Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

bachar napisał(a):
Ale również robi dokładnie takie same zdjęcia.

Tylko pod warunkiem, że takie same = dużo małych obrazków na dużej kliszy ;) W rzeczywistości to dwa zupełnie różne badania.

Tomografia - wykonywane w dużej ilości zdjęcia rentgenowskie. Obrazy powstają dzięki temu, że różne tkanki mają różny stopień pochłaniania promieniowania rentgenowskiego. Uzyskane obrazy to niejako pomiary tego, ile dana tkanka zawiera substancji pochłaniających promieniowanie X.

Rezonans - też obrazy powstają w dużej ilości, jednak ich źródłem jest to, że tkanki złożone są z różnych pierwiastków, których atomy różnie reagują na bardzo szybkie zmiany silnego pola magnetycznego, wysyłając 'w zamian' promieniowanie o różnej częstotliwości (rejestrowane i odpowiednio interpretowane).

I niektóre ze zmian chorobowych, które 'idealnie' widać na tomografii, są prawie niewidoczne na rezonansie i na odwrót. I to na pewno nie są takie same zdjęcia.

Posted

Badanie rezonansu magnetycznego umożliwiające- w odróżnieniu od badań rentgenowskich- uzyskanie obrazu trójwymiarowego. Promienie rentgenowskie zastąpiono tu bardzo silnym polem elektromagnetycznym. Fale radiowe wytwarzane w aparaturze do rezonansu magnetycznego wnikają w ciało pacjenta, wywołując okresowe przesunięcie jąder w atomach. W momencie zatrzymania fali radiowej jądra atomów powracają do swojej prawidłowej pozycji, wytwarzając jednocześnie sygnały przesyłane do komputera, który przetwarza je na trójwymiarowy obraz, widoczny na monitorze. Obraz ten można zarejestrować na taśmie wideo lub sfotografować.
Tomografia komputerowa (CT)- w której przy użyciu promieni rentgenowskich uzyskuje się trójpłaszczyznowy obraz przekrojów ciała. Pacjenta umieszcza się w tunelu skanera, natomiast aparat rentgenowski obraca się wokół niego i wykonuje podczas badania setki zdjęć. Komputer przetwarza uzyskane obrazy w trójwymiarowy obraz przekroju ciała. Dla lepszego uwidocznienia narządu można użyć powszechnie stosowanych w radiologii środków cieniujących.

• 4 years later...
Posted

Witam. Temat dość stary ale szukam informacji gdzie wykonuje się badania rezonansem obecnie w Polsce i jaki jest orientacyjny koszt. Mam na myśli sprawdzenie całego psa.
Interesują mnie również informacje o klinice w Brnie czy można z nimi się dogadać i zrozumieć i jaka jest u nich kwota za te badanie.

• 4 weeks later...
Posted

W Polsce nie ma rezonansu w żadnej klinice weterynaryjnej. Diagnostyka RM dopiero raczkuje - badania przeprowadza się w ludzkich szpitalach, zdjęcia opisują ludzcy radiolodzy od RM i weterynarz. Koszt - do 2 tys.
Brno - RM z tradycjami, koszt 12 tys koron, czyli ok.2 tys.zł.
Można się z nimi dogadać - jak to z Czechami. Ale można też po angielsku. Polecam - płacisz za badanie, które wykonuje specjalista weterynarz radiolog, neurolog i ortopeda.

• 5 months later...
  • 1 year later...
Posted

Mój pies 14.01.2011 zakończył życie podczas rezonansu na Malinowej we Wrocławiu-dostał wstrząsu anafilaktycznego po podaniu kontrastu-15 minut przed końcem badania...Ponad 20 minut reanimacji nie przyniosło efektu...Głęboką traumę mam do dziś, ale żeby było jasne-do nikogo nie mam pretensji, anafilaksja to indywidualna reakcja organizmu, której nie można przewidzieć.
W ogóle wstrząs po kontraście jest powikłaniem tak rzadkim, że w zasadzie nie myśli się o nim, każdy zawsze boi się narkozy, a tymczasem powikłania mogą wystąpić po podaniu także innych substancji...I akurat trafiło na nas, na mojego ukochanego psa...
Badanie wykazało rozległy nowotwór zatok i przegrody nosowej, nie byłoby już dla niego ratunku...Odszedł nagle i niespodziewanie, ale we śnie, w narkozie...Tym samym los-choć jakże okrutny, oszczędził nam rychłej eutanazji, bo prędzej czy później musiałoby do niej dojść...