Reno2001 Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 Mureczko, moja Dotts też drapie się niemożliwie. Zaczęło się na początku lipca 2007, czyli dwa miesiące po adopcji. Drapanie było tak uporczywe, że suka miejscami rozdrapywała się do czerwoności. Przerobiliśmy Encorton i specjalistyczną karmę. Podejrzewaliśmy początkowo alergię pokarmową (wozilismy jej nawet jakis czas niechlorowaną wodę z działki, bo sądzilismy, że może nie służy jej picie wody z kranu), potem tło nerwowe. Ale kiedy rok po roku drapanie zaczęło nam sie powtarzac ze zdecydowaną regularnością w określonych porach roku i ... określonych warunkach amosferycznych, poskładalismy wszystko do koopy. Nasza suka drapie się najintensywniej przy zamienie sierści i PRZY BARDZO WYSOKIEJ WILGOTNOŚCI POWIETRZA. Właśnie teraz znów przerabiamy temat. Odpuściliśmy wszelakie badania a tym bardziej leki, bo po co faszerowac psa? Skórę ma czyściusieńką, sierści ma dwa razy tyle, niż kiedy u nas zawitała. Generalnie Dotts ma wrażliwą skórę. Odpuściliśmy jedynie kąpania w szamponach, nawet tych najbardziej łagodnych, dla super wrażliwców i od ponad 1,5 roku suka jest jedynie wyczesywana. Był moment na prawdę, że to jej drapanie przyprawiało nas o obłęd. Zakazaliśmy wszystkim naokoło, podawania jej do jedzenia czegokolwiek, poza specjalistyczna karmą, ale jak się okazało, to nie miało wiele wspólnego. Aż któregos dnia wlnęłam pięścią w stół i powiedziałam, że dośc tego, zaczynamy życ normalnie :angryy:. No i żyjemy :lol:. Sądzę, że u nas ponakładało się i wrażliwa skóra suki jak i z całą pewnością jej problemy nerwowe (mimo wszystko teraz wydrapuje się nieco mniej intesywnie niż dwa lata temu). W zeszłym roku po powrocie z weekendu suka dostała takiego świądu, że wydrapywała się dzień i noc. A wszystko to po kąpieli na bagniskach :diabloti:. Dostała cos na kształt Alertecu i święto. Piszę to, bo może Klemcia ma coś w podobie. To może nie byc żadna typowa alergia a po prostu bardzo wrażliwa skóra. Quote
anciaahk Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 Trzeba przyznać, że sunia jest naprawdę piękna. Szukaj domku ślicznotko. Quote
Reno2001 Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 Domku dla Klemci szukamy. Dla takiego naieproblemowego psa to juz czas najwyższy :diabloti:. Quote
Ulka18 Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 A moze jak pogoda bedzie lepsza, to mozna by sunieczke wykąpac w takim plynie specjalnym, ktory pokazywal kierownik ostatnio, pamietacie Taktic chyba sie nazywal. Na wszelkiego rodzaju swiedzenia, problemy skorne, Sylwunia byla w nim kąpana. Wejsc na aukcje jest sporo, dzisiaj troche ja pozmieniam, dam na miniaturke to zdjecie z Hanusia i Mariuszem. Murko, jaki masz aparat ? Nie pokazuje sie we wlasciwosciach zdjec ;) Quote
agusiazet Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 A, czy Klementynka ma alegratkę? Bo ja jestem na bieżąco z wystawianiem tam psów, więc jakby co to dajcie znać!!! Quote
Murka Posted June 25, 2009 Author Posted June 25, 2009 [quote name='Ulka18'] Murko, jaki masz aparat ? Nie pokazuje sie we wlasciwosciach zdjec ;) TZ sprawił mi na rocznicę Pentaxa Optio E60 :p A Klementynka się tam trochę rozbrykała i lubi czasem pozaczepiać inne suczki, zwłaszcza jej wielkości lub mniejsze :cool3: na szczęśćie przeważnie wystarczy ostra słowna reprymenda ;) Quote
Reno2001 Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 [quote name='Murka']TZ sprawił mi na rocznicę Pentaxa Optio E60 :p A Klementynka się tam trochę rozbrykała i lubi czasem pozaczepiać inne suczki, zwłaszcza jej wielkości lub mniejsze :cool3: na szczęśćie przeważnie wystarczy ostra słowna reprymenda ;) No proszę, jaka mała robi się pewna siebie. To niezaprzeczalny znak, że NAJWYŻSZY CZAS NA DOM!!!! Quote
Ulka18 Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 Murka napisał(a):TZ sprawił mi na rocznicę Pentaxa Optio E60 :p No,no, super prezent :multi: Tylko trzeba dobrze dzwiku migawki sluchac, zeby aparat zlapal dobra ostrosc. Moja Mloda zawsze narzeka, ze duzo zdjec ze schroniska do wywalenia, bo rozmazane, ale w schronisku nie slychac migawki i trudno uchwycic wlasciwa ostrosc. Quote
Ulka18 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Nareszcie na aukcji pojawil sie obserwator :multi: Moze sie odezwie :kciuki: Quote
Reno2001 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Kurczę, cisza się u Klemci pojawiła jakaś niezrozumiała :razz:. Ja sama jakoś przeoczyłam jej wątek ostatnio :oops:. Quote
Ulka18 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 W razie czego Klemcia ma zaklepane miejsce w DE przez Fundacje. Ale wolalabym, zeby wczesniej znalazla dom :kciuki: Quote
kaskadaffik Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Klementynka to taki pokojoweic-kanapowiec, że domek się znaleźć nie może, trzymamy kciuki dalej, jak nie to chociaż rezerwacja jest:cool3: Quote
Ulka18 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Zadziwiająca jest ta cisza wobec Klementynki. Nic to, walczymy dalej, wazne, ze nie jest w schronisku, bo pewnie bylaby teraz w budzie ze szczeniakami :shake: Murko, a jak ranka po sterylce, juz sie calkiem zagoila ? Quote
agusiazet Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Alegratka Klementynki: Klementynka super psinka! Quote
Murka Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 Ranka po sterylce już całkowicie zagojona, nitki już dawno wyciągnęłam. Kilka dzisiejszych Klementynek :p Quote
Reno2001 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Śliczna dziewczynka :loveu:. Jakim cudem nikt nie dzwoni w jej sprawie??? Quote
Ulka18 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Piękne zdjecia, dodam do nowej aukcji, ktora wystawie dzisiaj. Podziwiam Cie Murko, ze sama wyciagasz szwy :crazyeye: Ja probowalam przy Kostaryce, ale nie dalo rady ;) Quote
agusiazet Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Wyróżniona alegratka Klementynki, dzięki kodom od Ulki18: Klementynka super psinka! Quote
Ulka18 Posted July 3, 2009 Posted July 3, 2009 Nie zdazylam wystawic nowego allegro, ale dzisiaj to zrobie. Agusiu, gdyby byly potrzebne kody, to pisz prosze na watku. W kazdej chwili podesle nowe. Quote
halcia Posted July 3, 2009 Posted July 3, 2009 Taka śliczna...i dalej bez domku....,nie do wiary.... Quote
Ra_dunia Posted July 3, 2009 Posted July 3, 2009 Jak to możliwe, że Klementynka nadal czeka :crazyeye: Myślałam, że po mojej tygodniowej nieobecności już dawno będzie grzała tyłeczek na kanapie w nowym domku... Quote
Recommended Posts