Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mamy taki dość poważny problem z naszym 3 miesięcznym westikiem, który podczas czesania odstawia taką panikę jakby co najmniej ktoś go ze skóry obcierał :roll: strasznie piszczy, skamle, wyrywa się, szarpie. I najgorsze jest to że kompletnie nie wiem co mam robić żeby go uspokoić. :shake: On ogólnie należy do strasznie panikujących psów w sensie takim że ktoś go nawet nie dotknie a on już robi lament jakby ktoś sie na niego rzucił z pięściami albo kłami, ale był taki od zawsze.
Co najlepsze na początku jak zaczynałam go czesać to potrafił sie zająć zabawką albo gryzł sobie coś i ja spokojnie mogłam go wyczesać. Ale od pewnego momentu czesanie za każdym razem staje sie co raz gorsze. I nie potrafi sie już niczym zająć.Staram sie naprawdę robić to bardzo delikatnie żeby go nic nie bolało. Ale wiem że to nie w tym rzecz że coś go boli bo raz jak go czesałam a on lamentował to robiłam tak że go nawet szczotką nie dotykałam a on sie wydzierał. :roll: Taki mały panikarz....
Nie wiem czy to dlatego że on jest jeszcze mały? I czy za jakiś czas jak nie będę zwracała na to uwagi to mu to minie?
W książce o Westie przeczytałam że jak szczeniak nie chce sie czesać i sie wyrywa to żeby za każdym razem mówić "nie wolno". Tak też robie ale jak na razie nie robi na nim dużego wrażenia :cool3:
Czy wy też mieliście takie problemy z waszymi "dziećmi"? I czy jest jakiś sposób żeby go uspokoić?

z góry dziękuje za odpowiedzi ;)

Posted

angelus222 napisał(a):

Ale wiem że to nie w tym rzecz że coś go boli bo raz jak go czesałam a on lamentował to robiłam tak że go nawet szczotką nie dotykałam a on sie wydzierał. :roll: Taki mały panikarz....

Przede wszystkim ściemniacz :diabloti: nie panikarz.
Wie, że piszczeniem osiągnie zamierzony efekt czyli przestaniesz go czesać.
Rób swoje nawet jeśli pies się będzie wydzierał oczywiście jeśli jego lament nie jest wynikiem bólu ale chęci wymuszenia pewnych zachowań na Tobie.

• 2 weeks later...
Posted

Noo kochanieńki to trafiłes na niezłego zgrywusa!! Teraz tylko pytanie: Kto kogo sobie ułoży????? Pies Ciebie czy ty Psa??!!!???!!! Mam nadzieje ze to drugie :) inaczej bedziesz miał przechlapane. Zycze powodzenia i napisz jak sobie radzisz. Mam rocznego shih-tzu to moze pomogę cos. Z tym czesaniem to nie mam doswiadczenia w radzeniu bo mój to oaza spokoju i jak mu nawet szwy po sterylce wyciągał wet to zasnął bez niczego chyba z nudów>..

Posted

angelus222 to mu nie przejdzie, jestem tego pewna.

U swojego zastosowałam metodę codziennego czesania. Nie przestałam czesać puki nie skończyłam. Jak uciekał to za nim. Oczywiście przy czesaniu mówiłam do niego spokojnym głosem tekstami typu "Jak będziesz się wiercił to będzie to dłużej trwało" i rozmawiałam z nim. Z czasem zrozumiał i nauczył się, że tym nic nie zdziała i do dziś nie mam problemu :)

Posted

[quote name='angelus222']
Co najlepsze na początku jak zaczynałam go czesać to potrafił sie zająć zabawką albo gryzł sobie coś i ja spokojnie mogłam go wyczesać. ;)

Czesanie to tylko część zabiegów przy tej rasie, a co będzie z trymowaniem jak już teraz szczotka go "boli"? Wszystko zależy od Twojej konsekwencji. Ja bym nie zabawiała bo potem będzie to trudniejsze ale stanowczo delikatnie czesała niedużymi partiami i nagradzała po zabiegu smaczkiem a potem zabawa. Mój pies w typie szpica(więc sierści dostatek:evil_lol:) na widok szczotki się cieszy. Nie mogę sobie poradzić z pazurami wiec robi to wet. Tobie zawsze pozostają profesjonalne zakłady gromerskie ale to kosztuje.

Posted

No ja na pewno zrobię wszystko żebym to ja miała władzę nad Jasperem a nie nie odwrót :diabloti:
Dlatego już od jego pierwszych dni pobytu w naszym domu uczyłam go co mu wolno a czego nie i wie że jak mówię "nie wolno" to znaczy że to co robi jest złe i tak nie można.
Oj a to że z niego urwis jest to niestety na każdym kroku widać :evil_lol: a co najlepsze on jest taki że go wszystko boli. Czasem jak sie gdzieś zaplącze pod nogami to jest wielki skowyt mimo tego że dałabym sobie rękę uciąć że nawet nie dotknęłam jego ślicznych i delikatnych łapek :eviltong:

No i co do tego naszego zachowania podczas czesania, to ostatnio są jakieś postępy bo potrafi sobie spokojnie leżeć a ja mogę go spokojnie czesać. Oczywiście trwa to do momentu kiedy mu sie to nie znudzi i nie stwierdzi że mogłabym już go zostawić. I wtedy znowu zaczyna swój "lament" :diabloti: Ja to sie z moim TŻ śmieje że wydaje wtedy dzięki jak "ubijana świnka" :lol: No i ja oczywiście nie zwracam na to uwagi tylko dalej go czeszę i powtarzam "nie wolno" i kiedy już skończę czesać a on sie uspokoi i przestaje "śpiewać" i sie wyrywać to biorę go i idziemy do szafki ze smaczkami i dostaje nagrodę. :cool3: Oczywiście zostaje pochwalony że jaki to on nie jest kochany i grzeczny :loveu:
Więc mam nadzieje że jakoś sie do tego przyzwyczai biorąc pod uwagę że i tak jest lepiej niż na przedtem.
A co do trymowania to teraz w tym tygodniu sie wybieramy i też sie zastanawiam jak to będzie czy nie przyniesie mi wstydu :lol: ale musi sie do tego jakoś przyzwyczaić. Ale może nie będzie tak źle. ;)

Posted

Najważniejsza konsekwencja:diabloti:.Jak chcesz to mozesz wypróbowac taki sposób jak moja kolezanka. Siada przed telewizorem:cool3: i bierze małego na kolana i czesze. Mały strasznie lubi bajki dla dzieci. Nie wiem jak ale działa i czasami az jej zasypia. Nie zaszkodzi wypróbowac. :razz:

Posted

Witam!
Teriery więcej emocji wykazują,ponadto wiek ,zachowanie raczej normalne,ważne jest też jakim grzebieniem czeszemy,żeby nie dopuścić do sfilcowania,trymowanie i strzyżenie około 7 mies.Życzę dużo cierpliwości.
Pozdrowienia groomer.:lol:

Posted

Grey napisał(a):
Witam!
Teriery więcej emocji wykazują,ponadto wiek ,zachowanie raczej normalne,ważne jest też jakim grzebieniem czeszemy,żeby nie dopuścić do sfilcowania,trymowanie i strzyżenie około 7 mies.Życzę dużo cierpliwości.
Pozdrowienia groomer.:lol:

Trymowanie na 7 miesiecy to dużo za póżno,im szybciej tym lepiej.

Posted

LakusiowaPani
Bardzo dobry sposób :evil_lol: chyba muszę spróbować bo nasz Jasper bardzo często patrzy co sie dzieje w telewizorze jak leci np. jakiś film albo jakaś ciekawa reklama. :cool3:

Grey
Ja jak na razie nie używam grzebienia tylko czeszę go szczotką "pudlówką".
W hodowli powiedzieli nam że trymowanie pierwsze to jakoś w wieku 3 miesięcy więc dlatego jakoś w tym tygodniu sie wybieramy :lol:

• 3 weeks later...
Posted

Moze on się jakoś zraził do czesania?Moze mu za mocno pociągnęłaś sierśc podczas czesania w przeszłosci?Ja bym odczekała pewien czas z czesaniem,aby psiak zapomnial o tym ze tego nie lubi :P Zyczę powodzenia!

Posted

LadyMusic napisał(a):
Moze on się jakoś zraził do czesania?Moze mu za mocno pociągnęłaś sierśc podczas czesania w przeszłosci?Ja bym odczekała pewien czas z czesaniem,aby psiak zapomnial o tym ze tego nie lubi :P Zyczę powodzenia!

Wątpię żeby w jakiś sposób zraził sie do czesania bo ja zawsze robiłam i robie to delikatnie bo wiem że "pudlówką" jak sie weźmie mocniej to troszkę boli bo sprawdzałam na sobie ;)

• 6 months later...
Posted

Ja znam ten ból. Mój pekińczyk czesania poprostu nie cierpi. Wije mi się w rękach, ujada jakbym go obdzierała ze skóry. Staram się robić to delikatnie ale zdecydowanie, bo niestety przy rasach długowłosych czesania uniknąć się nie da i pies czy to lubi czy nie musi pogodzić się z nieuniknionym. Jest to jednak męczące bo to zajadła bestia, jak sobie coś postanowi to nie ma przebacz i nie jestem w stanie jej niczym zająć, więc ja robię swoje, czyli wyczesuję jej futerko, a ona ujada jak opętana. Mam nadzieję że sąsiedzi nie wezwą towarzystwa opieki nad zwierzętami za maltretowanie słodkiego szczeniaczka ;)