Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W piatek wyjezdzam z rodzicami na narty...jedziemy do Czech.Oczywiscie bierzemy psa.Rok temu zeby wyjechac z psem za granice wystarczylo zaswiadczenie o tym ze pies jest zdrowy...a teraz...kosmos. Tata zadzwonil dowiedziec sie jak to jest w tym roku...a tu okazuje sie ze pies musi:
* miec paszport :o (ze zdjeciem :lol: )
* szczepienia(to jak zwykle)
* obowiazkowo wszczepiony chip
A przyjemnosc zachipowania psa w koszalinie kosztuje "zaledwie" 100 zl...
a bez tego nie wypuszcza za granice podobno. :-?
No na szczescie rodzice szarpneli sie na te 100 zl i anuk jedzie z nami...
ale cena tego chipa to wg mnie lekka przesada...w calym koszalinie na razie tylko 65 psow ma chipy...innych po prostu nie stac.
PS.jedzie ktos z Was w pierwszym tygodniu ferii na nartki do Spindlerowego mlyna??? :wink:

Posted

witam
dziwi mnie ten chip,miał podobno być równoważny z tatuazem, czyli albo chip albo tat.-codzi o to ze pies ma byc oznakowany.
a zdjecie w paszporcie,hm ciekawe :roll:

pozdrawiam iwona

Posted

A są jakieś wymagania co do zdjęcia? :lol:
ma być profil :D
od przodu 8)
czy moze lewe ucho odsłoniete :lol:

no to masz nieźle "oznakowanego" psa :lol:

pozdrawiam iwona

Posted

Hej,

Offca - masz rację: albo tatoo albo chip. Wiem, że w w-wie paszport+chip to wydatek 150 zł, sam chip 100. Ale z tatuażem jest jeden problem: spróbuj pokazać "czytelny" tatuaż w pachwinie ;-) u psów, które hodujemy ;-)

Niemniej jednak sam się zastanawiam nad chipami - ciekawe ile kosztuje czytnik do nich? Można by identyfikować kradzione psy, którymi handlują na bazarach...

Pzdr
PS. Gdzie się widzisz w najbliższym czasie ze srebrym Smerfetkiem :-) kótry Twoją mamę tak polubił? W każdym razie do zobaczenia.

• 2 weeks later...
Posted

Witam Wszystkich :terazpol:
Nowa na forum, choć "stara" stażem :wink:

Ulu, co do wyjazdu za granicę, sprawy wyglądają tak:
- jeśli wyjeżdżasz do kraju UE, wystarczy posiadanie psiego paszportu. Aby go otrzymać, pies musi mieć tatuaż ALBO chip, oczywiście aktualne szczepienie przeciwko wścielkiźnie i to wszystko. Zdjęcie w paszporcie MOŻE być, ale nie musi. Koszty wystawienia paszportu.... 51,- PLN
- jeśli wyjeżdżasz do kraju nie będącego członkiem UE.... trzeba się pokręcić, jak za starych dobrych czasów :roll: , za weterynarzem wojewódzkim. Do tego dochodzą indywidualne wymogi obowiązujące w poszczególnych krajach.
Powodzenia! :ylsuper:

Posted

Ostatnio byliśmy w Czechach
Pomijając fakt, że na granicy nikt niczego nie sprawadzał to w krajach unii obowiązuje paszport (zdjęcie może ale nie musi być wklejone). Tatuaż obowiązuje do tylko końca roku 2005. Od roku 2006 kazde zwierzę musi mieć chip. W paszporcie jest miejsce na jeden i drugi wpis. Wszystkie szczepienia muszą być przepisane do paszportu - trzeba pamiętać, że to może zrobić tylko uprawniony wet. (nie każdy jest do tego uprawniony). Jesli chodzi o wściekliznę to dobrze mieć starą książeczkę zdrowia psa, w której są oryginalne wpisy i naklejki (tak w razie czego)
No i przed wyjazdem trzeba wpisać do paszportu, że pies jest zdrowy itd. To też może wpisać uprawniony weterynarz.

Paszport o ile pamiętam 51 zł. A wpis o stanie zdrowia psa 10zł. Przynajmiej takie ceny są w Warszawie

Posted

no ja ostatnio bylem u weterynarza to powiedzial ze chip za darmo:D wiec nie wiem czemu piszecie ze trzeba az tyle placic:/
moj ma tatuaz i wszepie mu chip ale dopiero jak bedzie mial rok;p tak przynajmniej twierdzi weterynarz.

a paszpory z psem gdzie wyrobic?? jaki urzad??

Posted

[quote name='bozar_']no ja ostatnio bylem u weterynarza to powiedzial ze chip za darmo:D wiec nie wiem czemu piszecie ze trzeba az tyle placic:/
moj ma tatuaz i wszepie mu chip ale dopiero jak bedzie mial rok;p tak przynajmniej twierdzi weterynarz.

a paszpory z psem gdzie wyrobic?? jaki urzad??

Paszporty wyrabia się w lecznicach do tego upoważnionych
Tu jest wykaz lekarzy uprawnionych do wystawienia paszportów
http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=17964

Posted

Huskyteam napisał

z tatuażem jest jeden problem: spróbuj pokazać "czytelny" tatuaż w pachwinie u psów, które hodujemy

problem nie istnieje kiedy tatuaż jest w uchu :D
Co to za pomysł, aby psa o tak owłosionym "podwoziu" tatuować w pachwinie :o to bez sensu, bo już po kilku miesiącach tatuaż jest zupełnie niewidoczny.

bozar napisał
ostatnio bylem u weterynarza to powiedzial ze chip za darmo

Podaj namiary na tego weta. Chętnie pojadę do niego z moimi psami :D

Posted

HUSKYTEAM napisał(a):
Hej,
Pzdr
PS. Gdzie się widzisz w najbliższym czasie ze srebrym Smerfetkiem :-) kótry Twoją mamę tak polubił? W każdym razie do zobaczenia.

może Katowice? :)

Posted

no w szczecine takie za free slyszelme;] od weta ;]
a ma skonczy rok bo tak jak ktos pisalal ze jak piesek jest maly to sie mu ten chip przemieszcza i moze cos tam zrobic;] moj ma tatuaz ale chipa tez mu zrobie;] ale jak bedzie mial rok. wole dmuchac na zimne.

a tak nie na temat to z waszymi haszczakami tez tak bylo ze jak byly male to wpieprzaly ile wlezie i nie bylo po nich widac ze sie robia ciezsze?? bo moj to wazy z 25 kg;] a boki ma takie zapadniete ze szok;D

a i tak przy okazy ze jak ma juz tak kolo 6 mies to 2 razy dziennie karmic?

Posted

SH Droga, :wink:
Powiedz mi, proszę, czy na wystawę w Katowicach będę mogła zawitać bazując na paszporcie psiulków, zamiast oficjalnego zaświadczenia? :roll:
Pliiiiz, powiedz, że mogę..... :modla:

Posted

"NigdyNigdy" :wink:
czy na wystawę w Katowicach będę mogła zawitać bazując na paszporcie psiulków, zamiast oficjalnego zaświadczenia? :roll:
:modla:

wszystko w rekach weta powiatowego !
to on podejmuje o tym decyzje!!!

Posted

A własnie, że nie :)
Teraz psiaki mające paszporty są zwolnione z obowiązku posiadania świadectwa zdrowia :P Dokument "unijny" wystarcza :D
To informacja oficjalna, zaczerpnięta u źródła, czyli u weta powiatowego.

Posted

SH napisał(a):
A własnie, że nie :)
Teraz psiaki mające paszporty są zwolnione z obowiązku posiadania świadectwa zdrowia :P Dokument "unijny" wystarcza :D
To informacja oficjalna, zaczerpnięta u źródła, czyli u weta powiatowego.

:modla: O BOGINI! Jakże wynagrodzić Ci mogę tę dobrą nowinę? :lol:
Wielkie DZIĘKI, SH! :D

• 1 month later...
  • 3 years later...
Posted

Mam pytanie dotyczące zdjęcia psa w paszporcie. Chodzi mi o to jakie to ma być zdjęcie czy to ma być sama głowa czy cała sylwetka? Czy w pozycji wystawowej ma byc pies czy jakoś inaczej jeszcze. Wiem że zdjęcie nie jest konieczne, ale za granicą czasem się czepiają.
Czy ktoś wie coś na ten temat?

Posted

yolencia napisał(a):
Mam pytanie dotyczące zdjęcia psa w paszporcie. Chodzi mi o to jakie to ma być zdjęcie czy to ma być sama głowa czy cała sylwetka? Czy w pozycji wystawowej ma byc pies czy jakoś inaczej jeszcze. Wiem że zdjęcie nie jest konieczne, ale za granicą czasem się czepiają.
Czy ktoś wie coś na ten temat?

Zdjęcia może wcale nie być. A jak je zrobisz, to raczej wszystko jedno, czy będzie to portret, czy sylwetka. Myślę, że według uznania.

Posted

Niestety są kraje, które obowiązkowo wymagają zdjęć w psich paszportach i nie jest wszystko jedno jakie zdjęcie ma być w paszporcie. Na ten przykład w Turcji wymagają by to była fotografia przedstawiająca całą sylwetkę psa; pozycja (może być wystawowa) ze zdjęciem całego pyszczka.

W dalszych krajach (Serbia, Albania) nie robią problemów gdy zdjęcie w paszporcie jest portretowe.

Niestety nie udało mi się znaleźć żadnych regulacji urzędowych co to rodzaju zdjęć w psich paszportach.