepsko się ruszał, a zatem będzie miernym "zawodnikiem".
Względy estetyczne typu czysta, gęsta szata są prawie bez znaczenia dla walorów użytkowych jednak mają duże znaczenie na wystawach i mogą świadczyć o niepełnym dbaniu właściciela o psa.
Za to już osadzenie i sposób noszenia ogona są nie tylko walorem estetycznym lecz również eksterierowym, bo obie te cechy mają wpływ na motorykę ruchu.
itd

Posted

[quote name='SH']

wedlug Ciebie

:roll:
Czyli według kogo?
Sorki, ale nie wiem do kogo to jest adresowane :-?

To bylo do Drabstera.Akurat Ciebie SH nie posadzam o myslenie,ze wzorzec jest niewazny :wink:

Posted

Rozbawiłyście mnie znowusz. wypowiadacie sie w taki sposób jakbyście pozjadały wszystkie zęby na hodowli Haszczaków :lol: Wasze wypowiedzi są tak formółowane jakbyście chciały powiedzieć że tylko psy o których wy piszecie nadają sie do dalszej Hodowli i żaden inny Hodowca nie ma pojęcia co czyni i każdy miot jest pomyłką genetyczną

Posted

moze nie zeby ale troszke znamy ciemna strone polskiej kynologii... jednak troche dluzej od Ciebie 'siedzimy' w haszczakach.

A co do badan - w USA nie sa obowiazkowe, ale tam Ci co maja ambicje i chca znalezc nabywce po prostu decyduja sie na nie. W tej ilosci kazda przeslanka na ich korzysc jest wykorzystana.

Posted

wypowiadacie sie w taki sposób jakbyście pozjadały wszystkie zęby na hodowli Haszczaków

odpowiadam za siebie :
nie wszystkie, ale z pewnoscią więcej niż Ty :wink:
Wasze wypowiedzi są tak formółowane jakbyście chciały powiedzieć że tylko psy o których wy piszecie nadają sie do dalszej Hodowli i żaden inny Hodowca nie ma pojęcia co czyni i każdy miot jest pomyłką genetyczną

Przeczytaj jeszcze raz i zastanów się gdzie i kiedy którakolwiek z nas napisała taką bzdurę :P
Napisałm co najwyżej, ze każdy miot, mimo wcześniejszych rozważań i poszukiwań, jest wielką LOTERIĄ! I tak to właśnie jest. I nie ja to wymyśliłam tylko takie sa prawa natury :D

Posted

sh - a jak interpretowac przenoszenie ogona w afekcie, mój psiak przenosi ogonek na widok innych psów, jednak gdy biegam z nim w zaprzęgu nosi go prawidłowo, jak juz napisałaś w innym wypadku niewygodnie by mu się biegało poprostu :)

moze w ocenie powienien miec wpisane "niewystawowy ogon"? :D

drabster - daj sobie spokój, z husko-maniaczkami nie wygrasz, nawet posiadając 99% racji (nie mówie o tej konkretnie dyskusji, w nią nie ingeruje)

Posted

husko-maniaczkami.... heh - wybaczcie ze interesujemy sie czyms wiecej niz wlasnym podworkiem, wiemy troszke wiecej i moze chcemy ta wiedze komus przekazac.

Ja bez problemu moge ustapic jesli widze rozsadne argumenty. Najlatwiej dac sobie spokoj. A potem sie widzi wielkie oburzenie wsrod "hodowcow" ze czemu ich najpiekniejsze psiaki wylatuja z ringu i ze to pewnie dlatego bo wygrani zaplacili/znaja sedziow/pija z nimi na bankietach/dzwonia i ustalaja wszystko.

Przenoszenie ogona w afekcie to przenoszenie ogona w afekcie. Sedzia ocenia danego psa nie w ciagu jednej sekundy tylko dluzej - w ruchu i w statyce. Jesli ciagle ma ogon przenoszony to ma prawo wpisac to do karty oceny jako wade, ale nie ma okreslenia "niewystawowy ogon" jesli chodzi o scislosc. Husky to nie malamut - ma miec ogon sierpowato noszony i tyle!

Posted

Miśka napisał(a):
husko-maniaczkami.... heh - wybaczcie ze interesujemy sie czyms wiecej niz wlasnym podworkiem, wiemy troszke wiecej i moze chcemy ta wiedze komus przekazac.

nie wiem, może masz jakiś kompleks męczennicy albo jesteś z natury kłótliwa. Przeciez mój post jest napisany na luzie, z uśmiechem, a ty zaraz robisz z siebie ofiare swojej ponadprzeciętnej wiedzy. Cieszę się że są tacy ludzie którzy dzielą się wiedzą z innymi, ale jeśli masz zamiar z tego powodu się wywyższać to daj sobie spokój moja droga, nie ma sensu.

Co do poziomu sędziowania to chyba mówimy o dwóch innych światach, bo polski poziom sędziowania leży na pysku i ledwo zipie, oczywiście to tylko moje osobiste zdanie.

Posted

polski poziom sędziowania leży na pysku i ledwo zipie

I tu masz absolutną rację, niestety.

A w kwestii sposobu noszenia ogona w zasadzie podpisuję się pod wyjaśnieniami Miśki, więc nie będe się powtarzać. Dodam tylko, że jeśli wystawa jest dla psa stresem=afektem to znaczy ni mniej, ni więcej tylko tyle,że nie jest do niej należycie przygotowany.

Posted

[quote name='SH']

polski poziom sędziowania leży na pysku i ledwo zipie

I tu masz absolutną rację, niestety.

A w kwestii sposobu noszenia ogona w zasadzie podpisuję się pod wyjaśnieniami Miśki, więc nie będe się powtarzać. Dodam tylko, że jeśli wystawa jest dla psa stresem=afektem to znaczy ni mniej, ni więcej tylko tyle,że nie jest do niej należycie przygotowany.

Niestety nie ma takiej możliwości abym z arta wyplenił chęć dominacji, po częsci wynika to naszego błędnego podejścia do psa w jego pierwszych miesiącach, a po czesci z jego natury, jak sie podnieca to zaraz ogon zawija tak ze chodząc stuka o grzbiet, jedyne co do teraz na to wymyśliłem to dokładne obwąchanie ringu przed ocenianiem, czasem skutkuje :)

Posted

Bardzo ładne reproduktory o rudym umaszczeniu i doskonałym eksterierze mieszkają w hodowli Coyoacan. Są tam przynajmniej 3 rude psy - Championy z amerykańskich i francuskiej linii.
Psiaki kiedyś biegały w zaprzęgu, startowały w zawodach. Teraz niestety nie trenują z braku możliwości właścicielki, ale z pewnością stanowią dobry materiał dla początkującego hodowcy ;-).
pozdrawiam

Posted

a czy mój beżowy luluś zalicza się do rudych reproduktorow?

w zaprzęgach biega regularnie conajmniej 6 razy w miesiącu, czasem nawet po pare dni na jeden trening, no chyba że coś sobie zrobi głupcio, to ma pauze :)

Posted

Mnie z rudasków podoba się :SACHEM z Watahy Ostrego Zęba. Nie wiem jednak kto jest jego właścicielem i czy pies biega. Jak macie jakieś info to chętnie się dowiem. :)