Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 771
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Boziu biedne gadzinki:placz::placz::placz::placz::-(:-(:-(:-(
To żadne pocieszenie ale wierzę w to, że jest sprawiedliwośc na tym świecie i Ci ludzie dostaną to na co zasługują......

Posted

Earthlings jest rzeczywiście trudnym filmem, ale niesamowicie prawdziwym i pokazującym ni mniej, ni więcej niż czyściutką prawdę.

Ja oglądając go za pierwszym razem nie doszłam do końca, jednak zrobiłam to później i tym bardziej szanuję twórców filmu. Bo mimo wszystko ten film podnosi, nie przybija. Chociaż większość wgniata w ziemię - ja też długo czułam się wgnieciona, wdeptana - to film otworzył mi oczy, dlatego go polecam.

Dyskusja 'czy mój wegetarianizm/weganizm zmieni świat" jest odwieczna. Ja zwykłam przyrównywać to do głosowania na wyborach, gdzie jeden głos, choć tak niewielki jest tak ważny, i trąbi się o tym wszędzie. Poza tym zmienianie świata należy zawsze zacząć od siebie - i ja za to nie zapłacę, w moim imieniu nikt nikomu nie może zrobić krzywdy.

Oczywiście temat jest przeogromny i nie wiem, czy Zumi nie ma nic przeciwko, aby go tu poruszać na większą skalę. Ale jest to jeden z "moich tematów", więc zaryzykuję jeszcze kilka zdań.

Bardzo, ale to bardzo miło jest mi przeczytać że i Wy nie jecie mięsa. Chociaż absolutnie nikogo nie oceniam, uważam to za prywatną, wręcz intymną decyzję każdego z osobna. Ja jednak, jeszcze w czasie, kiedy na przykład piłam mleko czy nosiłam skórzane buty po prostu nie wiedziałam o wielu rzeczach, które teraz są oczywiste. Choćby mleko, które kiedyś uważałam za "naturalne", bo przecież krowa daje mleko i nic w tym krzywdzącego nie ma - zszokowałam się strasznie, taka naiwność! :shake:

Chyba każda dziedzina, gdzie człowiek cokolwiek uzyskuje od zwierząt jest zastraszająco nie fair.

Poza tym zobaczcie proszę jeszcze jeden film - o aspartamie - link do pierwszej części jest w moim podpisie.
Koszmar, po prostu koszmar. Ludzkość poszła nie w tą stronę, strasznie nie w tą... :shake:
Ale to już dyskusja wybitnie nie na tutaj, przynajmniej nie na teraz.

aha, powiem jeszcze, co mi tam ;)
przygotowujemy na naszą stronę dział poświęcony m.in weganizmowi - zarówno od strony 'ideologicznej' jak i kuchenno-przepysznej ;) Jeśli macie ochotę, to zapraszam już bardzo niedługo. To tak jakby się komuś nasunęło nasze ukochane pytanie "to co wy jecie?!" :)

Posted

Najważniejsze!
Zumi dziś znowu zrobił rzadką kupę, znowu z krwią :shake:
Antybiotyk przestał działać i mamy powtórkę z rozrywki :shake:
Musimy powtórzyć leki, obawiam się też że w takim układzie groźby Gosi nie pomagają i trzeba chociaż przez jakiś czas dawać Zumiemu intestinala, albo jakąś inną tego typu karmę.

Posted

Wiosna, ja jestem bardzo za uslyszeniem odpowiedzi na pytanie: to co Wy jecie..?:evil_lol:

Miesa do ust juz nie wloze, zastanawiam sie wlasnie czym zastapic mleko, i produkty mlekopochodne..?

Znalazlam juz mega zaje.. drogie jajka z ekologicznej chodowli, wiec wiem, ze to bede jadla. Ale co wieciej..?

A w temacie, dlugo lenistwo nie pozwalalo mi zrobic bazarku na Zumisia, niestety jak widac, trzeba sie przelamac, nauczyc i zrobic. Tak wiec wieczorkiem wrzuce link. Bazarek bedzie ciuchowy - kazdy znajdzie cos dla siebie!!! I swoj rozmiar!!! :evil_lol:

Posted

ja np. nie jem mięsa - oprócz kurczaków - juz ponad 5 lat, bo wiem w jaki okrutny sposób sa zabijane zwierzęta, ale tego filmu nie jestem w stanie zobaczyc w całości....wystarczyły mi fragmenty i byłam chora......ale za to kazałam mojemu TZ to zobaczyc;)

kurcze, szkoda że Zumiś sie nie wyleczył.. niewiem ile taka karma kosztuje??? Wiosna masz jakieś dojścia żeby taniej ja kupic?? Albo ktoś z Was może ma??:cool3::cool3:

Ninko, dobrze, że w pokonałaś lenistwo:evil_lol::evil_lol: w takim razie czekamy na bazarek;)

Posted

Dojscia-nie dojscia... napiszcie mi dokladnie czego potrzeba a poszperam po tanich e-sklepach. I tak musze moim glodomorom cos kupic.

W jakim miescie-kolo jakiego duzego miasta-jest Zumis?

Bo jesli mialby ktos z e-sklepu dowiezc to z tydz moze to potrwac. Nie wiem czy mamy tyle czasu...?

// Bazarek wlasnie robie. MACIE KUPOWAC I OGLASZAC, bo inaczej...:mad::evil_lol:

Posted

ja intestinala kupowałam jednemu z moich psów, bo też nam się pochorował - w krakvecie po 235zł/14kg. W dwupaku wychodzi po 230zł za worek, ale nie wiem, czy my będziemy musieli jeszcze jeden dla Małego kupić, czy nie - dam znać. Jak narazie mogę dawać Zumiemu to od nas, co już jest 'na miejscu' - zważę po prostu i przesypię do innego pojemnika. 235zł/14kg=16,78zł/kg. Zumi waży około 25kg, jest chudy, powinien więc wg tabeli dostawać około 400g karmy dziennie.

taniej karmy nam nie udało się znaleźć.

A do naszej kuchni zaproszę Was już niedługo, tylko to chwilę musi potrwać.

Posted

o proszę jaka dyskusja! :crazyeye:
ja nie jem mięsa 8 lat, w tym 4 lata byłam weganką, ale że przeszłam na religię hinduistyczną to mam swoje wytłumaczenie na świat i mleko jeść zaczęłam, nie jem mięsa, ryb ani jajek, a potrawy przeważnie gotuję wegańskie (przyzwyczajenie)
od 15 roku życia działam dla zwierząt (happeningi itp.) czyli już 12 :cool3:
i uważam że pomaganie zwierzętom (i poprzez to nam ludziom) łączy się z niejedzeniem mięsa. A filmu nie oglądam bo się naoglądałam kiedyś ale na pewno będę innym polecać :cool3:
tyle o mnie, nie oceniam nikogo, bo nie moja sprawa :)

co do Zumisia, duuużo tych opłat mamy
niedługo wezmę się za allegro cegiełkowe...

czy zenobiusz wpłacił/a?

Posted

super wieści betka:loveu::loveu: kochana która pomaga mi na każdym kroku, napisała mi ,że przeleje na moje konto 150zł - z tego deklaracja na Niko 70zł a reszte przeznaczyć na Zumka czyli 80zł:multi::multi::multi:

Posted

Lu_Gosiak napisał(a):
dzisiaj Zumi jest w Nowinach Lublinieckich - ciekawe czy będą jacyś chętni na naszego pieknisia:cool3::cool3:

Czyli jest gwiazdą lokalnej gazety :loveu:

Posted

Jest taki śliczny, że bez obaw móglby trafić na 1 stronę. ;d
Ciesze się, że wszystko jest w miarę pozytywnie. Tylko co z tym jego jelitkiem :( Droga trochę ta karma, no ale jak trzeba to trzeba. Postaram się jeszcze coś przelać.
A Bazarek jest ŚWIETNY! :multi:

Posted

Zumi przez kolejne 7dni ma znowu dostawać leki, biegunka znowu jest krwawa. będzie to 7 zastrzyków po 5zł + 4 zastrzyki po 2zł =43zł
do tego intestinal - umówiłyśmy się z Gosią, że weźmiemy duży worek na połowę, czyli 7kg będzie za 117,50zł.
przez dni, kiedy Zumi będzie jadł intestinala hotelik będzie tańszy - będzie kosztował 10zł/dzień.

Więcej wieści nie mam - niestety z Zumim nie jest najlepiej :shake: