Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W wątku http://www.dogomania.pl/forum/f25/zanim-kupisz-psa-kampania-129424/index43.html#post12397303

evl podała takie dane:

W samym 2008r. do schronisk trafiło ponad 90 000 psów. Liczba ta zwiększa się co roku o 15%.
Na podstawie tego wyliczyłam co następuje:
W 2009 roku do schronisk trafi ponad 103.500 psów.
To oznacze, że 283 trafiają za kraty każdego dnia
12 psów w ciągu godziny
I przy tych wszystkich cierpiących duszyczkach, tacy człekokształtni rozmnażają swoje Pimpki dla uciechy i zaspokojenia własnych chybionych instynktów macierzyńskich :stupid:

Widzisz i nie grzmisz....

Nawiasem mówiąc - też mam sukę i psa. Oboje są wysterylizowani i jakoś im to w szczęśliwej egzystencji nie przeszkadza

Posted

A ja współczuję najbardziej... suce.
Z tego co wyczytałam, jest ona w typie shih-tzu, czyli rasa mała i może mieć nieco większe problemy przy porodzie niż rasy większe (oczywiście to nie reguła, choć może coś poplątałam, nie znam się na malych rasach), a maluchów może być dużo, ja bym się bała o sukę w tym wypadku...

A sterylizacja/kastracja psów nie będą dla nich lepsze?
Naprawdę, uwierz mi, suka radośnie biegająca na spacerze okrągły rok wygląda znacznie lepiej niż suka totalnie bez sierści, z sutkami niemal do ziemi... A tak wyglądają po kolei każde suki które były kiedyś w ciąży. Już nie mówię jak uciążliwe jest wychowywanie maluchów...

Posted

a ja napiszę krótko..a jaka masz gwarancję, że dzieci Twoich shih tzu nie trafią na ulicę albo do schronisk?? bo nie tak daleko szukać -na dogo ostatnio shih jest całkiem sporo... i założę się, że ,,rozmnażacze,, tez myśleli że każdy z nich trafi na czerwony dywan..:diabloti:

Posted

a ja zapytam...czy Ty w ogóle kochasz swoje psy? Bo jeżeli tak, to dlaczego narażasz je ŚWIADOMIE na niebezpieczeństwo, jakie wiąże się z porodem, i problemami w trakcie ciąży? Nie będę wspominac, jakie problamy mogą się pojawić u szczeniaków po TAKICH rodzicach...genetyka jest bardzo humorzasta i nawet NAJLEPSZE hodowle nie są w stanie dac gwarancji na 100% zdrowie swoich szczeniąt, gdzie psy są regularnie badane, pod stała kontrolą weta, po wszelkich możliwych testach...a co dopiero psiaki niewiadomego pochodzenia,bez badan...zgroza:shake:
Jesteś świadoma tego, że bierzesz odpowiedzialność za kolejne 4-10 istnień? Jesteś aż tak zadufana w sobie, że stawiasz własne dobro nad dobro psów, którymi się opiekujesz? Suka nie potrzebuje szczeniąt, nie chce być matka, dla niej to instynkt, a nie potrzeba serca...
Przeraża mnie to, że tak zwani "miłośnicy" psów, wyżej cenią swoje zachcianki, niż dobro czworonogów...:shake: