Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, z JRT i PRT mam niewiele wspolnego ale przegladajac ogloszenia o zwierzetach na jednym ze Szczecinskich portali, natknelam sie na ogloszenie o miocie JRT:

Szczenięta ur. 13.04.2009r. - dwie suczki i piesek, z rodowodem, rodzice z najlepszych hodowli w Polsce.M: Jaga Półdiable, O: Gangstaff Movie Star. Informacje pod nr tel. 609....

Zastanowil mnie fakt sprzedarzy rodowodowych psow w ten sposob. Poszperalam troche i znalazlam obie hodowle (ojca i matki podanych w opisie). Na stronie hodowli, z ktorej naprawde pochodzi ww suczka, jest informacja na temat szczeniakow ale inna data urodzenia (23.02.2009) i ojciec ([FONT=tahoma]Nado Shiz's Qougar[/FONT]).

Czy to mozliwe, ze jakas pseudohodowla "ukradla" dane psow i podala jako rodzicow wlasnych kundelkow? Mozna byc az tak bezczelnym? Napisalam juz w tej sprawie do hodowli, sadze ze powinni wiedziec o takich dzialaniach. Zastanawialam sie tylko czy taki proceder mozna nazwac kradzieza lub cos w tym stylu? Ja bym sie chyba mocno zirytowala, gdyby jakis zachlanny idiota/idiotka poslugiwali sie ciezko wypracowanym imieniem mojego psa i sprzedawali kundle jako rasowe psy. Nie wspominajac oczywiscie o nieznanych warunkach panujacych w takiej rozmnazalni.

Posted

Dzień się zgadza, tylko miesiac pomylony. Mozliwe, ze ktoś błędnie wpisał. Jeszcze o takiej kradzieży nie słyszałam. Zresztą byłaby bez sensu, bo przecież szczenięta i tak byłyby bez rodowodu... Więc po co mydlić oczy ludziom. I tak spytają o ten obiecany rodowód.
Słyszałam natomiast o dość częstym procederze w dużych hodowlach, mianowcie o podkładaniu szczeniąt suk bez rodowodu, sukom rodowodowym, zeby maluchy otrzymały metrykę. W ten sposób więcej szczeniąt sprzeda się drożej... A z sukami nie trzeba jeździć na wystawy.

Posted

Zebrrra napisał(a):
Dzień się zgadza, tylko miesiac pomylony. Mozliwe, ze ktoś błędnie wpisał. Jeszcze o takiej kradzieży nie słyszałam. Zresztą byłaby bez sensu, bo przecież szczenięta i tak byłyby bez rodowodu... Więc po co mydlić oczy ludziom. I tak spytają o ten obiecany rodowód.
Słyszałam natomiast o dość częstym procederze w dużych hodowlach, mianowcie o podkładaniu szczeniąt suk bez rodowodu, sukom rodowodowym, zeby maluchy otrzymały metrykę. W ten sposób więcej szczeniąt sprzeda się drożej... A z sukami nie trzeba jeździć na wystawy.

Wlasnie o to chodzi, ze tutaj sie nic nie zgadza. Data, ilosc sztuk w miocie, ojciec, nawet kontaktowy numer telefonu. Mnie juz sam fakt tak dziwnie skonstruowanego ogloszenia i umieszczonego na takim portalu mozcno dziwilo. No dobra, moze nawet jakby ktos wpadl na tak slaby pomysl, to czy nie podal by adresu strony hodowli? Przeciez to duma hodowcy.

Zauwaz ze nikt nie napisal, ze szczeniaki maja rodowod. Ciagle sie slyszy o dziwnych zabobonach. Tylko 5 psow dostaje papier, papier przyjdzie poczta, po co wyrabiac rodowod, skoro on kosztuje 1000zl itp itd.

Jakos nie wietrze akurat w podlozenie szczeniakow, bo jak dla ,nie to duze ryzyko dla obu hodowli, zeby podawac przydomki ot tak. Nawet zdjecie podane w ogloszeniu nie przypomina wogole ani matki ani ojca.

Ja tez wlasnie nei slyszalam o takim czyms dlatego pytam, macie napewno wieksze doswiadczenie w tematach hodowli. Mnie tu smierdzi pseudo i to bardzo.

Posted

Podmianę dokonuje się w swojej hodowli, nie między hodowlami. Choć w sumie i tak by można było.
A o takim przykładzie, jak piszesz nie słyszałam. Ale może masz rację? Jeśli powiadaomiłaś hodowcę, to może się dowiesz jak jest naprawdę. Koniecznie daj znać.

Posted

Tak sie jeszcze zastanawiam, ze jesli ktos w hodowli chce ukryc fakt szczeniakow nierodowodowych np z drugiego krycia lub po suczce bez uprawnien hodowlanych, robi to z glowa i tak, zeby nie mozna ich bylo zlapac na tak oczywiste haki.

Sama jestem ciekawa czy ktos z ich strony sie odezwie. Jesli tak, napewno dam znac.

Posted

Szczenięta ur. 13.04.2009r. - dwie suczki i piesek, z rodowodem, rodzice z najlepszych hodowli w Polsce.M: Jaga Półdiable, O: Gangstaff Movie Star. Informacje pod nr tel. 609....

Zastanowil mnie fakt sprzedarzy rodowodowych psow w ten sposob. Poszperalam troche i znalazlam obie hodowle (ojca i matki podanych w opisie). Na stronie hodowli, z ktorej naprawde pochodzi ww suczka, jest informacja na temat szczeniakow ale inna data urodzenia (23.02.2009) i ojciec ([FONT=tahoma]Nado Shiz's Qougar[/FONT]).

Gang-Staff Movie Star to jack russell
Jaga Półdiable to też jack

ale Nomen Omen Jaga Półdiable, która miała miot z [FONT=tahoma]Nado Shiz's Qougarem to parson russell

więc jest tu chyba wszystko ok :) a błąd wyniknął z podobnych imion i przydomków psich :)

akurat tak się składa, ze Nomen Omen Jaga mieszka w Szczecinie, a sama Jaga pod szczecinem :)
Jaga jack zrobiła tylko hodowlankę, a Jaga parson kilka tytułów ma :)

[/FONT]

Posted

Dolkadnie tak jak piszesz. Taka sama informacje dostalam z hodowli :p Moj blad:oops:, pisalam ze z JRT mam niewiele do czynienia ;)

A tak swoja droga, to ciekawa jestem czy ktos moglby byc takim "geniuszem" i wpasc na taki pomysl :evil_lol:

Posted

ageralion napisał(a):
Dolkadnie tak jak piszesz. Taka sama informacje dostalam z hodowli :p Moj blad:oops:, pisalam ze z JRT mam niewiele do czynienia ;)

A tak swoja droga, to ciekawa jestem czy ktos moglby byc takim "geniuszem" i wpasc na taki pomysl :evil_lol:

w jackach widziałam jeden przypadek, gdy sprzedawano psiaki bez rodowodu, po suczce - tu tylko imię - i po psie utytułowanym - i tu podany pies tylko z imienia - ale wystarczająco znany, żeby go rozpoznać :)

:shake:

o podkładaniu i podawaniu konkretnych imion i przydomków nie słyszałam

• 2 months later...