Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mureczko, moja Dotts też drapie się niemożliwie. Zaczęło się na początku lipca 2007, czyli dwa miesiące po adopcji. Drapanie było tak uporczywe, że suka miejscami rozdrapywała się do czerwoności. Przerobiliśmy Encorton i specjalistyczną karmę. Podejrzewaliśmy początkowo alergię pokarmową (wozilismy jej nawet jakis czas niechlorowaną wodę z działki, bo sądzilismy, że może nie służy jej picie wody z kranu), potem tło nerwowe. Ale kiedy rok po roku drapanie zaczęło nam sie powtarzac ze zdecydowaną regularnością w określonych porach roku i ... określonych warunkach amosferycznych, poskładalismy wszystko do koopy. Nasza suka drapie się najintensywniej przy zamienie sierści i PRZY BARDZO WYSOKIEJ WILGOTNOŚCI POWIETRZA. Właśnie teraz znów przerabiamy temat. Odpuściliśmy wszelakie badania a tym bardziej leki, bo po co faszerowac psa? Skórę ma czyściusieńką, sierści ma dwa razy tyle, niż kiedy u nas zawitała. Generalnie Dotts ma wrażliwą skórę. Odpuściliśmy jedynie kąpania w szamponach, nawet tych najbardziej łagodnych, dla super wrażliwców i od ponad 1,5 roku suka jest jedynie wyczesywana.

Był moment na prawdę, że to jej drapanie przyprawiało nas o obłęd. Zakazaliśmy wszystkim naokoło, podawania jej do jedzenia czegokolwiek, poza specjalistyczna karmą, ale jak się okazało, to nie miało wiele wspólnego. Aż któregos dnia wlnęłam pięścią w stół i powiedziałam, że dośc tego, zaczynamy życ normalnie :angryy:. No i żyjemy :lol:.

Sądzę, że u nas ponakładało się i wrażliwa skóra suki jak i z całą pewnością jej problemy nerwowe (mimo wszystko teraz wydrapuje się nieco mniej intesywnie niż dwa lata temu). W zeszłym roku po powrocie z weekendu suka dostała takiego świądu, że wydrapywała się dzień i noc. A wszystko to po kąpieli na bagniskach :diabloti:. Dostała cos na kształt Alertecu i święto.

Piszę to, bo może Klemcia ma coś w podobie. To może nie byc żadna typowa alergia a po prostu bardzo wrażliwa skóra.

• Replies 241
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A moze jak pogoda bedzie lepsza, to mozna by sunieczke wykąpac w takim plynie specjalnym, ktory pokazywal kierownik ostatnio, pamietacie Taktic chyba sie nazywal. Na wszelkiego rodzaju swiedzenia, problemy skorne, Sylwunia byla w nim kąpana.

Wejsc na aukcje jest sporo, dzisiaj troche ja pozmieniam, dam na miniaturke to zdjecie z Hanusia i Mariuszem.

Murko, jaki masz aparat ? Nie pokazuje sie we wlasciwosciach zdjec ;)

Posted

[quote name='Ulka18']
Murko, jaki masz aparat ? Nie pokazuje sie we wlasciwosciach zdjec ;)

TZ sprawił mi na rocznicę Pentaxa Optio E60 :p

A Klementynka się tam trochę rozbrykała i lubi czasem pozaczepiać inne suczki, zwłaszcza jej wielkości lub mniejsze :cool3: na szczęśćie przeważnie wystarczy ostra słowna reprymenda ;)

Posted

[quote name='Murka']TZ sprawił mi na rocznicę Pentaxa Optio E60 :p

A Klementynka się tam trochę rozbrykała i lubi czasem pozaczepiać inne suczki, zwłaszcza jej wielkości lub mniejsze :cool3: na szczęśćie przeważnie wystarczy ostra słowna reprymenda ;)

No proszę, jaka mała robi się pewna siebie.
To niezaprzeczalny znak, że NAJWYŻSZY CZAS NA DOM!!!!

Posted

Murka napisał(a):
TZ sprawił mi na rocznicę Pentaxa Optio E60 :p

No,no, super prezent :multi: Tylko trzeba dobrze dzwiku migawki sluchac, zeby aparat zlapal dobra ostrosc. Moja Mloda zawsze narzeka, ze duzo zdjec ze schroniska do wywalenia, bo rozmazane, ale w schronisku nie slychac migawki i trudno uchwycic wlasciwa ostrosc.

Posted

Zadziwiająca jest ta cisza wobec Klementynki. Nic to, walczymy dalej, wazne, ze nie jest w schronisku, bo pewnie bylaby teraz w budzie ze szczeniakami :shake:

Murko, a jak ranka po sterylce, juz sie calkiem zagoila ?

Posted

Piękne zdjecia, dodam do nowej aukcji, ktora wystawie dzisiaj.
Podziwiam Cie Murko, ze sama wyciagasz szwy :crazyeye: Ja probowalam przy Kostaryce, ale nie dalo rady ;)

Posted

Jak to możliwe, że Klementynka nadal czeka :crazyeye:
Myślałam, że po mojej tygodniowej nieobecności już dawno będzie grzała tyłeczek na kanapie w nowym domku...