Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 505
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Multimen

Dobrze ,że chcesz go szkolić przy pomocy szkoleniowca, tylko radzę Ci poszukać innego, bo jeśli ten chciał zostać z Ajaxem te 4 godziny sam to nie zna się chyba zbyt dobrze na tym co robi :roll:

Posted

Jeśli idzie o ścisłość, to według tego co mówi Multimen, ten niby szkoleniowiec został z Ajaxem na 4 godziny sam, a chciał na tydzień!!! :evil:

Multimen, cenimy to, że wreszcie postanowiliście pójść z psem na szkolenie, ale niestety macie pecha i trafiliście do kogoś, kto nie ma kompletnie pojęcia o szkoleniu, a w szczególności o szkoleniu owczarków belgijskich i w tym jest problem. Tak jak Marta pisała, szkoleniowiec uczy właściciela psa, jak z nim postępować. Szkolenie psów właśnie na tym polega, że szkoleniowiec pokazuje przewodnikowi co i jak ma robić. Ważne jest, abyś na takim szkoleniu dowiedział się jakie popełniłeś błędy w wychowaniu, co robiłeś źle i jak to naprawic, aby rozwiązać nagromadzone się problemy, a także, aby nie powstały nowe. Można to osiągnąć jedynie pracując z psem pod okiem dobrego szkoleniowca.

Obawiam się, że skoro poszliście do tego pseudofachowca i powiedzieliście mu tylko, że wasz pies rzuca się na ludzi i on zaproponował pozostawienie mu psa na tydzień, to chciał on w bardzo brutalny sposób oduczyć Ajaxa tego. Strach pomyśleć, co on z nim robił przez te 4 godziny, kiedy byli sami!!!

Wiedz jedno - to na 1000% nie rozwiąże waszych problemów z Ajaxem, a tylko je pogłębi!!! Właśnie dlatego wszyscy tak sie obużyli, gdy tylko o tym wspomniałeś.

Mówisz teraz, że nie wiesz co robić? Odpowiem Ci po raz kolejny:

• wydrukuj Marty post i błagam zrozum go!
    uswiadom rodziców o prawdziwych problemach w Ajaxem!
    poszukajcie innego szkoleniowca!
Posted

Multimen, a jak sie nazywa ta szkoła do której chodzisz? I czy ten Pan prowadzi szkolenie z grupa ludzi w Tarnobrzegu na jakimś "torze" na ktorym znajduje sie kilka przeszkód? I skad ten pan jest ? Sorki za tyle pytan, ale tez sie szkole u szkoleniowca z naszych okolic i dlatego pytam ? A jakiego ten pan ma psa, i jak sie nazywa?

Posted

Ciszę się, że podjąłeś taką decyzję :P A co się stało? Znów coś wymyslił?

Multimen, czemu nie piszesz na forum belgomaniaków? Widziałem, że się zarejestrowałeś i napisałeś jednrgo posta, a później cisza :-? Mam nadziję, że chociaż je czytasz, bo jest tam sporo tematów związanych z socjalizacją i szkoleniem młodych belgów. Myślę, że mogą Ci one sporo pomóc w pracy z Ajaxem.

Posted

Ja chyba kojarze kolege Czajke... hmm... :hmmmm:

Moglbys mi przypomniec, skad jest ten Pan?

Odnosnie Kielc - swietny wybor.

BTW, w Staszowie (mam nadzieje, ze wiesz gdzie to jest) tez byl jakis zaklad tresury. Tylko dawno temu to bylo... :-?

Posted

Cześć! Dawno mnie tu nie było, oj, dawno! Marta, Robull, to my zalewamy łzami Bronków i okolice nad świadomością właścicieli psów, a tu okazuje się, że nawet szkoleniowcy (niektórzy!) jeszcze pod tym względem z drzewa nie zleźli! JEŻU KOLCZASTY, RĘCE I SPODNIE OPADAJĄ!

Multimen, pies to nie maszyna, którą fachowiec nastawi, pokaże Ci, który guzik kiedy nacisnąć i wszystko będzie grało! To żywa istota, która ma swoje potrzeby, swój sposób postrzegania świata i to Ty musisz się do tego dostosować! Żaden pies, nawet belg, nie będzie mądry sam z siebie! To właściciel musi dopasować psa do swoich potrzeb i wymagań, pokazać mu, jakie zachowania są akceptowane, a jakie nie. A żeby to zrobić, musi ZROZUMIEĆ PSA I SAM STAĆ SIĘ DLA NIEGO ZROZUMIAŁYM! A to oznacza, że najpierw uczy się właściciel, a dopiero potem uczy on swego psa. I NIE MA INACZEJ!

W czasach, kiedy od psów wymagano tylko mechanicznego wykonywania najprostszych poleceń, metody Twojego "szkoleniowca" niekiedy się sprawdzały. Ale to nie ta epoka i nie ten typ psa! Mechaniczną tresurą opartą na przymusie belga można tylko zepsuć.

Mogę poradzić tylko to, co już mówili przedmówcy - znajdź mądrego, znającego rasę szkoleniowca (w Kielcach nie powinno być z tym problemu, w końcu tam mieszkały pierwsze polskie belgi), a przede wszystkim sam poczytaj trochę o psychice psa. Sporo informacji znajdziesz na naszym "belgomaniackim" forum - zaglądaj tam, pytaj, po to ono jest! Złapiesz tam kontakt z niejakim Jacorem - on też jest z Kielc, ma dorosłą groenendaelkę i świetnie sobie z nią radzi. Na pewno nie odmówi Ci pomocy! Pamiętaj - lepiej głupio pytać niż głupio robić (to motto naszego forum).

Pozdrawiam

Marek.

Posted

Multimen, a jak sie nazywa ta szkoła do której chodzisz? I czy ten Pan prowadzi szkolenie z grupa ludzi w Tarnobrzegu na jakimś "torze" na ktorym znajduje sie kilka przeszkód? I skad ten pan jest ? Sorki za tyle pytan, ale tez sie szkole u szkoleniowca z naszych okolic i dlatego pytam ? A jakiego ten pan ma psa, i jak sie nazywa?

• 2 weeks later...
Posted

Wiecie że jade na wystawe z Ajaxem do Jarosławia. Prawdopodobnie będe go wystawiał. :DPozatym ten szkoleniowiec z Tarnobrzega niewiem jakiego ma psa nie pytałem się trenuje na torze niewiem jak ci to powiedzieć zapytaj dokładniej to ci odpowiem.

Posted
Wiecie że jade na wystawe z Ajaxem do Jarosławia. Prawdopodobnie będe go wystawiał.

to gratuluje,bo jesli dalej nie daje sie poglaskac to tym bardziej nie da sobie obejrzec zebow i obmacac jader :niewiem: I niezla kariera sie zapowiada jesli juz w wieku szczeniecym (a moze baby ??)zalapie wylotke z ringu :niewiem:

Posted

Może z rigu baby czy szczeniaków wylotki nie złapie, ale póxniej to może być wstyd. Multimen pisz częściej i więcej o Ajaxie. Jak wasze postępy?

Uwaga - chwalę się - ostatnie nieformalne zdjęcie Shepa z minionej soboty :)

shep.jpg

Posted

Tynka z Ajaxem dalej tak samo nie daje się pogłaskać. Choć już coraz lepiej jak przyjechał do mnie brat cioteczny to gdzies po 5 dniach już mu się daje dotykać ale natychmiast się odwraca kto go doktnoł. Jest nowy problem strasznie szczeka do psów.

Posted

Multimen - pozwolisz że twój post wkleję na forum belgomaniaków. Jesteś tam zarejestrowany i nie wiem dlaczego nie chcesz również tam pisać... Zależy nam na Ajaxie, żeby wyrósł na normalnego psa ale proszę Cię zacznij słuchać rad... Dlatego uważam że że im więcej ludzi mających na codzień kontakt z tą rasą będzie do ciebie mówić tym prędzej coś pozytywnego się zdarzy w socjalizacji Ajaxa.

Posted

Tynka i dalej myslisz ze wylotki nie zlapie ? :niewiem:

U mnie dostalby wylotke i dodatkowo jeszcze wl.upomnienie :niewiem:

Ale dzieki Bogu nie jestem sedzia :lol:

I Multimenie nie wiem co to znaczy "prawdopodobnie" ? :hmmmm:

Jest zgloszony ? Poza tym uczysz go poz ?I nie sadze aby to byl udany wystep bo skoro nie daje sie poglaskac tym bardziej nie da sie obmacac :niewiem:

Tynko slicznosci,strasznie lubie czarne kupy futra 8)

Posted
Carry - nie myślałam, ze jest aż tak źle... :(

a ja sie spodziewalam i spodziewam ze bedzie coraz gorzej :niewiem:

Zaraz ktos mi zarzuci zlosliwosc,antypatycznosc itp itd ale ja po prostu przeczytalam to wszystko i widze ze nic do wlascicieli nie dociera :niewiem:

Poza tym tez pomysl aby dziecko wychowywalo psa bez pomocy rodzicow :niewiem:

[quote name="tynka"A co powiesz na uduchowioną Fabię? :

1s.jpg

slicznosci :iloveyou:

a jak z jej ciaza ?I jak Ty to znosisz ? :roll:

Posted

Ciążę kontrolujemy... zmiejszone dawki żarcia, picia, wyczerpujące spacery, zero przytulanek... jeszcze trochę i zwariuję!

Jak się pojawi mleko, będziemy zasuszać...

Się gówniarze szczeniaczków zachciało... :( :wink:

Posted

Multimen, czy ten szkoleniowiec prowadził jakaś grupę psów w niedziele i w soboty na torze? I czy miał jakiś "przydomek" swojej psiej szkoły ? czy to sie nazywało VIS ?? Czy on współpracował z jakimś innym szkoleniowcem ??Czy masz może ulotkę?