Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja sie dowiedzialam, ze najlepsze by bylo mieso krolicze - bo zawiera 0,43g bialka w 100g, kiedy wolowina jakies 16, drob 12, cielecina 20 :o gdzies posialam kartke ze szczegolowymi danymi :-? [tzn najlepsze jesli mialby jesc naturalne jedzonko]

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tufi, to bierz sie za hodowle :lol:
na przyklad w Warszawie ciezko jest kupic mieso krolicze. jak Sabina byla na BARFie to sie za tym frykasem rozgladalam. i nie znalazlam :-?

Posted

W tesco na stalowej są całe tuszki mrozone, lub czesci królicze....
Byłam i patrzyłam na nie- ale nie znam przepisu na przyrzadzanie...wiec zrezygnowałam...a nie pomyslałam o psie;).
ps. jestesmy na eukanubie intestinalu od 3 lat, zaczynalismy na walthamie dla alergików- ale na tamtej karmie nie przybieralismy na wadze..
Od trzech lat mamy spokój z nawracajacymi biegunkami...koszt mniej wiecej za 10 kg(najwiekszy worek) to 195 zł- w dostawie do domu...przy wiekszym zamówieniu mozna jeszcze uszarpac ze 20 zł.... taki worek na 25 kg Gryfa starcza na ok2-3 miesiace- w zaleznosci od ilosci jedzenia uzupełniajacego czyli smaczków;). 2 miesiace jak jedziemy na samym suchym- lub ma zwiekszoną dawke przy duzej ilosci ruchu...

Posted

Ty sie nie smiej - bo po wykladzie w pracy wlasnie nt krolikow zapedzam dziadka i tescia do hodowli - chocby na wlasny uzytek :) Dlugo by mowic, ale hodowla krolikow to przyszlosc - na Zachodzie to rarytas, a poza tym mieso bardzo zdrowe - ja go nie tkne na pewno [choc nie wiem sama czy moja nerka mnie do tego nie zmusi :( ], ale dla psow - czemu by nie? :lol:

Posted

ja tez mam opory przed jedzeniem kroliczego miesa...
a jak bylam mala, to najpierw sie bawilam z puchatymi kuleczkami, a za czas jakis ze smakiej je palaszowalam :roll:
choc bylam swiadoma, ze jem mieso z tych kuleczek :roll:

Posted

oporów nie mam zadnych dopóki miesko jest w formie "oprawionej"...
Przy zajacu najpierw paredziesiat minut pochlipałam...a pozniej stwierdziłam ze jednak trzeba....zadbac o tuszke...ale zywemu bym nie dała rady zrobic krzywdy...

No a juz hodowla królików odpada...bo bym miała ich co wykot coraz wiecej....i zadnego zysku tylko same nakłady na dozywianie...
Nie sztuka zaczac hodowac- sztuka je pozniej ....echm...lub oddac komus kto to zrobi....

Posted

tufi napisał(a):
A ja sie dowiedzialam, ze najlepsze by bylo mieso krolicze - bo zawiera 0,43g bialka w 100g, kiedy wolowina jakies 16, drob 12, cielecina 20 :o gdzies posialam kartke ze szczegolowymi danymi :-? [tzn najlepsze jesli mialby jesc naturalne jedzonko]

tufi,
skąd masz takie dane na temat mięsa królika?
Z moich danych np. książka "Hodowla zwierząt futerkowych" S. Jarosza, wynika, że mięso królika ma 20% białka ogólnego i 8-9%tłuszczu.
Oprócz tego autor w tej książce podaje następujące dane:
wołowina chuda 19% białka strawnego,
drób zalezy od gatunku:
kurczak: 17,7% białka str., kaczka 15,8%, gęś 14,6%
cielęcina 18% białka str.

Posted

Ale po zajacu czy kroliku - bo roznica jednak jest.

AM
W Wielkopolskim Osr. Doradztwa Rolniczego [gdzie pracuje] pani miala wyklad nt krolikow. Powiedziala, ze ich bialko jest przyswajalne w 90%, dlatego najlepiej nadaja sie na diety, szczegolnie dla nerkowcow i watrobowcow. Podeszlam do niej po wykladzie i troszke zaczelam dyskutowac. Przyniosla mi skserowana tabelke z jakiejs ksiazki [moge sie dowiedziec, z jakiej] - a ze ja znalazlam, to juz przepisuje:
zawartosc skladnikow pokarmowych w miesie roznych gatunkow zwierzat [w %]
kolejno bedzie: woda; bialko; tluszcz; skladniki pokarmowe; wartosc energetyczna 100g miesa w kJ
wolowina - 68,50 - 15,01 - 4,47 - 0,85 - 548,7
baranina - 55,10 - 12,11 - 11,48 - 0,90 - 655,1
wieprzowina poltlusta - 51,10 - 15,34 - 13,89 - 0,75 - 784,9
cielecina - 77,80 - 20,00 - 1,00 - 1,20 - 382,9
kurze - 76,20 - 19,72 - 1,42 - 1,37 - 415,9
królicze - 69,32 - 0,43 - 6,20 - 1,39 - 638,8

Posted

Agnes napisał(a):
tufi dla Ciebie to niestety kar-ma sie nie oplaca :( Ale moze uda Ci sie kupowac taniej, jakbys byla stalym klientem - czego oczywiscie nie zycze, bo z jakiegos powodu musisz dawac taka karme :(
Katerinas, oni pisza, ze na terenie wawy za darmo, ale jak zadzwonisz to napisz czy cos Ci policza - ciekawa jestem
Do Izabelina jest bezpłatnie :D Dzięki Agnes :buzi:

Posted

U mnie w lecznicy nasza sercowa karma kosztuje dokładnie tyle samo, co w firmie KAR-MA. Dobrze to czy nie? W każdym razie mogę teraz wybierać, bo cena nie gra roli :wink:

Posted

tufi,
jakbyś mogła się dowiedzieć co to za ksiązka to bym była "dźwięczna" :wink:
Przeglądałam jeszcze moje stare notatki z elektywu Hodowla królików i tam tez jest, że mięso z królika ma 19-20% białka :roll:

Posted

Dostalam wlasnie cennik z mojego ulubionego sklepu w Poznaniu:
ROYAL CANIN / Renal 14kg - 219,56 zł
HILLS / Canine u/d 14kg - 165,48
A jeszcze od tego mam 5% rabatu :)
Chyba sie na tego hill'sa jednak zdecyduje - jak myslicie?

Posted

Katerinas ciesze sie bardzo, ze pomoglam:)
Mokka ja bym jednak brala z Kar-my, a czemu? Bo daja fajne prezenty:) Moja znajoma juz z pol roku u nich kupuje i moze wybierac prezenty;) Tzn pyta sie, co tym razem jej przywioza - zawsze daja, napewno przy 14 kg. Na poczatku daja kosci takie prasowane chyba, potem znajoma dostala miski, a teraz pojemnik na karme na te 14 kg :D Normalnie kosztuje z 30 zl - oplaca sie u nich kupowac;)
tufi Hills jest bardzo dobra karma - sprobuj..dziwne, ze taki tani:) ale zobacz jak psiak bedzie reagowal, bo to od niego zalezy;)

Posted

Ten sklep ma bardzo dobre ceny wszystkich produktow, a hill'sa sprzedaja od samego poczatku - chyba z 5 lat [nie wiem dokladnie, kiedy otwarto sklep :( ] Moze przez to takie znizki? "Normalny" hill's tez jest w bardzo korzystnych cenach :)

Posted

julita- zajac nie dla psa był...tylko na obiad swiateczny...Mojemu pieskowi tylko "masaz" futerkowych stópek był dany...nic poza tym...Dziczyzna jak by nie było ma wiele walorów ale psu bym nie dała...
Co do karm- my jedziemy na eukanubie intestinalu...biegunki odeszły jak reka odjął...

Posted

Agnes napisał(a):
Katerinas ciesze sie bardzo, ze pomoglam:)
Mokka ja bym jednak brala z Kar-my, a czemu? Bo daja fajne prezenty:) Moja znajoma juz z pol roku u nich kupuje i moze wybierac prezenty;) Tzn pyta sie, co tym razem jej przywioza - zawsze daja, napewno przy 14 kg. Na poczatku daja kosci takie prasowane chyba, potem znajoma dostala miski, a teraz pojemnik na karme na te 14 kg :D Normalnie kosztuje z 30 zl - oplaca sie u nich kupowac;)

I dopiero teraz mi to mówisz???!!! Już lecę zamawiać :D

Posted

Agnes napisał(a):
Tzn pyta sie, co tym razem jej przywioza - zawsze daja, napewno przy 14 kg. Na poczatku daja kosci takie prasowane chyba, potem znajoma dostala miski, a teraz pojemnik na karme na te 14 kg :D Normalnie kosztuje z 30 zl - oplaca sie u nich kupowac;)
Już u nich zamówiłam. Pan wniósł 14 kg woreczek do domku :) Dostałam w prezencie kubeczek do mierzenia karmy i dużą sprasowaną kość :)
Fajne te dalsze prezenciki :)

Posted

A ja wlasnie znalazlam dojscie do hurtowni karmy - jak im sie w transporcie rozwali taki 15kg woreczek, to sprzedaja o ok. 50zl taniej - czyli np. nie 200, a 150zl :)

Posted

AM napisał(a):
tufi,
jakbyś mogła się dowiedzieć co to za ksiązka to bym była "dźwięczna" :wink:
Przeglądałam jeszcze moje stare notatki z elektywu Hodowla królików i tam tez jest, że mięso z królika ma 19-20% białka :roll:

To z jakiegos artykulu skserowanego, podobno artykul jest bez podpisu :roll: Generalnie pani sprawia wrazenie, ze ja chce podwazyc jej autorytet i zbyt szczegolowych informacji mi udzielic nie chce, mam je wierzyc na slowo :o :-?

• 3 weeks later...
Posted

A czy slyszal ktos z Was cos na temat diet BOSCHa?

Myslalam, ze sama Ipakitina sobie da rade, ale jednak czeka nas jakas dieta. Choc i tak nie wiem, jak wygladalyby wyniki bez Ipakitiny.

• 1 year later...
Posted

malawaszka mój pies jadł Royal Hepatic przez pół roku i naprawdę pomogło. Po Royalu miał dobre wyniki, a wcześniej żadne tabletki, zastrzyki nie pomagały...