Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 396
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kameyo dzielna dziewczynka !!! A ja mam do Was pytanie w sprawie szelek poniewaz sama sie teraz zmagam z tym tematem...jakich szelek uzywacie i czy przypadkiem Kameyo nie powinna miec rozlozonego ciezaru na dwie strony ? Pytam poniewaz sama nie mam doswiadczenia a w sumie chcialam bym wiedziec troszke wiecej, wiec moze Adriatom macie wiecej info...

Posted

z tego co widzę to mammat tak?? szelki nie typowo pociągowe tylko guard?....ale sama się na takie zamierzam...(krój) bo ładnie rozkładają ciężar jak pies jest na smyczy :) nam się przydadzą na wyciąganie mnie ze śniegu :D no i mozna korzystać w cieplejszych momentach...bo typowo pociagowe...fińskie czy jak je tam zwą...to są zwykle ocieplane polarkiem...i w to juz psa latem nie wsadze....
Kameyo bardzo ładnie w szeleczkach wygląda :D

Posted

[quote name='adriatom']:lol:Hej,
Mamy takie bo tak nam Adam kazał:lol:

haha jak to zabrzmiało ;)

a jesli chodzi o szelki typowe do ciągnięcia:
http://www.mokotowplaza.waw.pl/~bpachla/strona/B7.jpg
http://www.mokotowplaza.waw.pl/~bpachla/strona/B5.jpg
http://www.mokotowplaza.waw.pl/~bpachla/strona/B4.jpg
<przepraszam za jakość zdjęć, ale one są mocno archiwalne ;) >
to są "haszcze" szelki robione na zamówienie do ciągnięcia w zaprzęgu i rzeczywiście są podszyte od spodu polarem, no i "zaczep" jes supełnie indziej niż przy "normalnych" szelkach.. jest w zasadzie za psem.. i w żaden sposób nie są to szelki miejskie, czy spacerowe, w nich można tylko ciągnąć, nie nadają się do prowadzenia na smyczy
no chyba, że technologia przez te kilka lat się zmieniła :roll:

zależy jak bardzo "ekstremalnie" chcesz, żeby pies ciągnął :roll:

Posted

[quote name='adriatom']Hej,
Mamy takie bo tak nam Adam kazał
Sylwia ma inne zdanie na ten temat :evil_lol:

moim zdaniem najprościej podejrzeć zdjęcia z zawodów, większość haszczaków i haszczakopodobnych ciągnie w sledach. na yukonquest.com w logo jest nawet rysunek wzorowo opakowanych psich plecków, a YQ to akurat dobry przykład ekstremalnego ciągnięcia ;) szelki spacerowe to inna bajka, myślę, że do niedzielnego ciągania sanek wydziwiać z osprzętem nie trzeba, ale już do regularnego treningu np. z oponą wybrałabym sledy.

Posted

no właśnie tylko sledy już do spaceru nie nadają zupełnie....najfajniej spisałyby się chyba "fińskie" (tez często z polarem)
bo są przystosowanę do ciagnięcia no i na spacer jak znalazł co nie zmienia faktu, ze sama zakupię guardy podobne do Kameyo...ciągnięcie, ciągnięciem a spacer spacerem :)

a tak już nie zaśmiecajac wątku...kiedy foty :D??

Posted

[quote name='Agappe']
a jesli chodzi o szelki typowe do ciągnięcia:
http://www.mokotowplaza.waw.pl/~bpachla/strona/B7.jpg
http://www.mokotowplaza.waw.pl/~bpachla/strona/B5.jpg
http://www.mokotowplaza.waw.pl/~bpachla/strona/B4.jpg

Na poczatek napisze, ze sie nie znam, ale mi sie wydaje ze Daria wlasnie szelki typu sled pokazala na tych zdjeciach, trudno sie tam dopatrzec dokladnie, jednak co ona bardzo podobne do sledow.

[quote name='yulquen']

moim zdaniem najprościej podejrzeć zdjęcia z zawodów, większość haszczaków i haszczakopodobnych ciągnie w sledach. na yukonquest.com w logo jest nawet rysunek wzorowo opakowanych psich plecków, a YQ to akurat dobry przykład ekstremalnego ciągnięcia ;) szelki spacerowe to inna bajka, myślę, że do niedzielnego ciągania sanek wydziwiać z osprzętem nie trzeba, ale już do regularnego treningu np. z oponą wybrałabym sledy.

My od 2,5 tygodnia prkrycznie codziennie ganiamy z opona udalo nam si pozyczyc szelki "pociagowe" i sledy... niestety nie masz Monika racji uwazajac, ze sledy do konkretnego przykladu ciagniecia opony sie nadaja, sledy do opony stanowczne NIE, powiem inaczej Shirai nie radzil sobie sznur przelazil mu przez plecy z prawej na lewa i tak w kolko, az siadal i zaczynal po podgryzac !!! Natomiast szelki te tak zwane pociagowe podobne jak ma Angelika sprawdzily sie swietnie, Shirai ma rozlozony ciezar ciala i to ciagniecie mimo ze mial kamienie (ze sledami NIE), szlo mu rewelacyjnie, sledy na pewno sa znacznie lepsze do zaprzegow gdzie jest kilka psow i z podwojnymi linami by sie poprostu psiaki plataly.

Posted

Shirai - Koki napisał(a):
My od 2,5 tygodnia prkrycznie codziennie ganiamy z opona udalo nam si pozyczyc szelki "pociagowe" i sledy... niestety nie masz Monika racji uwazajac, ze sledy do konkretnego przykladu ciagniecia opony sie nadaja, sledy do opony stanowczne NIE, powiem inaczej Shirai nie radzil sobie sznur przelazil mu przez plecy z prawej na lewa i tak w kolko, az siadal i zaczynal po podgryzac !!! Natomiast szelki te tak zwane pociagowe podobne jak ma Angelika sprawdzily sie swietnie, Shirai ma rozlozony ciezar ciala i to ciagniecie mimo ze mial kamienie (ze sledami NIE), szlo mu rewelacyjnie, sledy na pewno sa znacznie lepsze do zaprzegow gdzie jest kilka psow i z podwojnymi linami by sie poprostu psiaki plataly.

sorry, rozpędziłam się. do opony polecane są pullki. natomiast sledy widzę w zaprzęgu właśnie dlatego, że pies ciągnie całym tułowiem, a nie tylko ciśnie klatą, jest stabilnie owinięty i ponoć mniej siły wkłada w ciągnięcie. nie bardzo rozumiem, jak zapięcie z tyłu mogło powodować latanie linki na boki, skoro zakładam, że pies ciągnie po prostej...
a, jaki ciężar ma ta opona?

Tomek się wkurzy :lol:

Posted

[quote name='yulquen']sorry, rozpędziłam się. do opony polecane są pullki. natomiast sledy widzę w zaprzęgu właśnie dlatego, że pies ciągnie całym tułowiem, a nie tylko ciśnie klatą, jest stabilnie owinięty i ponoć mniej siły wkłada w ciągnięcie. nie bardzo rozumiem, jak zapięcie z tyłu mogło powodować latanie linki na boki, skoro zakładam, że pies ciągnie po prostej...
a, jaki ciężar ma ta opona?

Tomek się wkurzy :lol:
Okey Monika nie ma problemu, poprostu chcialam sprostowac to co mamy przerobione na wlasnej skorze :-). Opona bez wypelnienia wazy 8 kg. Tomek sorry to juz ostatni post na temat szelek i ciegniecia, reszta postow i skopiowany ten umieszczam w Akita - problemy...cos tam i pogaduszki :-).

P.S. http://img5.imageshack.us/img5/909/dscn1754i.jpg

Wracajac do szelek Kameyo czy przypadkiem to nie sa szelki tylu guard ??

Posted

W tu o szelkach a my mieliśmy skromny wyjazd na sanki . Weekend spędziliśmy w Starym Gierałtowie koło Stronia Śl.
Było super, Kameyko tez zadowolona, popatrzcie sami: