Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pilnie potrzebuję rady dotyczącej diet weterynaryjnych dostepnych na rynku- chodzi o kamicę nerkową. Dokładny skład kamieni poznam jutro, ale zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu cen takiej diety, różnych firm, do tej pory znane mi są tylko eukanuba, waltham i hills. A w ciągu kilku dni muszę się zdecydować na którąś z opcji. Niestety ze względów finansowych i ilości chorób u psiaka szukam alternatywy, skutecznej diety za niewygórowane koszty (o co chodzi piszę w dziale weterynaria, "kto ma psa chorego na nerki"). Może ktoś wie, czy sprowadzenie takiej karmy jest bardziej opłacalne?

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niestety chodzi mi o tę kwotę, karma sucha dotychczas podawana dla psiura to była acana senior, niestety na początku jadł chętnie, ale potem przestał jeść, nawet gotowanego, czasem nawet kręci na mięsko. W tym problem, że muszę zmienić sposób żywienia żeby ratować jego nerki, a tym samym jak poczuje się lepiej, żeby mu smakowało - on musi jeść.

Eukanuba jest bardzo droga, jeśli będę musiała zdecyduję się na Waltham, ale nie jestem pewna czy on po prostu będzie jadł( tym bardziej że dopiero od 3 miesięcy jest na suchym). Już nawet zaczęłam się skłaniać ku diecie gotowanej dla nerkowców i jako leczniczy środek dieta weterynaryjna ( w dodatku musi być zalana lub czymś posypana, inaczej nie zje).

A czy ktoś mi przybliży jaka jest dieta firmy TROVET?

Posted

Witam podam ci cenę takiej karmy Royala tylko nie pamietam czy 2,5 czy 3 kg. Moi rodzice byli zmuszeni kupić swojej suczce taką dietę niestety nawet jej nie spróbowała :cry: kosztowała początkowo 80 zł ale zapłacili 60 zł. Ale ta cena jest uzależniona od dobrych chęci weta który ja będzie sprzedawał.

Posted

Wiem, że royal jest najlepszy( w granicach rozsądku i cen), prawdopodobnie pozostanie mi on, ale jednak jeszcze będę dopytywać na temat diety firmy TROVET.

• 2 weeks later...
Posted

Nie znam firmy , o ktorej piszesz ale polecalabym Royala! Sa puszki i sucha. Popytaj tez, skoro masz takiego "niejadka" o rozne sosy do polewania a produkowane przez te firmy. Zapytaj i popros roznych wetrynarzy o prpbki danych karm dla nerkowcow i zobacz ktora zje psina i wtedy kup.

Posted

Zdecydowałam sie na dietę weterynaryjną waltham (royal canin) renal, psu bardzo smakuje i jest dla niego optymalna. Mimo, że koszt nie jest mały to warto zainwestować w jego zdrowie, a do tego jeśli ją tylko lubi to: "ze smakiem".

• 6 months later...
Posted

Nie wiedzialam, czy bardziej na zywienie to dac, czy tu - ale w koncu to karmy na jakies schorzenia, wiec daje tu :)

Czy ktos z Was stosowal na jakies schorzenie u swojego psa tzw. diety weterynaryjne? Czy ich stosowanie przynioslo oczekiwane efekty, czy tez bylo bez zmian?
I jakiej firmy podawaliscie: eukanuby, trovet'a, hill'sa czy royal'a? Eukanuba zdecydowanie najdrozej wypada, hill's i royal w podobnej cenie, trovet troszke drozszy.
Czy te karmy rzeczywiscie maja jakies dzialanie lecznicze/wspomagajace leczenie, czy to kolejny chwyt marketingowy producentow karm?

Posted

Przejrzalam tematy archiwalne, ale bardzo tam malo informacji. Jest Twoja wypowiedz i chyba jeszcze dwoch innych osob. Dlatego nowy watek i prosba o ocene karm wg producentow. Poza tymi czterema, ktore wymienilam, moge jeszcze walthama kupic (choc wiem, ze to wspolna produkcja z royalem, ale u mnie w klinice sa rozgraniczone).

I co sadzicie o podawaniu takiej karmy 4,5-miesiecznemu szczeniakowi? Z jednej strony wieksze zapotrzebowanie na bialko z powodu intensywnego wzrostu, a z drugiej strony jak najwieksze ograniczanie jego ilosci z powodu nerki.

Posted

Moj pies dostawal convalescence support royala jak byl bardzo chory. Wymiotowal wszystkim, zmiskowanym kurczakiem z kleikiem ryzowym, samym kleikiem, po prostu wszystkim, sily zaczal odzyskiwac wlasnie na CS royala, najpierw w wersji instant (strzykawka do pycha, bo nei chcial sam), potem jak juz bylo lepiej - puszki.
Teraz na co dzien dostaje royala digest&osteo junior (seria vet early care) i rowniez bardzo sobie chwale. Ogolnie jestem fanka diet weterynaryjnych royala.

Posted

Ja mogę wypowiedzieć się tylko o jednej z takich diet - Royal Canin Sensitivity. Skierowana jest przede wszystkim dla psów z problemami układu pokarmowego. Gdy nic innego już nie pomaga :(
W momencie, gdy Diana zaczęła wcinać karmę (uszy jej się trzęsą, że hej!) skończyły się męczące (i niestety bardzo częste :( ) biegunki. Gdy ostatnimi czasy mała zżarła przypadkiem jakieś paskudztwo i mimo wszystko dostała lekkiego rozwolnienia - wystarczyło podać jej właśnie większą dawkę karmy. Ślicznie związała kupę.
Wiem, że karmę tę często stosuje się tylko okresowo - wyregulowanie układu pokarmowego a potem hop na inną karmę, zwykle z gatunku 'sensible'. Akurat u mojej psicy jednak zostaniemy już do końca na tej. Bo z obserwacji wynika, że jednak jakakolwiek zmiana to będzie spoooory błąd :evil:
Diana Royala wcina już pół roku. Żadnych efektów ubocznych nie zauważyłam. Ładne kupy, dobra forma, śliczna, lśniąca sierść.
Tak więc polecam. Ale oczywiście tylko pod warunkiem konsultacji z lekarzem.

P.S. Na miesiąc idzie nam 6 kg worek. A przy cenie 97 zł za takowy - idzie przeżyć :D

Posted

Moj szczeniaktez teraz jest na RC Digest& Osteo - nie rusza jej samej, tylko z dodarkiem ...gotowanej watroby, ale to moja wina, bo ja szczeniaka rozpaskudzilam. Ale ladnie na niej przybiera na wadze, wrecz wzorcowa. A ze Staruszek wlasnie byl na RC Hepatic i bylo dobrze, to tefraz to zadecydowalo o diecie tej samej firmy, tylko ta cena, ale coz - kochaj i ...plac.

Posted

To nie jest karma typowo werynaryjna w sensie leczniczym, to bytowka - typu vet early care! wet nam ja zaproponowal, bo nasz psiak ma (ze wzgl. na rase) predyspozycje do przerostu i problemow z ukl. pokarmowym, stad to jedzonko.

Posted

ja swojej suce sp dawalam RC Instestinal - karma jelitowa. Nie dzialaly tabletki na zapalenie jelita grubego, wiec wet kazal dawac ta karme - jak reka odjal :D Pies odrazu zaczal sie normalnie zalatwiac, nie bylo juz problemow, karme jadl baaardzo chetnie. Suczydlo do tego miala chora trzustke i watrobe - a naprawde karma jej sluzyla.

Posted

Dosypalam mu jakies 5 dkg karmy renal [na nerki] royala do porcji jedzenia, do kolejnego posilku nastepne 5 dkg - ladnie ta karma pachnie i wyglada. Mlody mial po niej okropne gazy - ale byc moze przez jej dzialanie (o ile pamietam, to ma wiazac mocznik tak, aby byl wydalany z kalem, a nie przez nerki i mocz). mam jeszcze dwie probki po 100 gram - wiec na kilka dni wystarczy, bo niestety teraz cieniutko z kasa, ale po wyplacie juz chyba kupie royala.
A jakie maja te karmy pojemnosci? Bo chyba inne, niz te zwykle? I czy warto mieszac mu z dotychczasowa karma czy tez od razu go przestawic wylacznie na renala? [w ogole przeciwskazanie do jej stosowania maja suki w ciazy i karmiace oraz szczenieta - ale wet stwierdzil, ze plusy jej stosowania przewyzszaja ewentualne minusy]
Sama juz nie wiem, gubie sie w tym wszystkim troche :(

Posted

Co do pojemnosci RC - to niestety maja tylko po 14 kilo i podrozaly o 15 %, ale teraz nie wiem czy bytowki, czy weterynaryjne, o ile cos mi sie w glowie przejasnia, to weterynaryjne.
Kiedy Staruszek jadl Hepatic (a wcinal go chetnie ) i tylko Hepatic (!!!) wyproznial sie fajnie, bo to delikatna karma, w koncu miala chronic watrobe. Glodny nie byl, siersc mial przepiekna, jak na swoje prawie 13 latek. Wyniki krwi,jak wczesniej pisalam, sie poprawily. Na domowym chudym pokarmie( piersi z kurczaka, legawa z ryzem i warzywa)bylo gorzej, stad zadecydowalismy o karmie suchej (niestety, to nie watroba odmowila posluszenstwa, a nerki! Przyszlo to nagle. Mocznica)
To tez nas sklonilo do tego, by mlodego trzymac , przynajmniej do 18 miesiecy, na karmie tej samej firmy, mam do niej zaufanie i przekonanie.

Posted

Hmm... Ja tę weterynaryjną kupuję od pół roku (w piątek brałam kolejny worek) i zmiany ceny jak do tej pory nie było. Tak więc może jednak tylko to bytówka podrożała?

A worki są po 1,5 kg, 6 kg i 14 kg.

Posted

Ooo... W takim razie ja bardzo lubię swoją panią wet i niech ona również dłuuuuugo mnie lubi :lol:

Swoją drogą. Kiedyś chciałam brać worki po 14 kg, bo zawsze trochę to taniej wychodzi. Ale okazało się, że 6 kg wystarcza idealnie na miesiąc! Co do dnia! Tak więc stwierdziłam, że nie ma sensu kupywać większego wora. W ten sposób karma jest świeższa. A i wiem, kiedy zadzwonić do wetki z przypomnieniem, by zamówiła karmę :)