Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Słuchajcie - nie wiem jak Wasze futra, ale moja Tina w takich temperaturach to w południe nie wytrzyma :shake: Dzisiaj już o 8 rano nie miała ochoty na łażenie po łące. Nie wiem, czy to dobry pomysł spotykać się w południe.

Posted

zuanna napisał(a):
Słuchajcie - nie wiem jak Wasze futra, ale moja Tina w takich temperaturach to w południe nie wytrzyma :shake: Dzisiaj już o 8 rano nie miała ochoty na łażenie po łące. Nie wiem, czy to dobry pomysł spotykać się w południe.

Jestem tego samego zdania-moje dzisiaj na zwyczajowej naszej leśnej trasie spacerowej wymiękły i ostentacyjnie zażądały powrotu do domu,a na tych łąkach jest zero cienia i patelnia się robi.To może po połudnui,lub zarządzimy inny termin.

Posted

Ja mieszkam w Dobrzyniewie Dużym ,kierunek na Gniłę-Krypno to jest od granic Białego to 9 km,więc do lasu mam 200metrów,a nasza trasa to ok 10 km po lesie-więc jak chcecie możemy spotkać się równie dobrze na mojej wiosce.Jeżeli są chętni to zapraszam,a namiary na mnie z nr tel mogę wtedy podać na PW

Posted

zuanna napisał(a):
My możemy dojechać w dowolne miejsce. W parku zwierzynieckim, to nie wiem czy uda nam się spuścić zwierzaki :shake: Ludzie raczej się boją brykających dużych psów.

Iza pisała o lasku, ale na ostatnim 5psowym spacerze moja po parku też biegała.
Ludzie zresztą są wszędzie.

Widzę że nic w związku ze spacerkiem nie zostało ustalone.. może to i dobrze, taki upał mój Suk też wymięka:shake:

Posted

plinka my się dzisiaj spotykamy o godzinie 18 w mojej okolicy-las i to duuuużżżżooo lasu.Przyjeżdża zuanna ze swoją suczą.Jeżeli ktoś jeszcze miałby ochotę to zapraszam serdecznie,a namiary i tel do siebie podam na PW.(będę jeszcze tu zaglądać ok 13,aby zobaczyć czy może ktoś jeszcze się skusi)

Posted

BARDZO PROSIMY O POMOC SCHRONISKU W HAJNOWCE

200 psiakow, wolontariatu prawie ze nie ma ( jedna wolontariuszka), adopcje stoja.
Kierownictwo jest przystepne i mile, bardzo wdzieczne za jakakolwiek pomoc.

[h=2]Komunikat dla osób zainteresowanych wolontariatem w Schronisku ”Ciapek” w Hajnówce.[/h] Środa, 21 Marzec 2012 20:40 | | |
[FONT=&quot]Uruchomiony został adres poczty elektronicznej dla osób zainteresowanych promocją [/FONT][FONT=&quot]bezdomnych zwierząt przebywających w Schronisku "Ciapek"[/FONT][FONT=&quot].[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Jeżeli chcesz umieszczać psy w kąciku adopcyjnym na oficjalnej witrynie Schroniska, prześlij zgłoszenie na adres ciapek.schronisko@gmail.com[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Kogo potrzebujemy[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

1. [FONT=&quot]Osoby do aktualizacji internetowej strony schroniska - Do wolontariuszy należy regularne sprawdzanie, które psy, zostały już adoptowane, aby można usunąć je z bazy.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  2. [FONT=&quot]Osoby znające zwierzęta w schronisku - W ciągu tygodnia w schronisku jest znaczna rotacja zwierząt i Wolontariusze pomagają osobom zainteresowanym adopcją wybrać zwierzę, doradzają, mogą powiedzieć kilka słów o wybranym zwierzęciu.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  3. [FONT=&quot]Osoby do pielęgnacji psów zwykle będzie to wyprowadzanie na spacery mniejszych, łagodnych psów (organizowane też będą tzw \"masowe\" wyprowadzania psów - zbiera się kilku wolontariuszy i wyprowadza się wszystkie psy z boksu na raz) oraz pielęgnacja tych psów (strzyżenie, czesanie, mycie i różnego rodzaju zabiegi pielęgnacyjne bądź lecznicze - od czyszczenia uszu po siedzenie z psem z kroplówką). Wchodzi w grę karmienie szczeniaków. [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  4. [FONT=&quot]Osoby do organizowania adopcji i transportów - Wolontariusze szukają domów dla poszczególnych zwierząt (często szczególnie potrzebujących) - odbywa się to zwykle przez umieszczanie w różnych miejscach ogłoszeń (np. w mediach, w internecie). Wolontariusze podają do siebie kontakt i są w stanie odpowiedzieć na pytania dotyczące zwierząt z ogłoszeń, następnie ustalają ostateczny dom. [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  5. [FONT=&quot]Osoby do udziału w akcjach i imprezach schroniska - Schronisko od czasu do czasu organizuje różnego rodzaju akcje i imprezy na rzecz zwierząt. Wolontariusze są współorganizatorami imprez.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]

[FONT=&quot]Domy tymczasowe[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Wolontariusze często oferują domy tymczasowe dla szczególnie potrzebujących zwierząt, nie dających sobie rady w schronisku (lub szukają takich domów).[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]ZACHĘCAMY RODZINY z dziećmi[/FONT][FONT=&quot], które na razie nie mogą mieć swojego zwierzaka a decyzję przesuwają na przyszłość. Jest to dobra lekcja dla dzieci, uwrażliwianie na los braci mniejszych.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Informacja dla osób niepełnoletnich, które chcą pomóc[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Dla osób niepełnoletnich mamy jednak parę propozycji: o[/FONT][FONT=&quot]rganizowanie akcji dotyczących schroniska w swoim otoczeniu.[/FONT][FONT=&quot] Mogą to być zarówno zbiórki darów na rzecz schroniska (np. w szkole, w pobliskim domu kultury, w drużynie harcerskiej) jak i akcje rozgłaszające problem bezdomnych zwierząt i schroniska wśród osób z najbliższego otoczenia (np. przygotowanie lekcji wychowawczych, gazetek ściennych w swojej szkole itp.). Tu wszystko zależy od Waszej pomysłowości, a takie akcje są naprawdę ważne - zastanówcie się ilu spośród waszych znajomych praktycznie nic nie wie o schronisku, o sytuacji przebywających tu zwierząt i o tym, jak bardzo potrzebują one pomocy. Możecie sami zaproponować przebieg spotkań i je uatrakcyjnić (przygotowując np. jakiś program artystyczny, zbiórkę darów, reklamując je itp.).[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Pomagając w poszukiwaniu domów dla naszych podopiecznych. [/FONT][FONT=&quot]Wolontariusze z naszego schroniska szukają domów dla zwierząt na różne sposoby. To nie tylko bierne czekanie w schronisku z nadzieją, że ktoś się pojawi. Wolontariusze wybierają psy do szukania im domów, następnie umieszczają ogłoszenia w internecie (m.in. aukcje na allegro), w prasie, a nawet w radiu i telewizji. Wolontariusze odwiedzają również forum [/FONT][FONT=&quot]Dogomania[/FONT][FONT=&quot], gdzie organizują swoją pracę, urządzają zbiórki na leczenie zwierząt, dyskutują o sposobach pomocy. Na forum może zarejestrować się każdy i poszukać HAJNOWSKICH wątków psów, a potem je śledzić.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Pomagając schronisku w organizacji różnych akcji, w promocji itp.[/FONT][FONT=&quot] Tu chodzi głównie o przygotowanie materiałów promocyjnych lub atrakcji w programie. Zawsze chętnie czekamy na pomoc przy tworzeniu plakatów i ulotek, może ktoś poza zaprojektowaniem zna jakieś dobre miejsce, gdzie można taniej uzyskać takie materiały - chodzi o każdą pomoc w załatwianiu jak największej ilości atrakcji. Z chęcią czekamy też na propozycje programu artystycznego, który mógłby uatrakcyjnić różne imprezy promocyjne schroniska. Czekamy na ludzi uzdolnionych artystycznie, którzy mogliby np. przygotować książeczki z wierszami i opowiadaniami związanymi ze schroniskiem, lub mogliby dawać nam własnoręcznie wykonane przedmioty związane z psami i kotami, które potem moglibyśmy wykorzystać jako upominki dla dzieci podczas akcji. Można by tu długo wymieniać - wszystko zależy od Waszej pomysłowości. Czekamy na propozycje![/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Możliwości pomocy jest bardzo wiele - jedynym ograniczeniem jest brak bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami w naszym schronisku, a to chyba nie jest dużo. Reszta zależy od Waszej pomysłowości - jak nagłośnić problem bezdomnych zwierząt, jak znaleźć dla nich domy, czy w końcu jak zebrać dla nich dary oraz pieniądze, by miały lepiej w schronisku, skoro nie mają domów.[/FONT]

Posted

KasiaT napisał(a):
plinka my się dzisiaj spotykamy o godzinie 18 w mojej okolicy-las i to duuuużżżżooo lasu.Przyjeżdża zuanna ze swoją suczą.Jeżeli ktoś jeszcze miałby ochotę to zapraszam serdecznie,a namiary i tel do siebie podam na PW.(będę jeszcze tu zaglądać ok 13,aby zobaczyć czy może ktoś jeszcze się skusi)

Dzięki może następnym razem.
I jak spacer? :)
Byłam nawet w okolicy, rzucił mi się bereńczyk w oczy na jednej posesji ale to było dobrzyniewo fabryczne;)

Posted

Nic nie wyszło ze spaceru :shake: Mojej Tinie taka różnica temperatur nie służy - jest padnięta. Wychodzimy tylko na krótkie siku, a dopiero około 22 na porządny spacer.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Hej!
Bardzo potrzebuję paru spacerków z psami - najlepiej fajnymi do szczeniąt :)
Pasuje mi praktycznie każdy termin :)
Ma ktoś ochotę na wypad :)?

Posted

Sable napisał(a):
Hej!
Bardzo potrzebuję paru spacerków z psami - najlepiej fajnymi do szczeniąt :)
Pasuje mi praktycznie każdy termin :)
Ma ktoś ochotę na wypad :)?

ja mogę któregoś dnia o ile mój białas się nada ;)

Posted

Sable napisał(a):
Jasne, że się nada :) Byłoby fajnie! W następnym tygodniu może?

Tak, tak przyszły tydzień jest ok, ale nie mam jeszcze grafiku z pracy, to umówimy się dokładnie co i jak w poniedziałek ok ?

wysyłam Ci swój nr na PW jakby mnie akurat na dogo nie było ;)

Posted

Jasne, że odpowiada ;) Ja mam czas dzisiaj/jutro i pewnie w tygodniu też, a co do miejsca to postaram się dostosować :) zapraszam też do nas (Park Zwierzyniecki i okolice).

Posted

W parku nie jest spore ryzyko, że dostanie się mandat za brak kagańca? Bo mój nawet nie posiada czegoś takiego. I z tego samego powodu chyba niebardzo jest jak puścić psy ze smyczy? Póki co pogoda jest kiepska, ale o ile nie leje jakoś strasznie mocno to jestem chętna.;)

Posted

A na spacerek proponuje piętek, byłby ktoś chętny ?

marta_en mój zawsze bez kagańca w parku i nigdy żadnych problemów nie było ;)