Mecka Posted July 25, 2004 Posted July 25, 2004 Pilnie potrzebuję rady dotyczącej diet weterynaryjnych dostepnych na rynku- chodzi o kamicę nerkową. Dokładny skład kamieni poznam jutro, ale zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu cen takiej diety, różnych firm, do tej pory znane mi są tylko eukanuba, waltham i hills. A w ciągu kilku dni muszę się zdecydować na którąś z opcji. Niestety ze względów finansowych i ilości chorób u psiaka szukam alternatywy, skutecznej diety za niewygórowane koszty (o co chodzi piszę w dziale weterynaria, "kto ma psa chorego na nerki"). Może ktoś wie, czy sprowadzenie takiej karmy jest bardziej opłacalne? Quote
Mecka Posted July 25, 2004 Author Posted July 25, 2004 Dodam, że pies jest wyjątkowym niejadkiem, dlatego rozważę każdą sugestię, zaróno karmy suchej, jak i "mokrej". Quote
Marcino1978 Posted July 26, 2004 Posted July 26, 2004 Royal ma chyba odpowiednią karmę ( puszki i suche ) dostępna u vetów, niestety dość droga - worki 2 i 14 kg puszki 420 gram około 8-10 zł Quote
Mecka Posted July 26, 2004 Author Posted July 26, 2004 Niestety chodzi mi o tę kwotę, karma sucha dotychczas podawana dla psiura to była acana senior, niestety na początku jadł chętnie, ale potem przestał jeść, nawet gotowanego, czasem nawet kręci na mięsko. W tym problem, że muszę zmienić sposób żywienia żeby ratować jego nerki, a tym samym jak poczuje się lepiej, żeby mu smakowało - on musi jeść. Eukanuba jest bardzo droga, jeśli będę musiała zdecyduję się na Waltham, ale nie jestem pewna czy on po prostu będzie jadł( tym bardziej że dopiero od 3 miesięcy jest na suchym). Już nawet zaczęłam się skłaniać ku diecie gotowanej dla nerkowców i jako leczniczy środek dieta weterynaryjna ( w dodatku musi być zalana lub czymś posypana, inaczej nie zje). A czy ktoś mi przybliży jaka jest dieta firmy TROVET? Quote
buldog96 Posted July 26, 2004 Posted July 26, 2004 Witam podam ci cenę takiej karmy Royala tylko nie pamietam czy 2,5 czy 3 kg. Moi rodzice byli zmuszeni kupić swojej suczce taką dietę niestety nawet jej nie spróbowała :cry: kosztowała początkowo 80 zł ale zapłacili 60 zł. Ale ta cena jest uzależniona od dobrych chęci weta który ja będzie sprzedawał. Quote
Mecka Posted July 27, 2004 Author Posted July 27, 2004 Wiem, że royal jest najlepszy( w granicach rozsądku i cen), prawdopodobnie pozostanie mi on, ale jednak jeszcze będę dopytywać na temat diety firmy TROVET. Quote
sota36 Posted August 9, 2004 Posted August 9, 2004 Nie znam firmy , o ktorej piszesz ale polecalabym Royala! Sa puszki i sucha. Popytaj tez, skoro masz takiego "niejadka" o rozne sosy do polewania a produkowane przez te firmy. Zapytaj i popros roznych wetrynarzy o prpbki danych karm dla nerkowcow i zobacz ktora zje psina i wtedy kup. Quote
Mecka Posted August 9, 2004 Author Posted August 9, 2004 Zdecydowałam sie na dietę weterynaryjną waltham (royal canin) renal, psu bardzo smakuje i jest dla niego optymalna. Mimo, że koszt nie jest mały to warto zainwestować w jego zdrowie, a do tego jeśli ją tylko lubi to: "ze smakiem". Quote
tufi Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Nie wiedzialam, czy bardziej na zywienie to dac, czy tu - ale w koncu to karmy na jakies schorzenia, wiec daje tu :) Czy ktos z Was stosowal na jakies schorzenie u swojego psa tzw. diety weterynaryjne? Czy ich stosowanie przynioslo oczekiwane efekty, czy tez bylo bez zmian? I jakiej firmy podawaliscie: eukanuby, trovet'a, hill'sa czy royal'a? Eukanuba zdecydowanie najdrozej wypada, hill's i royal w podobnej cenie, trovet troszke drozszy. Czy te karmy rzeczywiscie maja jakies dzialanie lecznicze/wspomagajace leczenie, czy to kolejny chwyt marketingowy producentow karm? Quote
bachar Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Podobno produkcja karm Hills zaczęła się od ułożenia diety dla psa chorego na nerki. A karmy bytowe Hillsa bardzo sobie zawsze ceniłam. Quote
sota36 Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Wystarczy poszukac, bo byl taki temat. Ja stosowalam diete weterynaryjna - RC Hepatic - no i jasne, ze pomagala !!!!!!!!!!!! Quote
tufi Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Przejrzalam tematy archiwalne, ale bardzo tam malo informacji. Jest Twoja wypowiedz i chyba jeszcze dwoch innych osob. Dlatego nowy watek i prosba o ocene karm wg producentow. Poza tymi czterema, ktore wymienilam, moge jeszcze walthama kupic (choc wiem, ze to wspolna produkcja z royalem, ale u mnie w klinice sa rozgraniczone). I co sadzicie o podawaniu takiej karmy 4,5-miesiecznemu szczeniakowi? Z jednej strony wieksze zapotrzebowanie na bialko z powodu intensywnego wzrostu, a z drugiej strony jak najwieksze ograniczanie jego ilosci z powodu nerki. Quote
golden_owner Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Moj pies dostawal convalescence support royala jak byl bardzo chory. Wymiotowal wszystkim, zmiskowanym kurczakiem z kleikiem ryzowym, samym kleikiem, po prostu wszystkim, sily zaczal odzyskiwac wlasnie na CS royala, najpierw w wersji instant (strzykawka do pycha, bo nei chcial sam), potem jak juz bylo lepiej - puszki. Teraz na co dzien dostaje royala digest&osteo junior (seria vet early care) i rowniez bardzo sobie chwale. Ogolnie jestem fanka diet weterynaryjnych royala. Quote
Godelaine Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Ja mogę wypowiedzieć się tylko o jednej z takich diet - Royal Canin Sensitivity. Skierowana jest przede wszystkim dla psów z problemami układu pokarmowego. Gdy nic innego już nie pomaga :( W momencie, gdy Diana zaczęła wcinać karmę (uszy jej się trzęsą, że hej!) skończyły się męczące (i niestety bardzo częste :( ) biegunki. Gdy ostatnimi czasy mała zżarła przypadkiem jakieś paskudztwo i mimo wszystko dostała lekkiego rozwolnienia - wystarczyło podać jej właśnie większą dawkę karmy. Ślicznie związała kupę. Wiem, że karmę tę często stosuje się tylko okresowo - wyregulowanie układu pokarmowego a potem hop na inną karmę, zwykle z gatunku 'sensible'. Akurat u mojej psicy jednak zostaniemy już do końca na tej. Bo z obserwacji wynika, że jednak jakakolwiek zmiana to będzie spoooory błąd :evil: Diana Royala wcina już pół roku. Żadnych efektów ubocznych nie zauważyłam. Ładne kupy, dobra forma, śliczna, lśniąca sierść. Tak więc polecam. Ale oczywiście tylko pod warunkiem konsultacji z lekarzem. P.S. Na miesiąc idzie nam 6 kg worek. A przy cenie 97 zł za takowy - idzie przeżyć :D Quote
sota36 Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Moj szczeniaktez teraz jest na RC Digest& Osteo - nie rusza jej samej, tylko z dodarkiem ...gotowanej watroby, ale to moja wina, bo ja szczeniaka rozpaskudzilam. Ale ladnie na niej przybiera na wadze, wrecz wzorcowa. A ze Staruszek wlasnie byl na RC Hepatic i bylo dobrze, to tefraz to zadecydowalo o diecie tej samej firmy, tylko ta cena, ale coz - kochaj i ...plac. Quote
Godelaine Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Sota36... A czemu zdecydowałaś się na tę karmę (dla szczeniaka)? Rzeczywiście ma jakieś problemy? Quote
sota36 Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 To nie jest karma typowo werynaryjna w sensie leczniczym, to bytowka - typu vet early care! wet nam ja zaproponowal, bo nasz psiak ma (ze wzgl. na rase) predyspozycje do przerostu i problemow z ukl. pokarmowym, stad to jedzonko. Quote
Agnes Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 ja swojej suce sp dawalam RC Instestinal - karma jelitowa. Nie dzialaly tabletki na zapalenie jelita grubego, wiec wet kazal dawac ta karme - jak reka odjal :D Pies odrazu zaczal sie normalnie zalatwiac, nie bylo juz problemow, karme jadl baaardzo chetnie. Suczydlo do tego miala chora trzustke i watrobe - a naprawde karma jej sluzyla. Quote
sota36 Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 No i dlatego mowie - RC is the best!!!!!!!!! Quote
tufi Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Dosypalam mu jakies 5 dkg karmy renal [na nerki] royala do porcji jedzenia, do kolejnego posilku nastepne 5 dkg - ladnie ta karma pachnie i wyglada. Mlody mial po niej okropne gazy - ale byc moze przez jej dzialanie (o ile pamietam, to ma wiazac mocznik tak, aby byl wydalany z kalem, a nie przez nerki i mocz). mam jeszcze dwie probki po 100 gram - wiec na kilka dni wystarczy, bo niestety teraz cieniutko z kasa, ale po wyplacie juz chyba kupie royala. A jakie maja te karmy pojemnosci? Bo chyba inne, niz te zwykle? I czy warto mieszac mu z dotychczasowa karma czy tez od razu go przestawic wylacznie na renala? [w ogole przeciwskazanie do jej stosowania maja suki w ciazy i karmiace oraz szczenieta - ale wet stwierdzil, ze plusy jej stosowania przewyzszaja ewentualne minusy] Sama juz nie wiem, gubie sie w tym wszystkim troche :( Quote
sota36 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Co do pojemnosci RC - to niestety maja tylko po 14 kilo i podrozaly o 15 %, ale teraz nie wiem czy bytowki, czy weterynaryjne, o ile cos mi sie w glowie przejasnia, to weterynaryjne. Kiedy Staruszek jadl Hepatic (a wcinal go chetnie ) i tylko Hepatic (!!!) wyproznial sie fajnie, bo to delikatna karma, w koncu miala chronic watrobe. Glodny nie byl, siersc mial przepiekna, jak na swoje prawie 13 latek. Wyniki krwi,jak wczesniej pisalam, sie poprawily. Na domowym chudym pokarmie( piersi z kurczaka, legawa z ryzem i warzywa)bylo gorzej, stad zadecydowalismy o karmie suchej (niestety, to nie watroba odmowila posluszenstwa, a nerki! Przyszlo to nagle. Mocznica) To tez nas sklonilo do tego, by mlodego trzymac , przynajmniej do 18 miesiecy, na karmie tej samej firmy, mam do niej zaufanie i przekonanie. Quote
Godelaine Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Hmm... Ja tę weterynaryjną kupuję od pół roku (w piątek brałam kolejny worek) i zmiany ceny jak do tej pory nie było. Tak więc może jednak tylko to bytówka podrożała? A worki są po 1,5 kg, 6 kg i 14 kg. Quote
sota36 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Raczej weterynaryjne - moze Ci wet dal wiekszy upust??? Oby! Mysmy brali bytowke dla szczeniaka i za 14 kilo placilam 217zlotych. Quote
Agnes Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 fakt, karmy wet podrozaly, choc niewiele, ale jednak...W sklepie gdzie zamawialam taka karme RC Renal kosztuje 14 kg 230 zl a 7,5 kg 135 zl Quote
Godelaine Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Ooo... W takim razie ja bardzo lubię swoją panią wet i niech ona również dłuuuuugo mnie lubi :lol: Swoją drogą. Kiedyś chciałam brać worki po 14 kg, bo zawsze trochę to taniej wychodzi. Ale okazało się, że 6 kg wystarcza idealnie na miesiąc! Co do dnia! Tak więc stwierdziłam, że nie ma sensu kupywać większego wora. W ten sposób karma jest świeższa. A i wiem, kiedy zadzwonić do wetki z przypomnieniem, by zamówiła karmę :) Quote
Recommended Posts